Wednesday, 7 February 2007

MENGAPA UMNO KELANTAN CADANGKAN PECAHKAN 3 PARLIMEN SAHAJA?


Cadangan Umno Kelantan supaya SPR menambah 3 parlimen baru dalam persempadanan semula kawasan Pilihanraya akan datang merupakan cadangan yang berat sebelah dan tidak berdasarkan fakta.

Media semalam melaporkan bahawa Umno Kelantan mencadangkan supaya tiga kawasan Parlimen –Pasir Puteh, Bachok dan Gua Musang – dipecahkan bagi mewujudkan tiga kawasan Parlimen baru itu.

Toga kawasan Parlimen baru yang dicadangkan itu ialah Selising (Pasir Puteh), Gunong (Bachok) dan Dabong (Gua Musang).

“Ketiga-tiga kawasan itu telah memenuhi kriteria yang diperlukan untuk mewujudkan kawasan Parlimen baru, selain Kelantan tidak mendapat kerusi Parlimen baru dalam dua pilihanraya umum lalu,” kata sumber Umno Kelantan.

Kawasan Parlimen Pasir Puteh diwakili oleh Datuk Che Min Che Ahmad, Datuk Awang Adek Hussein (Bachok) manakala Gua Musang diwakili Tengku Razaleigh Hamzah – kesemuanya dari Umno.

Ketika ini Kelantan mempunyai 14 kawasan Parlimen dengan majoriti pengundi Melayu. Daripada jumlah itu, Barisan Nasional (BN) mewakili lapan kerusi Parlimen dan PAS (6).

Persoalannya mengapa tiga kawasan parlimen itu sahaja yang dicadangkan supaya dipecahkan, mengapa kawasan lain yang lebih padat penduduknya seperti Kota Baharu, Kubang Kerian, Pengkalan Chepa, Tumpat, Pasir Mas dan Rantau Panjang tidak dicadangkan supaya ditambah.

Apakah Umno Kelantan buta tidak nampak bahawa kawasan Parlimen yang padat dan ramai pengundi adalah kawasan bandar.

Kita semua sebenarnya tahu mengapa mereka takut untuk mencadangkan Parlimen lain ditambah, SEBABNYA MEREKA TAKUT KALAH.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59