Monday, 12 February 2007

BINA KILANG PUN KERAJAAN TEMPATAN TAK TAU KE?


MELAKA 12 FEB : Media melaporkan seramai 10 keluarga dari Taman Tamby Chik Karim dan Taman Merdeka di Batu Berendam dekat sini terdedah kepada bahaya pencemaran habuk dan gangguan bunyi bising berikutan pembinaan sebuah kilang besi sejak setahun lalu.

Kilang berkenan hanya terletak kira-kira enam meter daripada kediaman penduduk di kawasan itu.

Seorang penduduk yang ditemui, Choon Mui Fah, 46, berkata, masalah itu bukan saja membabitkan seisi keluarganya malah dikongsi bersama beberapa jiran berhampiran rumahnya.

Sementara itu, Setiausaha Khas kepada Ketua Menteri (Hal Ehwal Kebajikan), M S Mahadevan berkata, jarak yang perlu dipatuhi untuk menjalankan operasi sesebuah industri atau kilang adalah 100 meter daripada jarak tempat kediaman penduduk.(TAKAN LAH KERAJAAN TEMPATAN TAK TAU PERKARA. LESEN PREMIS SIAPA YANG LULUSKAN. JANGANLAH NAK PERBODOHKAN RAKYAT PULA)

Menurutnya, jarak kilang terbabit dengan rumah penduduk sedia ada itu tidak masuk akal kerana ia terletak sejauh enam meter sahaja.

“Saya difahamkan, pengurus kilang terbabit sudah berjumpa Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam tahun lalu bagi mencari jalan penyelesaian terhadap masalah penduduk terbabit.(APA HASILNYA DAH SETAHUN BELUM SELESAI LAGI)

“Isu ini juga turut dimaklumkan kepada Datuk Bandar MBMB, Datuk Zaini Md Nor di mana MBMB memberi sedikit masa kepada pengurusan kilang supaya dapat berpindah demi kebaikan penduduk,” katanya. (ZAINI TAK BUAT APA-APA KE?)

Difahamkan, pihak pengurusan kilang terbabit sepatutnya berpindah pada Oktober tahun lalu tetapi dilanjutkan kepada satu tarikh yang diputuskan MBMB.(ADA APA-APA KE NI?)

Menurutnya, penduduk terbabit sering membuat aduan kerana tidak tahan dengan masalah yang melanda mereka setiap hari.

Mahadevan berkata, dia akan memanjangkan perkara itu di unit Jabatan Perancangan Kawalan Bangunan MBMB untuk mengetahui status tanah berkenaan minggu depan. (BERAPA KALI MAU PANJANG DA. HASILNYA TARAK)

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59