Thursday, 1 February 2007

AYUH BANTAH TOL SEKALI LAGI


Gabungan parti pembangkang, kesatuan pekerja dan NGO – Protes Kenaikan Tol – akan menganjurkan perhimpunan bantah kenaikan kadar tol keempat Ahad ini.

Dalam perhimpunan anjuran Protes pada 21 Januari lalu, polis menahan 21 orang yang berhimpun untuk menyertai protes tersebut.

Setiausahanya, Dr Hatta Ramli berkata, perhimpunan tersebut akan diadakan pada jam 4 petang di depan di depan Kompleks Membeli-belah IOI Mall, Puchong.
Katanya, gabungan tersebut tetap membantah keputusan kerajaan menaikkan kadar tol di lima perhentian tol di sekitar Lembah Klang serta keenganan kerajaan untuk mendedahkan semua perjanjian konsesi lebuhraya.

Sehubungan itu, beliau menyeru orang ramai supaya menghadiri perhimpunan tersebut bagi membantah keputusan kerajaan yang didakwanya bersifat 'anti-rakyat' dan menggesa kerajaan membatalkan kenaikan kadar tol serta mendedahkan semua perjanjian konsesi lebuhraya.

“Gabungan berpendirian bahawa kerajaan tidak seharusnya menganggap perjanjian konsesi lebuhraya sebagai rahsia rasmi kerana ia tidak melibatkan sebarang urusan jualbeli senjatapi atau keselamatan negara, tetapi ia adalah dokumen pembinaan infrastruktur yang biasa.

Kenyataan Samy

“Oleh sebab perjanjian tersebut ditandatangani antara pihak kerajaan dan syarikat lebuhraya, maka rakyat berhak untuk mengetahui perkara-perkara yang terkandung dalam perjanjian,” kata Dr Ramli dalam satu kenyataan hari ini.

Mengenai kenyataan Menteri Kerjaraya Datuk Seri S Samy Vellu untuk menangkap mereka yang 'mencuri' perjanjian tersebut, beliau berkata, ia menunjukkan bahawa kandungan perjanjian konsesi lebuhraya adalah kebenaran yang paling kerajaan takuti diketahui rakyat.

Sebelum ini, gabungan tersebut telahpun menyerahkan memorandum bantahan kepada Perdana Menteri, menganjurkan ceramah umum "Bantah Kenaikan Tol" serta mendedahkan perjanjian konsesi lebuhraya yang ditandatangani kerajaan dan syarikat lebuhraya.

Gabungan itu juga telah mengadakan tiga perhimpunan bantah kenaikan tol di tempat-tempat yang berlainan dan dihadiri oleh pimpinan parti pembangkang, kesatuan pekerja, pertubuhan bukan kerajaan dan aktivis mahasiswa.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59