Thursday, 15 February 2007

APA USAHA JABATAN AGAMA ISLAM DAN KERAJAAN ISLAM HADHARI UNTUK SEDARKAN ZULHAIDISatu lagi kes murtad berlaku (mungkin telah berlaku dengan tidak 'rasmi') di dalam negara kita apabila pemuda berbangsa Cina, Zulhaidi Omar ingin menukar status agamanya kepada Buddha.

Zulhaidi ingin berbuat demikian selepas mengetahui ibu bapa asalnya pasangan Cina tetapi sewaktu masih bayi, beliau tertukar dengan seorang bayi keturunan Melayu.

Ujian DNA yang dijalankan lapan tahun lepas dilaporkan mengesahkan pemuda ini anak sah pasangan Teo Ma Leong, 72, dan Lim Sai Hak, 62.

Sewaktu dibesarkan oleh pasangan suami isteri Melayu, lelaki berusia 29 tahun ini dikatakan tidak mendapat pendidikan Islam yang sempurna.

Beliau hidup sebatang kara ketika usianya 13 tahun selepas melarikan diri dari keluarga melayu yang membesarkannya. Beliau bekerja sendiri dengan membuat pelbagai kerja bagi menyara sekolah dan kehidupannya.

SIAPAKAH YANG HARUS DI PERSALAHKAN DALAM HAL INI. ZULHAIDI MUNGKIN LANGSUNG TIDAK MEMPUNYAI PEGANGAN AGAMA YANG KUAT AKIBAT DARI TIADA DIDIKAN AGAMA DIBERIKAN SEMASA DI BAWAH JAGAAN KELUARGA MELAYU TERBABIT. APATAH LAGI KETIKA BELIAU TINGGAL SEORANG DIRI MAKA SUDAH PASTI KANAK-KANAK REMAJA BERUMUR 13 TAHUN TIDAK MENGERTI BETAPA PENTINGNYA AMALAN ISLAM DI DALAM KEHIDUPAN.

AKHIRNYA INILAH YANG BERLAKU. TETAPI PERSOALANNYA SEKARANG ADAKAH JABATAN AGAMA ISLAM JOHOR BERUSAHA UNTUK MENYELAMATKAN AKIDAH ZULHAIDI ATAU SENGAJA MEMBIARKAN ZULHAIDI TERUS MURTAD TANPA ADA USAHA-USAHA UNTUK MENYEDARKAN BELIAU KEMBALI KEPADA ISLAM.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59