Thursday, 1 February 2007

AIR NAJIS ANCAM 1O KELUARGA


MELAKA 1 FEB : Seramai 10 keluarga di Taman Desa Molek, Ayer Molek dekat sini berdepan dengan masalah bau busuk berikutan tandas rumah mereka tersumbat kerana tidak diselenggara pihak berwajib.

Seorang penduduk, Ismail Mahmud, 44, berkata lubang mangkuk tandas rumahnya sering dipenuhi air kumbahan dan keadaan lebih teruk lagi setiap kali hujan.

Menurutnya, air kumbahan itu akan melimpah ke lantai bilik airnya sehingga menimbulkan bau busuk dan menjijikkan.

“Kejadian itu sudah berlarutan sejak beberapa minggu lalu dan lebih kritikal apabila taman berkenaan mula dilanda banjir besar pertengahan Disember lalu,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Ismail mendakwa, masalah itu turut dialami 10 keluarga lain yang tinggal sebaris dengan rumahnya.

Beliau berkata, kejadian berkenaan sekali gus menimbulkan tanda tanya kepada penghuni terbabit sama ada ia berpunca daripada kegagalan pihak Indah Water Konsortium Sdn Bhd (IWK) menjalankan kerja menyelenggara dengan sempurna ataupun disebabkan tersumbat.

“Berikutan masalah itu, kami sekeluarga terpaksa menggunakan tandas kedua di rumah kami untuk membuang air besar malah, jiran kami yang terbabit juga terpaksa melakukan tindakan yang sama di rumah masing-masing,” katanya.

Sementara itu, seorang lagi penduduk, Jaafar Osman, 53, berkata sudah lebih tiga kali membuat aduan kepada IWK tetapi sehingga kini kakitangan mereka tidak pernah datang membuat pemeriksaan.

“Saya harap IWK peka dan memandang berat masalah yang kami hadapi ini dan sekali gus dapat mengatasinya seberapa segera agar kami tidak berdepan dengan bau busuk daripada air kumbahan itu untuk tempoh yang lama,” katanya

Hmetro

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59