Wednesday, 14 February 2007

85 % KONTRAK BUMIPUTERA TIRIS : SIAPA PUNYA ANGKARA KALAU BUKAN ORANG UMNOBerkatalah Perdana Menteri Imam Al Badawi Wal Hadhari semalam bahawa beliau rasa sedih apabila kajian menunjukkan secara purata 85.37 peratus projek yang dilaksanakan oleh kontraktor bumiputera pada tahun 2006 mengalir kepada kaum lain.(TAKKAN BARU TAU KOT, PATUTLAH ASYIK-ASYIK JAWAPAN SAYA TAK TAU, NANTI SAYA CHECK. SEDIH SAHAJA TAK GUNA KALAU DASAR DAN PERANGAI TAK BERUBAH)

Beliau berkata, fakta itu terdapat dalam Kajian Ketirisan Kontraktor Bumiputera yang dikeluarkan oleh Bahagian Pembangunan Usahawan Kementerian Kerja Raya pada tahun tersebut.

Katanya, situasi yang berlaku itu telah menggagalkan hasrat kerajaan untuk memaju dan memperkasakan kontraktor bumiputera. (SIAPAKAH KONTRAKTOR MELAYU YANG MENJUAL TENDER KEPADA AH CHONG INI, KALAU BUKAN ORANG UMNO SENDIRI)

‘‘Dalam konteks lebih besar, bukan itu sahaja, malah ia menggagalkan agenda bumiputera yang sangat penting dalam memastikan negara mencapai kemajuan dan kestabilan jangka panjang.( ORANG DAH LAMA, DAH BUAT LAPORAN PUN, TETAPI AWAK PEJAM KAN MATA DAN PEKAKKAN TELINGA)

“Bagi saya, mereka ini tidak mahu bekerja, tidak mahu belajar dan ambil mudah peluang diberikan oleh kerajaan. Oleh itu, kesedaran untuk berubah dan belajar memperbaiki diri perlu dipupuk di kalangan mereka,’’ katanya.(ORANG UMNO MEMANG MAHUKAN DUIT TERPIJAK. EKUITI MELAYU TERGADAI KE, NAK TERLINGKUP KE MEREKA TAK KISAH, YANG PENTING AKU KENYANG)

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Makan Malam Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) Jabatan Perdana Menteri di Hotel Equatorial di sini malam ini.

ADAKAH IMAM BADAWI WAL HADHARI TIDAK SEDAR BAHAWA HAMPIR SEMUA KONTRAKTOR YANG MENG'ALIBABA'KAN KONTRAK INI ADALAH ORANG UMNO YANG SEMEMANGNYA LAHAP DENGAN DUIT. MEREKA INILAH YANG MENGAGALKAN DASAR DEB APABILA MENJUAL KONTRAK DAN TENDER INI KEPADA KAUM LAIN.

LEBIH TERUK LAGI, ADA ANTARA MEREKA YANG TIADA KEPAKARAN TETAPI OLEH KERANA MEREKA UMNO MEREKA DAPAT KONTRAK/TENDER TERSEBUT SEDANGKAN ADA KONTRAKTOR YANG BERKEMAMPUAN DINAFIKAN HAK OLEH KERANA MEREKA BUKAN UMNO.

AKHIRNYA KONTRAKTOR ORANG UMNO INI MENJUALKANNYA KEPADA AH CHONG KERANA MEREKA TAK TAU BUAT KERJA DAN JUGA HENDAK MENDAPAT DUIT DENGAN MUDAH. HARI INI DAPAT PROJEK MALAM KARANG DAH 'JUAL' PADA AH CHONG DENGAN HARGA MURAH.

SIAPA YANG SALAH? YANG SALAH IALAH DASAR KERAJAAN UMNO YANG TIDAK MENGIKUT PROSEDUR SEBENAR DALAM PEMBAHAGIAN TENDER DAN KONTRAK. ORANG UMNO WALAUPUN TIDAK LAYAK TETAPI MASIH DIBERIKAN TENDER. AKHIRNYA EKUITI MELAYU TERGADAI.

PAK LAH JANGAN BUAT-BUAT TAK TAHU.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59