Friday, 19 January 2007

WANG PALSU DALAM KEMPEN DI BATU TALAM


Media melaporkan hari ini bahawa wang palsu berjumlah RM500 diedarkan melalui surat kepada seorang pengundi Batu Talam. Wang kertas palsu 'note' RM50 itu dihantar kononnya oleh Alumni Umno.

Memang semua orang sedia maklum pada setiap kali kempen pilihanraya sudah tentu ada pengundi-pengundi yang akan disogkokkan dengan wang.

Siapa yang pernah menyogok pengundi semua orang tau.
Siapa yang banyak wang semua orang tahu.
Siapa yang pernah dilaporkan mengamalkan politik wang semua orang tahu.
Parti mana yang terlibat dengan politik wang semua orang tahu.
Pemimpin parti mana yang pernah disabitkan kesalahan dengan politik wang semua orang tahu.

Tidak hairanlah kalau di Batu Talam ada pun ada kes rasuah wang ini kerana ianya telah menjadi darah daging sebuah parti politik di tanahair kita.

Kalau semasa kempen pemilihan parti mereka pun mereka menggunakan wang untuk mengalahkan lawan parti mereka sendiri, maka sudah tentu bila berlawan dengan lawan dari parti lain lagi hebatlah wang digunakan.

Masalahnya ialah walaupun ada bukti yang jelas dan dilaporkan kepada pihak berkuasa, tiada tindakan di ambil atas alasan tidak cukup bukti dan sebagainya. Malah ada di antara pengamal rasuah yang didapati bersalah oleh Badan Penyiasat Parti pun tidak dihadapkan ke Mahkamah. Seolah-olah rasuah wang dalam politik adalah HALAL dan tidak menyalahi undang-undang negara.

ORANG KAMPUNG SEMUA DAH TAHU.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59