Thursday, 11 January 2007

UUM KENA BAYAR RM70 RIBU KEPADA RIZAL : BUKTI UNVERSITI DI MALAYSIA BERSIFAT 'DRACONIAN'


BUKIT KATIL 11 Jan : Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil mengucapkan tahniah kepada Mohd Rizal Mohamad @ Anan yang menerima wang pampasan dari UUM di Mahkamah Tinggi Alor Setar semalam.

Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Hj Salamat Aman dalam kenyataannya hari ini menegaskan bahawa ketegasan Mohd Rizal sewajarnya dijadikan contoh oleh semua mahasiswa dan rakyat Malaysia demi untuk menyedarkan pihak berkuasa universiti dan kerajaan bahawa kebebasan bersuara adalah hak mutlak semua orang.

"Keputusan ini juga mestilah dijadikan iktibar oleh Menteri Pengajian Tinggi dan Pentadbir Universiti supaya mengembalikan kebebasan bersuara kepada mahasiswa seperti tahun-tahun 60-an dahulu" kata Hj Salamat di sini pagi ini.

"Kesudian Universiti Utara Malaysia (UUM) untuk mengalah dan sanggup membayar sejumlah tersebut membuktikan bahawa Mohd Rizal tidak bersalah dan berhak untuk bersuara dengan bebas sebagai mahasiswa dan rakyat Malaysia" tambahnya lagi.

Keputusan itu juga membuktikan bahawa Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU)) merupakan akta 'draconian' dan zalim yang menekan kebebasan bersuara di kalangan mahasiswa dan ianya wajib dimansuhkan.

Mohamad Rizal adalah mahasiswa yang telah dikenakan tindakan oleh pihak Universiti Utara Malaysia (UUM) kerana bertanya soalan kepada Astora Jabat dalam satu forum di Masjid Universiti tersebut pada tahun 2000.

Mohamad Rizal yang tegas membawa kes tersebut ke Mahkamah akhirnya berjaya membuktikan bahawa tindakan UUM terhadapnya adalah salah dan bertentangan dengan hak asasi manusia dan kebebasan bersuara.

Keputusan ini seharusnya dijadikan pengajaran kepada Menteri Pengajian Tinggi dan pentadbir universiti-universiti lain yang merelakan diri menjadi alat penghalang kebebasan dengan mengugut mahasiswa dengan undang-undang dan Aku Janji.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59