Wednesday, 10 January 2007

UNIT TERUS MENDAPAT SANJUNGAN


Unit Amal terus mendapat sanjungan dan pujian di atas kegigihan mereka membantu mangsa-mangsa yang diterima musibah seperti banjir, gempa bumi, Tsunami dan lain-lain. Mereka bukan sahaja dikenali dan disanjungi di Malaysia malah nama mereka juga harum di Indonesia, Iran dan lain-lain.

Baru-baru ini 'team' Unit Amal Melaka telah bertungkus lumus membersihkan rumah mangsa-mangsa banjir di Melaka. Antaranya mereka telah membasuh rumah mangsa, tadika, PASTI dan lain-lain.

Hari ini Unit Amal mendapat sanjungan dari pemimpin Umno tempatan pula. Harakahdaily melaporkan bahawa seorang ahli jawatankuasa Umno daerah Batu Pahat terharu dengan keprihatinan dan pengorbanan Unit Amal Malaysia yang sanggup membersihkan bangunan, sekolah dan rumah mangsa banjir di kawasan mereka tanpa membezakan fahaman politik.

Seorang ahli Unit Amal Dungun yang hanya mahu dikenali sebagai Sarifuddin dan bertugas di Sri Medan pada 3 hingga 9 Januari lalu berkata, Pengerusi JKKK di situ tidak menyangka orang PAS sanggup melakukan kerja pembersihan bangunan Kemas (Kemajuan Masyarakat).

"Dia berterima kasih sangat dengan bantuan Unit Amal," jelasnya.

Beliau berkata, sesetengah ahli Umno meluahkan rasa terharu dengan kesanggupan Unit Amal. Sebelum ini mereka tidak menyangka PAS akan membantu orang Umno.

Menurut beliau, Unit Amal turut membantu anggota polis membersihkan Balai Polis Pagoh yang dilanda banjir.

Seramai 50 anggota Unit Amal dari Terengganu membantu membersihkan rumah, bangunan milik Kemas, masjid, sekolah, balai polis di seluruh daerah Sri Medan, Pagoh dan Yong Peng.

"Lima belas anggota Unit Amal membersihkan setiap rumah dalam masa 40 minit dan mereka dibahagi kepada tiga kumpulan. Satu kumpulan bertugas di Sri Medan manakala yang lain di Pagoh dan Yong Peng," katanya.

Beliau berkata, anggota Unit Amal sudah biasa dengan kerja-kerja lasak dan bersedia pada bila-bila masa membantu tanpa bayaran.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59