Wednesday, 10 January 2007

SIAPA CALON PAS. PENGUMUMAN MALAM INI?


PAS dijangka mengumumkan calonnya yang akan bertanding dalam pilihanraya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Talam pada 28 Januari ini dalam majlis ceramah malam ini.

Pengumuman itu akan dibuat oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam satu majlis bersama Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pemimpin-pemimpin utama kedua-dua parti.

Ketika dihubungi malaysiakini, Timbalan Pesuruhjaya PAS Pahang Mejar (B) Abdul Aziz Yaakob mengesahkan majlis tersebut akan diadakan di Kampung Sega di Raub, jam 9 malam esok.

Ditanya sama ada calon PAS akan diumumkan di majlis tersebut, beliau yang juga Pengarah Pilihanraya PAS negeri berkata: “Saya hanya diarahkan untuk membuat persiapan bagi menjayakan majlis berkenaan.”

Bagaimanapun, Abdul Aziz berkata, PAS Pahang telah menyerahkan tiga nama untuk dipilih menjadi calon sekiranya PAS jadi bertanding dalam pilihanraya kecil Batu Talam.

Mereka termasuk bekas calon PAS bagi kawasan tersebut dalam pilihanraya umum 2004, Dr Mohamad Nilam Abdul Manap.

Abdul Aziz berkata, dua nama lagi yang dicadangkan merupakan golongan profesional dan ahli perniagaan tetapi enggan menyebut identiti mereka sehingga diumumkan kelak.

Identiti calon

Abdul Aziz berkata, pihaknya sudah membuat persiapan rapi bagi menghadapi pilihanraya kecil Batu Talam.

Bagaimanapun, Abdul Aziz enggan memberitahu dua lagi identiti calon yang dicadangkan oleh PAS Pahang itu melainkan ia telah diumumkna secara rasmi oleh parti.

Abdul Aziz berkata, pada dasarnya PAS Pusat telah bersetuju dengan senarai calon yang dikemukakan itu.

“Tetapi bagi kita (PAS Pahang) ketiga-tiga calon itu merupakan calon terbaik yang boleh mencabar Barisan Nasional (BN) kelak.

“Yang lebih penting lagi ketiga-tiganya adalah anak tempatan Batu Talam,” katanya.

Mengenai peluang PAS kali ini, Abdul Aziz berkata, peluangnya tetap ada kerana banyak isu yang membabitkan penduduk Batu Talam, selain suasana yang berbeza berbanding pilihanraya umum 2004.

Isu utama

Antara isu utama, katanya, ialah kegagalan kerajaan menunaikan janji mereka dalam pilihanraya umum lalu, termasuk pembinaan jambatan di Kampung Gersing, penempatan peneroka baru Felda dan pembinaan sekolah baru.

“Orang Umno sendiri datang mengadu bahawa mereka bosan dengan pelbagai janji tetapi tidak ditunaikan seperti pembinaan jambatan di Kampung Gersing.

“Pengundi Batu Talam juga semakin cerdik dan mereka tidak lagi hanya menerima apa sahaja janji yang dibuat oleh BN,“ katanya lagi.
Sementara itu, ketika dihubungi, Dr Mohamad Nilam mengesahkan beliau antara yang dicalonkan untuk mewakili PAS dalam pilihanraya kecil tersebut.

“Jika parti meminta saya bertanding lagi kali ini, saya sedia menerimanya tetapi biarlah parti yang mengumumkannya terlebih dahulu,” katanya.

Pilihanraya kecil Batu Talam diadakan berikutan kematian wakilnya, Datuk Tengku Paris Tengku Razlan pada 27 Disember lalu. Suruhanya Pilihanraya (SPR) menetapkan hari penamaan calon pada 16 Januari dan hari pembuangan undi pada 28 Januari ini.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59