Thursday, 11 January 2007

SATU LAGI KAWASAN PERNIAGAAN MELAYU DI TENGAH BANDAR MELAKA AKAN LENYAP


BANDARAYA MELAKA 11 Jan : Sebuah lagi kawasan perniagaan Orang Melayu ditengah Bandar Melaka akan lenyap tidak lama lagi. Kawasan tersebut terletak di tapak gerai makan berhadapan dengan Hotel Equatorial yang terletak di kawasan strategik di Bandar Hilir.

Media hari ini melaporkan bahawa, Kerajaan negeri Melaka menerima pelaburan bagi membina dua buah hotel dan sebuah pangsapuri yang mengandungi 1,800 buah bilik di Banda Hilir yang bernilai kira-kira RM300 juta.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata, pembinaan hotel-hotel terbabit adalah bagi menampung kekurangan bili-bilik hotel di negeri ini bagi menarik lebih ramai pelancong bermalam di Melaka.

Katanya, pelaburan-pelaburan tersebut datang daripada pihak swasta yang berminat untuk membina dua buah hotel dan sebuah pangsapuri bertaraf lima bintang di sekitar Banda Hilir.

"Syarikat yang akan melaksanakan projek-projek itu ialah Syarikat Lianbang Ventures Sdn. Bhd. yang akan berkerjasama dengan CMG Group PTE Limited, sementara syarikat lain ialah sebuah syarikat dari Dumai dan Singapura, masing-masing akan bertanggungjawab melaksanakan projek-projek berkenaan," katanya pada sidang media yang diadakan di sebuah hotel di sini, semalam.

Menurutnya, dua buah hotel berkenaan masing-masing akan dibina di tapak Hotel Ambassador, Melaka Raya dan di kawasan gerai berhadapan dengan Hotel Equatorial manakala pembinaan pangsapuri pula akan dibina di kawasan berhadapan Mahkota Medical Centre.

Dari tinjauan yang dibuat, semua pengusaha gerai makan di kawasan berhadapan dengan Hotel Equatorial adalah orang melayu. Ini bermakna satu lagi kawasan perniagaan Orang Melayu ditengah Bandar Melaka akan lenyap tinggal kenangan. Sebelum ini beberapa kawasan perniagaan Orang Melayu ditengah-tengah Bandaraya Melaka juga telah 'dimusnahkan' oleh kerajaan Negeri pimpinan Umno ini.

Sementara itu, Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil, Hj Salamat Aman membantah sekeras-kerasnya hasrat kerajaan Negeri untuk 'menggadaikan' kawasan tersebut kepada pihak pelabur. Ini kerana katanya kepentingan Orang Melayu akan semakin terhakis dengan tindakan tersebut.

"Dah lah bilangan Orang Melayu yang berniaga di Bandaraya Melaka boleh dikira dengan hari, sekarang kawasan ini pula nak 'dihadiahkan' kepada pihak berkenaan" kata Hj Salamat.

"Kita menentang pembangunan, tetapi biarlah pembangunan tersebut memberikan keuntungan kepada Orang Melayu dan juga mengekalkan kedaulatan Orang Melayu" tambah Hj Salamat yang juga Bendahari Dewan Pemuda PAS Kawasan Negeri Melaka.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59