Thursday, 18 January 2007

RM403 UNTUK PEMBANGUNAN FIZIKAL BAGAIMANA DENGAN PEMBANGUNAN MANUSIA?


JASIN 18 Jan : Daerah Jasin telah diperuntukkan sebanyak RM403 juta melalui Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) bagi melaksanakan 17 projek utama di kawasan tersebut.


Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam memberitahu, kerajaan negeri melalui Majlis Perbandaran Jasin merancang untuk melaksanakan 10 projek utama yang membabitkan perbelanjaan kira-kira RM59 juta dalam tempoh RMK-9.Katanya, peruntukan melalui kerajaan persekutuan pula adalah sebanyak RM344 juta bagi melaksanakan tujuh projek utama di kawasan tersebut yang kesemuanya berjumlah RM403 juta.

Beliau memberitahu, sepuluh projek yang telah dirancang dalam RMK-9, ini termasuk pembinaan Dewan Orang Ramai yang bernilai RM15 juta, menaiktaraf Taman Awam Laman Puteri Gunung Ledang (RM10 juta), pembinaan stesyen bas Merlimau (RM8 juta), pembinaan pusat komersial Sungai Rambai (RM8 juta), pembinaan Pejabat Baru MPJ (RM7 juta), pembinaan rumah kedai Bemban (RM3 juta) dan pembinaan rumah kedai Umbai (RM2 juta).Selain daripada itu, katanya, sebanyak RM2 juta telah diperuntukkan bagi pembinaan Terminal Kenderaan Berat Merlimau, pembinaan Pasar Besar Merlimau dianggarkan bernilai RM2 juta dan pemodenan sistem pengangkutan awam dalam Bandar Jasin bernilai RM1 juta.

Mohd. Ali berkata demikian semasa berucap di Majlis Pengisytiharan Naiktaraf Majlis Daerah Jasin Kepada Majlis Perbandaran Jasin yang diadakan di Mini Stadium Jasin di sini, malam tadi.
Yang Dipertua Negeri, Tun Mohd. Khalil Yaakob telah mengisytiharkan naiktaraf Majlis Daerah Jasin kepada Majlis Perbandaran Jasin.

Persoalannya sekarang bagaimana dengan pembangunan manusia. Berapa juta diperuntukkan? Tidakkah Ali Rustam tahu bahawa kadar maksiat, kadar jenayah, bilangan penagih dadah semakin hari semakin meruncing.

Pembangunan fizikal akan hancur dan tidak berguna sekiranya manusia tidak dibangunkan. Kita tidak menentang pembangunan tetapi pembangunan fizikal mesti seiring dengan pembangunan insan.

Fikirkanlah wahai Ali!!!! Jangan hanya fikirkan projek-projek pembangunan fizikal semata-mata.


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59