Wednesday, 10 January 2007

RAKYAT DERITA KENA BANJIR PEMIMPIN BERSUKA RIA DALAM PERCUTIAN


(GAMBAR : PAK LAH GEMBIRA MERASMIKAN RESTORAN ADIKNYA IBRAHIM BADAWI DI KALA RAKYAT BERSEDIH)

Pada saat dan ketika rakyat menderita akibat musibah banjir baru-baru ini para pemimpin negara termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bercuti samada di luar atau di dalam negara.

Pak Lah diberitakan merasmikan pembukaan sebuah restoran nasi kandar di Australia ketika negeri-negeri di selatan Semenanjung Malaysia teruk dilanda banjir.

Menurut satu laporan akhbar Asia Times – sebuah akhbar percuma di Perth – Abdullah berada di bandaraya itu untuk merasmikan restoran‘Puteri Nasi Kandar’ pada 29 Disember.

(GAMBAR : SEDAPNYA MAKAN-MAKAN DI KALA RAKYAT DERITA)

Laporan yang bertajuk ‘A meal fit for a princess’ disiarkan bersama dengan beberapa gambar yang menunjukkan Abdullah merasmikan restoran tersebut dan sedang merasa makanan di situ.

Seorang pembaca akhbar tersebut – rakyat Malaysia – memberitahu malaysiakini: “(Ketika sebahagian negeri) Johor ditenggelami air (yang meragut) 17 nyawa, saya tidak dapat menerima (laporan dan foto tersebut).”

Menurut laporan itu, restoran berkenaan milik bersama saudara lelaki Perdana Menteri – Ibrahim – dan seorang ahli korporat Malaysia, Lim Ewe Jin.

Lim – pengasas Kumpulan Lejadi yang menyediakan perkhidmatan pengswastaan dan pengurusan air – juga merupakan pengasas bersama Powertek Bhd – syarikat penjana kuasa bebas (IPP) di Malaysia.

Tujuh belas orang terkorban manakala lebih 90,000 orang lagi dipindahkan ketika kemuncak bencana alam itu akibat hujan lebat sehingga menenggelamkan banyak pekan dan perkampungan di lima buah negeri.

Pantau dari luar negeri

Abdullah mengadakan lawatan sehari ke Johor – negeri yang paling teruk dilanda banjir – pada 23 Disember selepas lawatan rasmi ke Venezuela. Beliau kemudiannya dilaporkan berlepas ke Australia untuk bercuti.

Bagaimanapun, Abdullah dilaporkan berkata, beliau sentiasa menghubungi Timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak, yang mempengerusikan jawatankuas bantuan dan pengurusan bencana negara.

Semalam, akhbar berbahasa Cina, Nanyang Siang memetik beliau sebagai berkata, tiada masalah yang timbul dan Najib telah menjalankan tugasnya manakala beliau (Abdullah) sendiri turut memantau keadaan dari seberang laut.

Abdullah berkata, beliau juga pernah mempengerusikan jawatan tersebut ketika menjadi Timbalan Perdana Menteri, dan oleh itu, beliau sudah biasa dengan mekanismanya dan dapat memantau perkembangannya.

Abdullah dilaporkan memberi penjelasan tersebut apabila beliau diminta mengulas mengenai mangsa-manga banjir yang menyuarakan rasa tidak puas hati mereka kerana beliau masih bercuti di luar negara sedangkan keadaan banjir di dalam negara berada di tahap yang membimbangkan.

Kenyataan beliau itu hanya dilaporkan dalam akhbar-akhbar harian berbahasa Cina.

Bulan lalu, Pengerusi DAP Johor, Dr Boo Cheng Hau menggesa Abdullah mengambil tindakan memecat menteri-menteri yang bercuti ketika negara dilanda bencana.

Antara Menteri-menteri yang bercuti pada masa tersebut adalah Muhyiddin Yasin (Pertanian dan Industri Asas Tani - Ahli Parlimen Pagoh), Syed Hamid Albar (hal Ehwal Luar - Ahli Parlimen Kota Tinggi), Ong Ka Ting (Perumahan dan Kerajaan Tempatan - Ahli Parlimen Tanjung Piai), Hishammuddin Hussein (Pelajaran - Ahli Parlimen Sembrong), Khaled Nordin (Usahawan dan Pembangunan Koperasi - Ahli Parlimen Pasir Gudang), Chua Soi Lek (Kesihatan - Ahli Parlimen Muar) and Azalina Othman Said (Belia dan Sukan - Ahli Parlimen Pengerang). Semua mereka mewakili kawasan yang teruk dilanda banjir.

Dilaporkan juga beberapa orang anggota Exco Kerajaan Negeri Johor juga sedang bercuti pada masa bencana tersebut.

Media juga melaporkan bahawa 40 ahli Majlis Kerajaan Tempatan Kluang juga berada di Shanghai dalam rangka lawatan ke China.

INILAH PERANGAI PEMIMPIN BN SEBENARNYA, MEREKA HANYA MELUTUT KEPADA RAKYAT PADA MASA KEMPEN PILIHANRAYA TETAPI SELEPAS MEREKA MENANG RAKYAT DIKETEPIKAN, BATANG HIDUNG PUN TAK NAMPAK.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59