Wednesday, 31 January 2007

PERANCANGAN KEWANGAN YANG BAIK PENTING UNTUK EKONOMI UMMAH


Rata-rata orang kita amat lemah dalam perancangan kewangan berbanding orang cina. Secara tradisi orang melayu hanya tahu meyimpan atau melabur wang mereka dalam ASB, Tabung Haji atau simpanan dalam akaun biasa dan tetap di bank-bank.

Berbeza dengan orang cina di mana mereka telah lama sedar dalam mempelbagaikan cara menyimpan wang dalam usaha mereka mendapat pulangan yang lebih.
Memang tidak dinafikan bahawa orang kita majoritinya mencari cara penyimpanan dan pelaburan yang dihalalkan oleh Islam. Namun begitu masih ramai yang masih tidak menghiraukan tentang halal dan haram ini.

Akhir-akhir ini begitu banyak program-program pelaburan yang dianjurkan oleh syarikat tertentu dengan menggunakan sistem online. Ianya mendapat sambutan yang hebat dikalangan orang Islam kerana pulangannya amat hebat di mana ada yang menawarkan keuntungan sehingga 2% sehari (SEHARI BUKAN SEBULAN!!!!).

Namun ramai yang tidak menyedari (atau buat-buat tak sedar) bahawa wang yang dilaburkan oleh mereka itu tidak tahu diniagakan di mana. Mungkin ia diniaga dalam perniagaan yang TIDAK DIHALALKAN oleh Islam. Keuntungan sehingga 2 % sehari merupakan suatu keuntungan yang luar biasa dan perlu diselidiki dengan lebih teliti. Apa yang kita khuatir ianya dilaburkan di dalam syarikat-syarikat judi dan sebagainya.

Apatah lagi program ini tidak diluluskan oleh Suruhajaya Sekuriti Malaysia dan Bank Negara. Jika sekiranya berlaku sebarang penipuan dan penyelewengan maka sudah tentu pelabur-pelaburnya akan 'putih mata' disebabkan tidak ada peruntukan undang-undang.
Sedar atau tidak sebenarnya di negara kita banyak program-program pelaburan yang halal disisi Islam di mana keuntungan yang ditawarkan adalah agak lumayan berbanding dengan ASB, Tabung Haji dan sebagainya.

Amanah Saham(Unit Trust) yang dianjurkan oleh anak syarikat bank-bank tempatan umpamanya menawarkan keuntungan yang baik di mana pulangannya jauh lebih tinggi dari pulangan ASB dan Tabung Haji. Pada tahun lepas ada syarikat-syarikat ini memberikan keuntungan sehingga 25-26% setahun. Amanah Saham yang dianjurkan oleh syarikat-syarikat ini adalah tertakluk di bawah Seksyen 18 Akta Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Untuk makluman sebenarnya masyarakat barat lebih faham bahawa menyimpan wang dalam Amanah Saham (Unit Trust) adalah lebih menguntungkan berbanding dengan menyimpan dalam akaun-akaun biasa bank. Oleh kerana itulah lebih 70 % masyarakat barat menyimpan wang mereka dalam Unit Trust.

Oleh itu saya mencadangkan sahabat-sahabat semua menyimpan dan melabur dalam Amanah Saham ini kerana jelas ianya amat menguntungkan dan HALAL di sisi Islam dan undang-undang. Untuk makluman lanjut sila hubungi saya di talian 019-6821318 atau email : mstcmal@miosh.net atau layari www.infaq.blogspot.com

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59