Wednesday, 10 January 2007

MAT TAIB BAGAIKAN BERCAKAP DENGAN TUNGGUL


Maka berkatalah Mat Taib semalam bahawa UMNO tidak menjadikan pembangunan sebagai modal bagi meraih sokongan rakyat untuk memenangi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Talam.

Mat Taib atau lebih manis dengan panggilan Mike Tyson berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat UMNO menghadapi pilihan raya kecil Batu Talam di Raub semalam.

Cakap-cakap Mat Taib yang bergelar senator ini seolah-olah bercakap dengan tunggul kayu buruk yang tidak tahu apa-apa.

Bukankah semua orang tahu bahawa pada setiap kali pilihanraya Umno akan menggunakan pembangunan sebagai senjata ampuh untuk memancing undi. Bukan itu sahaja malah duit, kain batik dan lain-lain habuan dunia juga menjadi gula-gula mereka untuk 'membeli' pengundi.

Lebih teruk lagi Umno juga sanggup mengugut pengundi untuk mendapat undi. Antara ugutan mereka adalah, 'kalau undi PAS bantuan ditarik balik, anak tak dapat biasiswa/pinjaman, wang welfare ditarik balik' dan macam-macam lagi.

SPR (SURUHANJAYA PENIPU RAKYAT) juga menjadi tukang kempen dan agen daftar pemilih mereka. Nama-nama pengundi hantu, nama bertindih, mengundi dua kali, mengundi bagi pihak orang lain dan sebagainya sudah menjadi adegan wajib dalam setiap kali pilihanraya umum atau kecil.

Ugutan, rasuah politik, penipuan dan sebagainya sudah sinonim dengan kempen Umno untuk mendapatkan undi. Strategi dan cara berkempen mereka berlandaskan prinsip 'MATLAMAT MENGHALALKAN CARA'.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59