Thursday, 18 January 2007

MANA BANTUAN DARI NEGERI 'KAYA' YANG DIPERINTAH BN?


Walaupun dituduh dengan segala tuduhan seperti negeri miskin, negeri bankrap, tidak pembangunan, MB tak pandai memerintah dan sebagainya, semalam satu lagi bukti menunjukkan bahawa Kelantan lah negeri yang paling 'kaya' dan paling pemurah.

Manakan tidak dalam keadaan ditindas oleh kerajaan pusat, dinafikan hak mendapat peruntukan perkapita 'on time' Kerajaan Negeri Kelantan masih mampu dan bermurah hati mendermakan RM1 juta kepada mangsa banjir di Johor.

Manakala bantuan dan derma dari negeri lain tidak kedengaran walaupun mereka mendabik dada mereka negeri kaya dan maju.

Harakahdaily hari ini dan Berita 12.30 pagi TV3 malam tadi menyiarkan berita tentang derma RM1 juta ini.

Laporan Harakahdaily :

Atas sifat kemanusian dan rasa tanggungjawab, kerajaan Kelantan hari ini telah meluluskan bantuan sejumlah RM1 juta kepada mangsa banjir di Johor.

Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat, memberitahu sumbangan dari kerajaan negeri itu dikeluarkan melalui Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) untuk meringankan bebanan penderitaan mangsa tersebut.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat exco, di Kota Darulnaim di sini hari ini.

Jelasnya, bagi menyegerakan sumbangan tersebut kerajaan negeri akan mengirimkannya melalui Briged Amal yang akan turun ke negeri itu untuk membantu mangsa banjir.

"Briged Amal nak turun Jumaat ini, tetapi pada saya kalau boleh disegerakan hari inipun amat baik,"ujarnya.

Difahamkan sumbangan berkenaan akan disampaikan kepada Badan Perhubungan PAS Negeri Johor, di mana pihak berkenaan akan mengagihkannya kepada semua mangsa yang terlibat dengan banjir.

Selain itu juga, Tuan Guru mengarahkan semua agensi kerajaan negeri mengadakan tabung bantuan bencana banjir masing-masing di seluruh negeri ini.

Tambahnya, apabila tiba tempohnya pungutan berkenaan diserahkan pada kerajaan negeri untuk diagihkan pada mangsa banjir.

Sementara itu, beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Negeri Kelantan, memberitahu pihaknya akan menganjurkan majlis memungut derma yang akan diadakan di Pusat Tarbiah Islamiah Kelantan (Putik) pada 21 Januari ini.

"Saya berharap semua rakyat Kelantan tanpa mengira bangsa, politik hadir pada majlis itu untuk turut membantu rakyat Johor yang kini dilanda banjir," ujarnya.

Beliau juga turut mendedahkan, sebelum ini PAS Kelantan telah mengirimkan sejumlah RM49,000 kepada mangsa banjir di negeri itu melalui Briged Amal, Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan dan Badan Perhubungan PAS Negeri sendiri.

"Di samping itu juga lima tan beras sudah diagihkan kepada mereka tanda simpati kita," ujarnya.

Tuan Guru juga melahirkan rasa dukacita terhadap kenyataan individu terbabit pada tiga minggu lalu berhubung persiapan telah diambil untuk menghadapi kemungkinan berlaku banjir besar kali kedua di negeri itu.

Tegasnya, ekoran kenyataan individu terbabit di mana beliau telah bersiap sedia untuk mengurus banjir sekiranya ia berlaku lagi menyebabkan beliau (Tuan Guru) berasa berdebar.
Tetapi tambahnya, perancangan untuk menghadapi banjir rupanya mengatasi kehendak Allah apabila manusia tidak mampu menangkis kemaraannya (banjir).

Tegasnya, ia menyebabkan individu terbabit berdiam diri mungkin telah menginsafi keterlanjuran keangkuhannya sebelum itu.

"Apa yang penting kita harus ingat setiap musibah yang berlaku mungkin ada sebabnya, adakah kerana dosa-dosa yang telah kita lakukan sebelum ini atau macam mana," ujarnya.

INILAH KEBERKATAN PEMERINTAHAN MENGIKUT CARA ISLAM. ALLAH MEMBERIKAN REZEKI DAN KEBERKATAN TANPA DISEDARI.

ALLAHU AKHBAR

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59