Friday, 8 December 2006

KES RAYAPPAN : BUKTI KELEMAHAN MAJLIS AGAMAKes pemandu van, A. Rayappan yang menjadi rebutan MAIS dan keluarga si mati kerana masing-masing mahu mengebumikan si mati dengan cara Islam dan Kristian membuktikan kelemahan sistem pentadbiran agama di negara kita.

Jika benar Rayappan sudah murtad dari Islam, sepatutnya ianya sudah diketahui lebih awal dan si mati patut di hukum (itupun jika ada undang-undang murtad). Masalahnya sekarang kes seperti ini akan hanya diketahui setelah seseorang itu mati. Mengapa Majlis Agama tidak bertindak ketika mereka masih hidup kerana ia lebih membahayakan, di mana dalam Islam si Murtad mesti dihukum bunuh setelah diminta bertaubat.

Pihak berkuasa mesti sensitif dan bertindak secepat mungkin jika mengetahui adanya kes-kes murtad. Jangan hanya menunggu laporan atau permohonan untuk seseorang untuk murtad.

Kes-kes seperti ini jelas menunjukkan bahawa isu murtad yang didakwa oleh sesetengah pihak berlaku dengan berleluasa ada kebenarannya. Pihak Kerajaan Islam Hadhari dan berkuasa agama mesti menyiasat perkara ini.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59