Thursday, 7 December 2006

RELEASE TENSION : SIMBOL AIRPORT KELANTAN




TUAN-TUAN FAHAM KE ISTILAH PADA SIGNBOARD TU? KALAU TAK FAHAM SILA RUJUK PADA BAHASA INGGERIS TU.


HOBI BARU MAJLIS TEMPATAN ROBOH RUMAH RAKYAT DAN SURAU






Nampaknya sejak akhir-akhir ini terutama selepas pemerintahan Islam Hadhari ini, Majlis-majlis tempatan mempunyai hobi baru iaitu merobohkan rumah rakyat tanpa belas kasihan. Baru minggu lepas rumah rakyat dan surau di Kampung Berembang, Ampang Jaya dirobohkan oleh Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ). Dua hari lepas pula Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah bertindak merobohkan baki rumah di Kampung Chubadak, Sentul yang terletak dipinggir pusat bandaraya Kuala Lumpur.

Dalam kejadian itu pihak polis menahan dua penduduk wanita ketika mereka cuba menghalang jentolak, tetapi mereka dibebaskan kemudiannya.

Seorang penduduk memberitahu bahawa mereka tidak membantah pembangunan dijalankan.

“Kami sedia berpindah. Tuntutan kami tidak banyak. Apa yang kami minta adalah rumah alternatif yang elok dan selesa didiami,” katanya.

Rumah-rumah di Kampung Chubadak dirobohkan untuk melaksanakan projek pembinaan Lebuhraya Duta-Ulu Kelang

RAKYAT HENDAKLAH SEDAR DAN INSAF DENGAN TINDAKAN KERAJAAN PIMPINAN IMAM AL BADAWI WAL HADHARI INI. PILIHANRAYA AKAN DATANG JANGAN SOKONG MEREKA LAGI.


LOGIK AKAL MENGATASI HUKUM AGAMA


KUALA LUMPUR 7 Dis. – Jawatankuasa Caucus Parlimen Kesamaan Gender menganggap langkah Majlis Perbandaran Kota Baharu (MPKB) mengenakan denda kepada wanita yang dianggap berpakaian menjolok mata sebagai mengganggu hak asasi kaum wanita.

Pengerusinya, Dr. Rozaidah Talib berkata, pakaian merupakan hak individu dan pihak berkuasa tempatan tidak berhak mencampuri atau menentukan fesyen pakaian individu.

‘‘Banyak lagi benda lain tentang wanita yang boleh mereka bantu tetapi sekarang bukan mereka membantu malah menyusahkan lagi wanita.

‘‘Tafsiran pakaian menjolok mata adalah berbeza bagi setiap orang jadi bagaimana MPKB hendak menentukan wanita mana yang berpakaian seksi,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.

ITULAH PANDANGAN SEORANG YANG BERNAMA DAN MENDAKWA BERAGAMA ISLAM TETAPI LANGSUNG TIDAK MENGAMBIL KIRA HUKUM AGAMA DALAM MENGELUARKAN PANDANGAN DAN PENDAPAT. ALASAN YANG SERING DIBERIKAN IALAH MENGHORMATI HAK ASASI MANUSIA. INILAH ALASAN YANG SERINGKALI DIBERIKAN OLEH KUMPULAN-KUMPULAN YANG MEMPERJUANGKAN ISLAM LIBERAL DAN AGAMA SEMUANYA SAMA SEPERTI IFC, SISTERS IN ISLAM DAN SEBAGAINYA.

AMAT MALANG SEKALI APABILA ORANG MENGAKU ISLAM TETAPI PANDANGAN DAN IKTIKAD MEREKA TERHADAP ISU SEPERTI SAMA SEPERTI ORANG BUKAN ISLAM.


Tambahnya, langkah MPKB itu juga seperti mahu meletak semua kesalahan salah laku termasuk sekiranya berlakunya kes rogol, berpunca daripada wanita.

Akhbar tempatan semalam melaporkan Majlis Perbandaran Kota Bharu tidak akan bertolak ansur lagi dengan para pekerja restoran dan pasar raya yang berpakaian menjolok mata dan jika sabit kesalahan boleh didenda sehingga RM500.

Menurut Rozaidah, MPKB mempunyai hak bagi menguatkuasakan undang-undang kecil itu tetapi mereka perlu mengambil kira hak individu.

‘‘Kenapa perlu menguatkuasakan undang-undang yang menimbulkan konflik. Mereka ada kuasa, lebih baik buat yang berfaedah kepada semua rakyat Kelantan,” katanya.


Celup jari pengundi dakwat khas : SPR beri alasan dangkal


PUTRAJAYA 7 Dis. – Alasan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)bahawa banyak kesulitan timbul jika menggunakan kaedah mencelup jari pengundi ke dalam dakwat khas setelah mereka selesai mengundi seperti yang dicadangkan oleh parti pembangkang, adalah dangkal dan tidak masuk akal.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman berkata, selain merupakan kaedah yang ketinggalan zaman, peraturan itu juga memerlukan pindaan kepada Akta Pilihan Raya 1958 atau Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Beliau berkata, SPR telah mengenal pasti beberapa kaedah yang lebih berkesan untuk mengelakkan penipuan semasa pilihan raya tanpa melibatkan pindaan akta-akta berkenaan yang mengambil masa yang terlalu lama.

‘‘SPR sedang mengkaji beberapa cadangan berkaitan pilihan raya sama ada daripada kerajaan mahupun parti pembangkang, termasuk cadangan Pas yang mahu kaedah mencelup jari pengundi ke dalam dakwat khas bagi pengundi yang telah selesai mengundi.

‘‘Tapi dalam kes cadangan Pas mengenai peraturan mencelup jari pengundi dalam dakwat khas itu, saya tidak begitu senang kerana ia melibatkan pindaan dalam akta-akta pilihan raya di Parlimen,” katanya.

Abdul Rashid berkata demikian kepada pemberita selepas menerima kunjungan Timbalan Ketua Pesuruhjaya Pilihan Raya Indonesia (KPU), Prof. Dr. Ramlan Surbakti dan sembilan anggota rombongannya di sini hari ini.

Pada 7 September lalu, Pas telah meminta SPR menimbangkan cadangan supaya menggunakan kaedah mencelup jari menggunakan dakwat khas ke atas pengundi yang telah selesai mengundi.

Parti pembangkang itu berpendapat kaedah itu yang digunakan secara meluas di beberapa negara termasuk India, Pakistan, Mesir dan Yemen sangat berkesan untuk mengelakkan penipuan kerana dakwat berkenaan hanya akan hilang selepas tempoh tertentu.

Malah Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dilaporkan berkata, kaedah mencelup jari ke dalam dakwat khas berkenaan juga mendapat sokongan daripada parti pembangkang lain termasuk DAP dan Keadilan.

Dalam pada itu, Abdul Rashid berkata, SPR mampu melaksanakan semula pilihan raya kerajaan tempatan berdasarkan Akta Pilihan Raya Kerajaan Tempatan 1960 sekiranya diarahkan oleh kerajaan untuk berbuat demikian.

‘‘Kalau kerajaan mengkehendaki SPR melaksanakan pilihan raya kerajaan tempatan bagi memperluaskan demokrasi di negara ini, SPR mempunyai keupayaan dan kepakaran. Kita boleh buat tanpa ada masalah kerana kita mempunyai banyak pengalaman.

Jelas sekali bahawa SPR tidak bersedia untuk meminda Undang-undang Pilihanraya bagi meyakinkan semua orang bahawa Pilihanraya Malaysia adalah telus dan bersih. Kaedah mencelup jari walaupun telah lama digunakan tetapi ianya jelas berjaya membendung penipuan di mana ia berupaya mengenalpasti pengundi yang cuba mengundi dua kali.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59