Monday, 4 December 2006

KETUA MENTERI AIR PANCUT DAN TRAFFIC LIGHT


BUKIT KATIL 4 Nov : Ketua Menteri Melaka, Ali Rustam atau lebih mesra di panggil Ali Ketam mendapat nama jolokan baru. Nama jolokan baru beliau ialah Ketua Menteri Air Pancut dan Traffic Light. Nama baru ini diberikan oleh Ketua DPP Negeri Melaka, Ustaz Kamaruddin Sidek ketika menyampaikan ceramah di Pejabat PAS Kawasan Bukit Katil Jumaat lalu.

'Sejak menjadi Ketua Menteri Melaka ini, hampir setiap projek yang dijalankan mesti ada Air Pancut dan Traffic Light' sindir Us Kamaruddin.

'Sebab itulah hutang negeri Melaka kepada Kerajaan Pusat meningkat 114 % dari tahun 1999 hingga sekarang. Ini tak lain tak bukan sebab banyak sangat air pancut yang dia buat' tambah Us. Kamaruddin lagi.

Hutang kerajaan Negeri Melaka adalah antara yang tertinggi di kalangan negeri-negeri di mana ianya berjumlah lebih RM1 biilion. Berbanding dengan hutan kerajaan negeri Kelantan yang semakin kecil jumlahnya.

Difahamkan antara projek air pancut yang menelan kos yang besar dibuat oleh kerajaan Negeri Melaka antaranya ialah di hadapan Kompleks Pejabat Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) dan air terjun Bukit Sebukor.


TUBUH SURUHANJAYA DIRAJA SIASAT PEMBUNUHAN ALTANTUYA


BUKIT KATIL 4 NOV : Naib Presiden PAS, Hj Mohd Sabu menggesa kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat kes pembunuhan model sambilan berbangsa Mongolia, Altantuya Shariibu.

Beliau berkata, kes ini dikhuatiri akan disenyapkan begitu sahaja kerana ianya melibatkan orang atasan dan banyak perkara pelik yang berlaku berkaitan dengannya.

'Bagaimana bom yang boleh meruntuhkan bangunan 10 tingkat digunakan untuk meletupkan mangsa. Sudah tentu seseorang yang berpangkat besar sahaja yang boleh mengeluarkan bom tersebut' soal Mohd Sabu.

'Ianya juga melibatkan seorang yang sangat rapat dengan Timbalan Perdana Menteri dan juga ianya dikatakan melibatkan pengawal Timbalan Perdana Menteri' tambah Mohd Sabu.

Beliau berkata demikian ketika berceramah di Pejabat PAS Kawasan Bukit Katil, Jumaat lalu.

'Kita khuatir kes ini akan jadi seperti kes pembunuhan Mustakizah yang berlaku 14 tahun lalu, dimana sampai sekarang ianya tidak selesai, ketika saya menjadi Ahli Parlimen dulu, saya telah membuat soalan kepada kementerian yang berkenaan, malangnya jawapannya ialah masih dalam siasatan, sampai sekarang masih dalam siasatan' jelas Mohd Sabu lagi.

Dalam ucapannya juga beliau menegaskan bahawa, Insya Allah tidak lama lagi, Allah akan memakbulkan doa umay Islam, dimana mereka boleh bersembahyang di Masjidil Aqsa dengan amana. Ini kerana pejuang Islam di Palestin dan Lubnan akan mengalahkan Yahudi yang sekarang ini dilihat semakin lemah untuk berdepan dengan Hezbollah.

Beliau juga mengingatkan bahawa kekuatan dan kemuliaan umat Islam adalah kerana mereka mengambil Islam sebagai panduan dan pedoman hidup. Sebab itulah kata beliau, Umat Arab sekarang ini lemah dan penakut kerana mereka meninggalkan Islam. Ini berbeza dengan Hezbollah dan Hamas yang berjuang menentang Yahudi dengan kekuatan Islam. Akhirnya Insya Allah akan membantu kumpulan Islam ini menghapuskan Yahudi Laknatullah.

Selain Mohd Sabu, turut sama berceramah dalam program tersebut ialah Ustaz Kamaruddin Sidek, Ketua DPP Negeri Melaka dan Hj Mohd Yassin Abdul Ghani, Timbalan Pesuruhjaya PAS Melaka yang juga YDP PAS Kawasan Bukit Katil.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59