Friday, 1 December 2006

PAK LAH BANGUNLAH DARI MIMPI


Sesetengah orang berpendapat bahawa Abdullah tidak pandai bercakap, selalu mengantuk. Adakah anda dapati dia tidak cukup bertenaga sebagaimana anda?

Tempoh tumpuannya sangat pendek dan ramai yang memberitahu saya bahawa dia selalu tertidur ketika kes dibentangkan kepadanya. Dia hanya membiarkan apa penasihatnya cakap.


Itulah sedutan wawancara Thomas Fuller, wakil International Herald Tribune dengan Mahathir di pejabatnya, di Tingkat 86, Menara Petronas, KLCC yang kami petik dari Harakahdaily.

Dakwaan Mahathir seolah-olah mengiyakan bahawa sebenarnya Imam Al Badawi Wal Hadhari ini sebenarnya sedang tidur dan bermimpi sebab itulah banyak peristiwa yang berlaku dalam sekarang ini beliau buat tak kisah sahaja. (AIMAN TAK KISAH).

Surau dirobohkan, rumah rakyat diranapkan, gejala murtad berleluasa, penganggur semakin ramai, orang yang didakwa membunuh boleh dijamin, projek-projek RMK9 diagihkan kepada kroni (orang Umno sahaja), rasuah semakin parah dan banyak lagi semuanya tidak dihiraukan oleh beliau.

RAKYAT MALAYSIA SEPATUTNYA MENGKAJI SEMUAL SOKONGAN KEPADA IMAM AL BADAWI WAL HADHARI DAN PARTINYA INI. PILIHANRAYA AKAN DATANG INI BELIAU DAN KUNCU-KUNCUNYA MESTI DITOLAK DAN DITUMBANGKAN.


Umno JADIKAN PERUNTUKAN RMK9 MACAM HARTA MAK BAPAK MEREKA


Untuk kesekian kalinya Umno menjadikan harta dan projek kerajaan seumpama harta mak bapak mereka apabila sekali mengagihkan peruntukan RMK9 di kalangan kontraktor yang menjadi ahli dan penyokong Umno.

Media melaporkan Umno bahagian akan menyediakan senarai kontraktor kelas F yang layak mendapatkan projek kecil di bawah peruntukan RM600 juta yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di perhimpunan agung Umno baru-baru ini.

Nampaknya kerajaan Islam Hadhari tidak tahu membezakan mana satu harta Umno dan mana satu harta dan wang rakyat. Pemimpin dan ahli Umno sepatutnya malu dan meminta maaf kepada rakyat dalam hal ini.

Diberitakan bahawa peruntukan tersebut akan diagihkan kepada 191 kawasan Parlimen di Semenanjung dan Sabah dan masing-masing akan memprolehi RM3 juta untuk melaksanakan projek kecil, seperti membaiki parit, mengecat bangunan, menurap jalan dan sebagainya yang bernilai antara RM20,000 hingga RM200,000.

Beberapa pemimpin Umno bahagian yang dihubungi malaysiakini semalam berkata senarai tersebut kemudiannya akan dikemukakan kepada pejabat daerah di kawasan masing-masing.

“Bagaimanapun pemilihan kontraktor akan dibuat oleh pejabat daerah,” kata Ketua Umno bahagian Sungai Siput, Ahmad Fakeh Adam.

Manakala Ketua Umno bahagian Batu Pahat, Senator Dr Puad Zakarshi pula berkata, pemilihan kontraktor bagi projek-projek yang tersenarai di daerah Batu Pahat akan dibuat secara undi.

“Ketua empat bahagian Umno di daerah Batu Pahat telah mencapai kata sepakat bahawa pemilihan kontraktor bagi semua projek yang ada di daerah ini dibuat secara undian. Kita berpendapat ini lebih adil dan berkesan bagi mengelak sebarang pilih kasih.

“Saya beri jaminan, kira-kira 60 kontraktor kelas F di bahagian saya akan mendapat projek,” katanya ketika dihubungi.

Rungutan tiada projek

Katanya, ketua bahagian Umno Batu Pahat, Parit Sulung, Air Itam dan Sri Gading akan hanya bertanggungjawab menyenaraikan senarai kontraktor kepada pejabat daerah, manakala pemilihan seterusnya akan dikendalikan oleh pejabat berkenaan.

Beliau juga berkata, tujuan kerajaan menyalurkan dana RM600 juta ini adalah untuk menjana ekonomi kerana sebelum ini terdapat banyak rugutan tidak ada projek untuk para kontraktor berkenaan.

Ketua Umno bahagian Labis, Sulaiman Taha pula berkata, projek- projek berkenaan adalah untuk orang Umno sahaja.

“Oleh itu, Umno Labis akan memastikan hanya `kontraktor Umno’ sahaja mendapat projek-projek berkenaan.

Ketua Umno bahagian Kubang Kerian, Datuk Dr Nik Mohd Zain Nik Omar juga memberitahu bahawa pemilihan kontraktor untuk projek tersebut akan ditentukan oleh Umno bahagian.

Katanya, kontraktor yang berdaftar dengan Pusat Khidmat Kontraktor (PKK) akan disokong oleh Umno bahagian untuk mendapatkan projek tersebut.

“Saya berharap semua 200 kontraktor Kelas F di Kubang Kerian akan mendapat manfaat daripada peruntukan RM3 juta itu,” katanya.

Tunggu garispanduan

Sementara itu, Ketua Umno Bahagian Pendang, Rozai Shafian pula berkata, di Kedah pemilihan kontraktor kelas F diserahkan kepada Menteri Besar, Datuk Seri Mahadzir Khalid.

Katanya, selepas pemilihan kontraktor dibuat, agensi kerajaan yang terbabit dengan projek di kawasan berkenaan akan melantik kontraktor-kontraktor tersebut berdasarkan senarai yang diperolehi dari pejabat Menteri Besar.

Bagaimanapun, Rozai menolak dakwaan projek tersebut merupakan projek pilihanraya sebaliknya ia adalah untuk semua rakyat.

Manakala ketua Umno bahagian di Selangor mendakwa mereka belum mendapat garispanduan tentang perlaksanaan projek tersebut.

Ketua Umno Bahagian Kota Raja, Umar Amzah berkata, setakat ini beliau difahamkan pejabat daerah menjadi agensi pelaksana utama di samping beberapa agensi kerajaan lain termasuk Jabatan Kerja Raya.

“Bukan Umno yang menentukan siapa yang dapat projek, bidangkuasa kami hanya menyenaraikan kontraktor yang layak tetapi kuasa pemutus di tangan pejabat daerah,” katanya.

MALANG SUNGGUH KITA SEMUA BERKETUAKAN 'PENYANGAK' DAN 'PEROMPAK' YANG TIDAK TAHU MANA HARTA MAK BAPAK MEREKA DAN HARTA RAKYAT. KAMI SEBAGAI RAKYAT MALAYSIA TIDAK AKAN REDHA WANG KAMI DIBERIKAN KEPADA ORANG YANG TIDAK SEPATUTNYA MENERIMA.


KERAJAAN ISLAM HADHARI BERANI ROBOHKAN 'RUMAH ALLAH'


Nampaknya kerajaan Islam Hadhari semakin berani dan mabuk kuasa. Setelah mereka merobohkan 'Rumah Allah' di Kampung Bujal, Terengganu, semalam mereka sekali lagi menunjukkan kuasa apabila merobohkan sebuah surau di Kampung Berembang, Ampang Jaya.

Media semalam melaporkan bahawa Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) merobohkan surau di Kampung Berembang di Ampang – satu-satunya bangunan yang masih tinggal selepas rumah penduduk setinggan di kampung itu diroboh minggu lalu.

Kini jelaslah bahawa kerajaan Islam Hadhari dan agensinya tidak mengira siapa atau jenis bangunan yang hendak dirobohkan, yang penting bagi mereka ialah menunjukkan mereka berkuasa. Sikap toleransi, belas kasihan, perikemanusiaan dan bertolak ansur sudah tidak ada dalam benak dan kepala otak mereka.

Dalam kejadian semalam, penduduk bersama-sama ahli beberapa badan bukan kerajaan dan parti politik, terbabit dalam pergelutan dengan pegawai penguatkuasa MPAJ, yang dibantu oleh pihak polis serta anggota Unit Simpanan Persekutuan (FRU dalam usaha mereka untuk mempertahankan surau tersebut.

Minggu lalu, MPAJ merobohkan kesemua 50 rumah di situ, dan hanya meninggalkan bangunan surau tersebut – itupun selepas bantahan penduduk dan ahli-ahli Jaringan Rakyat Tertindas (Jerit).

Ekoran itu, penduduk terbabit membina khemah sementara di situ dalam usaha mereka untuk menyelamatkan surau tersebut.

Pagi semalam, MPAJ, dengan menggunakan jentolak, datang untuk menyelesaikan tugas membersihkan kawasan tersebut, dan sekali lagi berdepan dengan tentangan para penduduk.

Kira-kira 60 penduduk dan aktivis hadir untuk menghalang kerja-kerja tersebut dengan meletakkan kenderaan mereka di sekeliling surau itu supaya tidak dapat dihampiri jentolak.

Usaha Setiausaha Agung penaja Parti Sosialis Malaysia, S Arutchelvan untuk berunding dengan pihak MPAJ, gagal dan berlaku bergelutan apabila kakitangan majlis itu mula menumbangkan pokok di luar surau tersebut.

Tetapi keadaan menjadi tidak terkawal apabila pasukan penguatkuasa MPAJ mula memotong pagar surau itu pada jam 11 pagi.

‘Zon perang’

Para penduduk yang cuba menghalang tindakan meroboh surau itu telah ditolak oleh pegawai penguatkuasa MPAJ yang berjumlah lebih 100 orang.

Keadaan menjadi bertambah buruk apabila anggota polis dan FRU turut masuk campur dan bertindak memukul penduduk serta penyokong mereka yang berhimpun di situ.

Wanita dan kanak-kanak yang berkumpul di dalam surau itu juga tidak terkecuali.

Seorang saksi berkata, pegawai penguatkuasa bertindak agresif terhadap wanita dan kanak-kanak. Seorang wanita yang merantai dirinya dengan rantai besi ke bangunan surau tersebut, juga dikeluarkan secara paksa.

Selepas kejadian tersebut, 11 penduduk dan aktivis ditahan dan dibawa ke balai polis daerah Ampang.

Apabila keadaan kembali tenang, Kampung Berembang kelihatan seperti ‘zon perang’ dengan penduduk “bergelimpangan”, antaranya menangis kesakitan, manakala sebahagian lagi pengsan dan cedera dipukul polis.

Pada jam 1 tengahari, MPAJ seleasai merobohkan bangunan surau tersebut.

Sementara itu Gabungan Kemajuan Wanita (WDC) mengecam Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) kerana menggunakan kekerasan ketika merobohkan sebuah surau tersebut.

"Cara yang digunakan oleh pegawai MPAJ – seperti membaling kerusi dan memindah penduduk secara kekerasan – tidak boleh diterima,” kata Pengarah Eksekutif WDC, Maria Chin Abdullah.

“[Ia] satu pelanggaran hak asasi manusia,” tambahnya dalam satu kenyataan.

“Amat malang sekali MPAJ menggunakan cara yang tidak demokratik untuk menguatkuasakan kuasa mereka,” kata Maria.

Beliau juga berkata, majlis tersebut boleh menunggu sehingga mahkamah mendengar permohonan penduduk terbabit untuk menghalang tindakan memindahkan mereka dari situ. Kes tersebut dijadual didengar April depan.

“Ia hanya lima bulan sahaja lagi. Tindakan MPAJ itu jelas memperlihatkan sikap tidak menghormati proses perundangan,” katanya.

Khemah sementara

Dalam kejadian itu, 11 orang – sembilan orang aktivis dan dua orang penduduk – ditahan kerana didakwa menghalang kerja meroboh surau tersebut.

Mereka dibawa ke balai polis Ulu Kelang Taman Keramat dan Ampang Jaya.

Sebuah lagi badan hak asasi manusia, Suaram berkata, kesebelas orang mereka harus dibebaskan segera dan menyifatkan tangkapan mereka itu sebagai tidak perlu.

“Memandangkan kes mahkamah masih belum selesai, MPAJ dan pihak polis tidak patut mengambil sikap memihak kerana tugas mereka bukannya berkhidmat kepada pemaju dalam merobohkan sesebuah rumah,” kata Suaram dalam satu kenyataan.

Sementara itu, kumpulan sokongan akar umbi, Jerit, pula berkata penduduk terbabit akan terus tinggal di situ.

“Walaupun tempat tinggal sementara mereka telah dirobohkan hari ini, tetapi mereka akan mendirikan yang lain dan kekal tinggal di situ,” kata E Parames ketika dihubungi.

Menurutnya lagi, MPAJ sedang membina parit di tiga jalan masuk ke kampung tersebut bagi menghalang penduduk memasuki kawasan tersebut.

"Bagaimanapun, saya tidak rasa ianya akan memberi sebarang kesan kepada penduduk yang sudah pun berada di dalam kawasan tersebut,” katanya.

Disunting dari Malaysiakini


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59