Tuesday, 21 November 2006

TAK SIASAT LAGI KE?


Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam menyerahkan kepada polis untuk menjalankan siasatan terhadap Datuk Mohd. Said Yusof berhubung satu laporan polis yang dibuat ke atas Ahli Parlimen Jasin itu oleh Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM) bulan lepas.

(TAKKAN DAH SEBULAN TAK SIASAT LAGI LA. MACAMANA NAK NAIKKAN INDEKS CPI KALAU KES-KES MACAM INI TIDAK DISIASAT. INILAH YANG DINAMAKAN PENDAKWAN TERPILIH, HANYA IKAN BILIS YANG KENA, IKAN BESAR SEMUANYA TERLEPAS. KITA JUGA BOLEH SIFATKAN INI SEBAGAI UNDANG-UNDANG SARANG LABAH-LABAH, KALAU HAIWAN BESAR YANG LALU SUDAH TENTU SARANG LABAH-LABAH ITU ROSAK TAPI KALAU HAIWAN KECIL YANG TERLEKAT MAKA 'MAMPUS' LAH DIA DIMAKAN LABAH-LABAH.)

Ali Rustam juga enggan mengulas lanjut mengenai perkara itu kerana belum mendapat laporan mengenai dakwaan bahawa Mohd. Said dikatakan membantah tindakan APMM merampas balak yang dibawa masuk ke negara ini secara haram melalui jeti di Sungai Linggi, Melaka.

“Biar pihak polis jalankan kerja mereka sehingga selesai, selepas itu kita akan tahu perkara sebenar. Setakat ini, saya tidak mahu komen mengenainya,” katanya.

Beliau menyatakan demikian kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Penganugerahan Bintang dan Pingat Persekutuan Pengakap Malaysia di Seri Negeri di sini semalam.

Beliau diminta mengulas laporan akhbar semalam mengenai satu laporan polis yang dibuat pada 3 Oktober lalu apabila Mohd. Said dikatakan meminta pegawai APMM ‘menutup sebelah mata’ ketika agensi itu merampas balak tersebut.

Mohd. Said dikatakan mengunjungi pejabat APMM di Kuala Sungai Baru, sejam selepas bot yang dipercayai membawa balak itu, ditahan.

Dalam perkembangan berkaitan, Ketua Polis Melaka, Datuk Ayub Yaakub berkata, pihaknya sedang menjalankan siasatan dan mengumpul maklumat sebelum menyerahkan laporan kepada Bukit Aman.

LAMA BETUL CARI MAKLUMAT. TAPI KALAU PEMBANGKANG ATAU ORANG PAS YANG DISIASAT SECEPAT KILAT MEREKA BUAT KERJA.


Umno TERKENA BADI SENDIRI. JADIKAN RTM MACAM TV MAK BAPAK MEREKA


Umno nampaknya mahu undur ke belakang dalam hal siaran langsung Perhimpunan Agung mereka. Setelah menjadikan RTM dan TV3 sebagai TV mak bapak mereka kini mereka terkena ‘badi’ apabila ingin mengkaji semula kesan dari siaran langsung tersebut.

Wajarkah Perhimpunan Agung UMNO disiarkan secara langsung melalui televisyen?. Itulah antara bunyi ayat yang terpacul keluar dalam Utusan Meloya hari ini.
Jika dibenarkan, apakah para perwakilan yang membahaskan usul-usul perlu diingatkan supaya tidak membuat kenyataan-kenyataan yang boleh menyentuh sensitiviti kaum, agama dan sebagainya.Mengulas persoalan itu, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Majlis Tertinggi (MT) UMNO akan melihat dengan serius kewajaran mengadakan siaran langsung sepanjang perhimpunan agung itu pada masa akan datang.

Menurut Timbalan Presiden UMNO, ini kerana terdapat sesetengah pihak yang merasakan bahawa langkah menyiarkannya secara langsung adalah tidak wajar kerana terdapat pandangan yang ‘mengganggu’.

Inilah yang dikatakan terkena badi sendiri setelah menggunakan harta kerajaan dan rakyat bagaikan harta mak bapak sendiri. Kita naik meluat kerana setiap kali perhimpunan Umno maka lebih separuh dari siara Berita RTM dan TV3 akan memuatkan berita Umno sedangkan ianya tidak memberikan banyak manfaat kepada rakyat. Kadang-kadang disiarkan berita-berita mengarut seperti lawak jenaka dan humor di dalam perhimpunan tersebut. Apa yang pasti berita-berita yang disiarkan semua berita BODEK,BODEK, BODEK itu sahaja.

Sekarang baru mereka sedar bahawa siaran langsung itu menikam mereka sendiri. DAH TERKENA BADI.

Kita cadangkan supaya lepas ini Muktamar PAS dan Mesyuarat Agung semua parti politik disiarkan secara langsung barulah adil. Bagi PAS dirasakan bahawa ianya tidak menjadi masalah kerana kita bersikap terbuka.


AHLI PARLIMEN TIDAK PROFESSIONAL


Melihat kepada pertikaman lidah antara Ketua Pembangkang, Lim Kit Siang dan Ahli Parlimen Yan, Badruddin Amiruddin dalam perbahasan Parlimen di siarkan oleh NTV7 malam tadi jelas menunjukkan kepada kita bahawa kedua-duanya tidak matang dalam berhujah. Badruddin jelas emosional sehingga menuduh Lim Kit Siang kurang ajar dan membangkitkan bahawa Negara ini adalah tanahairnya.

Sudah banyak kali kita melihat gelagat Ahli-ahli Parlimen BN yang tidak menunjukkan sikap professional ketika berhujah. Antara yang terkenal dengan sikap ini adalah Ahli Parlimen Kinabatangan, Bung Moktar Radin; Ahli Parlimen Sri Gading, Mohd Aziz dan lain-lain.

Kalau beginilah caranya maka janganlah kita termimpi untuk menjadi ‘World Class Parliament’ seperti yang diwar-warkan. Itu belum dikira lagi sikap ‘Yes Man’ Ahli Parlimen BN yang sentiasa setuju dengan apa sahaja cadangan pemimpin mereka walaupun ianya jelas bertentangan dengan kepentingan umum dan hukum agama.

Kita tabik kepada Ahli-ahli Parlimen PAS, Dato’ Kamaruddin Jaffar dan lain-lain yang sentiasa tenang dan matang ketika berhujah walaupun diasak dan di’provok’ oleh Ahli-ahli Parlimen ‘pengampu’.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59