Saturday, 18 November 2006

HATI-HATI DENGAN LAKONAN Umno


PAS perlu berhati-hati dengan lakonan Umno yang berpura-pura untuk berbuat dengan PAS. Ini kerana pengalaman lama mengajar kita bagaimana Umno hanya mahu berkawan dengan PAS bila mereka dalam keadaan tersepit. Umpamanya selepas Pilihanraya Umum 1969 di mana Umno mengalami kekalahan besar sehingga kalah di beberapa negeri dan juga kehilangan majoriti dua pertiga di beberapa negeri yang lain, mereka menghulurkan tangan untuk bersahabat dengan PAS. Akhirnya pemimpin PAS pada masa itu menyambut tangan pemimpin Umno atas dasar kepentingan Islam dan melayu.

Akan tetapi apabila Umno sudah kuat PAS ditendang keluar dari BN bagai kucing kurap pada tahun 1977. Oleh itu PAS mesti berhati-hati dalam hal jangan nanti pisang berbuah dua kali.

Dalam Perhimpunan Agung Umno yang berakhir semalam wakil Terengganu Dato' Rosli Mat Hassan mencadangkan agar pimpinan Umno mendekati pimpinan PAS dalam usaha menguatkan kedudukan orang Melayu.

Rosli berkata semasa membahaskan usul ucapan dasar Presiden Umno itu berkata dalam mencapai usaha itu kepentingan sempit parti perlu diketepikan bagi menangani cabaran yang wujud, termasuk penyebaran dan pemahanan Islam Hadhari.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59