Wednesday, 11 October 2006

Hamas Tidak Akan Iktiraf Israel – Haniyeh


GAZA : Perdana Menteri Palestin, Ismail Haniyeh berkata, kerajaan Hamas pimpinannya tidak akan mengiktiraf regim Israel.

Tindakan Hamas tidak mengiktiraf Israel telah mengakibatkan sumber kewangannya semakin berkurangan bilamana bantuan masyarakat antarabangsa semakin terhad.

Walaupun berhadapan dengan krisis kewangan yang meruncing serta tunjuk perasaan kakitangan awam di negara tersebut, Haniyeh tetap bertegas tidak akan mengiktiraf kerajaan Israel.

Berucap semasa satu majlis berbuka puasa, beliau berkata kerajaan dan kumpulan Hamas tidak akan mengiktiraf atau mewujudkan apa-apa hubungan dengan Israel.

=Beliau turut mengkritik pelan damai Arab yang dikemukakan Arab Saudi pada tahun 2002 yang mengiktiraf Israel sekiranya regim tersebut menarik tenteranya dari Tebing Barat, Semenanjung Gaza, timur Baitulmaqdis dan Tanah Tinggi Golan.

“Apa-apa pelan damai dengan Israel bolehlah diserahkan kepada kumpulan Fatah,” katanya.

Mengenainya hubungan antara Hamas dan kumpulan Fatah, Hamiyeh berkata beliau masih berharap yang satu kerajaan campuran akan dapat dibentuk oleh kedua-dua kumpulan.

Bagaimanapun, minggu lalu, Presiden Mahmoud Abbas yang mengetuai kerajaan Fatah berkata, perbincangan antara kedua pihak sudah berhadapan kebuntuan.

Difahamkan yang Abbas akan bertemu dengan pemimpin-pemimpin Hamas untuk mengemukakan tarikh akhir untuk mereka bersetuju dengan pembentukan sebuah kerajaan campuran.

Sekiranya gagal, besar kemungkinan Abbas akan mengadakan satu pilihanraya baru sebagai jalan penyelesaian


MAMPUKAH JEFREY MEMIMPIN PERUBAHAN DI SABAH?


Beliau sering dibayangi oleh abangnya Pairin Kitingan. Beliau sering dilabel sebagai jaguh lompat parti sama seperti Ibrahim Ali. Itulah Jefrey Kitingan ahli politik Sabah yang sering mencetus kontroversi.

Minggu lepas beliau sekali lagi membuat kejutan apabila menyertai Parti KeADILan Rakyat (PKR) bersama lebih 17,000 penyokongnya. Penyertaan beliau dalam PKR dilihat mampu menggoncangkan senario politik Sabah yang sejuk semenjak penyertaan semula Pairin Kitingan dalam BN dan seterusnya dilantik menjadi Timbalan Ketua Menteri Sabah.

Kegusaran nampak semakin jelas di raut wajah pemimpin BN negeri apabila pelbagai kenyataan memperlecehkan Jefrey dihambur keluar dari mulut pimpinan BN negeri.

Setiausaha BN Sabah, Karim Bujang ketika mengulas dakwaan Jeffrey itu telah menuduh adik bekas Ketua Menteri Sabah, Pairin Kitingan itu hanya mengada-gadakan cerita. Beliau juga meminta Jeffrey mengemukakan bukti bagi menyokong dakwaannya itu.

Ketua Menteri yang juga Pengerusi BN Sabah, Datuk Musa Aman, Pairin and Timbalan Presiden PBD, Datuk Dr Maximus Ongkilili, menyindir Dr Jeffrey yang menurut mereka hanya ‘memainkan lagu lama’ dalam membangkitkan isu mengenai hak negeri itu.

Hak tersebut, antara lain, termasuklah pembayaran royalti minyak dan perlantikan rakyat Sabah ke jawatan diplomati seperti dilantik menjadi duta ke negara asing.

Walau apapun kenyataan dan tuduhan yang dilemparkan kepada Jefrey kita merasakan ianya masih awal untuk kita menilai pengaruh Jefrey terhadap rakyat Sabah terutama kaum kadazan. Namun begitu kita semua tahu bahawa rakyat Sabah adalah antara yang berani membuat perubahan selain dari Kelantan dan Terengganu. Mereka pernah mengangkat dan menumbangkan USNO, BERJAYA dan PBS dari tampuk pemerintahan kerajaan negeri.

Adalah tidak mustahil bahawa mereka akan sekali lagi membuat perubahan dengan mencabut kekuasaan BN untuk digantikan dengan PKR dalam Pilihanraya negeri kelak. Seperti kata Anwar Ibrahim dalam kenyataannya ketika melawat Sabah minggu lepas bahawa PKR akan berusaha untuk merampas negeri Sabah dan menubuhkan kerajaan yang lebih adil dan telus bagi menggantikan BN yang dilihat gagal mentadbir Sabah dengan baik.

Sama-sama kita tunggu dan lihat


APAKAH MAT REMPIT LEBIH SELAMAT ATAU SEMAKIN HANYUT 'DITARBIAH' PUTERA Umno?


KES 1 : Di sana mereka mendapati para peserta termasuk kira-kira 300 peserta wanita bercampur gaul secara bebas di dalam kemah-kemah yang disediakan di situ, walaupun telah ditetapkan sebelum ini bahawa peserta lelaki dan wanita dipisahkan di tempat yang berasingan.

KES 2 : Beliau berkata, pihaknya turut memeriksa sebuah chalet di mana mereka menahan sembilan orang Mat dan Minah Rempit berusia antara 15 dan 19 tahun kerana disyaki berkhalwat. Mereka berasal dari dari Kuala Lumpur, Selangor dn Kedah yang juga peserta ekspedisi tersebut.

KES 3 : Kami memeriksa dua bilik – satu bilik mengandungi lima orang iaitu tiga lelaki dan dua perempuan dan di satu bilik lagi terdapat empat orang iaitu satu lelaki dan dua perempuan. Kami menahan mereka kerana tidak mempunyai ikatan perkahwinan yang sah.

KES 4 : Katanya, apabila diberitahu mengenai perkara tersebut, beliau pergi ke masjid dan ternampak kira-kira 10 remaja Mat Rempit termasuk perempuan berpakaian seksi berada di situ. Menurutnya, seorang daripada mereka berada di dalam kolah wuduk dan apabila ditanya, dia menjawab dia ditolak oleh kawan-kawan.

Kes 1 hingga 3 di atas adalah kenyataan yang dibuat oleh Ketua Penguatkuasa Pejabat Agama Islam Daerah Manjong, Muhamad Zainuddin Muhamad Zaini manakala kes 4 adalah kenyataan yang dibuat oleh Imam Masjid Telok Muroh, Mat Junoh Mat Sidek. Ianya adalah peristiwa yang berlaku ketika program ekspedisi Merdeka anjuran Putera Umno di pantai Teluk Batik, Lumut.

Jadi adalah Mat Rempit ini 'ditarbiah' supaya menjadi baik atau dibiarkan terus hanyut dengan dunia 'keseronokan' mereka.? Apakah Putera Umno mampu untuk membentulkan mereka ini sedangkan Putera Umno sendiri tempang.

Media semalam melaporkan bahawa Putera Umno tidak akan bertolak ansur dengan kumpulan Mat Rempit yang bertindak melanggar undang-undang negara, walaupun pergerakan tersebut sedang melaksanakan program untuk membantu mereka kembali ke pangkalan jalan.

Sehubungan itu, Pengerusi Putera Umno, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim berkata, pihaknya menyokong tindakan tegas kerajaan untuk membanteras gejala Mat Rempit yang tidak bertanggungjawab itu, termasuk merampas motosikal mereka.

Malah Putera Umno juga bersedia berkerjasama kepada pihak polis untuk membanteras kegiatan tidak bermoral di kalangan Mat Rempit, katanya sebagai mengulas kejadian di mana seorang Mat Rempit mati ditikam dalam satu pergaduhan di Kuala Lumpur malam Ahad lalu.

Dalam kejadian kira-kira 2.30 pagi itu, Agus Asrafi Sumarji, 21, dari Kampung Pandan, Kuala Lumpur maut dipercayai ditikam dengan pisau manakala seorang rakannya cedera.

Abdul Azeez menyifatkan kejadian tersebut sebagai memalukan dan langkah segera yang tegas perlu diambil daripada berulang.

APAKAH KENYATAAN AZEEZ INI BOLEH DIYAKINI KEBENARANNYA ATAU SEKADAR MANIS DIBIBIR MULUT KERANA AZEEZ SENDIRI SIANG-SIANG LAGI MENAFIKAN SEGALA KES YANG DILAPORKAN OLEH ZAINUDDIN DAN IMAM MASJID TELUK MUROH DI ATAS.


DUIT SURAU PUN DIKEBAS


KUALA LUMPUR 11 OKT : Kerana mencuri RM14.85 dari sebuah surau dua bulan lalu, seorang penganggur hari ini dijatuhi hukuman penjara 12 bulan oleh Mahkamah Majistret di sini setelah mengaku bersalah melakukan perbuatan itu.

Muhammad Suhailly Wederty, 29, mengaku mencuri sejumlah wang milik Surau Baitul Mamur di Jalan Silang di sini, pada pukul 11.30 pagi, 10 Ogos lalu.

Majistret Nazran Mohd Sham mengarahkan tertuduh menjalani hukuman itu berkuatkuasa dari tarikh dia ditangkap iaitu pada hari kejadian (10 Ogos).

Muhammad Suhailly turut dihukum penjara sebulan terhadap kesalahan gagal menunjukkan kad pengenalan di tempat dan tarikh yang sama.

Nazran mengarahkan kedua-dua hukuman itu berjalan serentak.

Terdahulu, Muhammad Suhailly yang tidak diwakili peguam memohon mahkamah menjatuhkan hukuman ringan ke atasnya dengan memberi alasan bahawa dia membuat kesalahan itu kerana kesempitan hidup, lebih-lebih lagi apabila dia perlu menanggung dua orang adik yang masih bersekolah.

Pegawai Pendakwa Cif Insp R. Rukumar pula berkata hukuman berat harus dijatuhkan ke atas tertuduh kerana kejadian itu berlaku di dalam sebuah surau dan Muhammad Suhailly tidak seharusnya mengambil peluang untuk mencuri wang yang disumbangkan oleh jemaah yang bersembahyang di surau itu.

The Star


CERAMAH BADAR QUBRA DI BUKIT KATIL JUMAAT INI


PAS KAWASAN AKAN MENGADAKAN CERAMAH BADAR AL QUBRA JUMAAT INI BERMULA PADA JAM 9.30 MALAM DI MARKAZ PAS BUKIT KATIL. CERAMAH TERSEBUT AKAN DISAMPAIKAN OLEH AL FADZIL USTAZ MOHD NOOR OMAR AJK BADAN PERHUBUNGAN PAS NEGERI MELAKA.

SELURUH MUSLIMIN DAN MUSLIMAT DIJEMPUT HADIR


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59