Tuesday, 3 October 2006

PANDANGAN DAN KATA-KATA DR ABDUL QADIR AUDAH TERHADAP PEMBESAR NEGARA YANG BERAGAMA ISLAM


Kata-kata Dr Abdul Qadil Audah yang masyhur seperti berikut:

"Para pembesar (Perdana Menteri), yang menganut agama Islam, baik di Timur maupun di Barat, mereka telah merasai lazatnya berkuasa, hingga mereka diserang oleh penyakit "takut" hilangnya kekuasan itu, dan mereka diperbudak oleh perasaan yang amat kuat untuk tetap di atas kekuasaan. Mereka akan dan telah mengorbankan segala mungkin untuk melindungi kekuasan itu, mereka korbankan kehormatan diri mereka, kehormatan tanah air mereka, kebesaran diri dan kebesaran negeri mereka, dan sehingga hendak mereka korbankan Islam agar mereka dapat menggembiran hati musuh Allah dan musuh-musuh Islam"

Memang tepat dan betul pandangan beliau di atas. Mereka gunakan prinsip MATLAMAT MENGHALALKAN CARA. Asalkan matlamat untuk memuaskan 'perut' dan 'bawah perut' tercapai apa sahaja boleh mereka lakukan. Malang sungguh bagi sesebuah negara yang pemimpinnya sedemikian. Apa yang lebih malang mereka sembahyang seperti kita, puasa seperti kita, naik haji lebih banyak kali dari kita, tetapi dalam bab mempertahankan kedaulatan Islam mereka bukan sahaja tidak mahu memberi sokongan kepada kita malah bersekongkol dengan musuh Islam menentang kita.


POLIS ANTI RASUAH ATAU POLIS NANTI RASUAH?


Bila terbaca berita bahawa lima anggota narkotik dari Ibu Pejabat Polis Daerah Johor Bahru yang disiasat berhubung kehilangan wang rampasan milik seorang pengedar dadah, dipercayai menyogok isteri suspek sebanyak RM40,000 bagi merahsiakan perkara itu, maka tergambar dalam fikiran kita apa slogan Polis ANTI RASUAH atau NANTI RASUAH.

Slogan ini kerap kali dipersendakan oleh orang ramai kerana banyak dakwaan di terima bahawa lencana yang dipakai oleh Polis di dada mereka tidak menakutkan mereka untuk melakukan perkara jijik tersebut.

Ini terbukti dengan kes yang melibatkan kumpulan yang diketuai seorang sub inspektor itu dikatakan berbuat demikian selepas menemui wang tunai RM680,000 dalam serbuan di rumah pengedar terbabit di Taman Sentosa, Johor Bahru, Jun lalu.

Menurut sumber, kumpulan itu mulanya membuat laporan dan mengisytiharkan menemui RM51,000 tetapi beberapa hari kemudian membuat pengisytiharan kedua membabitkan rampasan sebanyak RM140,000.

“Pada awal Julai lalu pula, mereka sekali lagi membuat pengisytiharan dan memaklumkan wang yang dirampas berjumlah RM259,000 dan menjadikan keseluruhan wang rampasan dilaporkan sebanyak RM490,000.

“Lima anggota polis itu membahagikan baki wang rampasan berjumlah RM190,000 selepas memberi isteri suspek RM40,000 supaya tidak ‘membuka mulut’ dan melaporkan kepada polis atau suaminya,” kata sumber itu.

Perbuatan kumpulan itu bagaimanapun terbongkar apabila seorang daripada mereka melaporkan kes berkenaan selepas tidak berpuas hati dengan pembahagian wang itu, yang dikatakan tidak adil.

“Selepas menerima laporan itu, satu jawatankuasa siasatan khas dari Bukit Aman ditubuhkan dan susulan itu lima anggota polis berkenaan ditahan pada pertengahan bulan lalu,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Mohd Najib Abdul Aziz, berkata setakat ini cuma lima anggota narkotik dari IPD Johor Bahru termasuk seorang sub inspektor digantung tugas dan disiasat berhubung kes itu.

Kes itu disiasat sepasukan anggota dan pegawai dari Jabatan Jenayah dan Tatatertib Bukit Aman mengikut Kanun Keseksaan (Jenayah Perdagangan) membabitkan penyelewengan wang rampasan.

“Kita masih menunggu laporan siasatan dan akan memastikan tindakan yang dikenakan terhadap anggota polis terbabit setimpal dengan jenayah yang dilakukan,” katanya ketika dihubungi.

Adalah diharapkan pihak pimpinan PDRM dapat menanamkan aspek agama dengan lebih mendalam dan bersungguh-sungguh dikalangan anggotanya kerana dengan aspek agama sahajalah perkara jijik tersebut boleh dibenteras. Selagi kefahaman agama tidak bertapak didalam diri anggota PDRM selagi itulah mereka tidak takut untuk melakukan jenayah tersebut. Hanya takutkan Allah sahajalah menjadi pelindung kepada hambaNya dari melakukan kejahatan.

Selain itu usaha untuk menaikkan gaji dan elaun pihak Polis juga merupakan usaha yang baik untuk mengurangkan masalah rasuah ini.


KERANA TAMAK JAWATAN KERAJAAN DAN PERSATUAN TERABAI


Menteri Besar Perlis dilihat begitu tamak apabila ingin memegang pelbagai jawatan dalam persatuan sukan. Hujung minggu lalu beliau telah dipilih sebagai Presiden Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM) menggantikan Syed Aidid yang tidak mempertahankan jawatannya.

Selain dari menjadi Presiden KOAM, Shahidan juga merupakan Presiden Persatuan Bolasepak Perlis.

Semua orang tahu bahawa pimpinan Umno memang suka benar memegang pelbagai jawatan dalam persatuan sukan dan belia. Ini kerana mereka tahu jawatan-jawatan tersebut sudah tentu dapat mempopularkan nama mereka selain ianya juga boleh digunakan untuk membantu mereka ketika pemilihan parti dan pilihanraya umum.

Antara persatuan sukan dan belia yang sangat 'disukai' oleh pemimpin Umno ialah persatuan bolasepak, MAYC, Beliau 4B, Majlis Belia Malaysia, Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung dan lain-lain.

Apa yang sangat dikesalkan ialah keterlibatan mereka menerajui persatuan-persatuan ini kadang-kadang menjejaskan penumpuan mereka mentadbir negeri dan negara. Selain itu ianya juga menjejaskan persatuan-persatuan itu sendiri kerana pemimpin ini juga sibuk dengan urusan pentadbiran kerajaan dan politik. Malah kadang-kadang persatuan-persatuan terjejas kerana urusan politik dicampuradukkan dengan urusan persatuan. Akhirnya kedua-dua jawatan iaitu jawatan kerajaan dan persatuan diabaikan oleh kerana kesuntukan masa dan kurangnya penumpuan.


Harakahdaily semalam melaporkan bahawa Menteri Besar Perlis Dato' Seri Shahidan Kassim diminta menumpukan kepada usaha penambahbaikan pentadbiran kerajaan negeri Perlis khususnya dari segi ekonomi, daripada melibatkan diri dalam aktiviti lain yang kurang utama.

Shahidan perlu memberi lebih penumpuan terhadap mengatasi kelemahan yang disebutkan terutamanya selepas mendapat teguran dalam Laporan Ketua Audit Negara baru-baru ini.

"Banyak perkara yang masih perlu diperbaiki khususnya kelemahan kewangan kerajaan negeri dan agensi-agensinya seperti Majlis Perbandaran Kangar (MPK), Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Perlis (PKENPs) dan Yayasan Islam Perlis (YIPS)," kata Ketua Dewan Pemuda PAS Perlis, Ustaz Ahmad Adnan Fadzil.

"PKENPs banyak berhutang, hutang YIPs terpaksa ditukar jadi geran dan MPK pula kena sita, jadi banyak yang beliau kena baiki. Kalau banyak sangat jawatan luar nanti akan memberi kesan kepada Perlis pula," ujarnya.

Adnan berkata demikian ketika diminta memberikan komen tentang kemenangan Shahidan dalam merebut jawatan Presiden Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM) hujung minggu lalu.

Shahidan memenangi jawatan tersebut dalam pemilihan yang menyaksikan beliau menewaskan Dato' Danyal Balagopal Abdullah.

Kemenangan ini sekali gus membolehkan beliau menerajui persatuan sukan yang ketiga di peringkat nasional selain Persatuan Renang Amatur Malaysia dan Persatuan Kabaddi Malaysia.

Beliau juga turut menerajui enam persatuan sukan lain di Perlis termasuk Persatuan Bolasepak Perlis.

Dalam sidang Dewan Undangan Negeri Perlis baru-baru ini, Dato' Zahidi Zainul Abidin (BN-Beseri) mencadangkan agar Shahidan bertanding jawatan Presiden Persatuan Bolasepk Malaysia (FAM) memandangkan beliau berjaya membawa kejayaan bolasepak di Perlis.

Ruangan iM Komen Harian Metro Sabtu lalu pula disiarkan komen dari seorang yang dikenali sebagai Yobmonaco; "Kepada MB Perlis berilah tumpuan tugas sebagai MB, jangan jadi Presiden KOAM, nanti tak mampu nak buat kerja asyik ulang-alik Perlis-KL."

Menyentuh tentang penglibatan ahli politik dalam persatuan sukan, Adnan berpendapat bahawa ia akan menimbulkan banyak aspek negatif.

Katanya, persatuan sukan seharusnya diuruskan oleh golongan yang profesional dalam bidang sukan tersebut dan penglibatan orang politik hanya dilihat untuk menabahkan pengaruh sahaja.

"Bukan tidak ada yang baik yang mereka buat, tetapi mereka sepatutnya lebih menumpukan bidang mereka dan berilah sukan ditadbir oleh orang yang lebih faham tentang sukan," ujarnya


DEMOKRASI TELAH LAMA BERKUBUR DALAM UMNO


Semua orang tahu demokrasi telah lama berkubur dalam Umno terutamanya sejak zaman Mahathir menjadi Presiden Umno. Beliaulah yang memperkenalkan sistem kouta untuk bertanding. Beliaulah juga yang pernah menangguhkan pemilihan dalam Umno dan pelbagai lagi tindakan demokratik yang dilakukan beliau.

Ramai di kalangan ahli dan pemerhati politik mengharapkan tradisi tidak bertamadun Mahathir itu akan dihapuskan oleh Pak Lah, namun semuanya meleset apabila Pak Lah meneruskan tradisi jakun tersebut malah ada di antara tindakan beliau lebih teruk dari zaman Mahathir.

Maka benarlah bahawa demokrasi telah lama berkubur dalam Umno malah ianya menjalar kepada corak pemerintahan kerajaan Islam Hadhari pimpinan Umno. Mereka mengamalkan sistem "matlamat menghalalkan cara" apabila melacurkan SPR dan pelbagai agensi lain semata-mata untuk mengekalkan kuasa mereka.

Pucuk di cita ulam mendatang...mungkin begitulah perasaan majoriti ahli majlis tertinggi Umno apabila cadangan menangguhkan pemilihan parti yang dijadualkan tahun depan dibentangkan di mesyuarat terakhirnya minggu lalu.

Ia mendapat sokongan penuh ahli MT kerana ia jelas memihak kepada mereka dan juga kepada semua pemegang jawatan parti di setiap peringkat.

Dengan keputusan itu, pemilihan Umno yang sepatutnya diadakan sebelum September tahun depan kini boleh ditangguh sehingga pertengahan 2009.

Dan ini, menurut seorang pemerhati politik, bermakna lebih panjang tempoh bagi pemegang jawatan sekarang mengukuhkan kedudukan masing-masing untuk mengekalkan kuasa pada pemilihan akan datang.

Dr Ahmad Nidzammuddin Sulaiman dari Universiti Kebangsaan Malaysia berpendapat keputusan itu tidak demokratik kerana menghalang ahli daripada memilih pemimpin mereka secara terus mengikut tempoh yang ditetapkan oleh perlembagaan parti.

Dengan mengambil keputusan itu, katanya, MT Umno telah merampas hak ahli untuk memilih pemimpin mereka dan memaksa mereka terus menerima barisan sekarang sama ada suka atau tidak, setidak-tidaknya sehingga 2009.

Katanya walaupun ada peruntukan dalam perlembagaan parti membenarkan penangguhan parti sehingga 18 bulan dari tarikh sepatutnya hakikatnya ia tetap tidak demokratik dan proviso itu sepatutnya digunakan dengan penuh berhemah apabila benar-benar perlu sahaja.

Padanya, alasan MT bahawa penangguhan itu perlu bagi membolehkan parti menumpu seluruh perhatian pada pilihanraya umum dan tegasan bahawa ia pernah dibuat dua kali sebelum ini, terlalu remeh untuk diterima secara serius.

“Ia tidak lebih daripada satu helah untuk mengalih pandangan ahli daripada terlalu bermain politik. Ia tidak ada kena mengena dengan tarikh pilihanraya umum. Maksudnya ia tidak memberi kesan langsung kepada keputusan kerajaan untuk sama ada mempercepatkan atau tidak pilihanraya umum itu,” tegasnya.

Malah, Nidzammuddin yakin tempoh kerajaan sekarang yang sepatutnya tamat pada 2009 tidak akan dipendekkan secara signifikan kerana keadaan ekonomi dan politik negara yang kurang menyerlah berikutan laporan negatif membabitkan kenaikan barangan keperluan dijangka berterusan untuk tempoh yang agak lama.

“Kalau ahli Umno kritikal dan tahu hak mereka, keputusan ini sudah pasti dipersoalkan. Tetapi saya tidak fikir ini akan berlaku kerana keahlian Umno sekarang sudah terlalu homogeneous melainkan segelintir antara mereka, itupun mungkin hanya berani membantah di belakang dan tidak secara terang-terangan,” katanya.

Beliau juga melihat langkah ini sebagai senjata terselindung pucuk pimpinan Umno untuk menghapuskan pengaruh bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad di kalangan ahli kerana mereka tahu pemilihan calon bagi kerusi pilihanraya umum di tangan pemimpin, dan ahli yang berhormat mempunyai peluang lebih besar untuk menang di peringkat parti berbanding mereka yang tidak berjawatan dan berkedudukan.

Seorang ahli jawatankuasa Pemuda Umno bahagian dari Selangor yang sependapat dengan Nidzammuddin mengutarakan satu pandangan berbeza dalam mengkritik keputusan itu.

Langkah MT memanjangkan tempoh pemegang jawatan bagi tempoh 2004/2007 itu, kata beliau, secara terus membunuh harapan beberapa tokoh Pemuda yang sudah hampir ‘cukup umur’ untuk memperbaiki kedudukan dan pengaruh mereka dalam pergerakan itu.

“Ramai pemimpin Pemuda peringkat pertengahan sekarang dah mencapai lewat 30-an. Jika pemilihan tahun depan, mereka masih boleh bertanding untuk sepenggal lagi. Tetapi dengan keputusan ini, lebih-lebih lagi jika pemilihan ditangguh sehingga tempoh maksimum 18 bulan, nampaknya ramailah yang akan putih mata kerana sudah melebih 40 tahun,” katanya, yang enggan namanya disiarkan.

Beliau terkilan dengan keputusan MT itu kerana berpendapat ia dibuat lebih berdasarkan kepentingan politik peribadi dan bukan untuk menjaga kepentingan parti seperti yang diuar-uarkan oleh pemimpin tertinggi.

“Ramai kami sangat berharap apabila Pak Lah (Presiden parti Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi) naik, amalan kurang demokratik dalam Umno seperti menangguhkan pemilihan dan sistem kuota akan dihapuskan. Nampaknya kami terlalu mengharap,” katanya.

Beliau juga mempersoalkan perlunya keputusan itu dibuat secara terburu-buru oleh MT, walaupun mengikut perlembagaan ia berhak berbuat demikian.

“Kita akan adakan perhimpunan agung selepas hari raya. Mengapa tidak cadangan itu dilontarkan kepada perhimpunan agung, supaya keputusan yang diambil lebih afdal dan lebih demokratik kerana ia menjadi keputusan perwakilan dan bukan keputusan kurang 50 orang ahli MT,” soalnya sambil mendakwa keputusan itu bukan keputusan popular di kalangan ahli akar umbi.

Sehari selepas keputusan itu diumumkan Abdullah, timbalannya Datuk Seri Najib Razak ketika balik kampung ke Pekan telah mengeluarkan kenyataan meminta ahli Umno berhenti berkempen di samping menyangkal telahan bahawa pilihanraya umum akan dipercepatkan.

Beliau juga secara langsung mengakui bahawa unsur berkempen untuk pemilihan parti sudah bermula dan keputusan melanjutkan tempoh pemegang jawatan sekarang adalah langkah awal menyekat ia berterusan.

Naib presiden parti Tan Sri Muhyiddin Yassin pula, pada hari yang sama mengakui bahawa keputusan itu pasti mengecewakan ramai anggota yang berhasrat menawarkan diri bertanding tetapi menegaskan bahawa ia adalah keputusan yang tepat bagi membolehkan anggota parti menumpukan tanggungjawab membantu kerajaan membela rakyat di peringkat akar umbi.

Langkah itu, katanya, perlu dihormati demi kepentingan kestabilan parti, terutama memandangkan cabaran yang dihadapi Umno sangat besar dan bagi mengelakkan ahli membuang masa bermain politik untuk merebut jawatan.

Sumber : The Star


PENGUNDI HANTU JUGA 'MENYAKAT' DALAM PILIHANRAYA KAMPUS


PETALING JAYA 3 OKT : Nampaknya pengundi hantu bukan sahaja ujud dalam Pilihanraya Umum malah telah menular dalam Pilihanraya Kampus. Semua adalah gara-gara sindrom takut kalah dan tamakkan kuasa golongan yang menyokong pemerintah.

Pilihanraya kampus yang sudah selesai dua minggu lepas. Tetapi ianya tidak selesai begitu sahaja. Pelbagai dakwaan salah laku diutarakan oleh pelbagai pihak.

Malah pembuangan undi bagi dua kerusi di Fakulti Undang-undang di Universiti Malaya sudahpun selesai Rabu lalu, namun sekumpulan pelajar masih menuntut pihak berkuasa universiti memberi penjelasan mengenai kehadiran pengundi hantu.

Pemimpin pelajar dari kumpulan pro-pembangkang UM mahu pihak berkuasa universiti menjalankan siasatan rapi terhadap dakwaan kehadiran pengundi hantu semasa pemilihan wakil pelajar bulan lepas yang memaksa pembuangan semula undi dibuat.

Mereka mahu supaya beberapa ketidaklaziman yang berlaku semasa pemilihan wakil pelajar berlangsung di universiti berkenaan bermula 21 September lalu itu diperjelaskan.

Sumber dari bahagian hal ehwal pelajar universiti berkenaan bagaimanapun menjelaskan masalah itu tidak berkaitan isu pengundi hantu, tetapi mungkin disebabkan oleh rekod pelajar yang tidak seragam di antara pihak Fakulti Undang-undang dan Bahagian Kemasukan dan Rekod Pelajar.

"Mungkin ada loophole di mana-mana, sama ada di Fakulti atau Rekod Pelajar. Pihak universiti sedang mengenalpasti punca sebenar masalah itu sekarang," katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau yang menafikan kewujudan pengundi hantu turut menolak dakwaan bahawa masalah tersebut berpunca daripada penempatan peti undi di kolej-kolej kediaman sehingga membolehkan mereka yang tidak sepatutnya membuang undi.

"Cuma pelajar yang berdaftar di kolej sahaja yang layak mengundi dan mereka boleh menyemak status mereka melalui senarai yang dipamerkan di tempat membuang undi," jelasnya.

Kesan daripada pembuangan undi semua itu, salah satu kerusi fakulti yang sebelumnya dimenangi golongan penyokong kerajaan, akhirnya jatuh ke tangan seorang calon bebas.

Pemimpin pelajar dari kalangan penentang kumpulan pro-aspirasi bagiamanapun terus mempertikaikan ketelusan proses pengundian di pusat-pusat pengundian di kolej kediaman.

"Pada awal lagi kami memang tidak bersetuju pemilihan dilakukan di kolej kediaman kerana bimbang ada undi hantu. Tapi bila berlaku macam ini, kami tidak pula diberitahu apa sebenarnya yang berlaku," kata seorang pemimpin pelajar universiti berkenaan ketika dihubungi hari ini.

Beliau bertegas bahawa wujud pengundi hantu yang membuang undi untuk calon pro-aspirasi kerana pihak penganjur pilihanraya mengumumkan 72 kertas undi dikira daripada 71 orang pengundi sedangkan bilangan pelajar fakulti yang layak mengundi hanya 68 orang.

Pengundi hantu, menurutnya lebih mudah dikenalpasti jika pusat pembuangan undi diadakan di fakulti kerana setiap pelajar hanya akan membuang undi di fakulti masing-masing.

Presiden gabungan pertubuhan pelajar itu juga yakin ramai pengundi hantu boleh dikenalpasti di Kolej Ke-12 yang menempatkan paling ramai pelajar di kampus berkenaan.

Selain itu, beliau juga mahu supaya Kolej Pertama, Kedua dan Kelima yang menempatkan ramai pelajar Fakulti Undang-undang juga diberi perhatian.

Kolej-kolej tersebut dihuni lebih 3,000 pelajar pelbagai jurusan berbanding sekitar 1,000 pelajar di 11 kolej lain.

mStar Online difahamkan pihak universiti tidak setakat ini belum berhasrat tunduk kepada desakan pelajar berkenaan.

Menurut sumber, pihak pengurusan universiti berpendapat penjelasan bahawa masalah itu berpunca daripada ketidakseragaman rekod pelajar yang berdaftar sudah memadai.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59