Saturday, 23 September 2006

ORANG MELAYU SEMAKIN TERPINGGIR DI KUALA LUMPUR


KUALA LUMPUR 23 SEPT : Satu demi satu kedaulatan orang melayu terhakis oleh kerana kelemahan dan kerakusan pimpinan Umno.

Perkara ini diakui sendiri oleh Bekas Menteri Kewangan, Tengku Razaleigh Hamzah. Ku Li berkata sedikit demi sedikit tanah rezab Melayu di kawasan bandar dibatalkan statusnya tanpa sebarang gantian.

“Sekalipun perlembagaan negara menuntut mereka yang berkuasa berbuat demikian (menggantikanya), namun tuntutan ini semakin tidak dihiraukan. Semuanya atas nama pembangunan,” kata dalam syarahan perdana di majlis dialog Kongres Kepentingan Bangsa peringkat Wilayah Persekutuan semalam

Katanya, dulu pembangunan negara dilihat sbagai dokumen mulia yang mesti dipatuhi dan ia menjadi dokumen kontrak sosial yang menjadi bentang terakhir kepada perjuangan orang Melayu.

“Kini ramai yang melihatnya sebagai bebanan yang menyusahkan. Sebab itulah walaupun perlembagaan kita menjelaskan seiap anak Melayu dan Bumiputera yang ingin belajar setinggi-tingginya berhak mendapat biasiswa.

“Kita sendiri menganggap ini adalah tuntutan yang menyusahkan dan tidak munasabah, sedangkan ini hak kita yang tak sepatutnya dipertikaikan oleh sesiapa,” tegasnya.

Majlis yang berlangsung di ibukota semalam dianjurkan oleh Sekretariat Kongres Kepentingan Bangsa dengan kerjasama Persatuan Peniaga dan Penjaja Kecil Melayu Wilayah Persekutuan. Ia dihadiri kira-kira 300 orang.

Tiga ahli penal majlis dialog tersebut ialah bekas Pengarah Institut Teknologi Mara, Tan Sri Dr Arshard Ayub, Tan Sri Basir Ismail dan bekas Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Datuk Dr Hassan Ahmad.

Perbandarkan Melayu
.
Mereka membicarakan mengenai masa depan ekonomi, pendidikan dan sosiao budaya bangsa Melayu:antara impian, realiti, status quo dan reformasi.

Tengku Razaleigh juga berkata, sasaran 30 peratus pencapaian Melayu dalam semua bidang telah gagal dicapai dan bangsa Melayu kini semakin jauh kebelakang.

“Bangsa lain semakin jauh ke depan dan jumlahnya boleh menelan kita pada bila-bila masa. Sekiranya landasan sosial, ekonomi dan politik kita berada pada asas yang rapuh, kita boleh dimusnahkan pada bila-bila masa.

“Dulu kita ghairah bercakap tentang pencapaian 30 peratus penglibatan Melayu dalam semua bidang. Kini sasaran ini telah gagal, tetapi tidak ada sasaran baru yang hendak dituju. Bahkan tidak banyak lagi suara yang bercakap mengenai apa-apa sasaran” katanya dalam syarahan perdana di majlis dialog Kongres Kepentingan Bangsa peringkat Wilayah Persekutuan semalam.

“Benar, jumlah anak-anak Melayu dalam bidang profesional dan usahawan semakin meningkat, tetapi hakikatnya kita semakin jauh kebelakang. Bangsa lain semakin jauh ke depan dan jumlahnya boleh menelan kita pada bila-bila masa.

“Kerana itu kita mahu satu sasaran baru untuk orang Melayu..berapa ramaikah jurutera dan doktor Melayu dalam tempoh lima tahun akan datang,” kata Tengku Razaleigh.

Beliau berkata, tiada jalan singkat untuk mengangkat mertabat bangsa Melayu kerana pelbagai sebab seperti amalan rasuah, menjual kontrak dan menjual baja subsidi, pukat dan enjin nelayan.

Melayu Pulau Pinang

Katanya, jika amalan ini tidak dikikis di kalangan orang Melayu, maka yang akan menghancurkan orang Melayu adalah bangsa mereka sendiri.

Tengku Razaleigh juga mencadangkan supaya dikaji semula program membandarkan orang Melayu dengan cara mengajak mereka secara beramai-ramai datang ke Kuala Lumpur.

Beliau berkata, membandarkan orang Melayu bukan sekadar untuk meletak mereka di pinggiran dan hidup sebagai buruh murah.

“Kemiskinan Melayu di Pulau Pinang adalah isu lama tetapi dinyanyikan semula dan kita dengan mudah menyalahkan pucuk pimpinan kerajaan negeri kerana ia bukan Melayu.

“Namun, suara Melayu tidak kurangnya. Kenapa suara itu tidak cukup lantang? Atau kita sudah ketandusan idea dalam menghadapi kemelut kemunduran orang Melayu yang tidak dapat diselesaikan,” katanya lagi.

Tengku Razaleigh berkata, sedikit demi sedikit tanah rezab Melayu di bandar dibatalkan statusnya tanpa sebarang gantian walaupun perlembagaan negara menuntut supaya tanah-tanah diganti semula.

Katanya, perlembagaan negara merupakan satu kontrak sosial yang menjadi benteng terakhir kepada perjuangan orang Melayu tetapi kini ramai yang menganggapnya sebagai bebanan.


MAHATHIR LANCARKAN SERANGAN BARU KEPADA IMAM AL HADHARI


KUALA TERENGGANU 23 SEPT : Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad telah membuat dakwaan terbaru terhadap menantu Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Islam Hadhari yang diperkenalkan oleh kerajaan sekarang.

Bercakap dalam satu majlis di Terengganu semalam, beliau mendakwa Perdana Menteri telah membiarkan menantunya, Khairy Jamaluddin dan rakannya seorang ahli perniagaan, Patrick Lim ‘memerintah’ Terengganu.

Dr Mahathir turut dipetik oleh Akhbar Straits Times Singapura sebagai membahasakan Patrick Lim sebagai Patrick Badawi.

Ini merupakan ucapan awam pertama Dr Mahathir selepas kalah dalam pemilihan menjadi perwakilan Umno Kubang Pasu 9 September lalu, yang didakwanya dicemari oleh politik wang dan taktik kotor.

Islam Hadhari

Dr Mahathir turut menyentuh tentang konsep Islam Hadhari yang diilhamkan oleh Abdullah selepas mengambil alih pentadbiran negara pada 2003.

Menurut bekas Perdana Menter itu, tidak perlu ditambah pelbagai interpretasi terhadap agama tersebut.

Islam Hadhari diperkenalkan oleh Adullah untuk mempromosikan Islam sederhana yang memfokuskan kepada pembangunan.

Pertikaian antara Dr Mahathir dan penggantinya itu tercetus selepas beberapa projek yang dilaksanakan sewaktu pentadbirannya, telah dibatalkan, termasuk keputusan kerajaan Abdullah membatalkan projek pembinaan jambatan bengkok.

Antara lain, Dr Mahathir menuduh Abdullah berbohong dan gagal untuk melindungi kedaulatan negara.

Beliau juga menuduh Khairy – yang kini merupakan Naib Ketua Pemuda Umno – mempengaruhi keputusan yang dibuat oleh Perdana Menteri.

Umno masih relevan

Sementara itu, Dr Mahathir berkata Umno masih merupakan sebuah parti politik yang relevan bagi orang Melayu dan harus dipertahankan kerana ia penting untuk orang Melayu dan negara ini.

Bercakap di majlis yang sama, beliau berkata Umno umpama sebuah jambatan dan jambatan itu tidak harus dibakar selepas “selepas kita sampai ke sebarang sana kerana kita mungkin memerlukannya untuk perjalanan balik”.

Mengenai tindakan biadap sesetengah pemimpin Umno terhadapnya, Dr Mahathir berkata sikap seumpama itu tidak mencerminkan perilaku yang baik orang Melayu yang terkenal dengan budi bahasanya.

Bercakap kepada pemberita kemudiannya, beliau meminta Timbalan Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Zahid Hamidi menunjukkan bukti bahawa beliau telah memburuk-burukkan kerajaan di luar negara.

Dr Mahathir menafikan yang beliau telah berbuat demikian sewaktu lawatannya baru-baru ini ke Pakistan, Kazakhstan, Abu Dhabi dan Iran.

Bekas Perdana Menteri berkata, jika Zahid berani, beliau diminta menyiarkan semula semua ucapannya dalam akhbar New Straits Times dan tunjukkan di mana beliau telah memburuk-burukkan negara.

Dari Malaysiakini


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59