Saturday, 9 September 2006

SINDROM TIDAK TAHU TERUS HANTUI IMAM AL HADHARI


KUALA LUMPUR 9 SEPT : Imam Al Badawi semalam menegaskan bahawa kenyataannya mengenai isu berkaitan projek diperoleh Kumpulan Scomi, syarikat yang dikuasai anaknya, Kamaluddin, sebelum ini tidak salah.

Perdana Menteri berkata, beliau sudah meneliti laporan berhubung kontrak diperoleh Scomi serta membandingkan dengan rakaman dan transkrip kenyataannya dalam wawancara khas bersama Pengerusi Bernama, Datuk Anuar Zaini, disiarkan TV3 awal bulan lalu.

“Saya minta Scomi menghantar laporan dan saya sudah melihat laporan itu, dua hari lalu dan saya ingin katakan apa yang saya nyatakan (dalam wawancara khas itu) adalah benar. Tiada projek diberikan kepada Scomi pada pengetahuan saya.

MEMANGLAH PAK LAH TIDAK TAHU SEBAB ITU DIA KATA TIADA PROJEK KERAJAAN DIPEROLEHI OLEH SCOMI.

SEPATUTNYA PAK LAH MENYIASAT SENDIRI APAKAH DAKWAAN INI BENAR BUKAN HANYA BERHARAP KEPADA LAPORAN SCOMI SEMATA-MATA. SUDAH PASTILAH SCOMI AKAN MEMBUAT LAPORAN UNTUK MENYELAMATKAN SYARIKAT TERSEBUT. SEDANGKAN SUDAH TERHIDANG DI DEPAN MATA KITA YANG SCOMI MENDAPAT BEBERAPA PROJEK KERAJAAN ATAU SYARIKAT YANG BERKAITAN DENGAN KERAJAAN.


“Saya secara peribadi juga tidak membenarkan Scomi diberi sebarang keistimewaan,” katanya pada sidang media selepas merasmikan pameran ‘Al-Quran: Kesucian Seni Wahyu & Ilmuan Islam’ di Muzium Kesenian Islam Malaysia (MKIM) di sini.

Hadir sama, Pengerusi Yayasan AlBukhary, Tan Sri Syed Mokhtar AlBukhary dan Pengerusi Media Prima Berhad, Datuk Abdul Mutalib Mohamed Razak.

Minggu lalu, Abdullah ketika menjawab kritikan pihak tertentu terhadap kesahihan kenyataannya itu, berkata tidak terlintas di hatinya untuk berbohong dengan tidak memberi pendedahan penuh mengenai kontrak yang diterima Scomi ketika diwawancara Anuar.

Perdana Menteri menegaskan beliau tiada apa-apa hendak disorokkan dan bersedia meminta maaf jika ada kesilapan dalam jawapannya itu.

Dalam wawancara itu, Abdullah berkata Kamaluddin tidak pernah menyalahgunakan hubungan keluarga untuk mendapat projek atau pertolongan kerajaan dan 80 peratus perniagaan Scomi adalah dari luar negara.


PAK LAH PATUT CERMIN DIRI SEBELUM GESA AMERIKA BICARAKAN TAHANAN GUATANAMAO


Hendak marah pun ada, hendak tergelak pun bila membaca media hari ini yang melaporkan bahawa Imam Al Hadhari itu berkata sekiranya laporan mengatakan rakyat Malaysia juga ada di tahan di Guatanamao, beliau akan memastikan kedua-dua rakyat Malaysia itu mendapat hak pengadilan mengikut undang-undang.

Imam Al Hadhari itu juga mengarahkan Kementerian Luar menyiasat laporan dua rakyat Malaysia disenaraikan antara 14 suspek pengganas yang dipindahkan ke penjara tentera Amerika Syarikat (AS), Teluk Guantanamo dari pusat tahanan sulit CIA di negara asing.

‘‘Saya sudah arahkan Menteri Luar, Datuk Seri Syed Hamid Albar menghubungi orang kita di Washington untuk menyiasat perkara ini.

‘‘Apa yang penting ialah memastikan mereka dibicarakan secara adil di mahkamah jika benar terlibat,’’ katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Pameran Al-Quran di Muzium Kesenian Islam di sini di Kuala Lumpur semalam.

Semalam, Presiden George W. Bush mendedahkan mengenai pusat-pusat tahanan sulit CIA di luar negara yang kini dikosongkan dan kesemua suspek tahanan telah dipindahkan ke Teluk Guantanamo, Cuba.

Berdasarkan laporan berkenaan, pemindahan tersebut membabitkan 14 suspek pengganas termasuk dua rakyat Malaysia yang dikenali sebagai Lillie @ Mohammed Nazir Lep dan Zubair.

Menurut Abdullah, kerajaan tidak berhasrat membawa pulang kedua-duanya untuk dibicarakan di sini memandangkan mereka tertakluk kepada undang-undang AS.

Apakah Imam Al Hadhari tidak menyedari bahawa beliau juga sama dengan Bush kerana memenjarakan ramai tahanan di bawah ISA di mana mereka ini langsung tidak dibicarakan. Antara tahanan yang masih dizalimi oleh Imam Al Hadhari ini ialah anak MB Kelantan Nik Adli Nik Abdul Aziz yang telah ditahan lebih dari 4 tahun.

Jangan cuba menuding jari kepada orang lain sedangkan diri sendiri lebih teruk dari orang yang dituding.

Apakah Islam Hadhari menghalalkan tahanan tanpa bicara sedangkan Islam menggariskan bahawa seseorang pesalah yang dituduh mesti dibicarkan dan diberi peluang membela diri. Dari aspek ini jelas menunjukkan Islam Hadhari adalah jelas terpesong.


Usaha pujuknya gagal, Dr M tetap bertanding hari ini


Satu perjumpaan khas dengan para perwakilan Umno Kubang Pasu telah telah diadakan malam tadi di mana ketua bahagian, Datuk Johari Baharum dan dua orang kuat Tun Dr Mahathir Mohamad telah meminta mereka jangan mengundi bekas Perdana Menteri itu sebagai perwakilan ke perhimpunan agung Umno November ini.

Dua orang kuat Dr Mahathir itu ialah bekas wakil peribadinya di Kubang Pasu, Tan Sri Osman Aroff yang juga bekas Menteri Besar Kedah serta bekas Setiausaha Politik Dr Mahathir, Datuk Saad Man.

Perhimpunan khas diadakan sebagai usaha terakhir mereka, ekoran kegagalan usaha Umno bahagian memujuk Dr Mahathir supaya menarik diri daripada bertanding sebagai perwakilan bahagian itu hari ini.

Dr Mahathir adalah antara 17 calon, termasuk anaknya Datuk Mukhriz yang akan bertanding merebut tujuh jawatan perwakilan ke perhimpunan agung Umno November ini.

Difaham percubaan saat-saat akhir dibuat pagi semalam, apabila beberapa orang kuat bahagian itu menemui Dr Mahathir di pejabatnya di Putrajaya untuk “memujuk” beliau. Bagaimanapun bekas Perdana Menteri itu tetap dengan pendiriannya untuk bertanding.

Menurut seorang perwakilan, Ahli Jawatankuasa Umno Kubang Pasu telah mengadakan mesyuarat khas petang semalam dan menghubungi perwakilan melalui telefon meminta mereka menghadiri majlis penerangan oleh ketua bahagian di Kelab Golf Darulaman.

Johari kata Dr M lanjut usia

Johari dalam ucapannya meminta para perwakilan supaya jangan mengundi Dr Mahathir kerana mendakwa ia akan membawa perpecahan kepada parti.

Beliau juga meminta perwakilan jangan memilih Dr Mahathir kerana menurutnya bekas Perdana Menteri itu sudah lanjut usia ‘dan tidak sesuai untuk menjadi perwakilan’.

Sebaliknya, kata beliau, mereka mesti menyokong kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang telah menyediakan banyak kemudahan kepada penduduk Kubang Pasu.

“Saya minta buat bina masjid Changlon, beliau buat...saya minta buat masjid Jitra pun Pak Lah sediakan...apa yang kita minta semua beliau berikan...,” kata Johari.

Manakala Osman dalam ucapannya pula berkata, Dr Mahathir mesti ingat kepada peristiwa 1987 yang membawa pengharaman Umno serta pertelagahannya dengan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 1998.

“Kita bukan tidak sayang Dr Mahathir tapi kita kena ikut kepimpinan sekarang, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi...kita sayang Dr Mahathir tapi tidak sesuai jadi perwakilan,” katanya.

Saad pula memberitahu para perwakilan betapa aibnya Dr Mahathir jika beliau dipilih sebagai perwakilan dan oleh itu, beliau menyeru mereka supaya jangan mengundi bekas Perdana Menteri itu esok.

Dr M calon nombor 1

Sementara itu, dalam undian kedudukan senarai nama calon dalam kertas undi yang diadakan di pejabat Umno Kubang Pasu semalam, Dr Dr Mahathir disenaraikan sebagai calon nombor satu manakala Mukhriz di tempat 10.

Keputusan pemilihan perwakilan G-7 Kubang Pasu ini akan menentukan sama ada bekas Presiden Umno itu berpeluang“duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi” dengan ahli biasa parti itu di perhimpunan agung November depan.

Pertandingan kali ini dikatakan sengit kerana terdapat usaha-usaha serius untuk menggagalkan Dr Mahathir menjadi perwakilan perhimpunan agung Umno November ini.

Adakah nombor 1 itu satu kebetulan atau satu petanda baik bagi bekas Perdana Menteri itu?

“Kita harap Tun (Dr Mahathir) dan anaknya akan muncul pemenang dengan undi tertinggi. Mereka mendapat nombor yang sangat sesuai dan cantik serta mudah diingati perwakilan,” kata seorang penyokongnnya.

Mukhriz akan hadir mesyuarat hari ini selaku ahli jawatankuasa bahagian Kubang Pasu. Beliau mendapat undi tertinggi dalam pemilihan bahagian pada 2004. Bagaimanapun Dr Mahathir yang merupakan orang pertama menjadi ahli Umno (baru) pada 1987 – dengan nombor pendaftaran 0000001 – akan hanya hadir sebagai pemerhati kerana beliau ahli biasa di bahagian tersebut.

Umno Kubang Pasu yang diketuai Johari, yang juga bekas Setiausaha Politik Dr Mahathir, mempunyai 493 perwakilan dari 138 cawangan. Mesyuarat bermula jam 9 pagi ini di Dewan Sri Wawasan, Jitra.

Mesyuarat bahagian ini menjadi tumpuan ramai apabila Dr Mahathir yang sedang berkrisis dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Abdullah Ahmad Badawi, menyatakan hasrat bertanding sebagai perwakilan untuk menghadiri persidangan agung Umno dan bercakap di perhimpunan tersebut.

Beliau kecewa dengan tindakan pihak tertentu yang menekan dan membatalkan majlis-majlis yang patut dihadirinya bagi menghalangnya menyuarakan rasa hatinya kepada rakyat.

Para pemerhati politik Umno yang kini “berkampung dan berkubang” di Kubang Pasu meramalkan peluang Dr Mahathir untuk menang adalah 50-50 tetapi Mukhriz mempunyai harapan yang lebih cerah.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59