Friday, 1 September 2006

JALAN PETALING BAGAIKAN SYURGA PELACURAN DI NEGARA ISLAM HADHARI


KUALA LUMPUR 1 SEPT : Tidak terfikir di dalam fikiran kita bagaimana di dalam sebuah negara yang digelar negara Islam Hadhari aktiviti pelacuran dijalankan bagaikan di Hatyai.

Media melaporkan bahawa sambutan Hari Kebangsaan diraikan dengan cara ‘luar biasa’ oleh pekerja warga asing di negara ini apabila ribuan mereka menghadiri ‘pesta seks RM30’ di Lorong 4, Jalan Petaling di sini, pagi semalam.

Tinjauan Harian Metro selama tiga jam di kawasan berkenaan mendapati sarang pelacuran yang menawarkan perkhidmatan seks ‘harga runtuh’ itu bagaikan karnival jualan mega apabila kebanyakan pendatang berasak-asak di sepanjang lorong terbabit sehingga menimbulkan kekecohan.

Mereka seolah-olah tidak sabar untuk melihat puluhan pelacur yang menanti di hadapan bilik kecil.

Ternyata kawasan rumah tumpangan itu yang menyajikan khidmat seks gadis muda seawal usia 20-an menjadi tarikan pendatang Indonesia, Myanmar, Bangladesh dan Nepal yang datang seawal jam 8 pagi.

Wartawan Harian Metro yang menyamar pelanggan dengan memasuki beberapa rumah tumpangan terkejut mendapati puluhan pendatang sanggup berbaris panjang menanti peluang melanggani pelacur.

Tinjauan mendapati ada sekurang-kurangnya tujuh rumah pelacuran di kawasan berkenaan dengan setiap satu menyediakan khidmat 20 pelacur.

Dalam tempoh kurang 30 minit, berpuluh-puluh pendatang berpusu-pusu memasuki rumah pelacuran terbabit yang menyediakan bilik kecil dilengkapi katil dan tilam.

Pada masa sama, beberapa bapa ayam yang berada dalam rumah pelacuran dua tingkat itu mundar-mandir sambil mengutip wang bayaran khidmat seks daripada pelanggan yang sudah membuat pilihan.

Seorang pendatang Bangladesh dikenali Nawab, 28, berkata dia bersama 10 rakannya menjadikan lokasi terbabit sebagai tempat pertemuan selain melakukan aktiviti seks.

Menurutnya, caj perkhidmatan seks yang murah ditawarkan selain pilihan gadis muda menjadi tarikan utama untuk dia berkunjung ke situ hampir setiap bulan.

Buruh binaan dari Balakong itu mendakwa setiap kali berkunjung ke Jalan Petaling, dia memperuntukkan sekurang-kurang RM60 untuk melakukan hubungan seks dengan dua pelacur sebelum beredar pulang ke rumah kongsi.

“Saya biasanya rehat dan minum dulu dengan kawan-kawan di restoran depan rumah tumpangan sebelum cari semula perempuan cantik. Sini murah dan boleh pilih,” katanya.

Menurutnya, dia dan rakan mempunyai pilihan sama ada melanggan gadis Indonesia, Nepal atau tempatan.

Kawasan pelacuran yang terkenal dengan jolokan ‘rumah cinta RM30’ terbabit sebelum ini pernah disita beberapa kali oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) namun masih terus beroperasi hingga kini.

Dalam serbuan terdahulu, DBKL tidak sekadar menampal notis sita, malah merampas semua peralatan perabot dan katil di 10 premis yang menawarkan aktiviti perniagaan seks, walaupun kerap diberi notis amaran.

Yang jelas pemilik rumah tumpangan terbabit masih meneruskan aktiviti tidak bermoral yang menyalahi Akta Hotel (WPKL) 2003 berikutan pendapatan lumayan yang diperoleh daripada ratusan pelanggan setiap hari.

Walaupun usaha merampas semua peralatan termasuk memotong bekalan elektrik oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB) turut dilakukan di setiap premis terbabit, ia gagal menghalang sindiket pelacuran itu meneruskan operasi.

Anehnya pada bahagian hadapan rumah pelacuran terbabit, turut dilihat tertampal notis menjual atau menyewa bangunan itu bagi menunjukkan seolah-olah bangunan terbabit tidak lagi berpenghuni.


CARA SAMBUT MERDEKA DI ZAMAN ISLAM HADHARI


IPOH 1 SEPT : Di zaman Islam Hadhari ini pelbagai cara untuk menyambur kemerdekaan. Semuanya seolah-olah di'halalkan' oleh Islam Hadhari. Antaranya program tradisional yang biasa dianjurkan dan digalakkan oleh pemimpin Islam Hadhari ialah konsert, pergaulan bebas dan sebagainya. Kadang-kadang program ini dicampurkan adukkan dengan bacaan yasin dan solat hajat. Di mana selepas program keagamaan dijalankan, program maksiat pula mengambil tempat. Maka tidak hairan kepada kita bahawa pelbagai gejala sosial dan maksiat sudah pasti akan berlaku pada malam merdeka.

Media melaporkan bahawa segelintir pengunjung majlis sambutan kemerdekaan ke-49 di Padang Ipoh, termasuk remaja yang masih di bangku sekolah didapati mengambil minuman keras sehingga mabuk ketika menunggu detik jam 12 tengah malam, kelmarin.

Perbuatan golongan terbabit, remaja Melayu menyebabkan majlis tercemar terutama kepada kanak-kanak yang menyaksikan persembahan kebudayaan dan artis.

Tinjauan Harian Metro mendapati bukan sahaja golongan berusia sekitar 18 hingga 25 tahun terbabit meminum minuman keras tetapi turut membabitkan golongan kanak-kanak berusia 10 hingga 15 tahun.

Difahamkan, golongan terbabit bukan sahaja mengambil minuman keras, malah turut meminum samsu dan todi.

Perbuatan mereka mengambil minuman keras secara terang-terangan menyebabkan ada di kalangan mereka yang hilang perasaan malu dan berani melakukan apa sahaja.

Kakitangan swasta, Ahmad Amirul Ibrahim, 35, berkata perbuatan golongan remaja dan kanak-kanak terbabit bukan sahaja memalukan malah dianggap keterlaluan.

Katanya, ini kerana majlis sambutan berkenaan adalah bagi melahirkan penghargaan terhadap kejayaan negara mempertahankan kemerdekaannya sejak 49 tahun lalu.

“Bukan sahaja golongan remaja menunggang motosikal yang mengambil minuman keras malah golongan `Mat Rempit Junior’ iaitu remaja berbasikal turut melakukan perkara tidak berfaedah itu.

“Berdasarkan kelakuan dan bau minuman keras pada pakaian, mereka sudah pasti mengambil minuman memabukkan itu sebelum datang bersuka ria di sini,” katanya kepada Harian Metro, kelmarin.

Sehubungan itu, Ahmad Amirul berharap ada pihak berkuasa yang mengambil tindakan terhadap golongan berkenaan yang menganggap malam berkenaan adalah malam bebas untuk melakukan apa sahaja.

Katanya, tindakan tegas perlu diambil kerana mereka bukan sahaja mencemarkan imej masyarakat Melayu malah perbuatan itu adalah sesuatu yang dilarang oleh agama Islam.

Dalam pada itu, Harian Metro difahamkan, beberapa premis menjual minuman keras secara haram dipercayai wujud di lokasi tertentu di bandar raya ini yang menjadi tumpuan golongan remaja berkenaan.

Selain menjual minuman keras berjenama, mereka juga menjual pelbagai jenis arak atau todi pada harga murah terutama kepada golongan remaja.


EKSPEDISI DAKWAH DPPN MELAKA DI MALAM MERDEKA BERJAYA


MELAKA 1 SEPT : Ekspedisi dakwah DPPN Melaka pada malam merdeka disifstkan berjaya apabila ribuan risalah berkenaan gejala murtad dan sosial diedarkan kepada rakyat negeri Melaka yang mengunjungi Konsert Malam Merdeka yang dijalankan di perkarangan Bangunan MITC di Ayer Keroh dekat sini pada malam 30 Ogos lalu.

Ekspedisi yang diketuai sendiri oleh Ketua DPPN Melaka, Us Kamaruddin Sedik itu telah dimulakan pada jam 10.30 malam. Seramai kira-kira 30 orang pimpinan pemuda negeri, kawasan dan ahli-ahli pemuda turut sama menjayakannya.

Rata-rata anak muda dan para pengunjung yang ditemui menyambut baik usaha yang dijalankan oleh DPPN Melaka.

Dari 'feeback' secara spontan, seorang penerima risalah berkata 'risalah ini betul juga'.

Us. Kamaruddin dalam ucapan penutupnya juga melahirkan rasa syukur kerana konsert pada itu terganggu berikutan hujan turun dengan agak lebat menyebabkan orangramai beredar dari tempat konsert tersebut dan ramai dari kalangan mereka pulang atau berteduh di Masjid MITC yang terletak berdekatan dengan tempat konsert.

"Insya Allah kita akan meneruskan program seumpama ini untuk mendekatkan pemuda dengan masyarakat dan muda-mudi" jelas Us. Kamaruddin ketika menyampaikan taklimat penutup kepada program ekspedisi tersebut.

Sementara itu tinjauan kami mendapati para pengunjung yang berteduh di dalam Masjid MITC langsung tidak menghormati masjid apabila ramai dari kalangan wanita yang tidak memakai tudung memasuki masjid. Begitu juga terdapat remaja yang memakai seluar pendek 'lepak' di dalam masjid sementara menantikan hujan reda.


BAJET ALTERNATIF JAUH LEBIH MESRA RAKYAT DARI BAJET KERAJAAN BN 2007


Dua hari sebelum pembentangan bajet 2007, parti pembakang, PAS, mengumumkan ‘bajet alternatif’ yang turut mencadangkan pelaksanaan dasar gaji minima RM1,000.

Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa berkata, bajet alternatif itu mencadangkan cara untuk menangani pelbagai kelemahan dalam pengurusan ekonomi oleh kerajaan Barisan Nasional (BN).

“Salah pengurusan ekonomi bukan sahaja akan menjejaskan kerajaan tetapi juga semua orang,” kata Nasharuddin dalam satu sidang akhbar di Kuala Lumpur semalam.

Cadangan bajet tersebut termasuklah peruntukan untuk menyalurkan keuntungan syarikat minyak negara, Petronas kepada subsidi minyak serta mengembalikan harga minyak ke paras asalnya RM1.62 – harga sebelum kenaikan 30 sen Februari lalu.

Langkah-langkah lain untuk meringan beban rakyat termasuk menggantung kenaikan tarif harga air dan elektrik; bayaran dua bulan bonus kepada kakitangan kerajaan dengan had maksima RM15,000 dan rebet cukai seanyak RM250 untuk barangan berkaitan persekolahan anak-anak.

Selain itu, bajet itu juga mencadangkan penggantungan kenaikan bayaran tol dan menyemak semula perjanjian konsesi yang membenarkan PLUS menaikkan bayaran kadar tol setiap tahun sehingga 2018.

Ia juga mencadangkan pengurangan cukai individu daripada 28 kepada 25 peratus mulai tahun kewangan 2007.

“Ini adalah masanya untuk memulihkan kuasa berbelanja rakyat,” kata Nasharuddin.

Galak aktiviti perniagaan

‘Bajet alternatif’ itu merujuk kepada sebuah laporan Bank Pembangunan Asia yang bertajuk ‘Tinjauan Pembangunan Asia 2006' yang meletakkan Malaysia di ranking 21 daripada 155 negara – di belakang Singapura, Hong Kong dan Thailand – dalam ‘indeks mudah menjalankan perniagaan’

“Di sini (di Malaysia) wujud terlalu banyak peraturan dan banyak agensi pengaturseliaan yang fungsi mereka bertindih antara satu sama lain sehingga ia melambatkan aktiviti perniagaan,” tambah Nasharuddin.

Oleh itu, ‘bajet alternatif’ itu, antara lain, mencadangkan seperti berikut:

– Penubuhan sebuah pasukan petugas yang diberi kuasa untuk mengkaji penindihan fungsi agensi-agensi serta mengakaji semula peraturan yang membebankan ekonomi.

– Mengurangkan cukai korporat daripada 28 kepada 25 peratus.

– Memberi ‘status perintis’ kepada industri makanan halal dan perniagaan kecil dan sederhana (SME) bagi menikmati insentif di bawah Akta Promosi Pelaburan 1986.

– Menaikkan Dana untuk Makanan (FFF) kepada RM2.5 bilion (sekarang RM1.3 bilion) bagi mengurangkan import makanan.

– Penentuan harga berorientasikan pasaran bagi beras supaya petani menerima pulangan yang munasabah daripada pelaburan mereka serta memacu industri tanaman padi.

– Mengurangkan duti eksais kenderaan sebanyak 20 peratus.

Langkah-langkah lain yang dicadangkan dalam bajet alternatif itu termasuk meletakkan Badan Pencegah Rasuah (BPR) dan Petronas di bawah pengawasan Parlimen.

Kesimpulannya, badan alternatif itu menyatakan, pengurusan kewangan dan dasar fiskal yang berhemah yang menguntungkan rakyat dan masyarakat peniaga, akan menghasilkan pembangunan ekonomi yang sihat dan memastikan keadilan sosial dan pengagihan kekayaan yang sama rata.

Ketika menjawab soalan media, Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub yang turut menghadiri di sidang akhbar tersebut berkata, parti itu bersetuju dengan keperluan 30 peratus ekuiti bumiputera dalam pelaburan terus asing (FDI), dengan syarat hanya usahawan yang layak sahaja dipilih.

“Mereka (pelabur asing) tidak mahu rakan kongsi yang tidak aktif, yang tidak berbuat apa-apa dan hanya menerima gaji bulanan,” katanya.


BAJET ALTERNATIF JAUH LEBIH MESRA RAKYAT DARI BAJET KERAJAAN BN 2007


Dua hari sebelum pembentangan bajet 2007, parti pembakang, PAS, mengumumkan ‘bajet alternatif’ yang turut mencadangkan pelaksanaan dasar gaji minima RM1,000.

Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa berkata, bajet alternatif itu mencadangkan cara untuk menangani pelbagai kelemahan dalam pengurusan ekonomi oleh kerajaan Barisan Nasional (BN).

“Salah pengurusan ekonomi bukan sahaja akan menjejaskan kerajaan tetapi juga semua orang,” kata Nasharuddin dalam satu sidang akhbar di Kuala Lumpur semalam.

Cadangan bajet tersebut termasuklah peruntukan untuk menyalurkan keuntungan syarikat minyak negara, Petronas kepada subsidi minyak serta mengembalikan harga minyak ke paras asalnya RM1.62 – harga sebelum kenaikan 30 sen Februari lalu.

Langkah-langkah lain untuk meringan beban rakyat termasuk menggantung kenaikan tarif harga air dan elektrik; bayaran dua bulan bonus kepada kakitangan kerajaan dengan had maksima RM15,000 dan rebet cukai seanyak RM250 untuk barangan berkaitan persekolahan anak-anak.

Selain itu, bajet itu juga mencadangkan penggantungan kenaikan bayaran tol dan menyemak semula perjanjian konsesi yang membenarkan PLUS menaikkan bayaran kadar tol setiap tahun sehingga 2018.

Ia juga mencadangkan pengurangan cukai individu daripada 28 kepada 25 peratus mulai tahun kewangan 2007.

“Ini adalah masanya untuk memulihkan kuasa berbelanja rakyat,” kata Nasharuddin.

Galak aktiviti perniagaan

‘Bajet alternatif’ itu merujuk kepada sebuah laporan Bank Pembangunan Asia yang bertajuk ‘Tinjauan Pembangunan Asia 2006' yang meletakkan Malaysia di ranking 21 daripada 155 negara – di belakang Singapura, Hong Kong dan Thailand – dalam ‘indeks mudah menjalankan perniagaan’

“Di sini (di Malaysia) wujud terlalu banyak peraturan dan banyak agensi pengaturseliaan yang fungsi mereka bertindih antara satu sama lain sehingga ia melambatkan aktiviti perniagaan,” tambah Nasharuddin.

Oleh itu, ‘bajet alternatif’ itu, antara lain, mencadangkan seperti berikut:

– Penubuhan sebuah pasukan petugas yang diberi kuasa untuk mengkaji penindihan fungsi agensi-agensi serta mengakaji semula peraturan yang membebankan ekonomi.

– Mengurangkan cukai korporat daripada 28 kepada 25 peratus.

– Memberi ‘status perintis’ kepada industri makanan halal dan perniagaan kecil dan sederhana (SME) bagi menikmati insentif di bawah Akta Promosi Pelaburan 1986.

– Menaikkan Dana untuk Makanan (FFF) kepada RM2.5 bilion (sekarang RM1.3 bilion) bagi mengurangkan import makanan.

– Penentuan harga berorientasikan pasaran bagi beras supaya petani menerima pulangan yang munasabah daripada pelaburan mereka serta memacu industri tanaman padi.

– Mengurangkan duti eksais kenderaan sebanyak 20 peratus.

Langkah-langkah lain yang dicadangkan dalam bajet alternatif itu termasuk meletakkan Badan Pencegah Rasuah (BPR) dan Petronas di bawah pengawasan Parlimen.

Kesimpulannya, badan alternatif itu menyatakan, pengurusan kewangan dan dasar fiskal yang berhemah yang menguntungkan rakyat dan masyarakat peniaga, akan menghasilkan pembangunan ekonomi yang sihat dan memastikan keadilan sosial dan pengagihan kekayaan yang sama rata.

Ketika menjawab soalan media, Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub yang turut menghadiri di sidang akhbar tersebut berkata, parti itu bersetuju dengan keperluan 30 peratus ekuiti bumiputera dalam pelaburan terus asing (FDI), dengan syarat hanya usahawan yang layak sahaja dipilih.

“Mereka (pelabur asing) tidak mahu rakan kongsi yang tidak aktif, yang tidak berbuat apa-apa dan hanya menerima gaji bulanan,” katanya.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59