Monday, 28 August 2006

KINI BARU KAU SEDAR - BAHAGIAN 2


ALOR STAR, 28 Ogos - Kini baru kau sedar bahawa pemimpin-pemimpin Umno sememangnya membawa budaya kurang ajar dengan memanggilnya beruk, iblis serta menjadikan beliau pariah dalam Umno.

Ketika mengulas usul yang diluluskan Pemuda Umno Bahagian Kubang Pasu supaya Menteri di Jabatan Perdana Menteri Dato' Seri Mohamed Nazri Aziz dipecat daripada Umno kerana lantang mengkritik beliau, Dr. Mahathir berkata: "Cara Nazri mengkritik saya bukan budaya Umno, itu budaya kurang ajar. Ada yang panggil saya beruk, ada panggil iblis, ini budaya Umno yang baru."

Sepatutnya Tun Dr Mahathir sudah lama sedar akan hal ini kerana pada zaman dahulu lagi pemimpin dan sesetengah ahli Umno memang kurang ajar dan ganas. Pemuda tahan lasak pernah mengganas, pemimpin kerajaan dan Umno mengarahkan Ibrahim Libya dibunuh di Memali, pemimpin Umno menunjukkan isyarat lucah di Sanggang dan bermacam-macam lagi sifat kurang ajar dan ganas yang dilakukan oleh sesetengah pemimpin Umno. Takkan Tun Dr Mahathir tidak tahu ini semua.

Dalam kenyataannya hari ini Tun Dr Mahathir juga menyifatkan perbuatan sesetengah pihak yang cuba menyekat beliau bertanding sebagai perwakilan Umno bahagian Kubang Pasu ke perhimpunan agung parti itu sebagai penghinaan terhadapnya.

Beliau menyifatkan tindakan menghalangnya itu lebih pelik daripada hasratnya, sebagai bekas Presiden Umno, mahu bertanding menjadi perwakilan bahagian itu pada 9 September ini.

"Yang itu (sekatan) lebih pelik, lebih menghina saya bahkan jadikan saya pariah dalam Umno. Saya bekas Presiden jadi pariah dalam Umno," katanya semasa ditemui pemberita di Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim, Kepala Batas, di sini.

Beliau yang tiba dari Perak bagi lawatan peribadi di Kedah, mengulas kenyataan beberapa pemimpin Umno mengenai pertandingan beliau di Umno Bahagian Kubang Pasu, dengan ada di antaranya menyifatkan hasrat beliau itu sebagai pelik.

Tidak ada mana-mana bekas Presiden Umno mengambil bahagian sebagai perwakilan dalam perhimpunan agung parti itu.

Menurut Dr Mahathir, walaupun menang pada pemilihan untuk menjadi perwakilan Kubang Pasu itu sekalipun, beliau melihat masih ada halangan untuk bercakap pada perhimpunan agung Umno November nanti.

Beliau menjangkakan, Menteri Besar Kedah, Dato' Seri Mahdzir Khalid, selaku Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri sudah tentu tidak memilihnya mewakili Kedah berucap pada perhimpunan agung nanti.

Menteri Besar Kedah penyokong kuat Abdullah

Mahdzir, yang pernah menjadi Setiausaha Politik Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi terkenal sebagai penyokong kuat Abdullah dan antara pemimpin Umno yang dikatakan pernah mencadangkan tindakan yang maksimum diambil ke atas Dr Mahathir.

"Sekalipun saya dipilih oleh Badan Perhubungan Umno Kedah untuk berucap pada Perhimpunan Agung Umno, tentu saya diberi masa yang pendek, mungkin sekadar lima minit. Dengan masa banyak itu, tidak boleh berkata apalah," katanya.

Wakil setiap negeri yang akan berucap membahaskan usul pada Perhimpunan Agung Umno ditentukan Badan Perhubungan Umno Negeri.

Dr Mahathir enggan memberitahu isu-isu yang akan beliau bangkitkan sekiranya terpilih menjadi perwakilan dan dibenarkan berucap.


KINI BARU KAU SEDAR.


NAZRI ORANG PALING CERDIK DI MALAYSIA


Sudah acap benar Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz menggelarkan orang lain BODOH. Sebelum ini beliau menggelarkan orang-orang yang hadir dalam demonstrasi menentang Forum Artikel 11/IFC di Pulau Pinang sebagai bodoh. Kali ini Pemuda Umno Bahagian Kubang Pasu pula menerima 'habuan' dari Nazri. Nampaknya beliau seorang sahajalah di Malaysia ini orang cerdik, orang lain semuanya bodoh.

Inilah sifat dan akhlaq pemimpin Islam Hadhari yang ditarbiah oleh Imam Al Badawi Wal Hadhari. Agaknya dalam kuliah dan usrah yang dipimpin oleh Imam Al Badawi ini inilah antara akhlaq dan ajaran yang diajarkannya.

Sepatutnya sebagai seorang menteri dan pemimpin Islam Hadhari beliau mestilah mempunyai ciri-ciri seorang pemimpin yang baik dan tidak emosional.

Hari ini Nazri Aziz menyifatkan tindakan Pemuda Umno Bahagian Kubang Pasu, Kedah meluluskan usul meminta beliau dipecat daripada menganggotai parti dan jawatan kabinet sebagai sesuatu yang "bodoh" dan "keliru."

Beliau yang juga anggota Majlis Tertinggi Umno berkata Pemuda Umno bahagian tersebut sepatutnya meluluskan usul meminta bekas Perdana Menteri dan bekas Presiden Umno Tun Dr Mahathir Mohamad agar tidak lagi mengkritik kerajaan dan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Pemuda dan Puteri Umno Bahagian Gelang Patah berkata perlembagaan Umno tidak menyatakan bersikap kurang ajar terhadap bekas pemimpin merupakan suatu kesalahan yang boleh dibuang parti.

Menurut laporan Bernama, Sabtu lalu persidangan perwakilan Pemuda Umno Kubang Pasu telah meluluskan usul memecat beliau daripada mengganggotai Umno dan jawatan kabinetnya berikutan kenyataannya yang disifatkan biadap terhadap Dr Mahathir.

Menurut Nazri, pada mulanya beliau tidak mahu bercakap kepada media tentang isu kritikan Dr Mahathir terhadap Abdullah dan kerajaan sebagaimana yang diarahkan oleh Kebinet tetapi kini terpaksa mengubah berikutan tindakan Pemuda Umno Bahagian Kubang Pasu itu.

Katanya beliau diberitahu bahawa apa yang berlaku semalam adalah pemuda Umno bahagian Kubang Pasu tidak meluluskan usul memintanya dipecat tetapi sebaliknya beberapa wakil pemuda bahagian meminta beliau dipecat semasa ucapan penangguhan mesyuarat itu.

Nazri berkata beliau akan mendapatkan pengesahan lanjut daripada Ketua Umno Bahagian Kubang Pasu Datuk Johari Baharum mengenai usul pecat itu.

Terdahulu dalam ucapannya, Nazri menasihatkan Pemuda Umno Kubang Pasu agar menilai diri mereka sendiri sebelum bertindak mencadangkan beliau dipecat daripada parti itu.

Beliau juga berkata, walaupun digelar sebagai kurang ajar kerana kelantangannya mengkritik Dr Mahathir tetapi menegaskan akan meneruskan apa yang dibuatnya kerana tidak melihat sebarang kesalahan di dalam mempertahankan Abdullah dan kerajaan.

Sementara itu di Kuala Selangor, Ketua Pemuda Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata usul itu tidak mencerminkan kedudukan sebenar sayap parti tersebut yang kini kuat dan maju.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Bahagian Umno Kuala Selangor hari ini.

Dari Malaysiakini


NEGERI ISLAM HADHARI CATAT 'KEJAYAAN' PUNYA KADAR KEMISKINAN TERTINGGI


KUALA LUMPUR, 28 Ogos - Walaupun Kelantan seringkali dilabel sebagai negeri termiskin dan diperintah oleh MB yang tidak pandai memerintah tetapi fakta sebenar tidak dapat diubah apabila kerajaan mengakui bahawa negeri yang punyai kadar kemiskinan tertinggi ialah Sabah.

Harakahdaily melaporkan bahawa kerajaan hari ini mengakui Sabah memiliki kadar kemiskinan antara yang tertinggi di negara ini kerana 11.4 peratus daripada sejumlah 67,300 bilangan penduduk dalam kategori miskin tegar, berada di negeri itu, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Abdul Rahman Suliman.

Beliau berkata demikian ketika menjawab pertanyaan Dato' Abdul Ghappur Salleh (BN-Kalabakan) dalam sesi pertanyaan dan jawab lisan di Dewan Rakyat hari ini.

"Berbanding negeri-negeri lain inilah kadar tertinggi," katanya.

Terdahulu Abdul Ghappur dalam soalan tambahannya berkata, beliau keliru dengan kenyataan kerajaan bahawa peratusan kadar kemiskinan tegar setakat tahun 2004 hanya 1.2 peratus.

"Saya keliru banyak agensi untuk basmi kemiskinan tetapi masalah kemiskinan masih tidak selesai. Banyak peruntukan telah disediakan kepada agensi-agensi tertentu bagaimanapun iaa tidak sampai kepada golongan sasaran," katanya.

Menurut Abdul Ghappur, peruntukan amat sukar diperolehi meskipun berulang kali memohon daripada pelbagai agensi.

Dalam sidang Dewan Rakyat tahun lalu, Abdul Ghappur juga melontarkan kritikan terhadap kelemahan kerajaan mengatasi masalah kemiskinan di Sabah dan Sarawak.

Antaranya beliau mempertikaikan peruntukan pembangunan yang tidak pernah sampai kepada golongan sasar di Sabah yang mengakibatkan kesukaran mengatasi jurang kemiskinan.


TAK SESUAI ATAU TAKUT SEBENARNYA?


Bermacam-macam pandangan yang diberikan oleh 'juak-juak' Imam Hadhari tentang hasrat Dr M untuk bertanding menjadi perwakilan Umno Bahagian Kubang Pasu dalam Persidangan Umno nanti.

Tetapi kita tahu sebenar pandangan tersebut adalah pandangan orang yang takut dan pengecut.

Luar biasa dan kurang sesuai - itu antara pendapat beberapa pemimpin Umno terhadap hasrat bekas Presiden Umno Tun Dr Mahathir Mohamad menawarkan diri bertanding sebagai perwakilan ke perhimpunan agung parti itu November ini.

Menurut mereka walaupun parti tidak melarangnya, ia ada suatu yang pelik dan tidak wajar dilakukan oleh seorang bekas pemimpin tertinggi Umno.


"Ia tidak pernah berlaku dalam sejarah Umno di mana bekas Perdana Menteri dan bekas Presiden Umno mahu bertanding di dalam G7 dan menjadi perwakilan," kata anggota Majlis Tertinggi Umno dan Menteri Luar Datuk Seri Syed Hamid Albar.

(G-7 ialah gelaran kepada kumpulan tujuh orang anggota parti yang terpilih untuk mewakili bahagian Umno bagi menghadiri perhimpunan agung).

Bagaimanapun, Syed Hamid berkata Umno tidak akan menganggu hak Dr Mahathir dan di dalam isu ini, kuasa penentu adalah ditangan anggota Umno bahagian Kubang Pasu.

Menurut laporan Bernama, Menteri Luar itu turut menasihati Dr Mahathir agar memikirkan tindakannya itu dengan penuh kewajaran.

" Pelbagai andaian akan diutarakan berikutan tindakan Dr Mahathir itu," katanya selepas perasmian persidangan perwakilan Umno Bahagian Kota Tinggi di Kota Tinggi.

Majlis Tertinggi Umno pada mesyuaratnya di Kuala Lumpur semalam menegaskan Umno tidak menghalang Tun Dr Mahathir bertanding menjadi perwakilan dan Presiden Umno Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata terserah kepada Umno Bahagian Kubang Pasu untuk membuat pemilihan.

Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob yang merasmikan persidangan perwakilan Bahagian Kota Tinggi itu pula berkata: "Pelik pun tidak, hairan pun tidak, tetapi ia luar biasa sedikit. Dan Umno mahu mengetahui apakah sebab di sebalik kesanggupan Dr Mahathir itu dan isu-isu yang mahu diketengahkan serta tujuannya."

Nasihat tertutup

Di Kota Bharu, Naib Presiden Umno yang juga Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohamed Ali Rustam berkata secara peribadi, beliau merasakan tindakan Dr Mahathir itu tidak sesuai bagi seorang yang pernah memegang jawatan presiden Umno.

"Banyak lagi saluran lain yang boleh digunakan Dr Mahathir untuk menyampaikan pandangannya kepada parti," katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian Kota Baharu.


"Kalau ada apa-apa nak nasihat dia boleh nasihat secara tertutup. Kalau nak sampai pandangan boleh berjumpa, takkan nak sampai pandangan di khalayak ramai, tak berapa cantiklah, tapi terpulang kepada Tun (Dr Mahathir) kerana beliau bijaksana," katanya.

Di Kuala Pilah, seorang lagi anggota MT Datuk Ahmad Zahid Hamidi berkata Dr Mahathir tidak perlu merendahkan martabatnya sebagai seorang negarawan untuk menjadi anggota perwakilan pada perhimpunan agung Umno.

Katanya, walaupun Umno tiada sekatan kepada mana-mana anggota yang berhasrat menjadi pewakilan, tetapi itu mungkin hanya relevan kepada anggota lain kerana Dr Mahathir pernah menjadi nombor satu dalam parti.

"Tak seharusnya kedudukan beliau terlalu rendah. Saya fikir Tun mesti ada penasihat. Seperti kitab lama ia perlu diletakkan di tempat tinggi. Kalau diletakkan di lantai saya khuatir ia kelak nanti dipijak orang.

"Kita tidak mahu keadaan Tun begitu. Kita menghormati beliau. Kalau nak merendah diri sekalipun biarlah dalam situasi sepatutnya," kata Timbalan Menteri Penerangan itu kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian Kuala Pilah.

Sumber : Malaysiakini


KINI BARU KAU SEDAR - BAHAGIAN 1


ALOR STAR 28 Ogos – Kini baru kau sedar bahawa betapa peritnya apabila dihalang dari bercakap, dihalang dari 'masuk TV', dinafikan hak untuk sewa Dewan untuk majlis tertentu dan pelbagai lagi diskriminasi. Semua itu telah lama dihadapi oleh pembangkang sejak dari zaman Tunku, zaman engkau sendiri dan sekarang zaman Islam Hadhari.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menganggap tindakan menyekat beliau bertanding sebagai perwakilan Umno bahagian Kubang Pasu ke Perhimpunan Agung UMNO bagaikan satu penghinaan terhadapnya.

Beliau berkata tindakan menghalangnya itu sebenarnya “lebih pelik"

daripada hasratnya, sebagai bekas Presiden UMNO, mahu bertanding menjadi perwakilan bahagian itu pada 9 Sept ini.

“Yang itu (sekatan) lebih pelik, lebih menghina saya bahkan jadikan saya pariah dalam UMNO. Saya bekas Presiden jadi pariah dalam UMNO,” katanya semasa ditemui pemberita di Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim, Kepala Batas, di sini, hari ini.

Beliau yang tiba dari Perak bagi lawatan peribadi di Kedah, diminta mengulas kenyataan beberapa pemimpin UMNO mengenai pertandingan beliau di UMNO Bahagian Kubang Pasu, dengan ada di antaranya menyifatkan perkara berkenaan sebagai pelik.

Dr. Mahathir berkata walaupun menang pada pemilihan untuk menjadi perwakilan Kubang Pasu itu sekalipun, beliau masih mempunyai halangan untuk bercakap pada Perhimpunan Agung UMNO November nanti.

Katanya, Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mahdzir Khalid, selaku Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri sudah tentu tidak memilihnya mewakili Kedah berucap pada perhimpunan agung nanti.

“Sekalipun saya dipilih oleh Badan Perhubungan UMNO Kedah untuk berucap pada Perhimpunan Agung UMNO, tentu saya diberi masa yang pendek, mungkin sekadar lima minit. Dengan masa banyak itu, tidak boleh berkata apalah,” katanya.

Wakil setiap negeri yang akan berucap membahaskan usul pada Perhimpunan Agung UMNO ditentukan Badan Perhubungan UMNO Negeri.

Dr. Mahathir berkata ada beberapa isu yang beliau akan ketengahkan sekiranya terpilih menjadi perwakilan dan dibenarkan berucap.

Namun, beliau enggan memberitahu pemberita isu-isu tersebut.

Menyentuh usul yang diluluskan Pemuda UMNO Bahagian Kubang Pasu, semalam supaya Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz dipecat daripada UMNO kerana lantang mengkritik beliau, Dr. Mahathir berkata beliau tidak peduli sama ada UMNO akan mengambil tindakan berkenaan.

“Cara Nazri mengkritik saya bukan budaya UMNO, itu budaya kurang ajar.

Ada yang panggil saya beruk, ada panggil iblis, ini budaya UMNO yang baru,” katanya.


TIADA PENINGKATAN EKONOMI MELAYU SALAH SIAPA KALAU BUKAN SALAH Umno.


KUALA LUMPUR 28 Ogos – Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengakui bahawa tiada peningkatan terhadap perkembangan ekonomi Melayu dalam tempoh 16 tahun sejak 1990.

Menurutnya, penguasaan ekonomi Melayu setelah 20 tahun Dasar Ekonomi Baru (DEB) dilaksanakan pada 1970 berjaya mencapai 18 peratus pada 1990 dan kedudukan itu tidak meningkat sehingga hari ini.

‘’Walaupun kek ekonomi negara semakin membesar sebanyak 5 hingga 6 peratus setahun, ekonomi dunia kian bertambah dan jumlah perdagangan dijangka mencecah RM1 trilion dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9), namun penguasaan ekonomi Melayu masih tidak banyak berubah,’’ katanya.

Muhyiddin yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Batu, di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini hari ini.

Ini jelas menunjukkan Umno yang teras pemerintahan di Malaysia gagal membela nasib orang Melayu. Hal ini perlu disedari oleh orang Melayu.

"Yang kaya hanyalah segelintir orang melayu yang rapat dengan Umno dan pemimpin negara. Keseluruhannya Orang melayu jauh tertinggal ke belakang" jelas Hamzah Yusof Setiausaha Penerangan PAS Kawasan Bukit Katil.

Muhyiddin seterusnya berkata, satu tindakan drastik perlu dilakukan, tidak sekadar bercakap tetapi perlu ada perubahan minda atau transformasi pemikiran di samping turut melakukannya.

Memang kata-kata beliau tepat pada masanya. Perubahan mesti dilakukan yang antara lainnya ialah hapuskan rasuah, amalan kronisme dan nepotisme di mana kekayaan dan projek-projek dibolot oleh segelintir orang melayu yang berada di sekeliling orang-orang besar.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59