Wednesday, 2 August 2006

‘Kilang’ kad pengenalan untuk pendatang haram di Sabah


‘Kilang’ Kad Pengenalan (KP) tumbuh seperti industri kecil untuk memenuhi permintaan yang tinggi bagi mendapatkan KP Malaysia palsu di Sabah, dakwa seorang anggota Majlis Tertinggi Parti Bersatu Sabah (PBS).

Dalam kertas kerjanya yang dibentangkan di perbincangan meja bulat Suhakam mengenai “Hak Asasi Manusia dan Kewarganegaraan – kesannya terhadap Hak Ekonomi, Sosial danKebudayaan” di Kota Kinabalu Isnin lalu, Dr Chong Eng Leong mendakwa, terdapat beratus ribu rakyat asing tanpa dokumen atau memiliki dokumen palsu atau yang sudah tamat tempoh, yang tinggal di negeri itu.

"Pengampunan pada tahun 2002 merekodkan lebih 200,000 rakyat asing tanpa dokumen telah meninggalkan Sabah, tetapi mereka kembali semula dengan dokumen di bawah nama lain dan memusnahkan dokumen yang telah tamat tempoh,” katanya.

"Rakyat asing itu pulang semula ke Sabah kerana rakan-rakan atau saudara mara mereka – melalui pelbagai cara – telah mendapat status bumiputera baru di Sabah. Mereka datang semula dengan harapan, mereka juga akan mendapat status yang sama.

"Terdapat kilang-kilang KP untuk memenuhi permintaan yang tinggi bagi mendapatkan KP Malaysia palsu,” dakwa Dr Chong, seorang jurubedah perunding dengan Pusat Perubatan Sabah.

Beliau mendakwa, satu kes di Mahkamah Tinggi di Tawau pada 1995 telah mendedahkan ahli Umno telah membantu rakyat asing menjadi rakyat asal Sabah.

Katanya, tidak dapat dipastikan berapa ramai sebenarnya rakyat asing yang memilik pas kerja.

Jumlahnya bergantung kepada siapakah yang menerbit angkanya, tambah Dr Chong sambil menambah jumlahnya dianggarkan antara 153,000 hingga 418,000 orang sejak beberapa tahun yang lalu.

Guna nama baru

Tetapi rekod menunjukkan 147,000 rakyat Indonesia di Sabah turut membuang undi dalam pilihanraya Presiden Indonesia pada 1999.

"Lagipun berapakah yang memusnahkan dokumen mereka apabila tamat tempohnya? Jika ditangkap dan dihantar pulang, mereka datang semula di bawah nama baru. Pusingan akan berterusan...,” kata Dr Chong.

Beliau yang juga bekas seoorang senator berkata terlalu banyak kad IMM13 palsu dikeluarkan kepada rakyat asing yang dikategorikan sebagai ‘pelarian’ atau orang dipindahkan.

"Jumlah mereka pada awal tahun 1970-an ialah sekitar 60,000. Selepas lebih 30 tahun berlalu, kita diberitahu jumlah mereka masih sekitar 60,000," katanya.

Baru-baru ini, bekas Ketua Menteri, Datuk Yong Teck Lee berkata jumlahnya kurang daripada 18,000 tetapi Dr Chong menyifatkanya sebagai mengelirukan.

"Berdasarkan kepada pertambahan 300 peratus penduduk Sabah dari 1970 hingga 2000 maka jumlah mereka pada hari ini sepatutnya di sekitar 240,000," kata Dr Chong.

Menurut pemimpin PBS itu, dengan mengatakan terdapat hanya 60,000 pemegang kad IMM13 bermakna sebahagian besar daripada yang lainnya, mungkin sudahpun memilik KP Projek Mahathir.

"Dan kita diberitahu bahawa terdapat 20,000 pemilik IMM13 diberikan status pemastautin tetap (PR) – dan ini dilakukan tanpa pengetahuan kerajaan negeri Sabah, walaupun Sabah masih mempunyai bidangkuasa terhadap perkara berkaitan imigresen,” kata Dr Chong.

Siapa rugi

Baru-baru ini, Ahli Parlimen dari Tuaran, Wilfred Tangau, yang juga anggota Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) berkata, menjelang akhir tahun ini, kesemua pemilik IMM13 di Sabah akan diberi taraf PR tanpa pengetahuan kerajaan negeri.

Manakala W Shawaluddin W Hassan dan Ramli Dollah dari Universiti Malaysia Sabah (UMS) berkata, pada 2002, pengeluaran kad IMM13 kepada ‘pelarian’ Filipina telah menimbulkan masalah apabila mereka diberi kebenaran tinggal di Sabah dan golongan yang rugi ialah penduduk bumiputera tempatan.

"Tapi (Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk) Mohd Nazri (Aziz) berkata pelarian di Sabah bukan satu masalah,” kata Dr Chong lagi.

Di banyak daerah di Sabah, jumlah pendatang asing, termasuk yang memilik KD Projek Mahathir dan anggota keluarga mereka, melebihi jumlah penduduk tempatan.

"Bayangkan impaknya bukan sahaja terhadap hak-hak sosio-ekonomi, tetapi juga hak adat penduduk asal Sabah,” katanya.

Adalah mengecewakan, katanya, beberapa pemimpin persekutuan menafikan bahawa kehadiran rakyat asing itu menimbulkan banyak masalah di Sabah, termasuklah penyakit berjangkit.

Dr Chong menyifatkan keadaan sekarang sebagai kritikal, sambil menambah, tindakan drastik perlu diambil bersama keazaman politik yang kuat serta kejujuran untuk menyelamatkan kedaulatan Sabah dalam Malaysia.

MAKA TIDAK HAIRANLAH KALAU KEJADIAN PENGUNDI HANTU DATANG MENGUNDI PADA PILIHANRAYA UMUM DAN PILIHANRAYA KECIL BERLELUASA KERANA KAD PENGENALAN BOLEH DIKILANGKAN DAN DIJUAL DENGAN MUDAH MACAM PISANG GORENG PANAS.


MAHATHIR GESA BOIKOT DOLAR DAN POUND, IMAM AL BADAWI PULA TAKUT NAK BOIKOT BARANGAN AMERIKAKUALA LUMPUR 2 OGOS : Di saat Imam Al Badawi lembik dan longlai dalam menagani isu kekejaman Israel dan Amerika Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menggesa negara pengeluar minyak menghentikan urus niaga dalam dolar Amerika dan pound Britain bagi menghentikan kekejaman Israel di Lubnan.

Nampak sangat perbezaan ketara antara mereka berdua. Seorang bertegas dengan desakan memboikot barat seorang lagi tersenyum lebar berjabat dengan Setiausaha Negara Amerika. Walaupun memegang pelbagai jawatan penting di peringkat Dunia Islam dan Negara berkecuali namun semua itu gagal menjadikan Imam Al Badawi pemimpin berwibawa. Kritikan demi kritikan yang diterima dari pembangkang dan bekas Perdana Menteri gagal di tepis dan ditangani oleh Imam Al Badawi.

Dalam kenyataannya kepada media pagi ini Dr Mahathir berkata kemusnahan dan pembunuhan yang dilakukan oleh Israel tidak mungkin terjadi tanpa sokongan dan muafakat antara dua negara kuasa besar dunia iaitu Amerika dan Britain.

"Hanya apabila ia menjadi miskin, Amerika akan menghentikan pembunuhan dan kemusnahan yang dilakukan itu, dan Amerika tidak akan mampu membiayai peperangan jika ia miskin," katanya dalam kenyataan di ibunegara.

Menurut laporan Bernama, Dr Mahathir berkata dunia sekali lagi terpaksa menyaksikan keangkuhan dan kekejaman Israel di Lubnan dan Palestin tanpa dapat berbuat apa-apa.

"Saya tidak percaya dengan kutukan yang sia-sia kerana ia tidak akan dihiraukan, dan kini tibalah masanya bagi dunia untuk bertindak.

"Saya merayu kepada dunia supaya mengambil tindakan mudah ini. Tolak dolar dan pound. Seluruh dunia akan mengalami kekecohan ekonomi. Tapi, inilah harga yang kita perlu sedia untuk membayarnya...ia hanyalah untuk sementara saja.

"Jika kita tidak berbuat demikian, paksi Israel-Amerika-Britain akan mara ke Syria dan Iran serta negara lain dengan alasan mereka semua melindungi pengganas," katanya.

Laporan asing menyebut bahawa sekurang-kurangnya 598 orang telah terbunuh di Lubnan, tetapi pihak berkuasa negara itu menyatakan jumlahnya ialah 750 orang, termasuk mayat yang tertimbus di bawah runtuhan bangunan.

Ahad lepas, serangan bom oleh Israel meragut nyawa 54 orang awam, termasuk 37 kanak-kanak di perkampungan Qana di Lubnan.

Dari : Malaysiakini.


Perisian baru mampu kesan ‘pengundi hantu’


PULAU PINANG: Keadilan berjaya membina perisian komputer yang berupaya menganalisis data dan maklumat pilihan raya termasuk mengesan ‘pengundi hantu’ dalam daftar pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR).

Perisian tersebut telah dibangunkan oleh tenaga kepakaran dalam parti, menggunakan teknologi maklumat terkini, dikatakan mampu menjana kemenangan parti tersebut menjelang pilihan raya nanti.

“Perisian ini akan membantu pimpinan dan petugas parti di peringkat akar umbi bergerak dengan lebih fokus dan terancang berdasarkan fakta serta kelakuan politik pengundi sesuatu kawasan pilih raya,” jelas Naib Presiden yang juga Pengarah Biro Pilihan Raya Parti Keadilan Rakyat, Azmin Ali.

Justeru, beberapa pembaharuan untuk memantapkan jentera pilihan raya sedia ada diperkenalkan antaranya pembentukan Jawatankuasa Pilihan Raya Pusat (JPRP) di setiap negeri dan bahagian.

Penyelewengan SPR disebarkan seluruh dunia

Dalam perkembangan berkaitan, parti itu telah menyerahkan kepada Perdana Menteri dokumen lengkap berkaitan penyelewengan yang membabitkan SPR dan menggariskan beberapa kelemahan dalam sistem pilihan raya negara ini.

Dokumen yang ditandatangani Datuk Seri Anwar Ibrahim itu diserahkan ‘secara tangan’ ke pejabat Perdana Menteri pada 29 Jun lalu.

Anwar telah menggesa Abdullah menangani masalah tersebut secepat mungkin, bagi mengelakkan terhakisnya keyakinan rakyat terhadap sistem demokrasi dan pengendalian pilihan raya negara ini.

Malangnya, jelas Azmin sehingga kini Abdullah masih belum memberikan sebarang maklum balas.

Tambahnya, dokumen itu akan dilancarkan secara rasmi pada Kongres Tahunan di Pulau Pinang nanti, yang kemudiannya akan dihantar kepada semua pemimpin kerajaan di seluruh dunia.

Ini bagi membuka mata dunia bahawa kemenangan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya lalu, antara lain kerana penipuan yang terlalu rakus oleh parti pemerintah tersebut.

Selanjutnya, kata Azmin, parti itu akan mendesak kerajaan menerima pemerhati antarabangsa bagi memantau pengendalian pilihan raya ke-12.

“Sekiranya tidak ada sebarang penipuan yang dirancang oleh BN, tidak ada sebab mengapa kerajaan harus menghalang pemerhati antarabangsa memantau perjalanan pilihan raya kita,” ujarnya.

Dari : Malaysiatoday


ISLAM HADHARI YANG TERPESONG


MELAKA 2 OGOS : Berita di bawah ini menjelaskan lagi kepada kita bahawa Islam Hadhari yang menjadi amalan pengikut Imam Al Badawi adalah terpesong dari Islam sebenar. Manakan tidak Rocker di haramkan tetapi persembahan artis wanita yang mendedahkan aurat dan percampuran bebas lelaki dan wanita di halalkan.

Isu tercetus apabila pihak penganjur Pesta Konvokesyen Kolej Universiti Teknikal Kebangsaan Malaysia (KUTKM) ke-2 memanggil Rocker untuk membuat persembahan sedangkan rocker itu sudah disenaraihitamkan oleh kerajaan negeri daripada membuat sebarang persembahan di negeri ini sejak 2002.

Tetapi kerajaan negeri tidak pula mengharamkan pergaulan bebas dan persembahan artis wanita yang melalak dan memakai pakaian yang tidak menutup aurat. Kadang-kadang pakaian mereka juga agak menjolok mata dengan pakaian yang ketat menampakkan bentuk tubuh.

Menerusi pengisian aktiviti pesta konvokesyen di laman web KUTKM, artis turut dijadualkan mengadakan persembahan mulai 3 hingga 7 Ogos di Pusat Dagangan Antarabangsa (MITC) Ayer Keroh.

Laporan akhbar 26 Februari 2002, Mohd Ali mengumumkan penyanyi rock itu diharamkan daripada mengadakan sebarang konsert di negeri ini.

Ini berikutan, persembahan artis itu serta sebuah lagi kumpulan rock pada konsert amal anjuran Gerakan Belia 4B cawangan Limbongan di Dewan Hang Tuah, sehari sebelum itu tercemar kerana ada belia dan remaja yang hadir melepaskan gian melakukan ?head banging? atau menari dengan menghentakkan kepala.

Konsert itu dihadiri lebih 500 remaja dan ada antara mereka memakai baju berlambangkan Black Metal serta menunjukkan isyarat kumpulan itu.

Pada konsert itu juga, ada remaja terikut-ikut dengan rentak muzik ?ala Barat? yang dipersembahkan penyanyi terbabit dengan melakukan ?head banging?.

Inilah ukuran Halal atau Haram Islam Hadhari yang tidak langsung mengambil Islam sebagai panduan. Sedangkan dalam Islam jelas mengajar kita bahawa suara wanita adalah aurat(lebih-lebih menyanyi), pergaulan lelaki wanita adalah haram dan sebagainya.

Renungkanlah.


MELAKA 'MAJU' DARI SEMUA SEGI TERMASUK PENINGKATAN JUMLAH KES MAKSIAT DI KALANGAN REMAJA

Gambar HiasanMELAKA 2 OGOS : Melaka di katakan semakin mendekati untuk mencapai status negeri maju mengikut 'cermin mata' kerajaan negeri. Tetapi nampaknya kemajuan fizikal ini tidak seiring dengan kemajuan akhlaq di kalangan muda mudi. Setiap minggu malah setiap hari ada saja kes yang membabitkan muda mudinya.

Semalam seramai 15 remaja, termasuk empat pelajar sekolah menengah di bandar ini, menjadikan sebuah rumah kosong tiga tingkat di kompleks Melaka Sentral untuk kegiatan sumbang dan menghidu gam.

Kegiatan itu dikesan Bahagian Penguatkuasa Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim) yang membuat serbuan mengejut ke bangunan kedai digelar ?kondo? oleh remaja terbabit, pada jam 8.30 pagi semalam.

Ketika serbuan remaja terbabit termasuk pelajar yang masih berpakaian seragam dan dipercayai ponteng sekolah, tidur beralaskan kertas tebal. Dua pasangan kekasih dilihat tidur berpelukan berhampiran tandas rumah berkenaan.

Ketua Pegawai Penguat Kuasa Agama Jaim, Rahimin Bani, berkata pihaknya menerima maklumat orang awam mengenai kegiatan itu kira-kira jam 8 pagi semalam.

Katanya, sekumpulan pegawai penguat kuasa Jaim bergegas ke lokasi dan menemui seorang remaja lelaki berpakaian sekolah di luar rumah.

?Selepas pintu dibuka, kami dapati dua remaja perempuan tidur bersama sembilan remaja lelaki di atas lantai, manakala dua pasangan lain tidur dalam keadaan berpelukan berhampiran tandas,? katanya di sini, semalam.

"Semua remaja berkenaan di bawa ke Pejabat Penguat Kuasa Jaim untuk disoal siasat sebelum dipanggil mengikuti sesi kaunseling akhir bulan ini," katanya di sini, semalam.

Rahimin berkata, semua yang terbabit akan didakwa mengikut Seksyen 71, Enakmen Kesalahan Syariah (Negeri Melaka) 1991 kerana berkelakuan kurang sopan dan boleh dikenakan denda sehingga RM1,000 atau enam bulan penjara atau kedua-duanya sekali.

Selain itu, pihaknya akan menimbangkan untuk mendakwa remaja berkenaan mengikut Seksyen 53 enakmen sama, yang membawa kepada hukuman denda RM3,000 atau 36 bulan penjara atau kedua-duanya sekali.

Jaim juga akan memaklumkan perkara itu kepada ibu bapa mereka serta sekolah pelajar terbabit hari ini.

Inilah bahana apabila pihak pemerintah hanya mementingkan kemajuan dunia tanpa memikirkan kepentingan ajaran agama dan pendidikan akhlaq.


BOIKOT BARANGAN AMERIKA PUN AL BADAWI TAKUTKUALA TERENGGANU 2 OGOS : Imam Besar Islam Hadhari yang juga Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi semalam menyelar tindakan pemuda Umno yang mahu memboikot barangan Amerika.

Beliau juga mengingatkan Pemuda Umno jangan bercakap besar mahu memboikot barangan keluaran Amerika Syarikat dan Britain.

Beliau mahu mana-mana pihak yang bercadang berbuat demikian berfikir panjang sebelum melaksanakannya kerana ia akan membawa kesan buruk kepada negara.

"Kita jangan cakap besar kerana bila hendak melaksanakannya kita akan menjadi teruk, terpaksa berpatah balik, kerana ini akan membebankan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis pecah tanah Univeristi Darul Iman Malaysia (UDM) di Kampung Tembila di Besut, Terengganu semalam.

Nampak jelas kepada kita bahawa Imam Al Badawi yang dikatakan alim ini sebenarnya hanya mementingkan keuntungan dunia tanpa memikirkan kesengsaraan umat Islam Palestin dan Lubnan.

"Dah hantar tentera pun takut, nak boikot barangan Amerika pun tak mampu. Inilah pemimpin paling lembik pernah di hasilkan oleh Malaysia" kata Moazzar Manzor seorang aktivis masyarakat.

Sementara itu Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil sekali lagi menggesa Imam Al Badawi meletakkan jawatan serta merta sebagai Pengerusi IOC dan NAM keranan kegagalan beliau memimpin kedua-dua badan tersebut dalam menangani isu ini.

"Tak payah tunggu 'expired' la sekarang ni pun lebih baik letak jawatan. 'Mengabihkan boreh yo'" sindir Hj Salamat Aman Ketua DPP Kawasan.

Jumaat lalu Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin yang juga Imam Al Badawi mencadangkan supaya dipulau barangan dan syarikat-syarikat Amerika dan Britain sebagai bantahan terhadap tindakan kedua-adua negara menyokong kekejaman regim Zionis Israel di Lubnan.

Menurut laporan Bernama, Abdullah berkata, pihak yang mahu memboikot barangan dari kedua-dua negara itu perlu difikir semasak-masaknya kerana masalah yang akan dihadapi di kemudian hari adalah rumit.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59