Monday, 31 July 2006

KES BICARA PERHIMPUNAN BANTAH FORUM ARTIKEL 11 DI DENGAR PADA 26 SEPT


PULAU PINANG 31 JULAI : Perbicaraan terhadap Timbalan Ketua DPP Negeri Pulau Pinang, Us Hafiz Nordin, TYDP PAS Kawasan Bukit Bendera, Abdul Rahim Ismail dan Us Sauhul Hamid akan di dengar dijalankan pada 26 September ini.

Mereka bertiga di dakwa atas tuduhan menyertai perhimpunan haram di penang
road pada 14 Mei 2006 mengikut Seksyen 27 (5) Akta Polis 1967 (Akta 344) dan
jika disabitkan kesalahan boleh dihukum mengikut seksyen yang sama, mereka boleh di denda tidak kurang dari RM5,000 dan tidak lebih RM10,000 seorang atau tidak lebih 1 tahun penjara atau kedua-dua sekali.


SAYA BUKAN CARI GLAMOUR - HARUSSANI


Mufti Perak Datuk Seri Harussani Zakaria menegaskan tindakannya mendedahkan perkara-perkara negatif yang menjangkiti umat Islam bukan untuk mencari publisiti murah.

“Saya tidak memerlukan populariti kerana saya sudah tua, saya tidak perlukan glamour” katanya sambil menambah umat Islam kini menghadapi cabaran yang semakin hebat kerana globalisasi dunia.

Beliau berkata, mungkin ada pihak yang tidak senang dengan pendedahannya tetapi beliau berbuat demikian semata-mata untuk memberi kesedaran kepada umat Islam.

Katanya, setiap pendedahan yang dibuat lengkap dengan fakta serta kajian terlebih dahulu dan bukannya sekadar cakap kosong.

“Saya kata umat Islam membelanjakan RM 2 bilion kerana membeli nombor ekor setelah kajian ke atas 1,000 kedai di seluruh negara di mana 75 peratus pelanggannya adalah orang Melayu,” tegasnya semasa berucap di majlis ceramah umum anti-murtad di ibunegara Sabtu lalu.

Harussani menambah, pendedahannya mengenai lebih 100,000 orang Islam telah murtad mempunyai bukti-bukti kukuh.

Jakim janji siasat

Harussani juga telah membangkitkan tentang jumlah penagih dadah di kalangan orang Melayu mencecah 1.2 juta orang dan 85,000 orang Melayu yang menghidap Aids.

Mufti Perak ini juga menegur cara berdakwah orang Islam yang menurutnya sudah ketinggalan zaman.

“Cara dakwah orang Islam yang mendakwa orang tidak solat akan dihumban ke neraka hanya akan menakutkan orang untuk mendekatkan diri dengan Islam,”ujarnya.

Ini, katanya berbeza pendekatan pendakwah bukan Islam yang jauh lebih lembut sambil menjanjikan kemewahan kepada penganutnya.

Oleh itu Harussani mahu cara dakwah orang Islam diubah untuk menarik minat orang bukan Islam menganut Islam.


NEGARA ISLAM HADHARI MENJADI SYURGA PELACUR


Gambar HiasanKUALA LUMPUR 31 JULAI : Keuntungan hasil daripada perdagangan seks bukan sahaja menarik perhatian warga tempatan, tetapi juga wanita-wanita warga asing, termasuklah remaja yang berusia seawal 14 tahun, menceburi sindiket itu di negara ini yang mengaut sekurang-kurangnya RM1 juta setiap hari.

Negara Islam Hadhari ini seolah-olah menjadi syurga bagi pelacur mencari habuan dunia. Ini tidak lain tidak bukan kerana tempat-tempat yang menggalakkan kegiatan maksiat ini tumbuh bagaikan cendawan lepas hujan tanpa sekatan oleh pimpinan Islam Hadhari ini.

Semua orang tahu bahawa tempat maksiat seperti Kelab Malam (Night Club), Dangdut, Karaoke, Disko dan sebagainya menjadi tempat bermulanya kegiatan pelacuran ini. Majoriti dari pelacur-pelacur ini menjadikan tempat-tempat tersebut sebagai tempat mencari pelanggan.

Apa yang lebih malang, ada menteri Islam Hadhari yang mencadangkan tempat-tempat beroperasi sehingga jam 5 pagi.

Media melaporkan bahawa kajian polis telah menunjukkan bahawa sindiket ini dijalankan oleh warga tempatan dan turut mempunyai hubung kait dengan pihak antarabangsa.

Wanita yang bekerja untuk sindiket ini mampu memperolehi purata sebanyak RM100 bagi setiap pelanggan.

Manakala bagi yang lebih muda dan mempunyai penampilan menarik boleh memperolehi bayaran tiga kali ganda atau lebih daripada pelanggan-pelanggan mereka.

Menurut polis, pekerja seks datang datang ke Malaysia dari seluruh dunia, dimana bilangan dari China, Indonesia, Thailand dan Filipina adalah yang terbesar.

Negara-negara lain adalah Rusia, Uzbekistan dan India manakala sindiket ini juga telah mula membawa masuk lebih ramai wanita Vietnam berikutan "permintaan pasaran semasa".

Jabatan Anti Maksiat, perjudian dan konsi gelap Bukit Aman telah menubuhkan satu pasukan petugas khas untuk bertindak menangani sindiket ini.

Ketua Bahagian Penolong Kanan Pesuruhjaya (II) Sidin Abdul Karim berkata, polis memerlukan kerjasama orang ramai untuk menghapuskan sindiket tersebut.

Tambah beliau lagi, sindiket itu juga telah mencipta laman web dan mengiklankan di dalam akhbar tentang tawaran perkhidmatan escort (pengiring) dan menghantar pekerja seks ke kelab malam untuk mengambil pelanggan-pelanggan.

Mereka juga telah memperluaskan operasi mereka dan bukan hanya di hotel dan motel murah.

"Ia menjadi semakin sukar untuk mengesan mereka kerana kebanyakannya sekarang bekerja daripada pangsapuri dan kondominium serta melalui penhantara rumah ke rumah bagi elak dikesan.

"Sebab itulah kita perlu bantuan orang awam. Jika orang ramai perasan ada aktiviti yang mencurigakan dilakukan di dalam kawasan perumahan mereka, hubungilah kami," katanya.

SAC Sidin berkata, wanita-wanita tersebut telah diseludup ke dalam negara ini melalui pelbagai cara, samada secara sah atau pun tidak.

Di dalam sesetengah kes, katanya, mereka telah dibawa masuk sebagai pembantu rumah dan kemudiannya dirujuk kepada 'bapa ayam.

Pekerja seks juga dipercayai memasuki negara dengan menyorok di dalam ruang bagasi di dalam bas, yang mana memang jarang diperiksa oleh pegawai-pegawai Imigresen.

Ada juga yang menggunakan pasport palsu, selain visa pelajar dan pelancong.

SAC Sidin menyeru orang awam untuk menghubungi hotline Rakan COP di talian 03-2115 9999, menghantar SMS ke 32728 atau melaporkan di balai polis berdekatan sekiranya mereka mempunyai maklumat mengenai aktiviti-aktiviti itu.

Sudah jelas kepada kita bahawa Islam Hadhari langsung tidak mengambil berat akan masalah pelacuran ini sehingga ianya boleh diabaikan sedemikian rupa.


BERITA MELAKA : PEMBANGUNAN YANG 'MEMATIKAN' PENIAGA MELAKA.


MELAKA 31 JULAI : Pembangunan yang dijalankan oleh kerajaan negeri Melaka nampaknya bukan untuk menyenangkan orang melayu malah dilihat ianya jelas menghancurkan orang melayu. Contoh terbaik ialah apabila taman-taman perumahan baru di buka dengan harga rumah mencecah sehingga RM150,000 keatas maka sudah pasti amat sedikit orang melayu yang mampu membelinya. Akhirnya tanah dan rumah tersebut di beli oleh orang lain. Kalau dulu tanah itu milik orang melayu sekarang tanah rumah sudah jadi milik orang lain.

Lambat laun keadaan ini akan menghakis pemilikan orang melayu sedikit demi sedikit dan akhirnya orang melayu akan terpinggir terus dari tanah tumpah darah mereka.

Begitu juga halnya dengan pembangunan di tengah-tengah Bandaraya Melaka. Ramai peniaga Melayu di sekitar Jalan Hang Tuah di sini, hanya menunggu masa untuk gulung tikar selepas perniagaan mereka terjejas teruk berikutan perpindahan stesen bas lama ke Melaka Sentral beberapa tahun lalu.

Sejak itu, kawasan berkenaan yang dulu meriah dengan kehadiran orang ramai kini sepi. Kita bimbang sehari dua lagi semua peniaga melayu ini akan 'bankrap'dan akhirnya jumlah peniaga melayu di negeri ini semakin berkurangan.

Rata-rata peniaga ditemui wakil sebuah akhbar harian mengeluh disebabkan perniagaan atau pendapatan harian mereka merosot dan mahu sesuatu dilakukan untuk menaikkan semula populariti kawasan itu.

Pengusaha kedai menjual jamu, kosmetik dan buku agama, Noraini Yunus, 37, berkata suasana perniagaan di kawasan itu sekarang jauh berbeza jika dibandingkan beberapa tahun lalu.

Bagaimanapun, katanya, sekarang dia mampu memperolehi pendapatan kira-kira RM700 hingga RM800 sehari kerana mempunyai pelanggan tetap tetapi jumlah itu jauh merosot berbanding lebih RM1,000 beberapa tahun lalu.

“Kesan yang dirasai peniaga di sekitar kawasan ini sekarang berpunca daripada perpindahan stesen bas termasuk pasar besar dan pejabat kerajaan negeri,” katanya.

Pengurus kedai Bata, Hawa Abu Samah, 51, mendakwa, perniagaan kedainya lebih terjejas walaupun dia turut mengambil bahagian dalam jualan mega yang sedang berlangsung.

Katanya, sejak pusat beli-belah Ocean ditutup selain stesen bas dan pejabat kerajaan negeri berpindah ke lokasi lain, perniagaannya menjunam dengan begitu teruk dan hanya mampu memperolehi kira-kira RM300 saja berbanding lebih RM1,000 hingga RM2,000 sebelum ini.

“Saya sudah berniaga di kawasan ini sejak 21 tahun lalu tetapi keadaan sekarang benar-benar menjejaskan pendapatannya.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Penyewa Bangunan Kerajaan Negeri Melaka, Abdul Razak Ali berkata, dua perkara saja yang mungkin mampu menyelamatkan kemerosotan perniagaan peniaga di sekitar kawasan berkenaan.

Katanya, satu daripadanya mewujudkan stesen bas kedua di tapak stesen bas lama di Jalan Tun Ali yang hanya menempatkan bas tempatan manakala kerajaan juga sepatutnya membina pasar kecil di kawasan berdekatan.


APA NAK JADI DENGAN REMAJA MALAYSIA

KUALA LUMPUR 31 JULAI : Membaca kejadian yang diceritakan oleh sebuah akhbar harian di bawah ini amat menggerunkan. Sebelum ini kita selalu mendengar cerita sedemikian berlaku di negara barat. Tetapi sekarang ini ianya sudah kerapkali berlaku di negara kita yang tercinta ini.

Apakah punca ianya telah menular ke negara kita? Jelas kepada kita Islam Hadhari gagal membendungnya. Ini kerana Islam Hadhari tidak mengharamkan apa juga program-program maksiat seperti konsert, Nite Club, Dangdut, jualan arak secara bebas serta pergaulan bebas di kalangan muda-mudi. Ini di tambah lagi dengan sistem pendidikan yang tidak mampu mengeluarkan modal insan yang mempunyai kefahaman agama yang mantap. Sistem pendidikan Islam Hadhari hanya mementingkan keputusan peperiksaan dengan meminggirkan aspek agama dan akhlaq.

Malah Islam Hadhari juga lebih suka mengamalkan perkara mungkar dan mencegah pekara makruf. Tidak hairanlah ramai dari ustaz-ustaz di halang dari mengajar di surau dan masjid. Ada masjid yang aktif pengajian agamanya dihalang.


Akhirnya ini yang terjadi.

Sedutan dari laporan sebuah akhbar harian.

Keghairahan 12 penagih termasuk lima wanita menghisap dadah sebelum dipercayai melakukan ‘pesta seks’ membawa padah apabila mereka diberkas ketika polis menyerbu ‘markas’ mereka di tingkat 17 sebuah bangunan kosong di Jalan Pudu, di sini petang semalam

Dalam serbuan itu, polis turut menahan seorang wanita sarat mengandung lapan bulan yang berada dalam kelompok penagih dadah itu.

Mereka dikatakan mengambil dadah syabu untuk menambah tenaga semata-mata untuk melakukan hubungan seks beramai-ramai itu.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Kamal Pasha Jamal, berkata operasi bersepadu itu bermula kira-kira jam 2 petang dan berakhir tiga jam selepas itu.

Katanya, dalam operasi itu, polis menahan 12 orang termasuk lima wanita di dalam bangunan kosong itu dan merampas sejumlah kecil dadah jenis syabu dan ganja.

“Hasil pemeriksaan, polis turut menemui peralatan menghisap dadah, tiga bilah parang panjang dan peralatan untuk menyamun.

“Siasatan awal mendapati, mereka yang ditahan itu dipercayai turut terbabit dalam beberapa kes samun kedai 24 jam sekitar daerah Dang Wangi,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Menurutnya, semua mereka yang ditahan itu berusia 15 hingga 30 tahun dan seorang daripada wanita itu mengandung.

Ketika serbuan dilakukan, seorang daripada penagih bertindak nekad terjun daripada tingkat 17 ke tingkat 10 bangunan berkenaan berikutan terlalu takut.

Penagih berusia belasan tahun itu dikatakan bertindak sedemikian berikutan terlalu takut dan bimbang polis akan melepaskan anjing pengesan yang turut dibawa bersama dalam operasi itu.

Bagaimanapun, polis berjaya memberkas semula penagih itu kerana tidak dapat melarikan diri sejurus terjun selepas kedua-dua kakinya patah.

Kamal Pasha berkata, semua suspek itu kemudiannya di bawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi untuk mengambil ujian saringan air kencing bagi mengesan pengambilan dadah.

“Hasil ujian dijalankan, semua mereka didapati positif kerana mengambil dadah dan ditahan reman untuk siasatan lanjut.

“Seramai 30 anggota polis terbabit dalam operasi itu dengan dibantu 30 anggota Ikatan Relawan Rakyat (Rela),” katanya.

Katanya, polis turut menggunakan helikopter untuk pemantauan daripada udara bagi mengesan suspek supaya tidak dapat melarikan diri ketika serbuan itu.

Polis meminta orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kejadian itu tampil untuk memberi keterangan di balai polis berhampiran bagi membantu siasatan atau menghubungi talian Rakan Cop 03-21159999.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59