Friday, 28 July 2006

Dr M disembur bahan pemedih mata setiba di K'tan


KOTA BHARU 28 JULAI : Kekecohan berlaku ketika bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad tiba di di Lapangan Terbang Pengkalan Chepa Kelantan pagi ini untuk menghadiri majlis bersamanya di Kelantan.

Kejadian tersebut mencetuskan pelbagai versi mengenai apa yang sebenarnya berlaku sejurus selepas Dr Mahathir tiba kira-kira jam 10.50 pagi.

Bernama melaporkan Dr Mahathir tidak dapat berucap kepada orang ramai yang menyambut ketibaannya di lapangan terbang tersebut ekoran semburan sejenis bahan pemedih mata oleh orang yang tidak dikenali.

Beliau kelihatan terbatuk-batuk semasa hendak memulakan ucapannya menggunakan pembesar suara dari dalam sebuah kenderaan pacuan empat roda yang bumbungnya terbuka pada kira-kira jam 11 pagi.

Apabila melihatkan keadaan Dr Mahathir yang terbatuk-batuk dengan teruk, beberapa pembantunya terus membawa beliau keluar dari kenderaan itu untuk menaiki sebuah kenderaan lain dan meninggalkan lapangan terbang itu.

Beberapa orang wartawan, jurukamera dan jurugambar dari media tempatan dan luar negeri yang berada berdekatan Dr Mahathir masing-masing mengadu mata mereka pedih akibat kejadian itu.

Satu lagi versi menyebut kecohan tercetus di Lapangan Terbang Pengkalan Chepa Kelantan pagi ini Dr Mahathir menjadi ‘rebutan’ dua pihak sewaktu beliau tiba pagi tadi untuk menghadiri majlis bersamanya di Kelantan.

Ia dikatakan membabitkan pihak yang diketuai oleh Pengerusi Majlis Tindakan Rakyat Kelantan (MRTK) Datuk Ibrahim Ali dengan satu lagi pihak yang diketuai oleh seorang pemimpin Umno Kuala Krai.

Di samping itu, adalah pihak yang mendakwa melihat berlaku pergelutan untuk membawa Dr Mahathir dari lapangan tersebut. Kejadian itu dikatakan berlaku ketika ribuan penyokong Dr Mahathir berkumpul di luar dan berbaris untuk bersalaman dengan bekas Perdana Menteri itu.

Ketika itu, dipercayai ada pihak yang menyembur sejenis bahan pemedih mata. Selain Dr Mahathir, Pengerusi Majlis Tindakan Rakyat Kelantan (MTRK) Datuk Ibrahim Ali, turut terkena semburan tersebut.

Tindakan sabotaj?

Dr Mahathir kemudian di bawa menaiki sebuah kereta dan terus memecut pergi dari situ.

Mereka dipercayai membawa Dr Mahathir ke tempat penginapannya di Hotel Renaissance di Kota Bharu. Dr Mahathir dipercayai turut terkena semburan tersebut dan diberi rawatan.

Sementara, Ibrahim mendakwa ianya satu tindakan sabotaj terhadap bekas Pedana Menteri itu.

“Saya percaya (ia dilakukan) oleh pihak tertentu dan saya minta pihak keselamatan menyiasat dan bertindak segera serta melakukan sesuatu terhadap orang yang jahat ini...yang boleh mengganggu kesihatan Tun...,” katanya disambutkan dengan teriakan gemuruh para hadirin.

Manakala Ketua Polis Kelantan, ACP Zulkifli Abdullah berkata beliau tidak pasti apa yang telah berlaku.

Katanya, beliau akan mendapatkan maklumat lanjut daripada pegawainya serta menambah: “Tak ada apa yang mencemaskan...semua di bawah kawalan...”

Teruskan lawatan

Pegawai khas Dr Mahathir, Sufi Yusoff, ketika dihubungi berkata kesihatan Dr Mahathir tidak terjejas akibat kejadian itu dan beliau akan meneruskan semua acara lawatannya.

Turut menyambut ketibaan Dr Mahathir ialah beberapa orang kenamaan termasuk bekas Menteri Besar Kelantan Tan Sri Mohamed Yaacob, bekas Ahli Parlimen Pasir Mas Datuk Ibrahim Ali dan bekas Ketua Pengarang Kumpulan News Straits Times Tan Sri Abdullah Ahmad.

Dr Mahathir kemudian menghadiri jamuan makan tengah hari di sebuah hotel.

Petang ini beliaumenghadiri satu jamuan teh anjuran sekumpulan bekas wakil rakyat Umno dan berucap di majlis makan malam anjuran Majlis Tindakan Rakyat Kelantan, pimpinan Ibrahim


92 SEKOLAH AGAMA RAKYAT (SAR) BERJAYA DIPUJUK/UGUT/PAKSA SUPAYA BERTUKAR TARAF MENJADI SEKOLAH AGAMA BANTUAN KERAJAAN


PUTRAJAYA 28 JULAI : Sebanyak 40 peratus atau 157 daripada 383 sekolah agama milik persendirian atau negeri memohon untuk berdaftar mengikut Akta Pendidikan 1996 untuk dikawal selia dan menerima bantuan kewangan daripada Kementerian Pelajaran.

Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata daripada jumlah itu, 92 sekolah sudah berdaftar secara rasmi untuk dinaik taraf sebagai Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK).

Kita tidak tahu apakah SAR terbabit dengan sukarela memohon untuk menukar taraf mereka atau SAR itu telah dipaksa, diugut, dipujuk atau di'beli'. Apa yang pasti ada pentadbir SAR yang sudah tidak mampu untuk meneruskan operasinya semenjak bantua perkapita kerajaan kepada mereka diberhentikan oleh kerajaan Mahathir dan tidak dikembalikan oleh kerajaan Islam Hadhari Al-Badawi.

Hishamuddin berkata, Sekolah Agama Rakyat (SAR) dan Sekolah Agama Negeri yang dinaik taraf sebagai SABK akan menerima bantuan penuh kerajaan bagi pentadbiran, pengurusan guru dan sumber pengajaran.

Katanya, proses pendaftaran itu dalam usaha menjadikan pendidikan agama di negara ini setaraf dengan sekolah aliran perdana seperti sekolah kebangsaan atau sekolah jenis kebangsaan.

Semua orang tahu SABK ini akan menggunakan kurikulum pendidikan kerajaan yang terbukti gagal membentuk insan yang berakhlaq dan berdisiplin sebagaimana yang dapat dilihat hari ini gejala sosial dan dadah semakin parah di kalangan remaja yang telah menamatkan pengajian di peringkat sekolah menengah.


CONDOLEEZA RICE ANGKUH TETAP PERTAHANKAN ISRAEL


KUALA LUMPUR 28 JULAI : Seperti dijangka Setiausaha Negara Amerika Syarikat Condoleezza Rice tetap akan mempertahankan kekejaman Israel sebaliknya menyalahkan kerajaan Lubnan yang kononnya tidak berupaya untuk mengawal semua pasukan tentera dan senjata di negara itu.

Amerika sebenarnya sengaja memejamkan mata terhadap perlakuan ganas zionis yang menyerang negara berdaulat Lubnan serta membunuh orang awam yang tidak berdosa. Tiap-tiap hari media melaporkan berpuluh-puluh wanita, kanak dan orang-orang tua yang tidak berdosa dibunuh oleh Israel. Sekolah, Hospital, pejabat dan penempatan awam dibedil tanpa belas kasihan dari tentera yahudi laknatullah ini.

Semua ini sedikitpun tidak membuka mata Amerika dan negara barat. Lebih merunsingkan kita ialah pemimpin-pemimpin OIC dan Liga Arab hanya mampu mendesak dan menggesa dihentikan perbuatan zalim tersebut tanpa tindakan lebih drastik seperti menghantar tentera dan sebagainya.

Rice dalam kenyataannya semalam berkata kunci utama ke arah menangani konflik Lubnan-Israel ialah bagaimana keupayaan kerajaan Lubnan mengawal semua pasukan tentera dan senjata di negara tersebut.

"Sepatutnya tidak ada militia," kata beliau pada persidangan akhbar di akhir Persidangan Pasca Peringkat Menteri-Menteri Luar (PMC) yang diketuai Asean di sini hari ini, yang jelas ditujukan kepada pejuang Hizbullah di Lubnan yang terbabit dengan perjuangan berdarah dengan tentera Israel sejak dua minggu lepas yang mengorbankan kira-kira 400 nyawa di kedua-dua pihak.

Beliau berkata kawalan dalam pasukan dan senjata di Lubnan serta mengadakan pasukan tentera di bawah naungan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) di negara itu membentuk satu dasar bagi menamatkan krisis tersebut.

Sambil melahirkan perhatian serius terhadap situasi kemanusiaan di Lubnan, Rice berkata bahawa beliau bersedia kembali ke Asia Barat "pada bila-bila masa saya fikirkan kita boleh bergerak ke arah gencatan senjata berkekalan yang boleh menamatkan keganasan itu."

Hizbullah dan Israel telah berbalas serangan berikutan dengan laporan bahawa pejuang tersebut telah menangkap dua askar Israel dalam serbuan di rentas sempadan pada 12 Julai lepas.

Sesungguh sekarang ini sudah sampai masanya negara umat Islam bersatu untuk mengajar Amerika dan Israel dengan menyekat penjualan minyak kepada mereka. Jika jalan ini tidak berhasil langkat terakhir yang perlu dilakukan oleh membantu Lubnan dari segi ketenteraan. Negara umat Islam mesti menghantar tentera masing-masing untuk mempertahankan Lubnan dan menghalau tentera Israel dari bumi Lubnan.

Begitu juga dengan krisis di Palestin, negara umat Islam juga mesti bertindak membantu Palestin membebaskan semua tahanan dan menghalau tentera Israel dari bumi Palestin dan Baitulmaqdis.


PEMUDA BUKIT KATIL SOKONG KEPUTUSAN PAK LAH, NAMUN GESA KERAJAAN TANGANI ISU MURTAD DENGAN SEGERA
BUKIT KATIL 28 JULAI : Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil menyokong tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang memberi amaran, tindakan tegas akan diambil terhadap mana-mana pihak yang membangkitkan isu sensitif berkaitan agama kerana ia mengancam keharmonian rakyat.

"Ketegasan beliau walaupun agak terlambat tetapi di harap dapat menyedarkan kumpulan Gabungan Artikel 11 supaya menghentikan agenda mereka untuk menganggu kedaulatan Islam dalam perlembagaan negara" kata Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan, Hj Salamat Aman.

Malam tadi Pak Lah berkata kerajaan harus mengambil tindakan tegas dan beliau tidak hendak menyebut perkara itu sebelum ini.

“Saya mengeluarkan kenyataan supaya kita sama-sama memahami kalau kita mainkan isu sensitif agama, ia akan membawa kepada sesuatu yang tidak diingini,” katanya selepas melancarkan Hari Pengguna Peringkat Kebangsaan di Stadium Putra Bukit Jalil di sini, semalam.

Perdana Menteri menjelaskan, keputusan Kabinet kelmarin, yang melarang media massa menyiarkan laporan mengenai isu berkenaan bertujuan memelihara keamanan dan memastikan ekonomi negara terus berkembang berasaskan kestabilan politik.

Ketika ditanya apakah tindakan tegas itu bermaksud kerajaan akan menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Abdullah berkata: “Apa jenis tindakannya, Wallahualam. Saya yakin rakyat memahaminya.”

Mengenai cadangan Kumpulan Artikel 11 yang dianggotai 13 pertubuhan bukan kerajaan (NGO), termasuk Majlis Peguam Malaysia untuk menemuinya, Abdullah berkata, beliau perlu meneliti waktu yang sesuai.

Kumpulan Artikel 11 sebelum ini menganjurkan beberapa forum berkenaan bagi mendapatkan sokongan meminda Artikel 11 dalam Perlembagaan Persekutuan yang menyentuh hak kebebasan beragama.

Tindakan kumpulan itu dibantah oleh PAS, FROKAD, Pertubuhan Pembela Islam yang disertai pelbagai NGO seperti Persatuan Ulama Malaysia, Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), Teras Pengupayaan Melayu (Teras) dan Peguam Pembela Islam yang turut menganjurkan forum khusus termasuk di Masjid Wilayah Persekutuan di sini, Ahad lalu.

Dalam mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno Selasa lalu, Abdullah mahu Kumpulan Artikel 11 menghentikan serta-merta penganjuran Forum Kebebasan Beragama kerana ia sensitif terhadap perpaduan masyarakat pelbagai agama dan kaum.

Abdullah dilaporkan berkata, forum itu tidak perlu diteruskan kerana implikasi negatifnya terhadap masyarakat yang menganut pelbagai agama dan boleh mencetuskan ketegangan kaum.

Mengenai tindakan Israel membunuh empat anggota pasukan pengaman Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dalam serangan di selatan Lubnan Selasa lalu, Perdana Menteri berkata, kejadian itu sebagai menyakitkan hati.

“Saya amat kesal dengan atas apa yang berlaku. Keghairahan Israel mengebom, macam tidak nampak lagi kumpulan pengaman PBB. Mungkin mereka tahu tetapi tetap membedil ke arah itu, saya tidak tahu. Ini amat menyakitkan hati kita,” katanya.

Dalam kenyataan yang sama Hj Salamat juga menggesa Perdana Menteri segera menangani gejala murtad yang menular dengan hebat sekarang ini sehingga Mufti Perak mendedahkan bahawa kira-kira 250,000 orang Islam telah murtad di Malaysia.

"Gejala murtad mesti dibendung segera kerana ianya telah meruncing dan membimbangkan. Kita amat sedih dan kesal dengan kenyataan yang dibuat oleh pemimpin negara sebelum ini yang mengatakan jumlah mereka yang terlibat adalah amat kecil" kata Hj Salamat lagi.


ANNUAR MUSA DAN IMAM AL BADAWI PUCAT 'GIGI' : TEGAH AHLI Umno HADIRI MAJLIS DR. MAHATHIR


KOTA BAHARU 28 JULAI : Badan Perhubungan Umno Kelantan didakwa menegah ahli-ahli parti itu daripada menghadiri Majlis Bersama Tun Dr Mahathir di Kota Bharu esok, demikian menurut penganjur majlis tersebut.

Bagaimanapun jika didasarkan pada poster-poter dan kain pemidang yang memenuhi bandar Kota Bharu, bekas Perdana Menteri itu dijangka akan diberi sambutan hangat oleh rakyat Kelantan.

Tinjauan wartawan malaysiakini di ibu negeri Kelantan itu mendapati jalan dari Pengkalan Chepa ke bandar Kota Bharu dihiasai sepanduk berlatar belakang gambar Dr Mahathir sejak semalam lagi.

Dari Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra hingga ke pusat bandar Kota Bharu terdapat pelbagai sepanduk yang menyokong dan mengalu-alukan kedatangan Dr. Mahathir bersama isterinya esok.

Di hadapan lapangan terbang terdapat kain pemidag besar berlatar belakangkan potret Dr Mahathir bersama Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali yang bertulis, 'Tun Teruskan Perjuanganmu Yang Belum Selesai, Rakyat Kelantan Bersamamu'.

Slogan-slogan lain yang tertera di kain-kain pemidang ialah 'Selamat Datang Tun Dr Mahathir ke Kelantan', 'Selamatkan Maruah Agama, Bangsa dan Negara', 'Tun Dr Mahathir Mohamad, Jasamu Tidak Ternilai Ingatan Sepanjang Masa' dan 'Teruskan Perjuangan Tun'.

Poster-poster mengajak orang ramai datang ke program bersama Dr Mahathir di Hotel Perdana, 28 Julai 2006 jam 3 petang pula ditampal di batang-batang pokok di hampir semua jalan-jalan utama.

Risalah menjemput orang ramai hadir ke majlis sambutan Dr Mahathir di lapangan terbang pagi esok juga diedarkan ke merata-rata tempat.

Majlis tersebut dianjurkan bersama Jawatankuasa Penaja Alumni Parlimen dan Dewan Undangan Negeri Kelantan yang dipengerusikan Tan Sri Abdullah Ahmad. Sebahagian besar ahlinya terdiri daripada ahli-ahli veteran Umno negeri.

Jurucakap penganjur majlis tersebut, Datuk Azhar Rani yakin ramai ahli-ahli Umno akan datang menghadiri majlis bersama bekas Perdana Menteri itu.

Katanya, majlis itu terbuka kepada semua rakyat dan beliau menjangka 5,000 hingga 6,000 orang akan menghadiri majlis tersebut.

Menurutnya, pihak penganjur juga mendapat kelulusan pihak polis bagi menganjurkan majlis tersebut pada jam 3.30 petang di Hotel Perdana serta jamuan makan malam anjuran Majlis Tindakan Rakyat Kelantan (MTRK) di Hotel Riverview.

“Kami menghantar undangan kepada semua ahli dan pemimpin Umno Kelantan, termasuk Pengerusi Badan Perhubungannya, Datuk Seri Annuar Musa.

Ditanya sama ada Annuar (foto) telah memberi jawapan terhadap jemputan tersebut, Azhar berkata, para jemputan tidak perlu membalasnya tetapi hanya perlu kad jemputan ketika datang ke majlis tersebut.

“Malah kami menjangka ahli Umno dari negeri lain, terutama dari Terengganu, akan turut sama menghadirinya ekoran keputusan mesyuarat Majlis Tertinggi Selasa lalu yang tidak menghalang ahli dan Umno bahagian menganjurkan majlis dengan Tun Dr Mahathir,” katanya.

Menurutnya, Menteri Besar Kelantan, Datuk Seri Nik Aziz Nik Mat (foto) dan beberapa pemimpin PAS negeri itu juga telah menyatakan persetujuan mereka untuk menghadiri majlis tersebut.

“Setakat ini, segala persiapan berjalan lancar. Kami tidak menjang apa-apa masalah atau halangan dari mana-mana pihak.

“Tun Dr Mahathir dijadual tiba di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa pada kira-kira jam 10.30 pagi. Beliau akan dibawa dengan perarakan kereta dan motosikal oleh anggota badan bukan kerajaan (NGO), menuju ke hotel penginapannya,” katanya.

Sementara itu, kelab penyokong Dr Mahathir (Gen-M) akan menghantar beratus-ratus ahlinya ke Kota Bharu bagi memeriahkan majlis berkenaan.

Jurucakapnya berkata, ahli-ahlinya dari Utara, Selatan dan ibu negara telah bertolak ke Kelantan tengah hari tadi dan dijangka tiba di Kota Bharu malam ini.

Kelab itu juga akan mengedarkan 900 helai baju-T di Kota Bharu esok sempena kunjungan bekas Perdana Menteri ke negeri itu.

Jurucakapnya berkata, 500 helai dibawa dari Kuala Lumpur manakala 400 lagi disediakan oleh kelab Gen-M Kelantan yang baru ditubuhkan.

Beliau berkata, pihaknya menerima banyak pertanyaan, terutama dari Kelantan yang berminat untuk mendapatkan baju-T tersebut.


ANAK-ANAK MUDA TERENGGANU DIAJAK MEMBAZIRKAN DUIT DAN MASA


MARANG 28 Julai : RM10,000. Itulah jumlah yang dikutip setakat ini bagi tujuan mengundi anak kelahiran Terengganu, Faizal, sehingga muncul juara program Akademi Fantasia 4 (AF4) nanti.

Majlis Belia Daerah Marang (MBDM) telah menerima sumbangan RM5,000 dari Majlis Kebudayaan Negeri Terengganu, RM1,000 daripada Pengerusi Kelab Marina Terengganu Datuk Tengku Sulaiman Ibni Almarhum Sultan Mahmud, dan selebihnya daripada syarikat-syarikat swasta.

Wang rakyat dibazirkan semata-mata untuk hiburan dan perkara yang tidak berfaedah. Inilah sebenarnya agenda Islam Hadhari dan yahudi untuk melalaikan anak-anak muda Islam dari kembali kepada Islam.

Pengerusi MBDM Abdul Latiff Awang (Kalau tidak silap ini Exco Kerajaan Islam Hadhari) berkata sumbangan dalam bentuk wang tunai dan kad prabayar itu akan diagihkan kepada orang ramai bagi mengundi Faizal, anak kelahiran Marang, yang telah melayakkan diri ke peringkat akhir AF4 yang akan berlangsung Sabtu depan.

"Kita harap lebih ramai lagi rakyat Terengganu memberi sumbangan bagi memastikan Faizal mendapat undian terbanyak," katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan kad prabayar kepada Kelab Penyokong Faizal, di Pentas Budaya, Pantai Peranginan Kelulut di sini hari ini.

Majlis itu dirasmikan oleh Pengerusi Majlis Belia Negeri Terengganu Mohd Yusof Majid, yang juga Anggota Parliman Setiu. Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Kebudayaan, Belia, Sukan dan Badan NGO negeri Din Adam serta ibu bapa Faizal.

Abdul Latiff berkata seramai 2,500 orang di daerah Marang telah menjadi ahli Faizal FC dan jumlah itu dijangka meningkat selepas kempen melalui poster dan kain pemidang diedar ke seluruh negeri mulai hari ini.

Beliau berkata MBDM merancang menghimpunkan semua penyokong Faizal di Padang Awam Batu Buruk di sini, pada malam pertandingan akhir AF4 yang akan berlangsung di Stadium Putra, Bukit Jalil pada 5 Ogos ini.

Selain Faizal, tiga lagi finalis konsert akhir AF4 ialah Haziq, Velvet dan Farhan manakala seorang lagi akan dipilih daripada kalangan lapan pelajar AF4 yang telah tersingkir sebelum ini.

Anak-anak muda di Terengganu semakin rosak dan menyimpang jauh dari akhlaq Islam setelah Islam Hadhari Terengganu Bestari memerintah negeri itu.


Memorandum bantahan diletak di tangga KLCC


KUALA LUMPUR 28 Julai : Sekeping memorandum telah diletakkan di tangga Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) sebagai tanda simbolik bantahan terhadap keganasan Israel di Palestin dan Lubnan dan rundingan Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) dengan Amerika Syarikat.

Memorandum tersebut diletakkan oleh bendahari parti Pas Dr Hatta Ramli yang ditemani pegerusi Parti Sosialis Malaysia (PSM) Dr Nasir Husin dan timbalan ketua pemuda Parti Keadilan Rakyat (PKR) Syamsul Iskandar Mohd Akin.

Mereka mewakili lebih 50 orang penunjuk perasaan di bawah "Gabungan Anti Perang - Malaysia" yang berkumpul di taman KLCC bermula jam 2 petang.

Beberapa orang pemimpin pembangkang dan badan bukan kerajaan (NGO) turut berucap di perhimpunan tersebut dengan diikuti laungan slogan "Asean jangan jadi rubber stamp", "stop FTA" dan "Rice stop destroying our rice."

Bekas tahanan ISA Saari Sungip dalam ucapannya di perhimpunan itu berkata beliau kecewa dengan tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Badawi yang menjemput dan meraikan Condoleeza Rice yang disifatkannya sebagai salah seorang "penjenayah perang" ke Malaysia.

Rice tiba di Malaysia hari ini untuk menghadiri Mesyuarat Menteri Asean ke-39 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur dan menandatangani Penjanjian Kesepakatan Damai esok dengan Menteri Luar Datuk Seri Syed Hamid Albar.

Rice yang akan diraikan dalam satu majlis makan malam hari ini dilaporkan akan turut membincangkan isu Israel dengan Syed Hamid .

Ketua Polis Daerah Dang Wangi Asisten Komisioner Kamal Pasha Jamal berkata berkata penunjuk perasaan berkenaan berkelakuan "amat baik" dan beliau membenarkan demonstrasi berkenaan dianjurkan kerana ia tidak akan menjejaskan keselamatan negara.

"Seperti yang anda tengok tadi, kelakuan (penunjuk-penunjuk perasaan) amat baik. Mereka kelihatan tenang, malah ada yang mengambil kesempatan untuk berehat di taman tersebut," katanya mengulas mengenai demonstrasi yang berlangsung selama satu setengah jam itu.

Tambahnya, penganjur telah berpegang kepada janji mereka untuk memastikan protes berkenaan berjalan dengan aman.

"Mereka tidak ada modal sebenarnya (untuk bercakap), sebab itulah tidak ramai yang hadir," katanya.

Lebih 20 orang anggota Unit Simpanan Persekutuan (FRU) termasuk unit berkuda dan hampir 30 orang anggota polis berkawal sepanjang tunjuk perasaan itu, tambahnya.

Beliau hanya membenarkan mereka meletakkan memorandum tersebut di tangga Pusat Kovensyen Kuala Lumpur (KLCC) -- di mana mesyuarat Menteri Asean sedang berlangsung -- kerana tidak ada mana-mana menteri atau pegawai yang sudi menerima memorandum tersebut walaupun mereka berada di dalam bangunan berkenaan.

"Bila dia letak di tangga, jadi sampahlah. Saya pun tak tahu siapa yang mengambil memorandum tersebut, mungkin pencuci bangunan yang memungutnya." tambahnya.

Beliau turut mengesahkan satu permit telah diberikan kepada penganjur berkenaan untuk menganjurkan satu lagi tunjuk perasaan selama dua jam di perkarangan KLCC esok bermula selepas solat Jumaat.

Ketua penerangan parti Keadilan Rakyat Tian Chua ketika ditemui selepas itu berkata, tunjuk perasaan tersebut dibuat secara tergesa-gesa dan mereka tidak mempunyai masa untuk membuat publisiti.

Tian Chua menjangkakan lebih 10,000 orang akan hadir ke demonstrasi sama yang akan diadakan pada selepas solat Jumaat.

"Tapi bilangan yang ada pun sudah mencukupi kerana media asing ada membuat liputan (semasa demonstrasi berlangsung), jadi dunia akan tahu kita membuat bantahan terhadap kunjungan Rice," katanya.

Sumber : The Star


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59