Tuesday, 25 July 2006

Bagaimana pelaksanaan RMK-9 di Kelantan? Kenapa MB Kelantan tidak dijemput?


Debat Perdana edisi 23 Julai 2006 yang mana YB Mohd Zaki Ibrahim, Adun Kelaboran sedikit sebanyak telah membuka mata baik penonton di studio mahupun di rumah. Syabas kepada Yang Berhormat. Sememangnya penafian hak kepada Kerajaan Kelantan tidak dapat diselindung oleh Kerajaan Persekutuan. Pelaksanaan RMK-9 suatu agenda kerajaan yang boleh dikatakan baik jika kuasa pelaksana berada di tangan pihak yang bertanggungjawab.

Memang tidak dinafikan Kelantan disediakan peruntukan yang agak banyak dalam RMK-9, tetapi sejauh manakah keikhlasan kerajaan persekutuan yang menjadi persoalan. Menteri Besar Kelantan yang tidak dijemput dalam Majlis Mesyuarat Menteri –Menteri Besar dan Ketua-ketua Menteri yang dipengerusikan Perdana Menteri. Banting yang digantung di tepi-tepi jalan juga tidak diletak jata negeri Kelantan.

Betapa diskriminasi berlaku dalam pelaksanaan yang dikatakan telus untuk rakyat ini. Mesyuarat tersebut antara lain membincangkan plan pelaksanaan RMK-9. Penyaluran peruntukan kepada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) yang mana pengumuman oleh Majlis Kerajaan Tempatan agar ia disalurkan terus kepada PBT tetapi sebaliknya yang berlaku kepada Kerajaan Kelantan iaitu ia disalurkan melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan. Semua ini telah disebut oleh YB. Adun Kelaboran yang juga Ketua Pemuda PAS Kelantan.

Saya rasa dari segi integriti, Kerajaan Kelantan lebih telus kerana tiada ketirisan dalam pelaksanaan projek. Lebih 15 tahun kerajaan PAS Kelantan namun tiada isu rasuah dan penyelewangan.

Saya ingin mengambil contoh di mana Majlis Daerah Tumpat semasa PAS mula mengambil alih Kerajaan dalam akaun hanya tinggal RM 1 sahaja. Sekarang ini MDT di antara PBT yang membangun. Di harap rakyat daripada negeri lain dapat memberi peluang kepada pembangkang untuk menerajui kerajaan Pusat dan juga negeri. Pelbagai penyelewangan yang kita lihat berlaku dalam pentadbiran UMNO dan Barisan Nasional.

Dipetik dari Ruangan Surat Pembaca, Harakahdaily
Oleh : Darulnaimboy


HANI MOHSIN MENINGGAL DUNIA 9.30 PAGI TADI


PETALING JAYA 25 JULAI : Pelakon dan pengacara Roda Impian Hani Mohsin Hanafi meninggal dunia dipercayai akibat serangan jantung pada pukul 9.30 pagi tadi.

Mohsin, 43, ketika itu berada di terminal Low Cost Carrier di KLIA, Sepang untuk penerbangan ke Alor Setar, Kedah bersama-sama anaknya Hani Karmila, 9 tahun.

Mohsin mengadu sakit dada dan kemudiannya rebah. Hani Karmila kemudiannya menelefon ibunya Datin Seri Tiara Jacquelina.

Tiara dan suaminya Datuk Seri Effendi Norwawi kemudian bergegas ke terminal tersebut.

Jenazah Mohsin dibawa ke hospital untuk dibedah siasat.

SEMUA YANG HIDUP AKAN MERASAI MATI. JANGAN SANGKA ORANG MUDA LAMBAT LAGI MATI. BETAPA BANYAK KELAPA MUDA YANG GUGUR DULU DARI KELAPA TUA


TIMBALAN KETUA DPPN PULAU PINANG, US HAFIZ NORDIN DAN TYDP PAS KAWASAN BUKIT BENDERA DI DAKWA JUMAAT INI


PULAU PINANG 25 JULAI : Dua pemimpin PAS Pulau Pinang dan seorang ulama bebas akan didakwa di mahkamah Jumaat ini atas tuduhan mengambil bahagian dalam perhimpunan haram membantah forum Hak Kebebasan Beragama anjuran Kumpulan Artikel 11 di Pulau Pinang pada 14 Mei lalu.

Mereka ialah Timbalan Yang Dipertua PAS Bukit Bendera, Abdul Rahim Ismail; Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Pulau Pinang, Hafiz Nordin dan pendakwah bebas, Ustaz Shauhul Hamid.

Ahli Jawatankuasa Dewan Pemuda PAS Negeri, Saiful Lizan Mohd Yusuf memberitahu malaysiakini, mereka menerima surat arahan rasmi supaya hadir di Mahkamah Seksyen Timur Laut, Pulau Pinang pada 28 Julai ini.

Mereka dituduh menyertai perhimpunan haram di hadapan Hotel Cititel, Pulau Pinang pada 14 Mei 2006 antara pukul 8 pagi hingga 10.30 pagi. Mereka didakwa di bawah seksyen 27(5) Akta Polis 1967 (Akta 344).Dalam demonstrasi anti-Kumpulan Artikel 11 dan Suruhanjaya Antara Agama (IFC) itu, kira-kira 500 orang dari pelbagai pertubuhan Islam bukan kerajaan, mengadakan tunjuk perasaan mendesak forum Hak Kebebasan Beragama itu dibatalkan.

Penganjur forum

Penganjur forum itu bagaimanapun tetap meneruskan program mereka dan hanya memberhentikannya setelah campurtangan polis.

Sebelum ini, ketiga-tiga mereka telah disoalsiasat secara berasingan di Balai Polis Daerah Timur Laut, Pulau Pinang .

“Polis memilih mereka bertiga mungkin kerana menganggap mereka mengetuai dan menganjurkan tunjuk perasaan tersebut,” kata Saiful Liza.

Beliau menambah, PAS Pulau Pinang dan beberapa pertubuhan akan menyediakan khidmat guaman kepada ketiga-tiga mereka yang didakwa itu.

Kumpulan Artikel 11 telah menganjurkan program yang serupa di Johor Bharu Sabtu lalu. Kira-kira 500 orang mengadakan demonstrasi di hadapan Hotel Selesa, Johor Bahru, membantah forum yang dianggap mencabar kedudukan agama Islam di negara ini.

Sumber : Malaysiakini.


DEMO BANTAHAN BESAR-BESARAN TERHADAP KEDATANGAN RICE JUMAAT INI


Condoleeza Rice, Setiausaha Negara Amerika yang bersekongkol dengan Yahudi membunuh umat Islam Lubnan dan Palestin

KUALA LUMPUR, 25 Julai - Pemuda PAS membantah kehadiran Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Condoleeza Rice ke pasca mesyuarat Menteri-menteri Luar Asean ke-39 (AMM) pada 27 hingga 29 Julai ini.

Bantahan ini dibuat dalam dua bentuk iaitu menghantar surat bantahan kepada Menteri Luar, Dato' Seri Syed Hamid Syed Albar serta perhimpunan dan perarakan yang di adakan Jumaat ini.

Ketuanya, Salahuddin Ayub dipetik dari Harakahdaily, berkata, bantahan itu di buat atas sikap protes PAS terhadap AS dan sekutunya di atas kebiadapan dan tindakan ganas terhadap rakyat Palestin dan Lubnan.

Pemuda PAS juga menjemput Ketua Pemuda Umno, Dato' Seri Hishammuddin Tun Hussein menyertai perhuimpunan dan perarakan membantah tindakan ganas dan biadap AS terhadap rakyat Palestin dan Lubnan.

Menurut Salahuddin, di atas sifat kemanusiaan serta mengenepikan fahaman politik, Pemuda PAS mengalu-alukan kehadiran serta penyertaan ahli Umno amnya dan Pemuda Umno khasnya.

Perarakan itu akan diadakan selepas solat Jumaat, 28 Julai ini bermula di Masjid Kampung Baru, Kuala Lumpur hingga ke Kedutaan Amerika di Jalan Tun Razak.

Sementara itu Ketua Dewan Pemuda PAS Bukit Katil, Hj Salamat Aman berkata, andainya dalam isu ini Pemuda UMNO masih berdegil tidak mahu bersama-sama Pemuda PAS membantah kehadiran Rice, maka sahlah mereka sebenarnya lebih mementingkan politik dari membela umat Islam.

"Minggu lepas pun Khairy buat demo di depan Kedutaan Amerika, kita ajak dia berdemo di Masjid Kampung Baru supaya jumlah kita semua ramai, dia tak jawab pun" tambah Hj Salamat dengan nada kecewa.


PIHAK LUAR ADA AGENDA TERSEMBUNYI DALAM KES LINA JOY - SETIAUSAHA DEWAN PEMUDA KAWASAN BUKIT KATIL
Gambar Kumpulan Artikel 11 yang sedang giat berusaha untuk menghapuskan keistimewaan Islam


BUKIT KATIL 25 JULAI : Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil sangsi dan curiga dengan dengan minat dan perhatian mendadak pertubuhan antarabangsa terhadap kes murtad Azlina Jailani (Lina Joy).

Setiausahanya, Khairuddin Ismail mendakwa kes ini menarik minat badan bukan kerajaan (NGO), individu tertentu dan kedutaan asing yang memantau kes tersebut sejak dari awal lagi. Jarang sekali sebelum ini kes-kes mahkamah yang melibatkan individu dan rakyat tempatan menjadi perhatian pihak luar seperti kes ini.

Khairul berkata, malah sebuah NGO yang berpengkalan di Amerika Syarikat iaitu Bakej Foundation telah membuat kajian secara teliti dan mendalam mengenai kes Lina Joy itu. Sudah tentu mereka mempunyai niat dan peranan tertentu dalam kes ini.

"Kita khuatir pihak-pihak luar inilah yang menjadi dalang kepada usaha-usaha pihak tertentu yang sedang giat dijalankan untuk menghapuskan keistimewaan Islam di dalam perlembagaan negara" tambah Khairuddin lagi yang juga merupakan AJK PAS Kawasan Bukit Katil.

Setiausaha DPPK Bukit Katil itu berkata demikian pada pertemuan dengan wakil kami malam tadi selepas mesyuarat bulanan Dewan Pemuda Kawasan di Pejabat PAS Kawasan di sini.

Kes Lina Joy menjadi perhatian apabila beliau menyaman Kerajaan Malaysia, Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) untuk membuang status ‘Islam’ nya dalam kad pengenalannya.


SYED HAMID BUKANNYA NAK HALANG RICE DATANG, MALAH ALU-ALUKAN PULA KEDATANGANNYA


KUALA LUMPUR 25 JULAI : Tiada langsung rasa benci di lubuk hati Perdana Menteri dan Menteri Luar negara Islam Hadhari terhadap Amerika Syarikat kerana menghalalkan kekejaman Israel ke atas Lebanon dan Palestin. Ini dibuktikan oleh Menteri Luar, Syed Hamid Albar atau lebih manja dengan cembongan 'Kodomo Lion' apabila dengan bangga mengumumkan bahawa keputusan Rice untuk hadir selepas mengadakan lawatan ke Asia Barat masih tidak berubah.

Memang Islam Hadhari bersahabat dan berguru dengan Amerika untuk menentang kebangkitan Islam. Sebab itu mereka sangat gembira dengan kehadiran Setiausaha Negara terkutuk itu.

Kononnya kehadiran Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Condoleezza Rice pada Forum Serantau Asean (ARF) ke-13, di sini diharap dapat memberi peluang kepada kuasa besar dunia itu memahami kemahuan masyarakat antarabangsa.

Kita semua tahu bahawa negara Islam Hadhari dan negara-negara Asean lain semuanya menjadi 'Pak Angguk' kepada mereka. Mereka malah rela menjadi seumpama ' beruk pemanjat kelapa' yang setia dengan apa juga suruhan tuan mereka Amerika.

“Kita berharap dalam interaksi dan perbincangan yang akan diadakan itu, Rice akan bersama-sama bertukar pandangan untuk memberi kebaikan kepada proses dunia yang sentiasa bergolak.

“Jangan anggap Asia Timur atau Asia tidak penting kerana rantau ini berperanan penting dalam hal untuk mencapai kemakmuran, keselamatan dan kestabilan dunia,” katanya ketika ditemuramah dalam rancangan Selamat Pagi Malaysia yang disiarkan Radio Televisyen Malaysia (RTM), semalam.

Apa yang berlaku nanti sudah pasti bukannya bertukar-tukar pandangan malah negara-negara pengecut ini akan hanya mendengar pandangan Amerika dan mengangguk sahaja, tidak berani untuk menyanggahnya.

“Dalam kes Israel, kita bukannya mahu AS menentang Israel tetapi lebih seimbang dalam peranan untuk capai keamanan supaya orang tidak marah dan tidak menganggap tidak ada keadilan di dunia ini,” kata Syed Hamid lagi.

Sepatutnya negara-negara Asean awal-awal lagi menolak lawatan Rice ini demi untuk menunjukkan bahawa mereka tidak bersetuju dengan tindakan Amerika yang jelas menyokong Israel dalam siri kekejaman di Asia Barat. Malah media hari ini melaporkan bahawa Amerika akan membekalkan kira-kira 100 bom ‘pemusnah kubu bawah tanah’ kepada Israel tidak lama lagi untuk membunuh pemimpin Hizbullah, Syeikh Hassan Nasrallah dan memusnahkan parit-parit pertahanan pergerakan Syiah Lebanon itu.

Akhbar milik Arab Saudi, Asharq Al-Awsat dalam laporannya hari ini memetik sumber di Washington dan Tel Aviv sebagai berkata, bom yang boleh menembusi sehingga 40 meter ke bawah tanah itu akan dihantar ke Israel dari sebuah pangkalan tentera AS di Qatar.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59