Friday, 30 June 2006

SIAPA YANG KAYA RAYA DAPAT PROJEK RM92.85 JUTA UNTUK PROJEK SG MELAKA FASA KETIGAProjek pembersihan dan pengindahan Sungai Melaka, yang kini memasuki fasa ketiga, akan dapat menambahkan lagi nilai produk pelancongan negeri, kata Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

Menurut Mohd Ali, melalui fasa ketiga itu, sejumlah RM92.85 juta telah diperuntukkan oleh Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar melalui Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9).

Katanya, projek pembersihan dan pengindahan sungai itu dijangka mengambil masa selama satu tahun untuk disiapkan sepenuhnya dan ia bakal mempunyai beberapa ciri-ciri menarik seperti pembinaan sebuah ‘tidal barrage'.

“Dengan adanya ‘Tidal Barrage’ yang terletak di kawasan muara Sungai Melaka ini, ia akan dapat mengawal paras pasang dan surut air sungai dan secara tidak langsung, akan dapat mengurangkan bau lumpur terutama pada waktu air surut,” katanya.

Beliau berkata demikian sewaktu merasmikan Majlis Pelancaran Projek Pembersihan dan Pengindahan Sungai Melaka Fasa 3 di tapak pasar borong lama, Taman Kota Laksamana.

Hadir sama pada majlis itu ialah Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan, Alam Sekitar dan Pengakutan negeri, Datuk Wira Poh Ah Tiam, Datuk Bandar Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB), Datuk Zaini Md Nor.

Sebelum ini, Mohd Ali berkata, projek bagi fasa 1 telah dimulakan pada 1 Julai 2002 dan siap 31 Ogos tahun lalu membabitkan perbelanjaan kira-kira RM91.2 juta dengan menampilkan ciri-ciri seperti tembok penahanan, loji rawatan sisa pembentungan (STP), River Walk, Broad Walk, wakaf, lanskap dan pencahayaan.

Sementara itu, fasa 2 pula dijalankan pada 1 November 2005 dengan kos RM49.5 juta dan dijangka siap pada bulan Jun 2007. Antara lain, projek ini melibatkan kerja-kerja susulan pembinaan untuk tembok penahan ‘Sewer Pipe’, laluan perjalan kaki serta Dataran Hang Tuah.

Persoalannya siapa yang kaya atau bertambah kaya selepas ini?


YB SALAHUDDIN CERAMAH DI BUKIT BARU 2 JULAI


Ketua DPP Pusat YB Salahuddin Ayub akan menghadiri satu jamuan Hi-Tea dan berceramah di Markaz PAS Bukit Baru pada 2 Julai 2006.

Jamuan Hi-Tea akan bermula pada jam 4.00 petang. Selain jamuan beliau juga akan menyampaikan ucapan ringkas dalam majlis tersebut.

Pada sebelah malamnya ceramah perdana akan diadakan dimana penceramahnya ialah YB Salahuddin dan Ketua DPPN Melaka, Us Kamaruddin Sedik.

Seluruh rakyat negeri Melaka di jemput hadir.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59