Tuesday, 27 June 2006

TRADISI 'YES MAN' AHLI DAN PEMIMPIN Umno DITERUSKAN


Sudah menjadi tradisi pemimpin dan ahli Umno bahawa mereka akan taat setia kepada pemimpin yang berkuasa tanpa usul periksa. Ini adalah kerana mereka berpegang kepada akidah bahawa ketaatan yang tidak berbelah bagi sudah tentu akan 'mengenyangkan' perut mereka dengan habuan pangkat dan kekayaan.

Keadaan lebih ketara sejak pemerintahan Dr Mahathir kerana beliau sendiri mengamalkan politik cantas kepada sesiapa yang tidak taat kepadanya. Inilah yang di alami oleh Anwar Ibrahim dan beberapa bekas pemimpin Umno yang lain.

Tetapi beberapa pemimpin Umno menyangkal dakwaan bekas Presiden Umno, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang menyifatkan mereka sebagai ‘Pak Turut’ dalam memberi sokongan kepada Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Sebaliknya mereka menegaskan, tindakan memberi sokongan tidak berbelah bagi kepada Presiden Umno itu kerana mamatuhi tradisi parti.

Bagaimanapun, itu tidak bermakna mereka memberi sokongan secara membuta tuli kepada Abdullah

“Saya dan Ahli Parlimen lain tetap menegur Perdana Menteri dalam pelbagai isu dan beliau (Datuk Seri Abdullah) tidak pernah menyekat sebarang teguran terhadap pentadbirannya,” kata ahli Parlimen Sri Gading Mohamad Aziz.

Menurutnya, ahli parti telah dilatih oleh pemimpin Umno untuk taat setia kepada pucuk pimpinan parti sejak dulu lagi termasuk ketika zaman pemerintahan Dr. Mahathir.

“Ini dapat dilihat ketika Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri dan Presiden Umno, semua ahli memberi sokongan tidak berbelah bahagi kepada beliau.

“Kita menyokong Tun Dr Mahathir kerana beliau menjadi Perdana Menteri dan kini menyokong Abdullah kerana beliau Perdana Menteri kita. Pemimpin tidak menjadi kuat jika tidak ada orang yang menyokong,” katanya ketika ditemui di bangunan Parlimen hari ini.

Dr. Mahathir pada Sabtu ketika berceramah di satu majlis di Taman Melawati, Hulu Kelang, Selangor telah mengkritik ahli-ahli dan pemimpin Umno yang menyatakan sokongan membuta tuli kepada Abdullah berikutan kritikannya terhadap kepimpinan Perdana Menteri itu kebelakangan ini.

Dr. Mahathir juga menempelak ahli-ahli dan pemimpin Umno kerana memberikan ‘sokongan palsu’ kepadanya semasa beliau berkuasa dahulu tetapi kini mengenepikannya kerana menyokong Abdullah.

Ahli Parlimen Kuala Nerus, Azmi Abdul Rahman pula berkata, beliau tidak faham apa yang sebenarnya dicari oleh Dr Mahathir.

Katanya, Dr Mahathir mempunyai saluran untuk berjumpa dengan Abdullah bagi menyampaikan kekeliruan yang dialaminya.

“Saya menyokong Abdullah kerana beliau merupakan pemimpin negara pada waktu ini,” katanya.

Sementara itu, seorang Ahli Parlimen dari Perak yang enggan namanya disiarkan berkata, Dr Mahathir tidak perlu lagi bercakap kerana beliau tidak lagi mempunyai kuasa.

Katanya, Dr Mahathir perlu memberi peluang kepada Abdullah untuk memerintah tanpa sebarang campur tangan dari bekas Perdana Menteri.

“Era Tun Dr Mahathir sudah berlalu dan kerana itu tidak perlu lagi bercakap kerana tidak memberi sebarang makna lagi,” katanya.

Sementara itu malaysiakini juga cuba mendapatkan komen dari Setausaha Parlimen Kementerian Kewangan, Datuk Hilmi Yahya dan bekas Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Shafie Salleh tetapi gagal kerana mereka enggan mengulas.

Sumber : Malaysiakini


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59