Tuesday, 20 June 2006

DAP dakwa pengundi Cina kecewa dengan Ali Rustam


DAP mendakwa pengundi kaum Cina yang menyokong Barisan Nasional (BN) dalam pilihanraya lalu kecewa kerana Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam menentang pembinaan Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina (SRJK) di negeri itu.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, pengundi juga meminta Mohd Ali yang juga Naib Presiden Umno, supaya membuat pendirian dalam isu pekerja perlu mahir bertutur Mandarin sebelum diambil bekerja.

Katanya, Mohd Ali tidak memberi pendirian yang jelas dalam isu bahasa Mandarin itu, melainkan hanya menyokong kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

"Saya ingin memberitahu bahawa masyarakat Cina mahu kerajaan membina SRJKC di kawasan bandar seperti Kuala Lumpur dan Johor Bahru," katanya.

Lim berkata, mengikut Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK9) nisbah purata guru dan murid ialah 1:17.2 berbanding 1:16.5 di negara maju.

Bagaimanapun, katanya, nisbah purata untuk sekolah menengah bukan aliran Cina ialah antara 25 hingga 30 pelajar di kawasan luar bandar dan 35 hingga 40 di kawasan bandar.

"Bagaimanakah pelajar sekolah menengah aliran Cina boleh mendapat faedah jika seorang guru mengajar kelas yang mengandungi 40 dan 50 pelajar," soalnya.

Tuntutan yang munasabah

Menurut Lim, berdasarkan hujah ini, kaum Cina telah membuat tuntutan yang munasabah supaya kerajaan membina lebih banyak sekolah untuk kaum tersebut.

"Tindakan Mohd Ali yang menentang pembinaan bangunan baru sekolah Cina seolah-olah beliau menafikan sumbangan kaum itu dalam membangun dan memajukan negara ini," katanya.

Bebeberapa bulan lalu, kata Lim, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pernah mengatakan cukai yang dikutip dari kaum Cina akan disalurkan untuk memberi manfaat kepada negara, terutamanya orang Melayu.

Katanya, Dr Mahathir mengatakan Malaysia tidak akan menikmati kemakmuran seperti yang dikecapi sekarang jika tidak kerana sumbangan kaum Cina.

Lim berkata, kini sudah jelas bahawa sumbangan kaum Cina dihargai, tetapi malangnya permintaan supaya membina bangunan sekolah menengah Cina yang baru, tidak dilayan.

Mengenai isu pekerja perlu mahir berbahasa Mandarin, Lim berkata, Najib tidak faham bahawa majikan yang mengutamakan pekerja yang boleh berbahasa Mandarin tidak mengamalkan sikap perkauman.


Sumber : Malaysiakini


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59