Monday, 12 June 2006

SETELAH FITNAH TUAN GURU PRESIDEN BERITA HAIRAN CUBA LAGA-LAGAKAN PEMIMPIN PAS PULA.


Tajuk Akhbar Berita Harian hari ini : Pemimpin kanan Pas tak setuju

MELAKA 12 JUN : Akhbar Berita Harian hari ini cuba melaga-lagakan Presiden dan pemimpin PAS lain apabila menyiarkan berita bahawa beberapa orang pemimpin PAS tidak bersetuju dengan kenyataan Tuan Guru Presiden. Tajuk akhbar itu seperti mahu mewar-warkan bahawa terdapat percanggahan pendapat antara mereka.

Walhal isu sebenarnya ialah Berita Harian dari awal lagi telah melemparkan fitnah kepada Tuan Guru Presiden dengan menyatakan Tuan Guru menggalakkan peserta demonstrasi melempar batu kepada polis. Kenyataan Tuan Guru telah diselewengkan dan disensasikan. Inilah kerja sebenar akhbar arus perdana yang sentiasa mencari publisiti murahan dan kesempatan untuk memburuk-buruk PAS dan pemimpin PAS.

Akhbar tersebut hari ini melaporkan bahawa beberapa pemimpin kanan Pas, termasuk Dewan Pemuda dan Muslimat, tidak bersetuju dengan saranan presiden mereka, Tuan Guru Dato' Seri Abdul Hadi Awang supaya ahli melontar batu kepada pihak berkuasa yang menghalang demonstrasi jalanan.

Walaupun, mereka mengaku demonstrasi satu pendekatan yang akan diteruskan Pas untuk menyuarakan rasa tidak puas hati rakyat dalam pelbagai isu, ia mesti secara aman, bukannya bertindak balas dengan membaling batu.

Hadi, ketika bertemu media selepas menutup Muktamar ke-52 parti itu di Kompleks Pas Kedah Jumaat lalu, berkata walaupun ada pihak yang mengadakan demonstrasi di luar negara menggunakan senjata, Pas berasakan membalas tindakan polis dengan menggunakan batu adalah memadai.

Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa semalam bagaimanapun berkata, beliau percaya apa dimaksudkan Hadi itu merujuk kepada demonstrasi aman tetapi keadaan tidak terkawal boleh berlaku jika pihak berkuasa melakukan provokasi.

“Dalam demonstrasi secara aman sebelum ini tak ada kejadian baling batu berlaku. Saya yakin tiada ahli Pas sampai ke tahap itu dan saya rasa apa dimaksudkan Presiden adalah demonstrasi aman akan berlaku jika polis tidak mengganggu,” katanya.

Ketua Dewan Pemuda Pas, Salahuddin Ayub, berkata dewan itu tidak pernah meminta ahli merancang melakukan tindak balas terhadap polis, mahupun membawa senjata ketika menyertai demonstrasi aman anjuran parti itu.

“Saya sendiri pernah ditahan dan melalui proses undang-undang tetapi saya tidak pernah menggalakkan anak buah bertindak ganas. Sudah banyak demonstrasi saya pimpin dan belum ada lagi kes membaling batu, kalau pun ada ia berlaku dengan sendiri atau spontan berdasarkan keadaan,” katanya.

Timbalan Ketua Dewan Muslimat, Dr Lo’ Lo’ Ghazali, juga berkata pihaknya tidak pernah meminta ahli bertindak balas sebaliknya mahu mereka menghentikan demonstrasi jika ada tindakan daripada pihak berkuasa.

Katanya, strategi itu perlu kerana tidak mahu pihak tertentu mengambil kesempatan untuk memburukkan imej parti.

“Kita sering kali ingatkan ahli supaya apabila ada unsur provokasi maka hentikan demonstrasi, malah jika ditangkap, jangan melawan. Jadi pada pandangan saya, demonstrasi Pas adalah secara aman.

“Tidak timbul soal membalas balik kepada pihak berkuasa tetapi jika dikongkong sangat pun maka kemarahan pengikut akan meluap-luap,” katanya.

Adalah diharapkan semua ahli PAS dan pencinta Islam supaya berhati-hati dengan laporan akhbar yang sentiasa cuba mengelirukan pemikiran rakyat.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59