Thursday, 18 May 2006

JUMLAH FAKIR MISKIN DI MELAKA TINGGI


BUKIT KATIL 18 MEI : Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil melahirkan rasa terkejutnya dengan jumlah bilangan fakir miskin yang besar di negeri ini. Media hari ini melaporkan bahawa Daerah Melaka Tengah mempunyai paling ramai golongan fakir dan miskin di negeri ini selepas mencatatkan jumlah tertinggi penerima zakat.

"Bagaimana perkara ini boleh terjadi sedangkan Melaka digembar-gemburkan sebagai negeri maju dan rakyatnya didakwa hidup senang-lenang" kata Hj Selamat Aman Ketua DPP Kawasan Bukit Katil ketika di hubungi di sini pagi ini.

Hj Selamat juga melahirkan rasa kesal kerana pihak kerajaan melalui agensi-agensi yang berkaitan sepatutnya membantu golongan fakir ini supaya mereka boleh berdikari dan tidak mengharapkan bantuan zakat semata-mata. Antara langkah yang boleh dibuat ialah membimbing mereka supaya berniaga, bertani dan sebagainya dengan memberikan mereka modal dan bantuan peralatan.

"Kita sepatutnya beri mereka pancing, bukan beri mereka ikan semata-mata, ikan sekali makan dan habis, tapi kalau beri pancing mereka boleh mencari dan menangkap lebih banyak ikan" tegas Hj Salamat yang juga merupakan Bendahari DPP Negeri Melaka.

Laporan media itu menyebut bahawa 1,788 golongan fakir dan miskin adalah datangnya dari Daerah Melaka Tengah, Alor Gajah dengan 1,277 diikuti Jasin (1,122).

Pecahan mengikut kawasan Parlimen pula, Jasin mencatatkan bilangan tertinggi iaitu 915 fakir dan miskin diikuti Masjid Tanah seramai 778 orang dan Alor Gajah (706).

Parlimen Kota Melaka pula berada pada tangga keempat dengan jumlah fakir dan miskin seramai 681 diikuti Tangga Batu (647) dan Bukit Katil (460).


SELAGI ISLAM DIPINGGIRKAN SELAGI ITULAH MASALAH TIDAK AKAN DAPAT DI ATASI


Sistem peperiksaan diubah -- Tumpu penilaian seimbang kemahiran pelajar selain

PETALING JAYA 18 Mei - Hari ini media melaporkan bahawa sistem peperiksaan nasional yang kini terlalu `menyeksakan' dengan mata pelajaran yang banyak akan diubah sekali lagi. Sudah berapa kali ianya diubah dalam masa 10 tahun. Semua adalah tidak lain dan tidak bukan adalah kerana kegagalan sistem ciptaan manusia untuk melahirkan pelajar yang bermutu dan berakhlaq mulia.

Sebenarnya sistem yang ada sejak dahulu sehingga sekarang bukan sahaja menyeksakan malah ianya GAGAL menghasilkan pelajar yang kreatif, mampu berfikir sendiri, berdaya saing dan yang lebih penting mampu berdikari serta berakhlaq mulia.

Jawapannya adalah kerana kerajaan meninggalkan prinsip dan sistem Islam dalam sistem pendidikan kita. Kementerian hanya mementingkan pencapaian akademik semata-mata sehingga menyebabkan keluarga dan pelajar-pelajar lebih menumpukan kepada bagaimana hendak mendapat keputusan cemerlang.

Sedangkan matlamat pendidikan Islam ialah mendidik pelajar kearah menjadi insan berguna dan bertaqwa dan pada masa yang sama menjadi pelajar yang cemerlang dari semua aspek.

Menurut Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) antara perubahan itu adalah:

* Kemungkinan bilangan mata pelajaran wajib dalam sistem peperiksaan berpusat akan dikurangkan bagi memberikan tumpuan seimbang kepada penilaian berteraskan sekolah (school-based assessment).

* Ujian Keupayaan Umum (GAT) yang diamalkan di negara-negara luar akan diguna pakai di negara ini bagi menilai kebolehan dan kemahiran pelajar selain keputusan akademik.

Ia adalah sebahagian daripada reformasi menyeluruh sistem pendidikan kebangsaan dengan menamatkan konsep penilaian pembelajaran berorientasikan peperiksaan seawal-awalnya tahun 2010.

Pengarah Peperiksaan LPM, Datuk Dr. Adi Badiozaman Tuah berkata, bagi mencapai matlamat itu, pihaknya kini sedang menyediakan rangka kerja untuk dibincang bersama di beberapa peringkat pendidikan termasuk ibu bapa, guru dan pelajar.

Menurut beliau, maklum balas yang diperoleh daripada pelbagai pihak terbabit kemudiannya dibincang hingga ke peringkat kementerian termasuk merujuk kepada badan-badan peperiksaan di luar negara.

``Kertas cadangan kemudian akan diserahkan untuk dipertimbangkan oleh Kementerian Pelajaran dan kerajaan sebelum akhir tahun ini,'' katanya pada sidang akhbar sempena pelancaran Persidangan Pentaksiran Antarabangsa Kuala Lumpur (KLICA), di sini hari ini.

Persidangan tersebut dirasmikan oleh Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Hon Choon Kim bagi mewakili Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Persidangan empat hari itu yang bermula semalam merupakan inisiatif LPM dan Kementerian Pelajaran mengumpulkan input berguna bagi menjana kecemerlangan pelajar melalui sistem pentaksiran bersifat insaniah.

Sementara itu, Hishammuddin dalam ucapan yang dibaca oleh Choon Kim berkata, kementeriannya sedang mencari pendekatan terbaru dan paling sesuai bagi menilai prestasi pelajar tanpa bergantung sepenuhnya kepada peperiksaan.

Pendekatan tersebut katanya, bertujuan mengenal pasti potensi dan keupayaan pelajar selain kecemerlangan mereka dalam bidang akademik.

Menurut beliau, dengan menggunakan sistem penilaian yang kurang berorientasikan peperiksaan, kemajuan, kekuatan serta kelemahan pelajar dapat dikenal pasti dengan lebih menyeluruh.

Bagi mencapai matlamat itu, katanya, GAT dilihat sebagai satu pendekatan terbaik berbanding sistem ujian pencapaian berpusat yang digunakan hari ini.

``GAT berupaya menilai potensi pelajar dan kebolehan mereka mengguna pakai apa yang dipelajari di sekolah,'' kata Hishammuddin.

Di samping itu, penilaian menggunakan GAT diharap dapat membantu menilai potensi pelajar secara menyeluruh dengan membina profil keupayaan intelek pelajar.

Dalam pada itu, Adi Badiozaman menambah, sistem peperiksaan berpusat perlu diseimbangi sistem penilaian berteraskan sekolah supaya gambaran lebih menyeluruh dan holistik dapat dilihat mengenai keupayaan akademik, pencapaian sosial dan perwatakan pelajar.

Beliau berkata, sistem pentaksiran yang dicadangkan bukan bertujuan untuk mengurangkan mata pelajaran wajib dalam sistem peperiksaan berpusat kerana ia masih penting sebagai standard pencapaian pelajar di negara ini.

``Anjakan LPM melibatkan perubahan dari padasatu sistem kecil kepada satu sistem yang lebih besar dan menyeluruh.

``Ini akan menukar pandangan masyarakat tentang pembangunan budaya ilmu,'' katanya.

Kita memberi amaran kepada Kementerian Pelajaran bahawa sistem yang ada sekarang telah gagal menghasilkan 'produk' bermutu dan jika sekiranya Islam dipinggirkan dan tidak dijadikan teras sistem pendidikan kita maka TUNGGULAH SAAT KEHANCURAN.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59