Wednesday, 17 May 2006

Harga ayam naik 40 sen mulai hari ini


MELAKA 17 MEI : Rakyat Malaysia yang sudah sedia terbeban dengan kenaikan barangan keperluan harian hari ini dikejutkan pula dengan kenaikan harga ayam.

Persekutuan Persatuan Penternak Malaysia mengumumkan kenaikan harga ayam daging di seluruh negara sebanyak 40 sen sekilogram berkuatkuasa hari ini.

Dalam kenyataannya, persatuan itu berkata, kenaikan tersebut disebabkan oleh faktor permintaan dan bekalan semasa.

Dengan itu, harga runcit ayam siang tanpa kaki, kepala, hati dan hempedal kini RM6.45 sekilogram berbanding RM6.05 sekilogram minggu lalu.

Manakala harga runcit ayam siang berserta kaki, kepala dan hempedal serta harga pemborong ayam siang naik 35 sen sekilogram, iaitu masing-masing RM5.75 (RM5.40) dan RM5.15 (RM4.80).

Harga di ladang ayam hidup pula naik 30 sen sekilogram iaitu RM3.80 (dulu RM3.50), harga pemborong ayam hidup RM4.30 (RM4) dan harga runcit ayam hidup RM4.80 (RM4.50).

Bagaimanapun, kata persatuan tersebut, semua harga itu masih berada di bawah harga siling seperti yang disyorkan kerajaan.

Kita tunggu apa Shafei Afdal nak kata dan apa pula komen Imam Al-Badawi Wal Hadhari.


SUMBER : MALAYSIAKINI


IMAM AL-BADAWI WAL HADHARI MERUPAKAN PM PALING LEMBIK PERNAH DILAHIRKAN OLEH MALAYSIA - US NASA


UMBAI, JASIN 17 Mei : Pak Lah disifatkan sebagai Perdana Menteri paling lembik dan lemah pernah dilahirkan oleh Malaysia. Kenyataan ini dibuat oleh Timbalan Presiden PAS, Us Nasaruddin Mat Isa ketika berceramah di sini malam tadi.

Dalam ceramahnya Us. Nasa menjelaskan antara tindakan beliau yang jelas menunjukkan beliau seorang yang lemah dan lembik ialah keputusannya menarik balik pembinaan jambatan bengkok serta kegagalannya menangani isu gesaan IFC/Artikel 11 yang berhasrat untuk menggugat kedaulatan agama Islam.

"Kumpulan Artikel 11 ini semakin berani malah mereka mendapat sokongan dari Pemimpin Umno iaitu MT Umno, Nazri Aziz sendiri" tegas Us Nasaruddin.

"Apa yang Imam Al-Badawi Wal Hadhari buat dalam hal ini" tambah Us Nasaruddin lagi.

Dalam ceramah tersebut juga Us Nasa mengumumkan bahawa beliau telah menyampaikan ucapan tahniah dan terima kasih kepada PDRM kerana ketegasan mereka memberhentikan forum yang dianjurkan oleh kumpulan Islam Liberal (IFC/Artikel 11) di Pulau Pinang baru-baru ini.

Tindakan PDRM mengarahkan program tersebut dihentikan merupakan tindakan bijak kerana program tersebut jelas menganggu sensitiviti umat Islam di mana diluar Hotel Cititel tempat Forum itu berlangsung hampir 1000 umat Islam berhimpun menggesa program itu dibatalkan.

Program seumpama itu telah diadakan sebanyak dua kali sebelum ini namun tiada apa-apa tindakan yang diambil oleh kerajaan Islam Hadhari.

Berhubung isu Palestin, Us Nasaruddin menjelaskan setakat ini Imam Al-Badawi Wal Hadhari ini belum lagi mengumumkan apa-apa bantuan yang akan diberi kepada Palestin, sedangkan PAS telah pun melancarkan program mengutip derma ke seluruh negara. Di mana setakat ini 3 negeri telah dijelajahi iaitu Kuala Lumpur, Kelantan dan Terengganu. Setakat sudah lebih 3 juta telah dikutip.

"Imam Al-Badawi Wal Hadhari langsung tidak menunjukkan reaksi beliau walaupun beliau menjadi pengerusi OIC" tambah Us. Nasa lagi.

Menyentuh tentang ajaran Islam Hadhari, Us Nasa menjelaskan bahawa antara ajaran Islam Hadhari ialah Judi, Arak dan Zina adalah Halal. Ini berdasarkan kepada apa yang kita lihat dimana tempat-tempat judi bercambah diserata pelusuk negara. Arak pula dihidangkan dengan percuma didalam Syarikat Penerbangan Negara, MAS malah kilang arak terbesar di Asia iaitu Carslberg terletak di Malaysia.

Manakala Ulama' Wanita Umno, Mashitah Ibrahim pula menghalalkan ibu-ibu tunggal yang tiada pekerjaan untuk menyara anak-anak mereka dengan melacurkan diri masing-masing seperti tersiar di dalam Harian Metro sedikit masa lalu.

Turut berceramah pada malam tadi ialah Us Kamaruddin Sedik, Ketua DPP Negeri Melaka.

Ceramah yang diadakan di rumah ketua PAS Cawangan itu telah mendapat sambutan yang baik manakala pihak keselamatan juga memberikan kerjasama yang baik.


AKIBAT ISLAM DIPINGGIRKAN. OTAK CERDIK PUN TIADA GUNA


Sehari dua ini kita sekali lagi dikejutkan dengan fakta yang sungguh mencemaskan kita semua. Sebuah akhbar arus perdana melaporkan bahawa Setiausaha Parlimen Kementerian Pengajian Tinggi, Datuk Dr Adham Baba, berkata sejak 1971 hingga awal tahun ini sebanyak 381,735 kes membabitkan khalwat dan berdua-duaan dikenakan tindakan tatatertib. Kesalahan ini merupakan kes kesalahan yang tertinggi berbanding dengan kes lain di IPTA.

Ini adalah jumlah yang dilaporkan dan kita yakin banyak lagi kes seumpama ini tidak dilaporkan ataupun di'senyap'kan untuk menjaga namabaik pihak tertentu kerana dari pengalaman kita banyak kes yang ditutup jika sekiranya ia melibatkan staff IPTA, melibatkan anak orang besar-besar ataupun ia ditutup demi untuk menjaga namabaik IPTA itu sendiri.

Maka secara puratanya 10 906 kes sedemikian berlaku setiap tahun atau hampir 30 kes setiap hari.

Dari fakta yang dinukilkan di atas jelaslah kepada kita bahawa IPTA dan Kementerian Pengajian Tinggi dan Kementerian Pelajaran (dulunya Pendidikan) gagal memainkan peranannya untuk mendidik insan bijak pandai ini supaya berakhlak dengan akhlaq mulia.

Kita tidak hairan mengapa perkara ini berlaku kerana pihak kerajaan dan pentadbir IPTA sendiri tidak pernah mengambil berat akan hal ini. Oleh sebab itulah tidak menjadi kesalahan bagi siswa-siswi berdua-dua dimana sahaja. Membonceng dan menaiki kereta bersama pun dibenarkan.

Program-program maksiat seperi Konsert, Nyanyian, Pergaulan bebas siswa-siswi digalakkan. Malah program-program keagamaan seperti usrah, ceramah, forum dan sebagainya seringkali dibatalkan atas alasan penceramah tidak sesuai. Kuliah agama selepas maghrib di surau-surau juga dihalang. Persatuan-persatuan Mahasiswa Islam dan seumpamanya di tekan dan dihalang dari menjalankan aktiviti secara bebas. Semua aktiviti di pantau dan diperhatikan.

Pentadbir lebih suka program-program amal makhruf di tiadakan manakala program mungkar diperbanyakkan. Maka hasil boleh dilihat iaitu kes khalwat dan berdua-duaan berleluasa berlaku.


KEPENTINGAN PERIBADI MENGATASI KEPENTINGAN RAKYAT


MELAKA 17 MEI: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Sungai Baru, Datuk Abdul Rahman Palit, mendakwa dia tidak dapat menyertai lawatan yang diatur penduduk Kampung Bukit Beruang, dekat sini, kelmarin berikutan mempunyai masalah peribadi.

Maka sudah jelaslah kepada kita bahawa kepentingan peribadi lebih penting dari kepentingan rakyat. Inilah rupa sebenar wakil rakyat BN yang sentiasa mementingkan diri lebih dari kepentingan dan kebajikan rakyat. Tetapi pada setiap kali pilihanraya mereka akan menabur pelbagai janji kononnya akan berkhidmat kepada rakyat tidak mengira waktu dan tempat.

Beliau juga mendakwa masalah berkaitan bau busuk akibat tempat memproses najis ayam untuk dijadikan baja yang terletak di kampung berkenaan sudah mendapat perhatian pihak kerajaan.

Menurut Abdul Rahman, masalah itu sepatutnya tidak ditimbulkan lagi kerana pengusaha ternakan ayam komersial di kawasan berkenaan dalam proses untuk menyelesaikannya.

Katanya, dia sudah beberapa kali meninjau masalah itu dan sedia maklum mengenai pencemaran bau yang dihadapi penduduk.

Beliau mendakwa, ketika dihubungi penduduk yang mahu mengatur lawatan itu kelmarin, dia hanya memberitahu penduduk sekiranya ada kesempatan, dia akan hadir.

“Saya tidak hadir kerana mempunyai masalah peribadi yang tidak dapat dielakkan.

“Saya juga tidak berjanji akan menyertai mereka dan hanya menyatakan akan cuba datang sekiranya berkesempatan,” katanya kepada Harian Metro, semalam.

Cakap berbelit-belit seperti di atas sudah menjadi amalan pemimpin Islam Hadhari.

Semalam akhbar Harian Metro melaporkan penduduk di Bukit Beruang, Kuala Sungai Baru, kecewa dengan Abdul Rahman yang didakwa tidak menepati janji untuk menghadiri lawatan ke kampung mereka.

Lawatan berkenaan dianjurkan penduduk kawasan terbabit dan turut didakwa mendapat persetujuan Abdul Rahman.

Sumber : Harian Metro


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59