Friday, 5 May 2006

MAGHRIBI IKUT JEJAK ISLAM HADHARI LABELKAN ISLAM DENGAN SEDERHANA DAN PELAMPAU


RABAT 5 MeiKerajaan Maghribi seperti saudara mereka Al-Badawi di Malaysia mengorak langkah untuk memperkenalkan Islam sederhana di negara mereka. Islam sederhana samalah lebih kurang dengan Islam Hadhari di Malaysia yang menghalalkan judi, konsert, percampuran lelaki perempuan, tidak menutup aurat dan sebagainya. Islam sederhana dan Hadhari ini juga ingkar akan perintah Allah yang mewajibkan memerintah negara dengan Hukum Islam, mengamalkan sistem ekonomi Islam dan sebagainya.

Media hari ini melaporkan bahawa 50 orang pendakwah wanita ditauliahkan dalam usaha pihak berkuasa menyemai ajaran Islam sederhana di Maghribi yang berdepan dengan masalah pelampau.

Selain itu 150 lelaki turut lulus sebagai imam.

Pendakwah wanita atau morchidat terbabit tidak akan menjadi imam ketika sembahyang tetapi akan membantu guru agama lelaki dan dihantar ke seluruh negara bagi mengajar agama Islam, khususnya kepada golongan wanita.

Sesetengah pegawai di Maghribi menyatakan, pelantikan perempuan sebagai pendakwah merupakan eksperimen yang jarang berlaku dalam dunia Islam dan ada yang menganggap ia merupakan julung kali.

“Tugas anda... menghalang pencerobohan oleh ejen-ejen asing yang cuba merosakkan nilai dan tradisi kita,” kata Ahmed Taoufiq, Menteri Hal Ehwal Islam.

“Anda perlu komited kepada kepercayaan dan politik negara ini yang dipilih oleh rakyat. Pilihan ini meliputi dasar-dasar amir al-mukminin,” katanya sambil merujuk kepada Ketua Agama Maghribi, Raja Mohammed VI.

Latihan kepada pendakwah terbabit merupakan sebahagian daripada kempen oleh kesultanan Maghribi bagi mengawal masjid dan golongan ulama yang didakwa sebagai pelampau.

Dakwaan di atas samalah juga dengan dakwaan yang dilemparkan kepada PAS di Malaysia, Ikhwanuk Muslimin di Mesir, FIS di Algeria dan lain-lain.

Raja Mohammed VI sebelum ini berikrar tidak ada doktrin luar akan diterima di negaranya yang merupakan sekutu rapat Amerika Syarikat (AS).

Bagaimanapun selepas serangan berani mati di Casablanca pada 16 Mei 2003, Maghribi bertindak memantau dengan lebih ketat masjid-masjid di negara, termasuk khutbah Jumaat perlu mendapat kelulusan kerajaan terlebih dahulu.

Nampaknya modus operandi dan langkah-langkah yang di ambil oleh Maghribi ini sudah jelas mengikut skrip yang sama dengan Malaysia kerana guru mereka sama iaitu Amerika.

Kumpulan pertama morchidat yang menamatkan kursus selama 12 bulan mengenai syariah, falsafah dan sejarah agama telah dilatih untuk menjalankan tugas di masjid, hospital dan sekolah dengan gaji bulanan AS$500 (RM1,850 sebulan).


BALA BERIKUTNYA DATANG LAGI BULAN DEPAN


PUTRAJAYA 5 Mei - Setiap sesuatu tarif dinaikkan maka kerajaan akan memujuk rakyat dengan mengatakan bahawa ianya tidak membebankan. Tetapi hakikat sebenarnya rakyat makin susah dan terhimpit akibat bukan sahaja kerana kenaikan tarif atau harga bahanapi tetapi juga pada masa yang sama harga barangan keperluan harian juga turut melambung naik.

Semalam Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi, Datuk Seri Lim Keng Yaik membayangkan kadar tarif baru elektrik akan bermula bulan depan dan kenaikan itu sama dengan `harga sebungkus rokok sahaja'.

Beliau berkata, cadangan kenaikan minimum tersebut dibuat kerana kerajaan tidak mahu tarif baru elektrik membebankan golongan berpendapatan rendah.

Katanya, kertas cadangan kenaikan itu akan dibentangkan pada Kabinet dalam tempoh dua minggu lagi dengan memuatkan perincian termasuk aspek peratus kenaikan dan tarikh pelaksanaan tarif baru.

``Saya memberi jaminan kenaikan tarif baru hanya sama dengan harga sebungkus rokok sahaja (harga sebungkus rokok 20 batang RM7) sebab kerajaan tidak mahu kenaikan itu memberi kesan besar kepada rakyat khususnya golongan berpendapatan rendah.

``Tetapi kadar baru itu nanti fleksibel iaitu bergantung kepada penggunaan unit elektrik bagi setiap isi rumah.

``Jika mereka menggunakan kadar yang tinggi, mereka akan bayar lebih tetapi jika sesebuah rumah atau pejabat menggunakan sedikit, mereka akan dikenakan kadar yang kurang,'' katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan seminar Pejabat Tenaga Jimat (LEO), Kementerian Tenaga, Air dan Komunikasi di Auditorium Parcel E di sini hari ini.

Dengan kenaikan tarif elektrik ini sudah pasti harga barangan juga akan dinaikkan kerana kos pembuatan barangan tersebut turut naik akibat kenaikan tarif ini. Tetapi pemimpin kerajaan tetap senyum dan menyimpan seribu keyakinan kerana rakyat Malaysia akan tetap 'tidur lena' tidak akan menentang kenaikan ini. Bila tiba musim pilihanraya rakyat akan diberikan 'gula-gula' berupa janji-janji manis, wang ringgit, ugutan dan sebagainya.

Inilah Malaysiaku.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59