Thursday, 6 April 2006

RAKYAT SENGSARA AKIBAT KENAIKAN MINYAK TIDAK MEREKA ENDAHKAN, ISU PAKAIAN PULA DIBESAR-BESARKAN


KUALA LUMPUR, 6 April - Harakahdaily melaporkan bahawa pakaian yang dikenakan Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Dato' Seri Dr Rais Yatim, di sesi parlimen hari ini, menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan ahli parlimen.

Tetapi isu besar yang sepatutnya diperjuangkan oleh ahli parlimen BN tidak diendahkan mereka. Ahli-ahli parlimen BN ini adalah ahli parlimen 'yes man' yang hanya mengikut telunjuk ketua mereka akibat takut dicantas dan di'petisejuk'kan.

Ia bermula apabila Dato' Shahrir Samad (BN-Johor Bahru) bangkit mengemukakan peraturan mesyuarat yang menetapkan setiap ahli parlimen perlu mengenakan tali leher atau sut baju Melayu bersampin.

Rais, yang memakai 'long suit', tetapi tidak mengenakan tali leher, memberi penjelasan bahawa pakaian yang dipakainya merupakan pakaian alternatif yang diluluskan Kabinet sejak Februari lalu serta telah mengemukakan surat permohonan kepada Yang DiPertua Dewan Rakyat, Tan Sri Ramli Ngah Talib agar dikecualikan.

Sejurus Rais memberikan penjelasan, Shahrir kembali bangun mempertikaikannya dengan mengatakan sepatutnya keputusan itu dikeluarkan secara rasmi di Dewan Rakyat dan boleh digunapakai selepas itu.

"Memang kabinet memutuskan untuk membenarkan pakaian tersebut, tapi bukan semua di sini ahli kabinet. Lebih wajar jika ia dilaksanakan (dipakai) setelah surat rasmi dikeluarkan oleh Dewan Rakyat yang mulia ini," tegas beliau.

Kata-kata Shahrir itu kemudiannya mendapat sokongan daripada Dato' Wan Junaidi Tuanku Jaafar (BN-Santubong).

"Saya hormati keputusan kabinet, saya juga hormat keputusan kerajaan, saya hormat keputusan Tan Sri Yang DiPertua membenarkan menteri memakai pakaian ini, tetapi apa saja keputusan kerajaan dalam isu ini perlu diluluskan di dewan ini sebelum digunapakai," tegas beliau.

Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) turut menyokong penegasan Shahrir dan Junaidi dengan mengatakan bahawa peraturan itu sangat jelas dan perlu dihormati semua ahli parlimen.

"Ia bukan kerana pakai pakaian alternatif atau pakaian apapun, tetapi supaya peraturan mesyuarat terus menjadi peraturan dalam dewan ini, dan pakaian ini hanya boleh dipakai setelah peraturan mesyuarat dipinda. Jika tidak peraturan mesyuarat ini akan diketepikan begitu sahaja," tegas Kit Siang.

Bagi menjernihkan suasana, Ramli segera menyatakan bahawa proses pengeluaran surat rasmi itu dalam proses dan perlu melalui beberapa prosedur sebelum dikeluarkan di Parlimen.

Beliau juga memberi pengecualian kepada Rais untuk memakai pakaian tersebut pada hari ini.

Inilah nasib rakyat Malaysia yang telah tersilap memilih ahli parlimen. Akhirnya kepentingan rakyat diketepikan.

Mereka hanya mementingkan kedudukan mereka sahaja tanpa memikirkan kesengsaraan rakyat.

Sumber : Harakahdaily


PEMIMPIN ISLAM HADHARI MEMANG MUKA TAK MALU


MELAKA 6 April - Sudah menjadi amalan biasa di dalam negara Islam Hadhari ini bahawa pemimpin-pemimpinnya tidak mempunyai maruah dan harga diri. Walau apapun perkara yang terjadi mereka tidak akan meletakkan jawatan kerana merasakan untuk menjawat sesuatu jawatan tidak perlu mempunyai maruah yang baik.

Inilah yang berlaku kepada pemimpin-pemimpin Islam Hadhari seperti Isa Samad, Amid Nordin dan lain-lain.

Semalam media melaporkan bahawa seorang lagi pemimpin Islam Hadhari Selangor tercalar maruahnya.

Tetapi hari ini media melaporkan bahawa Rahman Palil berkata``Saya sudah jelaskan segala-galanya kepada Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo hari ini.

``Perkara ini tidak menjejaskan kedudukan saya sebagai Exco negeri dan saya melalui peguam akan ketepikan perintah itu,'' kata Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam Selangor, Datuk Abd. Rahman Palil berhubung notis kebankrapan yang dikeluarkan oleh Mahkamah Tinggi di sini, 8 Mac lalu.

Sambil menyifatkan perkara itu satu salah faham, beliau menjelaskan, urus niaga berkenaan berlaku semasa beliau belum memegang jawatan Exco dan merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).

Sehubungan itu, katanya, ia tidak membabitkan kedudukannya sebagai Exco kerajaan negeri Selangor dan tambahan pula ia hanya merupakan notis kebankrapan dan bukan perisytiharan kebankrapan.

``Saya boleh berniaga ketika itu. Selepas dilantik menjadi Exco, saya mengisytiharkan harta saya,'' tegasnya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini hari ini.

Abd. Rahman berkata demikian ketika mengulas mengenai notis kebankrapan dikeluarkan oleh mahkamah berkenaan berhubung pembayaran wang RM311,295.35 kepada seorang bekas pengarah syarikat perkhidmatan pencucian dan pembersihan, Agmal Development Sdn. Bhd. (Agmal).

Bekas pengarah itu, Zarinah Abu Bakar memperoleh penghakiman ingkar daripada Mahkamah Tinggi di sini terhadap Abd. Rahman pada 20 Februari lalu selepas tiada pernyataan pembelaan difailkan oleh Abd. Rahman yang dinyatakan defendan dalam saman Zarinah pada 21 Disember tahun lalu.

Bagaimanapun, Abd. Rahman berkata, beliau tetap mahu kes itu diadili di mahkamah.

``Perkara ini melibatkan banyak soal teknikal. Biarlah saya tunggu keputusan mahkamah dulu,'' katanya.

Sementara itu, Mohamad Khir selepas mesyuarat Exco mengesahkan Abd. Rahman telah memberi penjelasan kepadanya mengenai perkara itu pagi ini bersama peguamnya.

``Saya tidak melihat apa-apa masalah dalam perkara ini. Ini baru notis, bukan perisytiharan bankrap atau sudah bankrap terus. Ia tidak menjejaskan kedudukan beliau sebagai Exco dan saya hanya nasihatkan beliau agar terus bekerja,'' katanya.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59