Monday, 3 April 2006

SYABAS AHLI DEMO !!! TERUSKAN USAHA ANDA JANGAN UNDUR KEBELAKANG


BUKIT KATIL, 3 April - Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil mengucapkan syabas kepada rakyat Malaysia yang sanggup meneruskan demonstrasi walaupun berdepan dengan risiko ditangkap dan dibelasah oleh Polis. Rakyat Malaysia yang masih lesu dan takut sepatutnya menuruti golongan yang berani ini, agar bantahan ini akan memberikan kesan.

"Jangan kita merasa senang dan selesa dengan keadaan sekarang kerana kerajaan Islam Hadhari ini akan lebih berani menekan rakyat jika sekiranya kita duduk diam dan tidak mengambil apa-apa tindakan terhadap isu ini", tegas Ketua DPP Kawasan Bukit Katil, Hj Salamat Aman di sini pagi ini.

"Kita berasa sedih dengan sebahagian besar rakyat yang masih setia dan patuh kepada apa juga tindakan kerajaan Islam Hadhari ini walaupun ianya jelas menjejaskan kehidupan kita semua" tambah Hj Salamat lagi.

"DPP Kawasan mengucapkan syabas kepada semua rakyat Malaysia yang berani menyatakan bantahan mereka dalam isu ini, kita akan sentiasa berada di belakang mereka" kata Hj Salamat lagi.

Harakahdaily hari ini melaporkan bahawa PAS dan parti politik pembangkang serta NGO akan terus mengadakan demonstrsasi mega di seluruh negara bagi membantah kenaikan bahan api baru-baru ini dan menolak sama sekali tuduhan bahawa mereka adalah penderhaka.

Berdahari PAS Pusat, Dr Hatta Ramli dalam ceramahnya dekat sini berkata, "Kami bukan penderhaka tetapi adalah wira bangsa dalam sebuah negara demokrasi bagi membela kepentingan rakyat terbanyak."

Beliau menolak kenyataan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi yang menyifatkan mereka yang berdemonstrasi membantah kenaikan harga minyak sebagai penderhaka.

"Kami menentang langkah yang menyebatkan kehidupan sebilangan besar rakyat terhimpit akibat kenaikan harga minyak ini," kata Dr Hatta di Balai Kuliah Batu 6, Changkat Jering malam semalam.

Beliau menolak andaian beberapa pihak kononnya kenaikan harga minyak hanya menekan golongan kaya kerana mereka yang memakai kereta dan sebagainya.

"Orang-orang miskinlah yang paling banyak terhimpit kerana kenaikan 30 sen seliter ini amat besar kepada mereka yang menggunakan motosikal dan menggunakan motorbot untuk menangkap ikan di laut.

"Nilai RM1 kepada orang miskin amat besar seumpama nilai RM1000 kepada orang kaya macam mereka," kata Dr Hatta yang berjanji akan terus "Protes Sampai Turun" samada harga minyak atau Perdana Menteri yang turun.

"Orang-orang kaya tidak terasa apa-apa kerana mereka banyak wang, RM1,000 itu hanya seperti nilai RM1.00 sahaja. Tetapi bagi mereka berpendapatan rendah dan miskin nilai RM1.00 adalah sangat berharga seperti RM1,000,"ujarnya.

Beliau berjanji akan terus menganjurkan demostrasi bagi membantah kenaikan inin dengan demonstrasi mega walaupun telah ditangkap bersama dua anak-anaknya baru-baru ini.

Dr Hatta dan dua anak gadisnya ditahan kira-kira lima jam di penjara Pudu minggu lalu selepas ditangkap kerana menyertai demonstrasi di perkarangan KLCC anjuran MTUC. 19 yang lain turun ditangkap bersama beliau dan anak-anak.

"Saya harap semua orang akan turun demo dengan aman. Jangan buat gila-gila bila berdemo. Biarlah kerajaan saja yang gila kuasa," kata beliau.


Beliau turut mengingatkan anggota polis langkah membantah kenaikan harga minyak ini untuk kebaikan mereka juga kerana ia memberi kesan kepada semua pihak.

"Kerajaan bukan jaga kepentingan anggota polis pun. Lihatlah dengan cadangan pelbagai suruhanjaya itu. Jadi berilah kerjasama kepada kami," kata Dr Hatta


MB NEGERI SEMBILAN MENGELUH, 'NAK CARI KETUA KAMPUNG PUN SUSAH', PENYELESAIANNYA MUDAH SAJA , LANTIK SAHAJA ORANG PAS


SEREMBAN 3 APR: Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan mengeluh kerana susah hendak mencari calon yang sesuai untuk menjawat jawatan Ketua Kampung, atau kalau di Melaka di panggil Tok Sidang. Agaknya orang-orang Umno di Negeri Sembilan semuanya tidak cerdik sebab ramai dikalangan mereka tidak layak untuk jadi Ketua Kampung.

Media melaporkan bahawa beliau mahu usaha segera dirangka untuk menangani masalah kepemimpinan pada peringkat akar umbi bagi membolehkan segala perancangan dapat dilaksanakan dengan penuh berkesan dan mencapai sasaran.

Beliau berkata, masalah kekurangan kepemimpinan berkaliber peringkat itu membabitkan pelbagai bidang, termasuk kemasyarakatan serta kegiatan seperti sukan dan aktiviti sosial.

Mohamad memberi contoh kesukaran yang dihadapi kerajaan negeri ketika mahu mencari calon yang benar-benar sesuai untuk dilantik sebagai pemimpin masyarakat.

"Nak cari ketua kampung pun susah sekarang," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis penyerahan peralatan sukan dan pelancaran liga sukan komuniti peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) 2006, di Hotel Royal Adelphi, di sini, baru-baru ini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Datuk Jamlus Aziz; Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan, Datuk Abdullah Sani Abd Hamid dan Pengarah Belia dan Sukan negeri, Mohd Saleh Ghazalli.

Menteri Besar berkata, masalah itu turut membabitkan bidang lain seperti kesukaran mencari pemimpin persatuan yang antara punca utamanya disebabkan penghijrahan penduduk dari kampung ke bandar.

"Contohnya, kita kurang pemimpin dan jurulatih berkelayakan untuk menerajui persatuan sukan peringkat mukim dan kampung. Ini akan menyebabkan kemudahan yang kita sediakan di kampung tidak digunakan dan membazir," katanya.

Sehubungan itu, Mohamad meminta semua pihak berkaitan bekerjasama dan mencari saluran terbaik untuk mengatasi masalah itu seperti menganjurkan latihan kepemimpinan dari semasa ke semasa.

Semua orang tahu bahawa masalah ini bukan hanya berlaku di Negeri Sembilan sahaja malah seluruh negara. Antara sebab berlakunya masalah ini ialah pihak kerajaan negeri yang ditadbir oleh Islam Hadhari mensyaratkan bahawa semua ketua kampung, JKKK, Jawatankuasa Masjid mestilah di lantik dikalangan orang Umno walaupun mereka itu tidak berkemampuan. Ada kes di mana JKKK pun tidak tahu membaca manakala AJK Masjid pula kaki judi dan tidak pernah pergi masjid.

Inilah mentaliti Islam Hadhari yang hanya mementingkan kroni dan suku-sakat mereka. Amalan demokrasi bukan sahaja di nodai diperingkat tinggi malah di kampung-kampung pun amalan demokrasi sudah lama berkubur. Perlantikan ketua kampung, JKKK dan AJK masjid langsung tidak mengambil kira pandangan penduduk kampung. Mesyuarat Agung Masjid hanya dibuat untuk memenuhi syarat sahaja, manakala AJKnya sudah dilantik oleh wakil rakyat atau Umno.

Inilah antara sebab mengapa masjid dan kampung itu sendiri tidak maju kerana ianya di tadbir oleh orang yang kurang cerdik dan lemah. Orang yang berkeupayaan tidak dilantik kerana tidak sealiran dengan Islam Hadhari yang sudah jelas sesat dan menyesatkan.


BILA AGAKNYA SITI NAK ISTIQAMAH PAKAI TUDUNGRemaja Islam berpesta arak : Inilah produk sistem pendidikan Islam Hadhari


LANGKAWI 3 April : Ramai remaja Islam berusia antara 16 hingga 20-an dikesan tanpa segan silu membeli arak di pasar mini dan kedai cenderamata dan minum di sekitar Pantai Cenang, di sini.

Minuman itu dijual murah antara RM1.80 hingga RM2 setin di pasar mini berbanding minuman keras yang dijual di tanah besar ialah RM5.50 setin.

Selain itu, arak yang dijual dalam botol pula boleh diperoleh dengan harga serendah RM7 hingga RM110 sebotol bergantung pada jenama berbanding RM45 hingga RM150 harga bagi jenis sama di tanah besar.

Kerajaan Islam Hadhari negeri Kedah langsung tidak ambil peduli akan hal ini walaupun isu ini telah berlarutan bertahun-tahun lamanya. Malah PAS telah lama menyuarakan masalah ini samada dalam ceramah ataupun Harakah.

Nampaknya kerajaan Islam Hadhari Kedah lebih mementingkan keuntungan daripada menjaga maruah dan kedaulatan orang Islam. Sepatutnya kerajaan negeri yang mempunyai kuasa melalui kerajaan tempatan mestilah mengambil tindakan sewajarnya untuk membendung masalah ini.


Malah, semua remaja lelaki itu didapati membeli minuman keras dalam kuantiti yang banyak dipercayai untuk mengadakan `pesta arak’ di sekitar kawasan pantai di pulau peranginan berkenaan.

Tinjauan Harian Metro mendapati banyak tin minuman keras dibuang di sekitar pantai.

Pegawai Penyiasat Agama Langkawi, Abdul Halim Adam, berkata pegawai penguat kuasa Jabatan Agama Islam Kedah (Jaik) sering mengadakan pemantauan dan serbuan di beberapa kawasan yang dikenal pasti menjadi `port’.

Beliau berkata, mereka memilih kawasan sekitar Pantai Cenang, Pantai Tengah dan Pantai Hitam untuk minum minuman keras bagi mengelak dikesan memandangkan kawasan itu sering menjadi tumpuan `Mat Salleh’.

Menurutnya, pihaknya menahan lima lelaki Islam kerana disyaki minum minuman keras di khalayak ramai dalam serbuan di beberapa kelab malam dan disko di Pantai Cenang, di sini, Jumaat lalu.

“Dalam serbuan itu, lima lelaki terbabit yang berusia 40-an ditahan ketika sedang minum di sebuah disko yang dikunjungi ramai bukan Islam, kira-kira jam 12.30 tengah malam,” katanya.

Perkara yang lebih penting dari pemantaun dan penangkapan ini ialah menutup premis yang perniagaan yang sewenang-wenangnya menjual arak kepada remaja Islam.Kalau setakat tangkap dan denda ianya langsung tidak memberi kesan nampaknya. Sumber : Harian Metro


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59