Wednesday, 29 March 2006

BERSAMA BERGANDING BAHU SEDARKAN MASYARAKAT


Ahli-ahli PAS dan para penyokongnya mestilah melipatgandakan usaha dan gerakerja menyedarkan masyarakat tentang kezaliman dan penindasan kepada rakyat yang sedang dilakukan oleh kerajaan Islam Hadhari sekarang ini.

Isu kenaikan harga minyak dan barangan sepatutnya dijadikan bahan untuk menyedarkan rakyat bahawa kerajaan Islam Hadhari sememangnya langsung tidak prihatin kepada masalah rakyat. Mereka sewenang-wenangnya menaikkan harga minyak apabila wang kerajaan semakin susut dan meruncing.

Manakala keuntungan jualan minyak Petronas dibazirkan untuk projek-projek tertentu dengan Formula One, Konsert Lionel Ritchie, Anugerah Seri Angkasa dan sebagainya.

Di saat pemimpin negara menyeru rakyat supaya mengubah cara hidup, Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri tanpa segan silu membuat 'renovation' terhadap 'istana' mereka sehingga menelan belanja jutaan ringgit.

Marilah kita bergerak semaksimum mungkin untuk memberikan kesedaran kepada rakyat tentang pentingnya mereka bangkit membuat bantahan terhadap apa juga tindakan zalim kerajaan yang jelas tidak berkesudahan.

Banyak cara boleh kita lakukan dalam usaha untuk menyedarkan masyarakat. Antaranya ceramah penerangan mesti dilipatgandakan, risalah bantahan kenaikan harga minyak mesti diedarkan tanpa henti dan sebagainya. Bila kita berbual di kedai kopi, pejabat dan tempat-tempat awam, isu minyak mesti kita jadikan topik supaya mereka sedar bahawa cara untuk mengatasi masalah ini ialah dengan menukarkan kerajaan yang ada kepada kerajaan baru yang lebih baik dan prihatin kepada masalah rakyat.

Apa yang penting semua orang mesti berperanan.


Kenyataan akhbar Hj Salamat Aman

Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil
Tel : 019-3978488
29 Mac 2006


TAHNIAH KEPADA ISMAIL HANIYEH DAN KABINET BARU PALESTIN


Gambar : Ismail dan beberapa pimpinan Hamas dan parti-parti lain.


RAMALLAH 29 MAC : Parlimen Palestin meluluskan barisan Kabinet pertama Hamas semalam, sekali gus memudahkan laluan pelantikan barisan anggota baru kerajaan yang bakal mengangkat sumpah menjelang akhir minggu ini.

Ahli Parlimen Hamas turut melaungkan kalimah ‘Allah Maha Besar’ sejurus selepas keputusan majoriti undian 71 menyokong dan 36 menolak, diumumkan. Dua anggota bagaimanapun berkecuali.

Sejurus kemudian, bakal Perdana Menteri baru Hamas, Ismail Haniyeh dikerumuni ramai anggota yang bersilih ganti mengucapkan tahniah kepadanya.

Bukan setakat itu, sesi persidangan Parlimen yang disiarkan dalam sidang video ke bandar Ramallah, turut menyaksikan bakal anggota Kabinet Hamas itu menerima ucapan tahniah bertalu-talu daripada penyokongnya.

Presiden Palestin, Mahmoud Abbas yang juga pemimpin parti saingan, Fatah, dijangka menerima pelantikan barisan Menteri Hamas itu, kata bakal Timbalan Perdana Menteri Nasseredine al-Ashaer.

Negara Barat sebelum ini mengancam memutuskan bekalan kewangan kepada Palestin, sebaik saja kerajaan Hamas yang menang besar dalam pilihan raya Palestin Januari lalu, berkuasa.

Selepas pengumuman itu, Haniyeh dilaporkan ke rumah pemimpin dan antara pengasas utama Hamas, Sheikh Ahmed Yassin yang mati dibunuh rejim Zionis pada 2004, untuk menunaikan solat berjemaah bersama pemimpin lain.

Terdahulu, Haniyeh mengumumkan agenda politiknya termasuk berunding dengan peneraju utama proses damai Asia Barat di Asia Barat iaitu Amerika Syarikat.

Beliau turut menegaskan penduduk Palestin layak meneruskan perjuangan ke arah kebebasan tetapi ini tidak bermakna Hamas menutup pintu rundingan dengan pihak seperti AS bagi menamatkan konflik dengan negara Yahudi.

Pandangan beliau, bagaimanapun ditolak Israel dan AS yang menyifatkan Hamas tidak lebih daripada pertubuhan pengganas. Malah, Hamas sendiri berikrar tidak akan mengubah pendiriannya tidak mengiktiraf kewujudan Israel - antara syarat ditetapkan Barat.

“Kerajaan kami tidak memperuntukkan usaha untuk mencapai hanya keamanan di rantau ini dengan menamatkan pencerobohan dan penaklukan Israel serta mempertahankan hak kami,” kata Haniyeh kepada ahli Parlimen. – AFP/AP

BARISAN KABINET PALESTIN

Perdana Menteri:
Ismail Haniyeh (juga Menteri Sukan)
Timbalan Perdana Menteri:
Nasseredine al-Shaer (Menteri Pendidikan)
Menteri Kewangan:
Omar Abdelrazek
Menteri Luar: Mahmud al-Zahar
Menteri Dalam Negeri:
Said Siam
Menteri Ekonomi:
Alaadine al-Aaraj
Menteri Penerangan:
Yussef Rizqa
Menteri Kehakiman:
Ahmed al-Khaldi
Menteri Kesihatan:
Bassem Naim
Menteri Kerajaan Tempatan:
Issa al-Jaabari
Menteri Kerja Awam:
Ziad al-Zhazha
Menteri Buruh:
Mohammed Barghuthi
Menteri Komunikasi dan Teknologi:
Jamal al-Khodari
Menteri Hal Ehwal Penjara:
Wasfi Kabha
Menteri Kebudayaan:
Attallah Abu al-Sabeh
Menteri Perancangan:
Samir Abu Eisheh
Menteri Pelancongan:
Judeh Mourqos
Menteri Pengangkutan:
Abdelrahman Zidane
Menteri Pertanian:
Mohammed al-Agha
Menteri Hal Ehwal Sosial:
Fakhri al-Turkmani
Menteri Hal Ehwal Wanita:
Mariam Saleh
Menteri Hal Ehwal Agama:
Nayef Rajub
Menteri Hal Ehwal Baitulmaqdis:
Khaled Abu Arafeh
Menteri Hal Ehwal Pelarian:
Atef Edwane

Sumber : Bharian


PELIK BIN AJAIB


Di Malaysia ini memang banyak berlaku perkara pelik dan ajaib. Suatu waktu dulu kisah bank-bank kecil 'telan' bank besar dalam isu penggabungan bank-bank.

Sekarang kisah Syarikat penerbangan kecil dan diibaratkan masih 'budak hingusan' mengalahkan 'orang tua bangka' dan besar. Berita media menyiarkan bahawa Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) akan memberhentikan satu pertiga atau kira-kira 6,500 kakitangannya dan menyerahkan penerbangan domestiknya, kecuali 19 laluan, kepada syarikat tambang murah AirAsia di bawah rancangan rasionalisasinya.

Hebat sungguh MAS berniaga. Cara hendak mendapatkan untung ialah dengan memberhentikan perkhidmatan di laluan-laluan tertent. Setahu kita kalau nak untung mestilah menambahkan laluan bukannya mengurangkan laluan.

Selain itu cara mereka nak untung ialah menjual aset-aset tertentu. Macam ini orang kampung macam saya pun boleh tadbir MAS tak payah suruh Idris Jala (Gambar)

MAS juga akan kehilangan subsidi kerajaan di bawah rancangan tiga tahun pemulihannya bagi kembali mencatat keuntungan mulai 2007, demikian menurut satu kenyataan Jabatan Perdana Menteri lewat semalam.

Di bawah struktur baru itu yang berkuatkuasa 1 Ogos, AirAsia akan mengambil alih 96 laluan domestik MAS, yang sebahagian besarnya tidak menguntungkan MAS.

MAS akan hanya mengendalikan baki penerbangan utama domestik, ke destinasi utama seperti pulau peranginan Langkawi dan pusat pelancongan di Sabah dan Sarawak, manakala tumpuan utamanya adalah kepada penerbangan peringkat antarabangsa.

Bagi melaksanakan proses rasionalisasi ini, kerajaan akan menawarkan pampasan bagi pemansuhan perjanjian penguraian perniagaan domestik di antara MAS dan Penerbangan Malaysia Bhd.

"Dengan ini akaun untung rugi untuk penerbangan domestik MAS akan ditanggung oleh MAS dan tidak lagi oleh kerajaan.

“Kerajaan tidak akan memberi subsidi kepada MAS atau AirAsia untuk beroperasi di sektor penerbangan domestik,” katanya,

AirAsia, syarikat penerbangan tambang murah terbesar di rantau ini, mahu mengambil alih laluan penerbangan domestik, terutama yang tidak menguntungkan MAS, terutama ke kawasan luar bandar dan bandar-bandar kecil.

Era baru bermula

MAS yang mengumumkan bulan lalu, rancangannya untuk kembali mencatat keuntungan, berkata ia akan memberhentikan kira-kira 6,500 daripada 23,000 kakitangannya dan mengurangkan jumlan pesawatnya dari 40 kepada 21 buah.

Pengarah Urusan MAS yang baru, Idris Jala menyifatkan kerjasama dengan AirAsia itu sebagai “satu permulaan era baru dalam industri penerbangan di Malaysia”.

Perubahan itu adalah sebahagian daripada rancanga pemulihan bernilai RM4 bilion yang diumumkan Februari lalu untuk memulihkan syarikat penerbangan negara itu yang mengalami kerugian RM1.3 bilion dalam tahun kewangan 2005.

Syarikat itu juga merancang untuk mengurangkan penerbangan laluan antarabangsa yang tidak menguntungkan dan menjual bangunan ibupejabatnya di Kuala Lumpur.

Menurut MAS, syarikat penerbangan negara itu mengalami kerugian kerana kenaikan harga minyak dan kekurangan jumlah penumpang dan berharap kembali mencatatkan keuntungan mulai 2007.

Pelik sungguh sehingga sekarang MAS tidak mengakui bahawa antara sebab mereka mengalami kerugian adalah kerana kos operasi yang tinggi akibat dari pembaziran, kelemahan pentadbiran, penyelewengan dan sebagainya.

Mereka masih mahu menipu rakyat dengan menyalahkan kenaikan harga minyak dan ketiadaan penumpang. Bukankah syarikat lain seperti Singapore Airlines (SIA) tidak menghadapi kenaikan harga minyak. Kita juga sedar bahawa jumlah penumpang terutamanya lalun domestik tidaklah kurang sebagaimana dakwaan MAS. Contohnya penerbangan ke Kota Bharu sering penuh dan tidak mencukupi.

Rakyat mendesak kerajaan supaya telus dalam hal ini. Menteri dan peneraju MAS terdahulu mesti bertanggungjawab dan di heret ke muka pengadilan.


ISLAM HADHARI SESAT DAN MENYESATKAN


(Gambar Hiasan)


Sekarang ini, sebelum berita perdana RTM jam 8 malam, disiarkan 'nasyid' Islam Hadhari. Saya baru menontonnya malam tadi sebab memang sudah lama tidak menonton berita RTM ini.

Memanglah sudah diketahui bahawa Islam Hadhari ini sesat dan menyesatkan. Manakan tidak judi, arak, pergaulan bebas, konsert, salam bukan muhrim dan banyak lagi semuanya dihalalkan oleh Islam Hadhari sebab itu lesen diberi dan program maksiat seperti diatas dibenarkan.

Malam tadi bila menonton 'nasyid' Islam Hadhari itu, rasa nak tergelak ada, nak marah ada dan rasa hairan pun ada. Manakan tidak, lagu yang dinyanyikan menggunakan Islam tapi penyanyinya tidak bertudung(rambut merah hijau semua ada), bercampur lelaki perempuan, senikatanya pula tidak ubah seperti lagu patriotik lain.

Pak Cik-pak cik dan mak cik-mak cik di kampung harap dapat berfikir dengan waras dan harapnya mereka sedar bahawa Islam Hadhari ini memang SESAT dan MENYESATKAN. Jangan termakan dengan kata-kata manis Imam Besar Islam Hadhari, As-Syeikh Al Badawi.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59