Monday, 27 March 2006

KERAJAAN ISLAM HADHARI ANGKUH


MELAKA 27 MAC : Kerajaan tidak akan mengkaji semula harga minyak walaupun ratusan lagi demonstrasi diadakan di seluruh negara, begitulah kenyataan yang dibuat oleh Menteri Jabatan Perdana Menteri, Nazri Aziz hari ini.

Kenyataan jelas menunjukkan bahawa kerajaan Islam Hadhari yang memerintah adalah angkuh dan tidak langsung menghiraukan bantahan rakyat.

Bercakap dalam sidang akhbar di lobi Parlimen hari ini, Nazri juga memberi amaran pihak berkuasa tidak akan bertolak ansur lagi dengan demonstrasi jalanan selepas ini.

"Kami tidak peduli apa orang akan kata selepas ini, kami perlu menguatkuasakan undang-undang. Lebih baik tidak mempunyai undang-undang kalau tidak mahu menggunakannya," tegas beliau.

Dari kenyataan di atas nampak jelas bahawa kerajaan ini sedang mabuk kuasa sehingga sanggup menangkap rakyat tanpa sebab munasabah. Mereka lupa bahawa mereka adalah dilantik oleh rakyat melalui proses pilihanraya.

Nazri mengulas tindakan polis menyuraikan protes membantah kenaikan harga minyak di luar menara kembar Petronas semalam di mana 22 orang telah ditahan polis.

Protes tersebut diketua oleh Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC). Pagi tadi sekali lagi kongres tersebut mengetuai kira-kira 500 penunjuk perasaan berarak dari bangunan Parlimen ke ibupejabat Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) dim Jalan Raja Laut di ibunegara.

Sebelum ini parti pembangkang dan badan-badan bukan kerajaan (NOG) merancang mengadakan protes di seluruh negara pada setiap hujung minggu hingga kerajaan menurunkan semula harga bahan api itu.

“Walaupun kamu berdemonstrasi 100 kali, kerajaan tetap tidak akan menurunkan harga bahan petroleum itu. Kamu boleh berdemonstrasi selama manapun, kerajan tidak akan mengubah keputusan yang telah dibuat," kata Nazri.

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil menyeru seluruh rakyat supaya bangkit mengadakan bantahan disetiap kawasan dan kampung demi untuk menekan kerajaan supaya menurunkan kembali harga minyak.

'Kita yakin dengan kuasa rakyat, andai kata kerajaan berdegil juga, Insya Allah kita akan ajar mereka dalam pilihanraya umum nanti' tegas Setiausaha DPP Kawasan Bukit Katil Khairuldin Ismail ketika diminta mengulas kenyataan angkuh Nazri Aziz.


Memo bantah kenaikan harga minyak gagal dihantar kepada PM


KUALA LUMPUR 27 MAC : Kerajaan didesak jangan mengorbankan kepentingan rakyat bagi mengimbangi defisit belanjawan dengan cara mengurangkan subsidi harga minyak.

Dalam memorandam membantah kenaikan harga minyak yang hendak dihantar kepada pucuk pimpinan negara hari, Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC dan sekumpulan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) menegaskan, walau dalam keadaan apa sekalipun, langkah mengimbangi defisit belanjawan mesti mendahulukan kepentingan golongan pekerja, bukannya kehendak atau pandangan sekumpulan pengurus dana

Memorandam itu menyatakan, sepatutnya kerajaan mengatasi masalah asas yang menjejaskan ekonomi seperti pembaziran dalam sektor awam, rasuah dan upah rendah.

" Malah kerajaan harus meningkatkan kadar cukai bagi golongan terkaya di Malaysia dengan memperkenalkan cukai progresid dan menaikkan cukai pendapatan persendirian bagi mewrewka yang memperolehi pendapatan meleibihi RM500,000 setahun," tegas memorandam itu lagi.

Memorandam bantahan itu diedarkan kepada media massa di perhimpunan membantah kenaikan harga minyak di bangunan Parlimen pagi tadi.

Kira-kira 500 penunjuk perasan berkumpul di luar kawasan Parlimen sejak pukul 9 pagi lagi untuk menghantar memorandam berkenaan dengan diketuai oleh MTUC.

Selain itu memorandam trsebut juga meminta kerajaan menyediakan akan Peteronas untuk penelitian awam. Kerajaan diminta mendedahkan ke mana dan bagaimana dana minyak negara dilabur dan diagihkan.

" Keuntungan Petronas harus digunakan untuk menguarangkan beban golongan pekerja" kata memorandam itu.

Kerajaan juga disaran menggubalk undang-undang penyelarasan kos kehidupan dan memperkenalkan segera elaun kos kehidupan (COLA) sebanyak RM150 kepada semua pekerja bagi mengurangkan beban inflasi yang ditanggung oleh golongan pekerja.

Memorandam itu bagaimanapun gagal disampaikan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamad Nazri Aziz dan Ketua Pembangkang, Lim Kit Siang kerana polis tidak membenarkan para penunjuk perasaan memasuki kawasan Parlimen.

Hanya dua orang wakil dibenarkan menghantar memorandam berkenaan.


Kumpulan penunjuk perasaan menolak keputusan polis itu kerana mereka mahu 10 orang wakil dibenarkan menghantar memorandam tersebut. Selapas rundingan dengan pihak polis, lima wakil dibenarkan masuk dengan syarat para penunjuk perasaan lain bersurai.

Mereka bagaimanapun menolak tawaran polis itu dan membuat keputusan berarak ke ibupejabat Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) di Jalan Raja laut, di ibu negara.

Mereka berarak ke Suhakam dengan membawa poster dan melaung-laungkan slogan anti kenaikan harga petrol. Kesasakan jalanraya berlaku setiap kali kumpulan itu menyebrangi jalan menuju ke Jalan Raja Laut.

Ketibaan kumpulan penunjuk perasaan di pejabat Suhakam pada pukul 10.40 pagi telah disambut oleh satu unit Polis Simpanan Persekutuan (FRU) dan dua trak meriam air.

Beberapa orang wakil penunjuk perasaan dengan diketuai oleh Presiden MTUC, Syed Shahir Syed Mohamad dibenarkan ke pajabat Suhakam untuk menghantar memorandam. Pesuruhjaya Suhakam, Siva Subramaniam menerima memorandam tersebut.


Sumber : Malaysiakini


Fuel price hike: 500 march through the city


KUALA LUMPUR 27 MAC : Traffic in certain parts of the city were brought to a halt when more than 500 people marched from the Parliament building to the Human Rights Commission of Malaysia (Suhakam) office in protest of the recent hike in fuel prices.

The protest was led by the umbrella body of workers' unions, the Malaysian Trade Union Congress (MTUC).

At about 9am, the protestors gathered at the Parliament building to submit memorandums to Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi, his deputy Najib Abdul Razak, Minister in the Prime Minister’s Department Mohd Nazri Abdul Aziz and Opposition Leader Lim Kit Siang.

However, the police only permitted two representatives to enter and this was rejected by the protestors, who wanted a delegation of 10 to submit the memorandums on the price hike.

After negotiations, the police agreed to a five-member delegation on the grounds that the rest disperse.

The protestors turned down the proposal and decided to march to the Suhakam office instead.

Standoff in Suhakam

They brandished placards and shouted slogans as they made their way through the city streets, bringing vehicles to a standstill each time they crossed a street.

The protestors reached the Suhakam office located along Jalan Raja Laut at about 10.40am and were met by Federal Reserve Unit (FRU) personnel and two water canon trucks.

The entrance to the building had been cordoned-off by the police.

Yesterday, in scenes reminiscent of the reformasi demonstrations a few years ago, police fired water cannon at another MTUC-led protest at the Petronas Twin Towers and 22 were arrested.

Sumber : Malaysiakini


ISLAM HADHARI MAKIN SESAT : TUDUNG TIDAK WAJIB


Hari ini ummat Islam sekali lagi dikelirukan oleh pandangan Pendiri Mazhab Islam Hadhari , Abdullah Ahmad Badawi dan juga dilihat sebagai kenyataan yang menghina Islam dan syariatnya apabila beliau menegaskan pemakaian tudung pada hari hari biasa dalam kehidupan seharian bagi wanita muslimah bukanlah wajib .


Merujuk kenyataan atau berita Mingguan Malaysia di muka surat 2 segmen Dalam Negeri di bawah tajuk : Jangan Berbalah Isu Tudung . Abdullah Ahmad Badawi menjelaskan :


Ini peraturan yang dibuat polis , untuk pakaian hari - hari , pemakaian tudung hanya pilihan bukan wajib , kecuali untuk pembarisan rasmi , kena ikut peraturan .


Demikian kenyataan Abdullah Ahmad badawi sempena Sambutan Peringatan Hari Polis ke 199 .


Ini adalah kenyataan yang jelas menunjukkan sikap angkuh manusia yang durhaka kepada Allah swt. Apakah Abdullah tidak menyedari bahawa hukum memakai tudung atau menutup aurat adalah hukum dan peraturan yang dibuat oleh Allah swt. ( bukan peraturan polis )


Peraturan ini boleh dirujuk Kepada peraturan Ilahi dalam Surah An Nuur ayat 31 yang bermaksud :

Dan Katakanlah kepada perempuan-perempuan Yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang Yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali Yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya Dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka Yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka Yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki Yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak Yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa Yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, Wahai orang-orang Yang beriman, supaya kamu berjaya.


Malang bagi seorang pemimpin ummat Islam sebegini yang dilihat sangat boros membuat kenyataan tanpa memperduli dengan siapa ia kontra .


Apakah Abdullah juga penganut Faham Islam Liberal atau lebih rapat , terpengaruh dengan faham Sister's in Islam dimana anaknya adalah antara penganut faham tersebut.


Soalnya kenapa ulama' - ulama' kerajaan membiarkan ucapan biadab ini diucap sewenang - wenangnya oleh pemimpin - pemimpin mereka.


Dulu Dr. Mahathir sering dilihat membuat kenyataan menghina Islam dan Syariat , kini Abdullah walaupun membawa imej anak seorang ulama' turut membawa manhaj atau mazhab yang sama .


Kecenderungan dan fenomena pemimpin negara yang sering mengeluarkan kenyataan keliru dan menghina Islam tidak boleh dibiarkan, justeru mereka akan merosakkan kefahaman masyarakat awam yang beragama Islam khasnya dan membentuk salah tanggap terhadap Islam oleh orang bukan Islam amnya.


JAKIM , IKIM dan juga Majlis Mufti Negara sewajarnya peka perkara ini . Tidak mungkin usaha untuk menyerap kesedaran dan kefahaman Islam kepada masyarakat mencapai kejayaan , seandainya pemimpin mereka dibiarkan secara percuma mengeluarkan kenyataan penuh keliru dan menghina Syariat Islam itu sendiri .


Hayatilah Firman Allah swt. dari Surah Al Baqarah ayat 138 yang bermaksud :


(Katakanlah Wahai orang-orang Yang beriman: "Ugama Islam, Yang Kami telah sebati dengannya ialah): Ciptaan Allah Yang mencorakkan seluruh kehidupan Kami Dengan corak Islam); dan siapakah Yang lebih baik ciptaannya daripada Allah? (Kami tetap percayakan Allah) dan kepadaNyalah Kami beribadat".


Saudara sekelian , ini adalah contoh mudah , bagaimana Mazhab Islam Hadhari menyeleweng dari Manhaj Ilahi

Sumber : Blog Us Nasruddin


JURULATIH BOLASEPAK PERANCIS PELUK ISLAM


Rabat : Jurulatih bola sepak terkenal Perancis , Philippe Troussier dan isterinya Dominique kini menjadi penganut Islam selepas memeluk agama suci itu di Maghribi yang menjadi tempat tinggal pasangan itu , kata sumber yang rapat dengan kedua – duanya .

Troussier bukan lagi Philippe kerana kini dikenali sebagai Omar dan isterinya pula menggunakan nama Amina untuk menggantikan Dominique , Lapor akhbar L’Opinion .

Troussier 51 , ialah bekas jurulatih pasukan kebangsaan Maghribi dan kelab ternama Perancis Marseille. Dia juga pernah menyumbang bakti di Afrika Selatan , Nigeria , Ivory Coast , Burkina Faso , Qatar dan Jepun yang berjaya memasukki Pusingan kedua pada kejohanan Piala Dunia 2002 .

Saya mengucapkan syabas dan tahniah , ahlan wa sahlan and welcome buat Omar dan Amina yang telah menemui kebenaran , semoga hidayah ini berkekalan buat kita semua .

Sumber : Blog Ustaz Nasruddin


TAHNIAH PDRM SAMBUTAN HARI POLIS DIRAYAKAN DENGAN PENANGKAPAN RAKYAT


Gambar Dr. Hatta dan dua anaknya yang dibebaskan oleh Polis selepas 5 jam di tahan.MELAKA 27 MAC : Dewan Pemuda PAS Kawasan mengucapkan tahniah kepada PDRM sempenan sambutan Hari Polis ke 199. Ucapan ini lebih 'bermakna' kerana ianya disambut dengan penangkapan 25 orang rakyat Malaysia yang menyertai demo bantahan kenaikan harga minyak semalam.

Inilah agaknya saranan dan cadangan Suruhanjaya Penambahbaikan Polis yang digunapakai oleh PDRM.

Tindakan ini amat bertepatan dengan slogan PDRM iaitu 'Mesra, Cepat dan Betul'. Mereka amat 'mesra' dengan rakyat yang berdemo, Cepat menangkap pendemo dan sentiasa betul dalam semua tindakan.

Sekurang-kurangnya 25 orang ditahan semalam di kawasan Menara Berkembar Petronas kerana enggan bersurai ketika menyertai perhimpunan membantah kenaikan harga minyak.

Seramai kira-kira 1,500 orang menyertai bantahan tersebut yang diketuai Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dan beberapa parti politik.

Antara yang ditahan ialah Ahli Jawatankuasa PAS pusat, Dr Hatta Ramli dan dua orang anak perempuannya – Atiqah, 17 tahun, dan Amirah, 6 tahun serta AJK Dewan Muslimat PAS Pusat, Aiman Athirah Al-Jundi.

Ketika demonstrasi itu bermula jam 10.10 pagi tadi, pihak polis memberi amaran bahawa ia perhimpunan haram yang diadakan tanpa permit dan mereka diberi tempoh 10 minit untuk bersurai.

Perhimpunan itu diteruskan dan Presiden MTUC, Syed Shahir Syed Mohamud serta Setiausaha Agungnya, G Rajasekaran, berucap mengecam kenaikan harga minyak dan barangan keperluan lain. Ini diikuti ucapan oleh beberapa pemimpin parti pembangkang dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan PAS.

Bagaimanapun apabila tempoh 10 minit itu hampir tamat, Timbalan Ketua Polis Dang Wangi, Mohd Rodzi Ismail mengarahkan kira-kira 50 anggota Unit Simpanan Persekutuan (FRU) dan 100 lagi anggota polis bersedia sedia untuk meleraikan perhimpunan tersebut.

Anggota polis pencegah rusuhan yang lengkap bersenjatakan belantan dan perisai, bersedia sedia bersama trak meriam air, sembilan ekor kuda dan dua ekor anjing polis.

Berikutan itu, mereka yang menyertai perhimpunan tersebut mula beredar dari kawasan KLCC tempat terletaknya Menara Berkembar Petronas.

Pemimpin PAS digari

Mereka berarak di sepanjang Jalan Sultan Ismail sambil membawa sepanduk serta melaungkan bantahan kenaikan harga minyak serta slogan reformasi. Apabila tiba di Jalan P Ramlee yang terletak 50 meter dari situ, mereka mula berpusing balik menuju ke KLCC.

Serentak dengan itu, pasukan polis terus bergegas ke pintu masuk KLCC untuk menyekat kira-kira 100 orang daripada memasuki kompleks membeli-belah di situ, menyebabkan berlakunya pergelutan antara mereka dengan pihak polis.

Berikutan itu, kira-kira 14 orang ditahan dan dibawa menaiki trak polis yang terletak dekat situ. Manakala yang lainnya masih berbaris di Jalan Ampang.

Kira-kira jam 12.30 tengahari, Dr Hatta dan dua anak perempuannya yang menyertai demonstrasi dekat Ampang Park, kira-kira 50 meter dari KLCC, ditahan polis.

Hatta digari ketika dibawa menaiki trak polis di KLCC. Turut ditahan bersama Dr Hatta adalah Ketua Muslimat PAS, Athirah Al-Jundi.

Kesemua mereka yang ditahan itu dibawa ke balai polis dan sehingga ini, masih ditahan.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59