Friday, 24 March 2006

Khazanah yakin TNB diberi kenaikan tarif


KUALA LUMPUR 24 Mac - Belum 'kering' airmata rakyat menangisi kenaikan harga barang dan minyak, kemungkinan besar rakyat akan menangis lagi. Kali ini kerana kenaikan tarif elektrik. Dengan berikutan dari kenyataan Khazanah Nasional Bhd (Khazanah) yang begitu yakin kerajaan akan menimbang semula permohonan Tenaga Nasional Bhd. (TNB) untuk menaikkan tarif elektrik.

Kalau benar perkara ini terjadi maka episod malang rakyat di bawah pemerintahan AL-Badawi akan berterusan dan tidak akan berakhir nampaknya.


Pengarah Urusan Khazanah, Datuk Azman Mokhtar berkata semalam, keyakinan itu berdasarkan kejayaan TNB meningkatkan kecekapan sehingga berjaya meraih keuntungan hampir RM1 bilion sejak kerajaan mula memperkenalkan pelaksanaan tranformasi syarikat milik kerajaan (GLC) pada 22 bulan lalu.

``Sebenarnya isu ini di luar bidang kuasa Khazanah tetapi saya yakin dengan prestasi yang ditunjukkan kerajaan akan menilai semula permohonan syarikat itu,'' katanya kepada para pelabur pada majlis Invest Malaysia 2006 di sini hari ini.

Sebelum ini, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Datuk Che Khalib Mohamed Noh dilaporkan berkata, syarikat itu telah memohon kepada kerajaan untuk menaikkan kadar tarif elektrik sebanyak 10 peratus tahun ini.

Meskipun meraih keuntungan, kenaikan itu perlu kerana TNB berdepan dengan tekanan kenaikan kos operasi akibat peningkatan harga bahan api dunia dan bebanan hutang melebihi RM30 bilion dalam menyediakan perkhidmatannya kepada rakyat Malaysia.

Kerajaan, bagaimanapun telah menolak permohonan itu dan sedang menimbang satu formula jangka panjang bagi mengelak kenaikan kadar tarif elektrik pada masa depan.

Sebelum itu, Azman dalam ucapannya meminta kerajaan memastikan supaya kesinambungan laluan Malaysian Airline System Bhd. (MAS) tidak terjejas dengan keputusan kerajaan memberi laluan domestik utama kepada AirAsia Bhd. (AirAsia).

``Kami bukannya meminta MAS diberi `makan bersuap', sebaliknya syarikat penerbangan kebangsaan itu perlu diberi peluang untuk memberikan khidmat di sebanyak mungkin laluan yang berdaya saing dan kesinambungan penerbangannya untuk laluan lain dijamin tidak terjejas.

``Jika tidak MAS dan negara mungkin rugi kerana kehilangan pilihan dan kesimbungan dalam laluan berkenaan,'' kata beliau.

Azman berkata, Proton Holdings Bhd. (Proton) juga tidak menolak bahawa syarikat kereta nasional itu perlu mewujudkan perkongsian strategik dengan beberapa pembuat kereta lain.

Namun, katanya, Proton perlu mengambil langkah bijak membuat pilihan untuk memastikan ia dapat mengekalkan kebebasannya.

Dalam pada itu, beliau berkata, Khazanah kini sedang meninjau beberapa peluang pelaburan di China dan Indonesia.

``Di China, kami masih mengenal pasti sektor pelaburan yang bakal dibuat sementara di Indonesia Khazanah berminat untuk melabur dalam sektor infrastruktur.

Sebelum ini, katanya, Khazanah pernah membuat pelaburan dalam sektor telekomunikasi dan perbankan di Indonesia.


SAMY : "SAYA ADA KICIWA ITU POLITIK WANG SUDAH MARI DALAM MIC"


MELAKA 24 Mac - Seperti juga Umno, gejala politik juga turut menjadi tradisi yang tidak boleh diubati lagi di dalam parti komponen BN yang lain.

Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu semalam mendedahkan gejala politik wang di kalangan anggota MIC semakin serius pada pemilihan parti kali ini berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Tambahnya, beliau akan menggunakan kuasanya sebagai Presiden untuk membuang mana-mana ahli parti yang terlibat dengan politik wang pada pemilihan kali ini.

``Kita buang dulu ahli yang terlibat selepas itu baru siasat. MIC bukan parti kaya, ia adalah parti miskin.

``Saya beri amaran bahawa politik wang tidak boleh sekali-kali menguasai MIC pada bila-bila masa,'' katanya.

Sepatutnya Samy tidak perlu risau kerana dalam BN politik wang atau rasuah politik di'halal'kan oleh Pengerusi mereka iaitu Al-Badawi sebab itu tiada tindakan undang-undang di ambil kerana pesalahnya seperti Isa Samad, Amid Nordin,Zaid Ibrahim dan lain-lain lagi. Mereka hanya dikenakan tindakan oleh Umno sahaja.

Malah dalam setiap kali pilihanraya umum atau pilihanraya kecil politik wang atau rasuah politik ini sering menjadi senjata ampuh BN untuk memancing undi. Jadi tidak hairanlah kalau ianya digunakan di dalam kempen-kempen pemilihan parti.

Beliau yang juga Menteri Kerja Raya berkata demikian pada sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) MIC di ibu pejabat parti di sini hari ini.

Samy Vellu berkata, sehingga kini sebanyak 76 bahagian sudah selesai menjalankan mesyuarat pemilihan manakala esok sebanyak 33 bahagian melibatkan Selangor dan Kedah akan menjalankan mesyuarat masing-masing.


DERIH JUSOH SYOK SENDIRI


MELAKA 24 Mac - Menteri Besar Terengganu, Derih Jusoh dilaporkan syok sendiri dengan memuji pembangunan negeri yang ditadbirnya sekarang.

``Orang Terengganu kini berbangga mengaku mereka berasal dari negeri ini kerana banyak perubahan yang dibawa kerajaan Barisan Nasional (BN) sejak dua tahun lalu,'' demikian kenyataan Derih Jusoh yang disifatkan angkat bakul sendiri.

Menurut beliau lagi, keadaan itu jauh berbeza semasa negeri ini di bawah pemerintahan Pas sehingga menyebabkan ada yang `malu' mengatakan mereka rakyat negeri ini.

Berbanding Pas, kata beliau, kerajaan BN telah berjaya membawa pembangunan mental dan fizikal kepada rakyat dan negeri ini sejak memenangi pilihan raya umum pada 2004.

Jelasnya, ini termasuklah pembinaan pelbagai projek seperti Lebuhraya Pantai Timur (LPT), pembesaran lapangan terbang dan pembinaan Universiti Darul Iman Malaysia (UDIM).

Derih Jusoh lupa bahawa orang Terengganu juga ber'bangga' kerana sekarang mereka kena membayar cukai pintu, maksiat semakin meningkat, kerajaan mereka bertindak zalim merobohkan rumah rakyat dan masjid serta bermacam-macam lagi.

Derih dilaporkan berkata demikian ketika ditanya mengenai perubahan paling ketara di negeri ini selepas genap dua tahun pemerintahan kerajaan BN di negeri ini, semalam.

Menurutnya, rakyat Terengganu juga gembira dengan suasana dan kualiti hidup mereka pada masa ini yang lebih baik berbanding sebelum ini.

``Kita membawa banyak pembangunan ekonomi dan mewujudkan budaya mesra dan kehidupan lebih selesa,'' ujarnya.

Tetapi Derih lupa bahawa masih ramai anak-anak muda yang tidak mempunyai pekerjaan.

Idris memberitahu, walaupun banyak pembangunan fizikal telah dijalankan sejak dua tahun, beliau menganggapnya hanya melepasi separuh daripada apa yang dirancang dan diinginkan kerajaan negeri.

``Selepas dua tahun kita telah laksana lebih daripada 50 peratus apa yang dijanjikan dan dalam masa dua atau tiga tahun akan datang banyak lagi akan dikecapi rakyat,'' ujarnya.

Kita pun belum nampak apa sebenarnya pembangunan yang dikatakan 50 peratus itu. Universiti belum siap, Lebuhraya belum siap dan semuanya itu pula adalah projek kerajaan pusat bukan projek kerajaan Derih Jusoh.

Selain itu dikalangan orang Umno sendiri ramai yang tidak puashati kerana sindrom 'Besutmari' tetapi mereka hanya mendiamkan diri menunggu masa untuk bertindak ataupun mungkin akan mengambil sikap 'silent protes' suatu masa nanti.

Rakyat sebenarnya sudah cerdik dengan helah dan tipu muslihat Derih Jusoh. Silap-silap lepas pilihanraya umum Derih Jusoh boleh bungkus.

Terdahulu sebelum majlis itu, Idris bersama kira-kira 300 orang kakitangan kerajaan negeri termasuk wakil rakyat dan ketua jabatan, menghadiri solat hajat dan tahlil meraikan ulang tahun kedua kemenangan BN di Wisma Darul Iman.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59