Wednesday, 22 March 2006

PENCEMARAN NAJIS BABI : JPS MELAKA TERPAKSA TANGGUNG KOS MEMBERSIHKAN AIR SUNGAI


MELAKA 22 MAC : Oleh kerana terlampau berlembut dengan penternak babi, Jabatan Perairan dan Saliran (JPS) Melaka telah membelanjakan lebih RM300,000 untuk membersihkan air Sungai Tuang yang menjadi tempat buangan kumbahan dari pusat ternakan babi di Kampung Paya Mengkuang.

Ketua Unit Sungai JPS Melaka, Nora Ibrahim berkata, pihaknya telah membeli alat penapisan dari Jepun bernilai RM300,000 untuk menyuling air yang keruh supaya menjadi jernih dan tidak berbau najis babi.

Bagaimanapun, katanya usaha JPS tidak berjaya kerana pengusaha ladang ternakan babi terus membuang najis dan air kumbahan ke dalam Sungai Tuang.

“Projek perintis yang dibuat pada 2003 itu telah dihentikan beberapa bulan lalu kerana JPS tidak mampu menanggung kos yang besar,” katanya.

“Mengikut perancangan asalnya, kos membiayai projek ini sepatutnya dibiayai oleh pemilik ladang babi terbabit tetapi mereka enggan dan ini menyebabkan kami (JPS) terpaksa menghentikannya,” katanya.

Nora berkata, ini menyebabkan air Sungai Tuang kembali ke tahap asal iaitu keruh dan berbau najis babi dan tidak selamat diminum

Katanya, pihak JPS juga telah melakukan usaha mengorek untuk membuang bahan buangan yang dihasilkan dari pusat ternakan babi Paya Mengkuang tetapi ia tidak boleh menghilangkan bau.

Kolam kubahan

“Kami juga pernah mencadangkan supaya pemilik ladang babi merawat kolam kumbahan untuk membersihkan air buangan tetapi mereka tidak mahu,”ujarnya.

Nora berkata, JPS tidak mempunyai kuasa untuk mengenakan denda kepada penternak babi yang membuang kumbahan ke dalam sungai kerana soal penguatkuasaan itu di bawah bidangkuasa pihak berkuasa kerajaan tempatan.

Sementara itu, Perbadanan Air Melaka (PAM) tidak menerima laporan mengenai pencemaran air di kawasan Pekan Kuala Sungai Baru, Melaka yang disebabkan oleh pusat ternakan babi di Kampung Paya Mengkuang.

Jurucakapnya, berkata sumber air untuk penduduk daerah Alor Gajah termasuk Kuala Sungai Baru dan Pekan Linggi diambil dari Empangan Durian Tunggal dan Gadek yang disalurkan dari Sungai Tampin.

“PAM tidak mengambil bekalan air dari Sungai Tuang yang dikatakan penduduk dicemari najis babi dari Paya Mengkuang itu.

“Ini bermakna air yang dibekalkan kepada penduduk Alor Gajah dijamin selamat dari pencemaran najis babi,” katanya.

Sumber : Malaysiakini


ALI PARLIMEN ISLAM HADHARI YANG BENGONG


MELAKA 22 MAC : Akibat ajaran Islam Hadhari yang tidak mengajar pengikutnya halal dan haram maka mereka semakin sesat dan tidak boleh memikirkan yang mana baik dan yang mana buruk.

Malah dalam konteks aurat yang sudah jelas hukumnya tidak diendahkan oleh Islam Hadhari termasuklah Imam Besar Islam Hadhari As-Sheikh Al-Badawi. Lihat sahaja orang yang terdekat dengan beliau pun tidak menutup aurat.Begitu juga dengan pemimpin tertinggi Wanita Umno sampai sekarang pun masih bangga menggayakan pelbagai fesyen rambut dan juga menayangkan leher dan dadanya yang bidang.

Hari ini di Parlimen seorang pengikut Islam Hadhari bernama Wan Adnan Wan Mamat yang mewakili kawasan Indera Mahkota, Pahang mendedahkan betapa terpesong Islam Hadhari dalam bab aurat.

Wan Adnan memberitahu Dewan Rakyat bahawa anaknya yang menuntut di Sekolah Kebangsaan Methodist di Kuantan, telah menjadi mangsa diskriminasi kerana enggan memakai tudung.

Beliau mendakwa bahawa guru-guru anaknya menukarkan kelas anaknya kerana memakai tudung, bukan atas dasar akademik.

Inilah bengongnya penganut ajaran Islam Hadhari, kalau benar begitu sepatutnya beliau berterima kasih kerana guru itu mengajar anaknya supaya taat kepada hukum Allah, setelah Wan Adnan sendiri gagal mendidik anaknya.

Dakwaan beliau yang anaknya ditukarkan kelas sebab memakai tudung perlu dibuktikan dahulu. Jangan membuat tuduhan membuta tuli.

Mungkin juga anak beliau yang mendakwa demikian untuk mengelakkan diri dari dimarahinya akibat diturunkan kelas.

Samalah juga dengan kes tudung pelajar Sekolah Menengah Telok Sentang di Temerloh dahulu. Cerita sebenarnya berbeza dengan yang dimuatkan dalam akhbar.

Ketika menjawab soalan Wan Adnan, Timbalan Menteri Pelajaran, Noh Omar berkata, pihak sekolah tidak boleh memaksa mana-mana pelajarnya memakai tudung.

"Tudung bukan merupakan uniform yang wajib. Kita galakkan pelajar Islam memakai tudung tetapi tidak ada sesiapa boleh paksa pelajar pakai tudung," katanya.

Sepatutnya perkara ini tidak dipersoalkan lagi kalau betul Islam Hadhari itu bertepatan dengan Islam sebenar. Sudah menjadi kewajipan pihak kerajaan yang sepatutnya mewajibkan pelajar perempuan Islam memakai tudung kerana ianya adalah suruhan Allah.

Tetapi oleh kerana Islam Hadhari itu sudah jauh terpesong dari ajaran Islam maka pelajar yang memakai tudung atau memakai serban pula yang dipandang serong sepertimana kes 3 orang pelajar Sekolah Kebangsaan Serting Tengah yang dibuang sekolah.


DAHULU PAKAR EKONOMI SEKARANG PAKAR YANG BEROTAK UDANG


BUKIT KATIL 22 MAC : Menteri Pengajian Tinggi, Mustapha Mohamad atau lebih dikenali dengan Stopa Mamat sudah tidak cerdik dan bijak lagi sejak memegang jawatan barunya ini. Otak beliau lebih kurang sama sahaja dengan Menteri Pengajian Tinggi sebelum ini, Piee Salleh.

Semalam Stopa mempunyai satu kenyataan yang boleh disifatkan sebagai ketinggalan zaman apabila menggesa mahasiswa universiti supaya menumpukan perhatian kepada pengajian dan tidak mengambil tahu hal-hal sekeliling.

Badan hak asasi manusia, Suaram hari ini mengecam Menteri Pengajian Tinggi itu yang kerana mengesa pelajar supaya menumpukan kepada pengajian mereka dan lupakan yang lain-lainnya. Suaram menyifatkan kenyataan menteri baru itu menunjukkkan beliau sudah jauh “ketinggalan zaman”.

“Kenyataan tersebut menunjukkan beliau tiada bezanya dengan menteri sebelumnya yang tidak faham langsung mengenai hak asasi manusia,” kata Penyelaras Suaram Chang Lih Kang dalam satu kenyataan.

Semalam, Mustapa berkata, para pelajar tidak sepatutnya menjejaskan masa depan mereka dengan menyertai demonstrasi jalanan.

Beliau dilaporkan berkata: “Kita mahu pelajar kita menumpukan kepada pengajian mereka. Jika mereka melanggar undang-undang mereka akan dikenakan tindakan. Anda sedang belajar, jadi jangan babitkan diri dalam demonstrasi.”.

Mustapa berkata demikian ketika diminta mengulas kes 17 pelajar Universiti Malaya (UM) yang menghadapi tindakan disiplin kerana menyertai perhimpunan di depan bangunan Parlimen kerana membantah penyelewengan yang didakwa mereka berlaku dalam pilihanraya kampus yang lalu.

Mustapa juga mendedahkan yang kes terhadap 17 pelajar terbabit telah digugurkan Isnin lalu.

Berhenti ambil tindakan

Sementara itu, Chang berkata, melarang pelajar daripada membabitkan diri dalam demonstrasi bukan sahaja bercanggah dengan perlembagaan, tetapi juga melanggar Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat.

Di samping itu, tambahnya, kenyataan menteri berkenaan juga bertentangan dengan hasrat Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk melihat pelajar membentuk perwatakan yang baik seiiring dengan kecemerlangan akademik.

Oleh itu, Chang berkata Mustapa mesti memohon maaf kerana kenyataannya ‘yang ketinggalan zaman itu” serta mengarahkan semua universiti menghentikan tindakan terhadap para pelajarnya.

Kira-kira 20 pelajar sedang menghadapi tindakan disiplin oleh pihak universiti masing-masing kerana membantah dan memulaukan pilihanraya kampus yang lalu, yang didakwa mereka dicemari penyelewengan.

Berikutan pemulauan tersebut, maka buat pertamakalinya, kumpulan ‘pro-establishment’ berjaya menyapu bersih kerusi yang dipertanding di semua 17 universiti awam.

Mengulas lanjut mengenainya, Chang berkata, langkah mengambil tindakan terhadap mereka yang mendedahkan perbuatan penyelewangan adalah tidak wajar samasekali dan boleh dianggap sebagai perbuatan membuli.

“Mereka tidak melakukan sebarang kesalahan, tetapi hanya mendedah kebenaran. Jika tiada apa yang hendak disembunyikan oleh pihak berkuasa universiti, maka mereka patut menghentikan segera sesi siasatan dan sebaliknya siasat dakwaan penyelewangan itu,” katanya.
.
Chang juga mengulangi desakan Suaram supaya dimansuhkan Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) yang “mengongkong hak para pelajar”

Kalau begini otak yang ada pada Stopa maka sudah jelas otak beliau kini lebih kurang sama dengan otak udang.


KERAJAAN ISLAM HADHARI MELAKA LEBIH SAYANGKAN BABI DARI ORANG MELAYU


MELAKA 22 MAC : Kerajaan Islam Hadhari negeri Melaka sekali lagi meminggirkan kepentingan dan kedaulatan orang melayu di Melaka apabila lebih mengutamakan babi dan penternaknya dari orang melayu.
Sebelum ini pelbagai kepentingan orang melayu dinodai oleh kerajaan Ali Rustam (lebih dikenali sebagai Ali Ketam). Antaranya merobohkan gerai Mara di tengah-tengah Bandaraya Melaka, memindahkan pelabuhan nelayan dan lain-lain.

Kali ini penduduk melayu sekitar Kuala Sungai Baru, Melaka yang kini menghadapi pencemaran najis babi mungkin terpaksa “lari” ke tempat yang lebih selesa jika kerajaan tidak menutup perusahaan ternakan babi di kawasan itu.

Antara kampung yang paling terjejas akibat bau dan air sungai yang tercemar ialah Kampung Teluk Gong, Kampung Paya Mengkuang dan Kampung Baru.

Ketua Kampung Teluk Gong, Zainal Yusop berkata, satu kawasan yang telah diratakan untuk dijadikan tapak profek perumahan, telah menjadi tempat babi berkubang kerana kampung ini terletak berhampiran kawasan ternakan babi di Paya Mengkuang.

“Walaupun kawasan ternakan babi Kampung Paya Mengkuang berpagar tetapi kadangkala babi didapati menyusup keluar dan berkeliaran di kawasan kampung ini.

“Penduduk kerap terserempak dengan babi yang merayau dalam kampung dan ini membimbangkan penduduk kerana mengancam keselamatan kanak-kanak dan orang tua,” katanya.

Kampung Teluk Gong mempunyai kira-kira 1,500 penduduk dan keseluruhannya orang Melayu yang melakukan pelbagai jenis pekerjaan termasuk menjadi nelayan.

‘Berpindah jalan terakhir’

Katanya, penduduk telah mengadakan perbincangan sesama mereka untuk mencari jalan mengatasi masalah babi yang kerap merayau di dalam kampung.

“Bagaimanapun, penduduk menyatakan berpindah merupakan jalan terakhir kerana mereka sudah mempunyai rumah di kampung itu,” katanya lagi.

Menurutnya, Kampung Teluk Gong paling tercemar kerana air buangan dari ladang ternakan babi di Paya Mengkuang mengalir melalui sebatang sungai yang terletak di kampung itu.

Katanya, keadaan menjadi lebih teruk apabila hujan lebat kerana air sungai menjadi hitam serta tidak boleh digunakan untuk minuman atau mandi-manda.

Ketua Kampung Baru di Kuala Sungai Baru, Jali Durum pula berkata, sebahagian penduduk kampung yang berjumlah kira-kira 1,000 orang mahu berpindah tetapi tidak ada tempat yang sesuai.

Jelas sekali bahawa Kerajaan Islam Hadhari tunduk kepada kemahuan penternak babi ini apbila menarik balik keputusan untuk menutup kawasan penternakan babi di situ. Sebelum itu kerajaan Melaka telah mengarahkan semua kandang babi ini ditutup atau dipindahkan ke tempat lain. Tetapi akhirnya mereka terpaksa tunduk kepada penternak babi ini dan sanggup membiarkan orang melayu di kawasan itu 'terkorban'.

Inilah sikap sebenar pemimpin Islam Hadhari yang ada pada hari ini. Mereka lebih rela membiarkan kepentingan dan kedaulatan orang melayu dinodai demi kerana takut kepada golongan kafir yang mereka jadikan sebagai anak emas mereka.

Orang melayu sepatutnya sedar akan hal ini dan mesti bersedia 'mengajar' pemimpin Islam Hadhari ini dalam pilihanraya akan datang.


AL-BADAWI SILAP PERCATURAN LANTIK EFFENDY NORWAWI. DPP BUKIT KATIL DESAK EFFENDY LETAK JAWATAN


BUKIT KATIL 22 MAC : Kelemahan dan kebangangan Perdana Menteri Islam Hadhari Abdullah Ahmad Badawi sekali lagi terbukti dan terserlah apabila Menteri 'recycle' yang beliau lantik Datuk Effendi Norwawi mungkin akan dibicarakan atas dakwaan menghina mahkamah kerana didakwa gagal mematuhi perjanjian penyelesaian perceraian mereka.

Mahkamah Tinggi Syariah akan memutuskan pada 26 April ini permohonan bekas isteri Menteri di Jabatan Perdana Menteri untuk mendapatkan kebenaran menfailkan permohonan
Hakim Mohamad Shakir Abdul Hamid menetapkan tarikh tersebut selepas menasihatkan peguam syarie Mohd Rafie Mohd Shafie yang bekas isteri Effendi – Farida Effendi – supaya menfailkan dokumen tambahan berkaitan permohonannya tersebut.

Katanya, pihak mahkamah akan meneliti permohonan dan jika berpuashati, akan mengeluarkan notis mengarahkan Effendi supaya hadir di mahkamah.

Mahkamah juga dimaklumkan bahawa Effendi telah mendapatkan perkhidmatan peguam syarie Mohamad Burok untuk mewakilinya dalam kes tersebut.

Jika mahkamah mendapatinya bersalah, Effendi boleh dikenakan hukuman penjara kerana menghina mahkamah.

Farida, 55, yang nama sebenarnya Zariah Hashim, kelihatan tenang ketika duduk di sebelah peguamnya sepanjang prosiding tersebut.

Penyelesaian perceraian

Bercakap kepada pemberita di luar mahkamah, Mohd Rafie berkata pelanggannya terpaksa mengambil tindakan tersebut kerana Effendi gagal mematuhi perjanjian penyelesaian perceraian mereka yang bertarikh 28 Januari 2005.

Katanya, Effendi gagal mematuhi sebahagian besar syarat perjanjian penyelesaian tersebut.

“Kami mahu beliau memberi penjelasan mengapa beliau tidak mematuhinya dan jika penjelasannya itu tidak memuaskan, kami mahu beliau dipenjara,” katanya.

Menurutnya, perjanjian tersebut merupakan sebahagian daripada perintah mahkamah bertarikh 21 Jun 2005 yang bukan sahaja membenarkan Effendi melafazkan talak atas persetujuan bersama, tetapi juga terikat dengan perjanjian penyelesaian perceraian tersebut.

Ditanya mengenai jumlah nilai harta yang terbabit dalam perjanjian tersebut, Mohd Rafie enggan mendedahkan tetapi membayangkan ianya membabitkan berjuta-juta ringgit.

Dalam permohonan itu – malaysiakini memperolehi salinannya – Effendi didakwa dengan sengaja tidak mematuhi syarat-syarat dalam perintah mahkamah itu.

Permohonan tersebut menyenaraikan 20 harta termasuk rumah mereka di Kuching, Sarawak, rumah di London dan 100 peratus saham Encorp Utility di mana Effendi didakwa gagal memindahkannya kepada nama Faridah.

RM200,000 sebulan

Farida memohon gantirugi RM200,000 sebulan mulai November lalu sehingga saham Encorp Utility dipindahkan sepenuhnya kepada beliau.

Dalam afidavitnya, Farida berkata, kegagalan Effendi memindahkan saham tersebut kepada namanya, telah mengakibatkan beliau kerugian RM200,000 sebulan.

Faridah mendakwa, beliau tidak mempunyai pilihan kecuali mengambil tindakan tersebut kerana beliau telah dimaklumkan mengenai dakwaan adanya usaha pihak-pihak tertentu supaya saham tersebut tidak dipindah kepada namanya.

“Sudah 14 bulan sejak perjanjian penyelesaian perceraian itu ditandatangani dan lapan bulan sejak mahkamah membenarkan perceraian tersebut,” katanya.

Beliau mendakwa Effendi tidak mengambil usaha bersungguh-sungguh untuk mematuhi syarat-syarat yang terkandung dalam perjanjian tersebut.

Pasangan tersebut berumahtangga selama 33 tahun dan mempunyai anak orang anak – Elfida, Elyna dan Ezra.

Effendi, yang dilantik semula menganggotai kabinet dalam rombakan baru-baru ini, kini mendirikan rumahtangga dengan pelakon popular Tiara Jacqueline

Dakwaan pemerhati politik bahawa Al-Badawi telah membuat kesilapan besar apabila melantik beberapa orang menteri 'recycle' akhirnya terbukti apabila Effendy sendiri memalukan Al-Badawi dengan kes ini. Bagaimana seorang menteri yang berwibawa menurut Al-Badawi, gagal menyelesaikan permasalahan rumah tangganya. Tidakkah ini menjejaskan integriti dan kreadibilitinya sebagai seorang pemimpin negara.

Desak Letak Jawatan

Sementara itu Ketua DPP Kawasan Bukit Katil, Hj Salamat Aman mendesak Dato' Effendy Norwawi supaya meletakkan jawatan kerana menurutnya Effendy tidak sesuai dan tidak layak untuk menjadi menteri.

"Kreadibiliti dan imejnya sudah tercalar, kalau di barat sudah tentu menteri seumpama ini akan letak jawatan atau dipecat" kata Hj Salamat dengan serius.

"Masalah rumah tangga pun tak dapat diselesaikan, macamana nak tadbir negara" jelas Hj Salamat lagi.

"Dari dulu lagi kita sudah kata, Al-Badawi silap pilih orang, dia tak mahu dengar, sekarang siapa yang malu" tambah Hj Salamat.


KERAJAAN BAZIRKAN DUIT RAKYAT GUNA PAKAR LUAR NEGERI.


MELAKA 22 MAC : Semalam Perdana Menteri memberitahu media bahawa kerajaan telah melantik satu pasukan pakar daripada Universiti Harvard, Amerika Syarikat, untuk mengkaji dan menggubal strategi bagi memperkukuhkan kecekapan dan keupayaan kakitangan kerajaan.

Katanya, kajian itu termasuk menyediakan kursus-kursus berkaitan bagi meningkatkan sistem penyampaian perkhidmatan dan mengurangkan karenah birokrasi.

Menurut Abdullah, pasukan itu juga akan membantu penjawat kerajaan di peringkat daerah mengemaskini kerja mereka serta mengurangkan masalah kerja tertunggak yang boleh menjejaskan mutu perkhidmatan awam.

Apa yang kita musykilkan mengapa kerajaan sanggup membelanjakan wang yang besar dengan mengambil pakar luar negeri bagi menyelesaikan masalah dalaman kita. Tidakkah ianya membazir kerana 'charge' yang dikenakan sudah tentu jauh lebih tinggi dari pakar-pakar dalam negeri yang sedia ada. Setiap hari Al-Badawi menggesa rakyat berjimat cermat dan mengubah gaya hidup tetapi pada masa yang sama juga kerajaanlah yang membazirkan wang rakyat.

Kedua, kita juga kecewa dengan sikap kerajaan yang masih tidak mengiktirafkan tenaga-tenaga pakar dalam negeri seperti pensyarah-pensyarah universiti tempatan yang ramai dan berkebolehan. Ini jelas menunjukkan bahawa kerajaan memperkecil dan memperlekehkan kemampuan mereka sedangkan pada masa yang sama pemimpin negara melaung-laungkan bahawa tenaga pakar dalam negeri adalah setanding dengan pakar luar negeri.

Agaknya inilah sikap pemimpin Islam Hadhari yang sentiasa bercakap tak serupa bikin.


Menjawab soalan Hashim Jahaya (BN-Kuala Kedah) di Dewan Rakyat hari ini, Abdullah berkata kerajaan juga sedang berusaha meningkatkan kualiti dan kecekapan penjawat awam melalui penguasaan bidang teknologi atau teknikal.

Di samping itu, Bernama melaporkan, Institut Integriti Malaysia juga memainkan peranan mengadakan kursus-kursus bagi melahirkan kakitangan awam yang berwibawa.

Bagaimanpun, usaha itu mengambil masa disebabkan masalah-masalah yang ada pada hari ini, misalnya hal-hal berkaitan birokrasi.

"Tetapi usaha diteruskan. Tidak ada sikap berlenggah-lenggah atau menganggap perkara ini tidak penting," katanya.

Sebab projek gagal

Menjawab soalan asal Hashim, Perdana Menteri memberi jaminan bahawa semua projek di bawah Rancangan Malaysia Kelapan (RMK-8) yang gagal disiapkan akan dibawa ke Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9).

Beliau berkata projek-projek yang belum siap itu akan menjadi perkara yang mesti dilaksanakan dalam RMK-9.

"Memang ada projek-projek yang dirancang dalam RMK-8 yang belum dapat dilaksanakan berikutan pelbagai masalah tetapi ia akan dibawa ke RMK-9 dan kita bukan hendak biarkan ia terbengkalai," katanya.

Abdullah berkata antara faktor yang menyebabkan projek-projek berkenaan gagal disiapkan termasuk isu tanah dan halangan daripada rakyat.

"Sekarang tanah pun kalau dibangkang oleh rakyat, maka tidak jalanlah projek berkenaan dan akan tertangguh juga. Sementara menunggu penyelesaian daripada mahkamah kadang-kadang kalau mahkamah itu memberi keputusan yang lain pula kita kena usahakan cari tanah yang lain," katanya.

Abdullah berkata pelaksanaan projek-projek pembangunan di negara ini adalah secara berterusan dan tidak dihentikan sekalipun telah melampaui jangka masa sebenar pelaksanaannya.

Beliau berkata kerajaan sentiasa memantau projek-projek pembangunan yang dilaksanakan termasuk jumlah projek yang gagal disiapkan bagi memudahkan kerajaan menentukan peruntukan tambahan yang diperlukan bagi meneruskan projek-projek yang belum selesai itu selain peruntukan untuk memulakan projek dalam RMK-9.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59