Tuesday, 28 February 2006

HAPUSKAN TITIK PERTEMBUNGAN ERATKAN KERJASAMA - PRESIDEN PAS


SRI PETALING 28 FEB : Program Sambutan Tahun Baru Cina yang dianjurkan oleh DPP PAS Pusat di Restoran Happiness Delight di sini malam tadi telah mendapat sambutan yang menggalakkan di kalangan masyarakat Tionghua seluruh negara.

Majlis itu telah diserikan dengan tarian naga bagi menyambut kedatangan Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang di perkarangan restoran tersebut. Masyarakat tionghua yang sedang makan di sekitar restoran tersebut telah bersama-sama menonton tarian tersebut.

Dalam majlis itu juga beberapa wakil dari NGO kaum Tionghua seperti Dewan Perniagaan Cina Selangor-Wilayah Persekutuan dan Save our School (SOS)telah menyampai ucapan masing-masing.

Turut hadir ialah wakil Dong Jiao Zhong, En. Hu Pang Chow, wakil-wakil Kelab Penyokong PAS Negeri Sembilan, Hj Kamal Koh, bekas pembantu khas MB Terengganu, En Ng Chai Hing dan ramai lagi.

Dalam ucapannya wakil Dewan Perniagaan Cina Selangor-Wilayah, En. Lee menyatakan bahawa golongan muda di dalam persatuannya berharap suatu hari nanti Malaysia akan memperolehi pemimpin yang sentiasa peka kepada kebajikan rakyat bukan hanya menjaga kepentingan diri sendiri.

Manakala Cik Tan yang mewakili (SOS) melahirkan rasa gembiranya di atas sokongan yang diberikan oleh Dewan Pemuda PAS Pusat dalam usaha mereka untuk membuka semula Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina Damansara yang telah ditutup selama 6 tahun.

"Usaha Pemuda PAS baru-baru ini yang sama-sama dengan SOS menyerahkan memorandum kepada Kementerian Pelajaran amat mengembirakan kami" kata beliau.

Turut berucap dalam majlis tersebut ialah En. Lee Sang ahli MPT Parti Keadilan Rakyat yang menyeru seluruh hadirin supaya sama-sama berganding bahu untuk menolak kerajaan BN yang rasuah dalam pilihanraya akan datang.

Dato' Seri Presiden PAS dalam ucapannya pula melahirkan rasa terimakasih di atas kesudian masyarakat tionghua menghadiri program tersebut. Tuan Guru menyatakan apa yang penting bagi masyarakat Malaysia yang berbilang kaum sekarang ialah mencari titik persamaan ke arah kerjasama dan perpaduan yang lebih erat bukannya membesar-besarkan pertembungan sesama mereka.

Tuan Guru di akhir ucapannya juga berharap semua parti-parti politik dan NGO-NGO dapat bekerjasama untuk menumbangkan kerajaan BN dalam pilihanraya umum akan datang.

Turut berucap malam tadi ialah Ketua DPP Pusat, YB Salahuddin Ayub dan Naib Ketua DPP Pusat, Mazlan Aliman.


KES GUNTING TUDUNG PELAJAR SMK TELOK SENTANG, PAHANG :BERI PELUANG KEPADA GURU-GURU BERI PENJELASAN


MELAKA 28 FEB : Kes tudung pelajar perempuan SMK Telok Sentang, Temerloh, Pahang menjadi kes yang agak hangat diperkatakan.

Malah hari ini media melaporkan bahawa Pesuruhjaya Suhakam Dr Chiam Heng Keng dalam kenyataannya kepada media menyatakan bahawa kes pengguntingan tudung tersebut telah melanggar kebebasan asas pelajar-pelajar tersebut.

Media juga baru-baru ini melaporkan bahawa kes ini telah diajukan kepada Ahli Parlimen Kuala Krau, Ismail Mohamed Said dan beliau juga telah memaklumkan kepada Menteri Pelajaran Hishamuddin Hussien.

Sehubungan dengan itu juga Sister In Islam (SIS) juga membuat kenyataan dengan mengatakan SIS kesal dengan kejadian itu dan menyatakan pendirian mereka menentang sebarang paksaan supaya memakai tudung atau tidak memakai tudung.

Kita semua memang sedia maklum bagi SIS tidak memakai tudung adalah lebih baik bagi mereka sebab mereka juga tidak memakai tudung.

Apa yang dikesalkan di sini ialah media tidak pula memberikan peluang kepada guru-guru yang terlibat ataupun Pengetua sekolah ini untuk membela diri. Sepatutnya kenyataan guru-guru dan pengetua sekolah ini diambil supaya cerita sebenar tentang kes ini dapat diketahui umum.

Gambar Ihsan Malaysiakini.


MINYAK NAIK : RAKYAT MAKIN TERBEBAN, AYUH RAKYAT MALAYSIA BANGKITLAH


KUALA LUMPUR 28 Feb. - Seperti diduga sebelum ini, Kerajaan semalam sekali lagi mengumumkan kenaikan harga runcit minyak petrol dan diesel sebanyak 30 sen seliter serta harga runcit gas petroleum cecair (LPG) sebanyak 30 sen sekilogram (kg), berkuat kuasa hari ini.

Dengan keputusan tersebut, harga runcit baru petrol premium RON97 di Semenanjung Malaysia naik kepada RM1.92 seliter, petrol RON92 RM1.88 seliter, diesel RM1.581 seliter dan LPG RM1.75 sekilogram.

Kenaikan ini cukup dirasai oleh rakyat bawahan kerana mereka terpaksa berbelanja lebih sebanyak 30 sen pada setiap liter minyak yang digunakan.

Apa yang lebih parah ialah barangan keperluan akan naik melambung selepas ini kerana kenaikan kos pengangkutan yang tinggi berikutan kenaikan harga minyak ini.

Nampaknya kerajaan pimpinan Pak Lah Al-Badawi ini langsung tidak memikirkan kesusahan rakyat di mana kerajaan ini tidak prihatin dan tidak sanggup berkorban untuk rakyat. Janji manis mereka untuk membela rakyat hanyalah janji kosong.

Segala permasalahan dengan kenaikan minyak dunia mereka bebankan kepada rakyat. Sepatutnya Malaysia sebagai negara yang mempunyai minyak akan mengaut keuntungan yang lebih dengan kenaikan harga minyak ini dan keuntungan ini sepatutnya dikongsi bersama oleh rakyat. Tetapi malangnya kerajaan mengambil kesempatan dengan kenaikan harga minyak dunia untuk menekan rakyat.

Ayuh rakyat Malaysia bangkitlah untuk menumbangkan kerajaan yang ada pada Pilihanraya Umum akan datang.

Gambar dipetik dari blog roslan sms


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59