Thursday, 23 February 2006

SYARIKAT JUDI DI NEGARA ISLAM HADHARI MENCATAT KEUNTUNGAN LEBIH 34 PERATUS BERBANDING TAHUN 2004


MELAKA 23 FEB : Syarikat perjudian terbesar di Malaysia iaitu Genting Berhad memperolehi keuntungan yang berlipatkaliganda untuk tahun 2005.

Media hari ini melaporkan syarikat konglimerat itu mendapatkan keuntungan bersih RM1.24 billion iaitu meningkat 34 peratus dari tahun 2004.

Kumpulan Syarikat tersebut menunjukkan prestasi pulangan tertinggi daripada perniagaan 'leisure', hospitaliti, hartanah, pembuatan, minyak dan gas.

Genting memperolehi keuntungan bersih suku keempat berakhir 31 Disember sebanyak RM346.67 juta berbanding pada masa sama tahun lalu sebanyakRM239.27 juta.

Kalau di Singapura, Syarikat paling untung ialah Syarikat Penerbangan Singapura (SIA) manakala di Thailang pula ialah Bank Pertanian Thailand, tetapi di Malaysia yang mengamalkan Islam Hadhari SYARIKAT JUDILAH YANG PALING UNTUNG.

RENUNGKANLAH WAHAI RAKYAT MALAYSIA.


DEMO DI HADAPAN PEJABAT NST


Semua umat Islam dijemput menyertai Demo aman diperkarangan pejabat akhbar New Straits Times (NST)akan diadakan sebaik sahaja selesai Solat Jumaat esok.Demo itu akan bermula di Masjid Abu Bakar Bangsar danberarak ke pejabat NST selepas itu secaraberamai-ramai.

Setakat ini NST belum memohon maaf kepada umat Islamkerana menyiarkan kartun yang dianggap menghina NabiMuhamad dalam akhbar itu pada 19 Februari.Pada 20 Februari lalu, NST menyiarkan di muka 19 Life& Times kartun yang bertajuk Non Sequiter yang disifatkan sebagai menyindir pihak-pihak yang membantah kartun yang menghina Nabi yang disiarkanoleh akhbar Denmark.

Setakat ini banyak pihak telah menyuarakan bantahan diatas KEBIADAPAN akhbar NST yang tidak langsung sensitif terhadap umat Islam di negara ini. Antara yang menyuarakan bantahan ialah Pemuda PAS, Pergerakan Pemuda UMNO, KIMMA, Persatuan Pengguna Islam Malaysia serta orang ramai.

Dipetik dari Blog Diary seorang mujahid


GIATKAN PROGRAM KEMASYARAKATAN DI MELAKA


Van yang digunakan oleh MTD Chini untuk urusan jenazah
BUKIT KATIL 23 FEB : Setiausaha Lajnah Penerangan PAS Kawasan Bukit Katil, Hamzah Yusof mencadangkan semua entiti jemaah khususnya di Melaka menggiatkan lagi program-program kemasyarakatan untuk mendekati masyarakat.

"Usaha seperti amat berkesan untuk kegiatan dakwah. Lihat sahaja contoh Hamas di Palestin yang mempunyai Hospital sendiri. Akhirnya masyarakat yakin dan memberikan kepercayaan kepada mereka" jelas Hamzah ketika dihubungi oleh blog ini pagi ini.

"Saya amat tertarik dengan usaha yang dibuat oleh Majlis Tindakan DUN (MTD) Chini di Pahang yang berjaya membeli van untuk pengurusan jenazah. Usaha sebegini amat berkesan untuk 'mencairkan' hati rakyat" tambah Hamzah lagi.

Beliau mengharapkan pimpinan PAS Kawasan-Kawasan seluruh Melaka dapat memikirkan dengan lebih serius tentang program kebajikan sebegini kerana menurut beliau di Melaka program-program kebajikan dan kemasyarakatan untuk mendekati rakyat amat kurang.

"Kita patut tabik kepada MTD Chini kerana berjaya menyediakan van jenazah untuk kegunaan penduduk setempat. Kita berharap dengan kesungguhan mereka DUN Chini yang pernah di menangi oleh BA pada Pilihanraya Umum 1999 dapat ditawan kembali" jelas Hamzah mengakhiri kenyataanya.

Sumber gambar : ron225.blogspot.com


DPP BUKIT KATIL SOKONG ABIM BANTAH IKLAN HOTLINK


BUKIT KATIL 23 FEB : DPP PAS Kawasan Bukit Katil menyokong penuh Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) yang membantah penyiaran iklan Hotlink Maxis di akhbar-akhbar tempatan yang disifatkannya bertentangan dengan nilai murni masyarakat.

Ketua DPP Bukit Katil, Hj Salamat Aman dalam kenyataannya kepada blog ini di sini pagi tadi, menyatakan bahawa Syarikat-syarikat perniagaan sekarang langsung tidak memikirkan impak dan kesan iklan mereka kepada masyarakat.

"Mereka hanya mementingkan keuntungan dan pada masa yang sama mereka ini seolah-olah menjadi agen kepada pihak-pihak tertentu untuk merosakkan anak muda di negara ini dengan menampilkan iklan-iklan yang menjolok mata" tegas Salamat.

Beliau seterusnya meminta Pihak Berkuasa Tempatan (PBT)supaya bertindak menurunkan semua iklan yang disifatkan menjolok mata dan tidak sesuai dengan budaya dan agama Islam. PBT juga mestilah menolak segala permohonan untuk memasang iklan yang sedemikian.Media melaporkan bahawa Abim telah menghantar surat bantahan kepada pengurusan Maxis Communication Berhad semalam.

Dalam kenyataan kepada media Setiausaha Agung Abim, Khairul Arifin Mohd Munir berkata, iklan tersebut menggambarkan imej wanita berpakaian menjolok mata dalam situasi yang menonjolkan pergaulan bebas dan cara hidup yang mementingkan keseronokan semata-mata.

“Eksplotasi imej wanita untuk tujuan meraih keuntungan komersil itu hanya mengukuhkan tanggapan bahawa wanita adalah objek seksual.

“Menyampaikan mesej negatif dengan cara hidup mengutamakan keseronokan tanpa batas yang boleh meningkatkan pengaruh tidak sihat dalam diri dan pemikiran pembaca khususnya golongan muda,” katanya dalam satu kenyataan yang dihantar kepada malaysiakini hari ini.

Beliau berkata, konsep iklan tersebut dan iklan yang serupa amat bertentangan dengan imej dan dasar negara yang berpaksikan Islam, nilai keagamaan dan ketimuran serta tidak sesuai dengan dasar lslam Hadhari yang didokong kerajaan.

Menurutnya, konsep iklan ini juga membayangkan ketidakpekaan pihak terbabit terhadap sensitiviti dan perasaan pembaca khususnya umat Islam serta masyarakat yang berpegang teguh kepada nilai agama dan adab ketimuran.

Khairul Arifin meminta pihak Hotlink Maxis lebih berhati-hati dalam mengeluarkan iklan dengan mengambil berat adab dan nilai-nilai murni yang perlu disemai dalam masyarakat.

Katanya, pihak syarikat juga perlu menggunakan pendekatan iklan yang memaparkan gaya hidup yang lebih bersepadu dan sihat

Bagaimanapun, pada masa sama Abim menyambut baik pengisian laman web Hotlink yang mengadakan ruangan Islamic Services.

Beliau berkata, Abim menghargai usaha-usaha yang dilakukan oleh Maxis selama ini dalam program pembangunan masyarakat.

Sumber Berita dan gambar : Malaysiakini.


KERAJAAN ISLAM HADHARI TERUS MENJADI PENGANJUR KEPADA PROGRAM BERUNSUR MAKSIAT


80 Peserta Sertai Pertandingan Karaoke Bazar Melaka Sentral

BUKIT KATIL, 23 Feb. : Kerajaan Islam Hadhari Melaka terus menjadi penganjur dan penaung kepada program berunsur maksiat. Baru-baru ini Seramai 80 peserta daripada Daerah Melaka Tengah telah menyertai Pertandingan Karaoke Bazar Melaka Sentral yang telah pun berlangsung di peringkat saringan pada 18 dan 19 Februari lalu manakala peringkat akhir akan diadakan pada 25 dan 26 Februari depan berikutan sambutan yang amat menggalakkan dari pelbagai peringkat usia.

Pengacara Majlis Pertandingan Karaoke Bazar Melaka Sentral, Azlin Md Isa berkata, setiap peserta yang berjaya ke peringkat akhir nama mereka akan disenaraikan dalam 'Carta Top Ten' bagi merebut gelaran juara, naib juara dan tempat ke tiga nanti.

Beliau berkata, setiap pertandingan mengikut kategori diadakan seawal jam 10 pagi hingga 5 petang dengan menampilkan pelbagai jenis lagu selain memperagakan pakaian yang sememangnya mengikuti kehendak penganjur.

"Kami berusaha melakukan yang terbaik untuk memastikan pertandingan seumpama ini terus dijadikan acara tahunan di sini, " katanya kepada Melaka Hari Ini (MHI) di sini, hari ini.

Sementara itu, Ketua Juri Pertandingan Karaoke Bazar Melaka Sentral, Awangku Khairil Awangku Shamsuddin berkata, secara keseluruhan pertandingan ini perlu dipertandingkan mengikut 3 kategori iaitu bawah 16 tahun, atas 16 tahun dan veteran berumur 45 tahun ke atas.

"Adalah sukar jika ia dipertandingkan semua peringkat usia dalam satu pertandingan yang sama kerana tahap vokal berbeza-beza mengikut usia misalnya di Pertandingan Karaoke Bazar Melaka Sentral 2005 di mana kita menyaksikan ke semua pemenang dimenangi oleh kanak-kanak 12 hingga 18 tahun," katanya.

Katanya, ini disebabkan vokal kanak-kanak sangat tinggi kerana suara mereka sangat bagus berbanding golongan veteran.

Program sebeginilah yang sentiasa digalakkan oleh kerajaan kerana ianya sudah pasti dapat menarik minat orang ramai serta ianya dapat melalaikan rakyat dari mengingati isu-isu yang lebih penting.

Bilakah pemimpin Umno hendak insaf dan bertaubat. Bukan sahaja mereka merosakkan anak-anak muda malah warga emas pun mereka hendak rosakkan.

Inilah Islam Hadhari Umno.


USTAZ IDRIS AHMAD BERCERAMAH DI BUKIT PULAU PADA 26 FEB


BUKIT BARU DALAM 23 FEB : Pengerusi MTD Bukit Baru, Md Dan Siron memaklumkan bahawa Timbalan Ketua DPP Pusat, Ustaz Hj Idris Ahmad akan menyampaikan ceramah umum di Markaz PAS Bukit Pulau di sini pada 26 Feb ini.

Majlis ceramah tersebut akan bermula pada jam 9.15 malam. Sebelum itu Ustaz Idris akan menyampaikan kuliah bulanan beliau di Markaz PAS Kandang.

Md Dan menyeru seluruh lapisan masyarakat di kawasan Bukit Baru khasnya supaya hadir ke program ceramah tersebut.


98 DALAM TAHANAN AMERIKA MENINGGAL DUNIA


LONDON 23 FEB : Seramai 98 tahanan Iraq dan Afghanistan terbunuh ketika berada dalam tahanan tentera Amerika Syarikat sejak Ogos 2002, kata pertubuhan hak asasi Human Rights First, semalam.

Daripada jumlah itu, sekurang-kurangnya 34 disyaki atau disahkan kes bunuh diri secara sengaja atau disebabkan kecuaian, kata sekumpulan peguam Amerika kepada program ‘Newsnight’ televisyen Perbadanan Penyiaran Britain (BBC).

Selain itu, mereka juga menunjukkan dokumen menekankan punca 11 lagi kematian meragukan selain lapan hingga 12 lagi tahanan diseksa hingga mati.

Malangnya, dakwaan ke atas pihak bertanggungjawab jarang sekali diambil dan hukuman pula terlalu ringan, kata laporan itu. Laporan itu disiarkan seminggu selepas gambar baru deraan Abu Ghraib disiarkan.

Ia juga mendakwa, seorang tahanan dipaksa terjun dari sebuah jambatan ke Sungai Tigris manakala seorang lagi dipaksa masuk ke dalam beg tidur dan mati kerana sesak nafas.

Pertubuhan Amnesty International UK menuntut siasatan dilakukan ke atas kematian tahanan terbabit.

Jurucakapnya berkata: “Kami mahu Amerika dan sekutunya membenarkan siasatan bebas sepenuhnya dilakukan terhadap kematian itu selain insiden meningkat seksaan dan layanan buruk lain.”

Dipetik dari Berita Harian


Umno MACHANG CARI PUBLISITI MURAH


MACHANG 23 Feb. - Utusan Malaysia hari ini menyiarkan bahawa hampir 100 orang menghadiri perhimpunan aman di tapak surau pasar di sini semalam bagi membantah tindakan majlis daerah merobohkan surau tersebut baru-baru ini.

Perhimpunan itu dianjurkan oleh Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Machang dan Majlis Belia Daerah (MBD) Machang diadakan selama hampir sejam.

Ianya turut dihadiri oleh Pengerusi Majlis Belia Daerah, Dr. Mohd Asri Mejah dan Setiausaha Pemuda Umno Bahagian, Salmize Mat Yusof.

Mohd Asri ketika ditemui berkata, pihaknya kecewa dengan tindakan meroboh surau yang digunakan bukan sahaja oleh peniaga-peniaga di pasar malah orang ramai sejak ia dibina sekitar tahun 1980-an.

Katanya, surau itu bukan sahaja tempat masyarakat Islam menunaikan solat tetapi juga boleh melaksanakan pelbagai aktiviti keagamaan.

``Kami rasa terpanggil untuk menyuarakan rasa kecewa dengan tindakan ini dan difahamkan di tapak ini akan dibina dengan rumah kedai,'' katanya.

Beliau berharap pihak majlis daerah dapat membina semula surau di situ dalam pakej pembinaan rumah kedai demi kemudahan masyarakat setempat.

Umno Machang nampaknya cuba mencari publisiti murah dengan mengadakan perhimpunan ini. Ini adalah kerana sebelum surau ini dirobohkan surau sementara telah dibina untuk memberi kemudahan kepada orang ramai untuk bersolat. Malah surau baru akan dibina bagi menggantikan surau lama ini.

ADUN Kemuning, Hj Zakarian Yaacob berkata, perkara ini sepatutnya tidak berbangkit kerana kita telah membuat persediaan awal membuat surau sementara manakala surau baru sudah pasti dibina dimana ianya akan terletak dibahagian atas rumah kedai tersebut.

Nampaknya Umno Machang tiada isu yang hendak dibangkitkan terpaksa mencari publisiti murah ini. Isu perobohan surau ini sepatutnya tidak berbangkit kerana surau sementara telah dibina dan surau baru sudah pasti dibina. Ianya berlainan sekali dengan tindakan kerajaan Selangor yang menutup dan meroboh surau di Selangor di mana ianya tidak diganti dengan surau baru malah surau sementara pun tidak dibina.

Malah kes yang lebih besar di mana kerajaan Terengganu meroboh rumah rakyat yang tidak berdosa di Rancangan Tanah Berkelompok di sana. Mengapa Umno tidak membantah pula.

Mengenai kehadiran orang ramai yang membantah perobohan surau itu semalam, Utusan Meloya melaporkan ianya adalah hampir 100 orang tetapi Harakahdaily mengatakan bahawa hanya 40 orang yang hadir. Mana satu betul, tetapi biasanya Utusan Meloya akan kira sekali dengan bayang-bayang sebab itu jumlah dua kali ganda.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59