Wednesday, 22 February 2006

TARIK BALIK PERMIT NST YANG BIADAP


BUKIT KATIL 22 FEB : Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil menggesa kerajaan menarik balik permit akhbar New Straits Times yang bertindak biadap menyiarkan gambar kartun menghina Rasulullah S.A.W.

"Kita tidak mahu kerajaan sekadar menyesali perbuatan NST tersebut tetapi yang lebih penting permitnya mesti ditarik balik" tegas Setiausaha DPP Kawasan Khairuldin Ismail yang mengulas kenyataan Menteri Penerangan yang kesal dengan NST yang disiarkan oleh media hari ini.

"Akhbar ini sangat biadap kerana berani menyiarkan kartun tersebut walaupun umat Islam seluruh dunia bangkit membuat bantahan kepada akhbar Denmark sebelum ini" tegas Khairuldin lagi.

Beliau seterusnya tidak berpuashati dengan tindakan keatas akhbar Guang Ming, digantung selama dua minggu kerana menerbitkan gambar orang membaca surat khabar yang menunjukkan karikatur itu.

"Sepatutnya permit akhbar itu dibatalkan seperti juga tindakan yang diambil kepada Sarawak Tribune" tegas Khairuldin.

Menteri Penerangan Datuk Zainuddin Maidin dalam kenyataan medianya hari ini menyifatkan akhbar New Straits Times melakukan satu provokasi apabila menyiarkan sekali lagi hari ini kartun yang dianggap sebagai mempersenda Nabi Muhammad s.a.w.

Sambil menyifatkan tindakan NST itu "tidak bijak" beliau berkata kabinet dalam mesyuaratnya hari ini telah membuat keputusan mengenai perkara itu dan ia akan diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang juga Menteri Keselamatan Dalam Negeri sekembalinya malam ini daripada lawatan ke Australia.

Kartun yang pertama kali disiarkan oleh akhbar itu Isnin lepas tidak mengandungi lukisan Rasullullah tetapi memaparkan seorang pelukis duduk bersebelahan satu papan notis bertulis "Caricatures of Muhammad While You Wait". Beberapa badan bukan kerajaan dan PAS telah membuat laporan polis mengenai kartun itu.

Zainuddin berkata anggota kabinet termasuk yang bukan beragama Islam menyatakan kesal terhadap tindakan akhbar itu.

"Ini merupakan satu tindakan tidak sensitif terhadap agama Islam yang melarang sama sekali sebarang perkataan, ucapan, tindakan, kelakuan dan seumpamanya termasuk menerusi lukisan yang mempunyai unsur menghina dan mempersenda-sendakan seseorang, apatah lagi persendaan itu dimaksudkan kepada Nabi Muhammad SAW," katanya pada sidang akhbar selepas menghadiri mesyuarat kabinet pertamanya setelah dilantik Menteri Penerangan dalam rombakan kabinet 14 Februari lepas.

Zainudiin berkata beliau berasa sedih kerana NST sebagai akhbar terkemuka di negara ini sepatutnya lebih bertanggungjawab dan tidak menimbulkan provokasi yang tidak diperlukan itu yang ternyata tidak sensitif terhadap perasaan umat islam.

Malah, katanya, tindakan itu juga bertentangan dengan arahan Perdana Menteri yang telah beberapa kali menasihati pihak media supaya berhati-hati menangani isu itu serta melarang sebarang penyiaran sama tulisan, gambar atau kartun yang menghina Rasullullah s.a.w.

Sebelum ini kerajaan menggantung akhbar berbahasa Inggeris, Sarawak Tribune, kerana menyiarkan semula karikatur Nabi Muhammad s.a.w yang pertama kali disiarkan oleh sebuah akhbar Denmark sehingga menimbulkan kemarahan umat Islam seluruh dunia. Akhbar berbahasa Cina, Guang Ming, digantung selama dua minggu kerana menerbitkan gambar orang membaca surat khabar yang menunjukkan karikatur itu.

Zainuddin berkata kartun terbitan NST itu mungkin tidak menyiarkan secara langsung karikatur mengenai Nabi Muhammad s.a.w tetapi mesej yang disampaikan ternyata mampu menyinggung perasaan umat Islam di negara ini serta menimbulkan perasaan rasa kurang senang di kalangan masyarakat bukan Islam.

Katanya beliau menerima banyak panggilan dan SMS daripada orang ramai yang marah dan tersinggung dengan perbuatan akhbar itu.

"Kita merasakan tindakan NST juga mencabar Perdana Menteri kerana Pak Lah telah mengeluarkan arahan supaya tidak menyiarkan perkara-perkara yang sensitif seperti ini. Tindakan ini sudah tentu mencabar Perdana Menteri apatah ianya jelas menghina Nabi" jelas Khairuldin lagi.


Pemuda PAS tolak penjelasan NST, tuntut permohonan maaf terbuka


KUALA LUMPUR, 22 Feb - Pemuda PAS menolak penjelasan akhbar New Straits Times hari ini dengan menyifatkannya sebagai satu yang tidak meyakinkan.

Sehubungan itu, Ketuanya, Salahudin Ayub menuntut supaya Pengarang akhbar berkenaan memohon maaf secara terbuka kepada umat di negara ini atas penyiaran kartun yang tidak bertanggungjawab itu.

Satu surat menuntut perkara berkenaan telah ditunjukkan oleh Salahudin kepada media dalam sidang akhbarnya hari ini.

"Jika tidak ada permohonan maaf terbuka, kami akan berdemo di depan pejabat NST Jumaat ini," kata Salahudin.

Semalam akhbar NST menyiarkan kartun yang disifatkan sebagai menyindir usaha membela penghinaan terhadap Nabi dan bagi Pemuda PAS kartun itu menghina Nabi.

Beberapa pertubuhan termasuk Pemuda PAS membuat laporan polis mengenainya.

Laporan polis

ABR melaporkan, Salahudin menyifatkan akhbar New Straits Times (NST) mengancam keselamatan negara dan berniat jahat apabila menyiarkan kartun berkaitan karikatur kontroversial mengenai Nabi Muhammad s.aw.

"Perbuatan menyiarkan kartun itu juga boleh mengancam keselamatan negara kerana ia berunsur hasutan dan akan memecah belahkan perpaduan di negara ini," kata Ketua Dewan Pemuda PAS Salahuddin Ayub ketika ditemui selepas membuat laporan polis di Balai Polis Dang Wangi.

Akhbar itu menyiarkan kartun yang dilukis Willie Miller di muka surat lapan dalam ruangan "coffee break". Kartun itu menggambarkan seorang pelukis karikatur sedang duduk menunggu pelanggan sambil melukis sesuatu di atas kertas.

Salahuddin mengganggap kartun yang disiarkan oleh akhbar berkenaan sengaja mempersendakan isu yang dianggap sensitif dan merupakan satu penghinaan terhadap masyarakat Islam seluruh dunia.

Dipetik dari Harakahdaily


DPP BUKIT KATIL GESA KERAJAAN TARIK BALIK LESEN HOTEL HALANG PEKERJA PAKAI TUDUNG


BUKIT KATIL, 22 Feb : Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil menggesa kerajaan menarik balik lesen perniagaan sebuah Hotel lima bintang yang beroperasi di Kuala Lumpur yang dilaporkan menghalang pekerjanya memakai tudung.

"Sikap kurang ajar pihak pengurusan Hotel hendaklah ditangani segera supaya sikap seperti tidak menular kepada organisasi lain. Kes ini jelas menunjukkan Hotel tersebut membelakangkan Hak Asasi Manusia yang sepatutnya diberi kebebasan untuk mengamalkan ajaran agama masing-masing" kata Hj Salamat Ketua DPP Kawasan Bukit Katil petang ini.

"Lebih malang lagi pihak pengurusan ini juga berani melakukan perkara ini di Malaysia seolah-olah mereka cuba mencabar umat Islam Malaysia" tegas Hj Salamat lagi.

Haji Salamat membuat kenyataan tersebut ketika mengulas laporan Bernama hari ini yang melaporkan bahawa Pengarah Akaun hotel tersebut, Habsah Jaafar telah memilih untuk meletakkan jawatan pada 17 Feb kerana beliau lebih rela berbuat daripada datang kerja dengan tidak memakai tudung.

Dalam laporan itu Habsah memberitahu bahawa majikannya memberikannya pilihan samada meletakkan jawatan atau terus bekerja dengan tidak memakai tudung.

Habsah, 46, berkata beliau telah diberikan pilihan tersebut pada 9 Feb lalu setelah beliau kembali bertugas selepas pulang dari mengerjakan haji bulan lalu.

Beliau juga turut menghadapi masalah untuk mendapatkan cuti bagi mengerjakan haji yang dipohonnya tahun lepas.

"Pada mulanya, saya menemui pihak pengurusan untuk meminta pelepasan bagi mengerjakan haji tetapi tidak diberi pelepasan cuti. Selepas itu saya memohon cuti tanp gaji. Cuti saya hanya diluluskan lima hari sebelum saya berlepas ke Mekah" kata beliau.

"Sebagai seorang Islam yang berkerakyatan Malaysia, saya bersedih dan kecewa dengan pendekatan yang dibuat oleh sebuah hotel antarabangsa yang beroperasi di Malaysia" katanya lagi.


PAS WANTS SAR FUND, SOS WANTS SCHOOL BACK


On the occasion of International Mother Language Day today, a citizen group and a political party representing different ethnic groups sent two separate memorandum to the Education Ministry, demanding educational rights for their communities.

PAS Youth, in its memo, has urged the government to revive the yearly financial grant for people's religious schools or Sekolah Agama Rakyat (SAR) while the Save Our School committee of Kampung Damansara Baru (SOS Damansara) repeated its request to the ministry to re-open their school which has been closed for nearly five years.

On the annual grant to SAR, PAS Youth stated that political retaliation has been responsible for disrupting and destroying the religious education of Malaysians.

The financial grant to SAR was terminated in 2001 after the government felt that the subjects taught in the schools were not in accordance with government's objectives. Last year, the grant was revived on condition that the schools must register with the Education Ministry and endorsed the Akujanji (pledge of loyalty).

The PAS memorandum also requested the ministry to reveal the report on SAR conducted by the Murad Committee under the instruction of the Malay Rulers Council.

Education Minister Hishammuddin Hussein did not meet the PAS delegation which was led by its deputy chief Idris Ahmad (right) and vice-chief Mazlan Aliman.

According to the minister’s private secretary, Amiruddin Mohd Ariff, who received the memorandum in the lobby of the Education Ministry in Putrajaya, Hishammuddin was in the midst of a meeting.

Section 17 school

Idris also voiced PAS Youth's support to SOS Damansara, saying that mother tongue education is a democratic right of all citizens.

SOS Damansara chairperson Yong Yoke Sung, in handing over the memorandum to Amiruddin, expressed his dissatisfaction over the closure of SRJK (C) Damansara.

"Why can't the government open another Chinese school to fulfil the needs of residents in Petaling Jaya section 17?"

"The school building is still in good condition and it won't cost the government a cent to re-open it," he told reporters.

The school was relocated by the ministry in 2001, much to the chagrin of parents and educationists.

Refusing to move their children, the disgruntled parents and supporters formed the committee. Since then, classes have been conducted in air-conditioned containers placed in a neighbouring temple.

The makeshift school now has of 52 students, 10 teachers and one headmaster.

Language switch

PAS Youth also urged the government to reverse the policy of teaching Science and Mathematics in English which was implemented in all primary schools in 2003.

They claimed that the policy had jeopardised the status of Bahasa Melayu as the national language.


Other issues raised in the memorandum include safety and social ills among students, hiking of education cost, unbalanced development between urban and suburban schools, and the malfunction of schools as a tool in fostering national integrity.

The memorandum also touches on the examination-oriented education system, downgrade in standard of public examinations, corruption in the building of school infrastructures, and political intervention in the promotion of education officers.

Dipetik dari Malaysiakini


MODAL INSAN PAK LAH HANYA OMONGAN KOSONG


Dalam ucapannya ketika merasmikan program pendidikan GPMS di Ayer Keroh baru-baru ini, PM Dato' Seri Abdullah Ahmad Al-Badawi telah menekankan penggunaan ‘Modal Insan’ yang dijangka mampu melahirkan pelajar-pelajar berkualiti dan menepati keperluan negara di masa hadapan.

Melalui pembangunan modal insan itu, Al-Badawi menyatakan bahawa ianya pasti dapat melahirkan warga negara yang benar-benar mempunyai daya saing dan daya tahan yang tinggi dalam menghadapi cabaran global dan modenisasi serta teknologi terkini di masa akan datang.

Tetapi sedarkah Al-Badawi selagi negara kita tidak mengubah sistem pendidikan dan undang-undang negara yang diamalkan sekarang maka selama itulah hasrat murni Al-Badawi ini sukar untuk dicapai. Sistem pendidikan dan undang-undang yang diterimapakai di negara kita ini adalah celupan sistem barat yang jauh menyimpang dari Islam yang dijamin berjaya oleh Allah dan Rasul.

Ini ditambah lagi dengan dengan polisi kerajaan Al-Badawi yang tidak berusaha mencegah segala kemungkaran yang ada malah lebih teruk lagi mereka menggalakkan pula program-program maksiat dianjurkan di dalam negara kita.

Mana mungkin kita dapat melahirkan insan yang mempunyai ketahanan diri yang tinggi kalau ianya tidak diasuh dengan pendidikan agama yang seimbang dengan akademik. Ini ditambah pula dengan ujudnya program-program maksiat yang dianjurkan disekeliling mereka setiap masa seperti konsert, sure heboh, Akademi Fantasia dan lain-lain program yang melalaikan.

Pada masa yang sama tempat-tempat maksiat seperti dangdut, kelab malam, pub, rumah urut, pusat spa, karaoke dan sebagainya tumbuh bagai cendawan lepas hujan tanpa diambil tindakan pembasmian oleh kerajaan Al-Badawi.

Malah usaha-usaha pihak tertentu untuk menguatkuasakan undang-undang pencegahan maksiat dihina dan dilarang oleh pimpinan kerajaan Al-Badawi dan agensi-agensi di bawah kerajaan Al-Badawi.

Kita takut akhirnya Modal Insan suatu ungkapan yang diasaskan oleh Al-Badawi selain dari Islam Hadhari serta Gemilang, Cemerlang,Terbilang akan hanya menjadi omongan kosong yang akhirnya ditertawakan orang. Akhirnya umat Islamlah yang rugi dan lebih parah lagi pegangan agama di kalangan umat Islam kian longgar.

Lihat sahaja bilangan penagih dadah, gejala buang anak, jenayah, zina, khalwat, murtad, black metal, lepak dan lain-lain yang semakin meningkat. Apakah Al-Badawi tidak sedar bahawa inilah sebenarnya kegagalan dasar dan sistem yang diamalkan oleh kerajaan Umno/BN yang diwarisi oleh beliau sekarang.


SIDANG MEDIA DEWAN PEMUDA PAS PUSAT HARI INI JAM 11.00 PAGI BERKAITAN ISU PENGHINAAN TERHADAP NABI MUHAMMAD SAW DALAM AKHBAR NEW STRAITS TIMES


Kartun yang disiarkan oleh NST Isnin lalu.


Adalah dimaklumkan bahawa YB. Salahuddin Bin Ayub, Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat Pusat akan membuat sidang media berkaitan isu di atas seperti berikut :-

Tarikh : 22 Februari 2006 / bersamaan 23 Muharram 1427 (RABU)
Masa : 11.00 pagi
Tempat : Pejabat Dewan Pemuda PAS Pusat,
Markaz Tarbiyah PAS Pusat,
Taman Melewar,
Gombak.

Semua wartawan dijemput hadir untuk membuat liputan.

Yang menjalankan tugas,

AHMAD SABKI YUSOF
Setiausaha
Dewan Pemuda PAS Pusat


MEDIA MALAYSIA BUKAN SAHAJA MEMBOSANKAN MALAH PENABUR FITNAH DAN PENIPU


AYER MOLEK, MELAKA 22 FEB : Setiusaha Lajnah Penerangan PAS Kawasan Bukit Katil, Hamzah Yusof cukup bersetuju dengan pandangan Tokoh Wartawan Negara Tan Sri Abdul Samad Ismail yang menyifatkan media Malaysia pada masa ini sebagai "membosankan" kerana tidak menyiarkan apa yang hendak diketahui oleh rakyat.

Abdul Samad dilaporkan berkata demikian kepada pemberita ketika dikunjungi oleh Menteri Penerangan Datuk Zainuddin Maidin pagi ini. Abdul Samad, 84,sekarang ini sedang mengidap sakit tua dan berkerusi roda.

Selain dari itu Hamzah juga menegaskan media arus perdana di negara ini samada media cetak dan elektronik bukan sahaja membosankan malah lebih teruk dari itu iaitu ianya juga bertindak sebagai penabur fitnah dan penipu.

"Banyak berita yang disiarkan mengenai pembangkang adalah berunsur fitnah dan penipu" kata Hamzah ketika ditemui di sini malam tadi.

"Lihat sahaja peranan mereka menfitnah Tengku Razaleigh dengan menyiarkan gambar beliau memakai tengkolok menjelang pilihanraya 1999, kerja mereka tidak lain selain dari fitnah. Begitu juga setiap kali mereka melaporkan perhimpunan atau demonstrasi yang dijalankan oleh PAS sudah tentu mereka melaporkan orang yang hadir kurang dari bilangan sebenarnya" tambah Hamzah yang juga merupakan setiausaha kerja PAS Kawasan Bukit Katil.

"Media-media ini langsung tidak beretika dan tidak bertanggungjawab dalam melaporkan sesuatu berita. Mereka ini menjadi 'barua' kepada pemerintah dengan tidak menghiraukan halal atau haram. Mereka hendaklah sedar bahawa selagi fitnah mereka itu terlekat di kepala otak pembaca maka selagi itulah mereka menanggung dosa fitnah mereka" tegas Hamzah lagi.

Semetara itu Abdul Samad, yang menjadi wartawan sejak 1940, juga berkata media Malaysia menjadi semakin membosankan kerana tidak menyiarkan berita yang ingin diketahui umum dan tidak memberi tumpuan kepada perkara yang sepatutnya seperti isu-isu untuk membangunkan negara.

Menurut laporan Bernama, mengenai kebebasan akhbar, Abdul Samad berkata kebebasan secara mutlak tidak pernah wujud di negara ini.

"Tetapi adakalanya, orang menjadi takut dengan bayang-bayang sendiri. Media hari ini mengamalkan penapisan sendiri yang keterlaluan.

"Bagi saya, semasa menjadi wartawan, saya 'bantai saja'. Apa saja yang saya boleh terbitkan, saya siarkan tetapi pada masa itu, saya rapat dengan ramai orang atasan. Jadi mereka tutup sebelah mata apabila saya siarkan berita kritikal," katanya.

Abdul Samad, yang dilahirkan di Singapura pada 18 April 1924, juga menghasilkan beberapa buku dan novel termasuk satu berjudul "Journalism and Politics."

Gambar dipetik dari Malaysiakini.


LIGA ARAB TIDAK SEPAKAT BANTU PALESTIN


ALGIERS 22 Feb. - Liga Arab dilaporkan gagal mencapai persetujuan mengenai soal bantuan untuk Palestin ketika ia mula diperintah oleh kumpulan Hamas, di tengah-tengah pertikaian mengenai komitmen daripada negara anggota pertubuhan itu.

Hanya tiga negara dalam Liga Arab menyumbang bantuan kepada Palestin, kata para pegawai Algeria selepas mesyuarat di sini yang berakhir lewat malam tadi.

Setiausaha Agung Liga Arab, Amr Moussa dan Menteri Negara Algeria, Abdelaziz Belkhadem merayu pada mesyuarat itu kepada semua negara anggota untuk menghulurkan dana.

Bercakap pada sidang akhbar selepas mesyuarat itu, mereka tidak menyatakan negara yang enggan menyumbang atau memberi butiran mengenai pertikaian yang timbul semasa mesyuarat.

Keputusan mesyuarat ini sungguh menghairankan kita kerana mereka ini bukan sahaja seagama malah sebangsa pula. Keputusan ini sebenarnya banyak dipengaruhi oleh keputusan Amerika dan Kesatuan Eropah yang mengancam untuk menghentikan batuan kepada Palestin. Sebahagian besar negara-negara Arab adalah sekutu dab 'barua' Amerika sebab itulah apa sahaja kemahuan Amerika akan dituruti oleh mereka.

Jika keputusan ini adalah muktamad maka ianya merupakan satu lagi episod malang bagi dunia Islam.


Sepatutnya sebagai negara umat Islam malah sebangsa pula, umat Arab mesti membantu Palestin walau dengan apacara sekalipun. Namun keputusan ini sudah cukup untuk membuktikan bahawa umat Arab sekarang ini ibarat kerbau yang yang dicucuk hidung mudah untuk ditarik ke hulu atau ke hilir oleh Amerika.

Penyumbang terbesar kepada Palestin iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Kesatuan Eropah telah mengancam untuk memotong bantuan langsung kepada Pihak Berkuasa Palestin sekiranya Hamas mengambil alih kerajaan.

Pemotongan itu boleh menimbulkan masalah politik yang serius kepada rakyat Palestin, kata Amr.

Bagi mendesak lebih banyak sumbangan daripada negara-negara Arab, beliau berkata, sumbangan itu ditujukan kepada rakyat Palestin dan bukan kepada Hamas.

Adalah tidak jelas sama ada negara-negara Arab boleh mengisi kekosongan bantuan asing yang menjadi penyumbang terbesar dalam bajet tahunan Palestin bernilai AS$1.9 bilion (RM6.99 bilion).

Keputusan akhir mengenai bantuan untuk Palestin dijangka dicapai pada sidang kemuncak bulan depan di ibu negara Sudan, Khartoum.

Di Washington, bekas Presiden AS, Jimmy Carter semalam berkata, tindakan menghentikan bantuan antarabangsa untuk masyarakat Palestin boleh mendatangkan kesan negatif yang akan hanya menguntungkan kumpulan militan Hamas.

Beliau berkata, AS sepatutnya menghulurkan bantuannya melalui Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

``Tindakan itu akan memberi gambaran kepada masyarakat Palestin seolah-olah hanya Hamas sahaja yang menjadi rakan mereka,'' kata Carter kepada CNN.

Di saat Amerika melaung-laungkan bahawa mereka adalah pejuang dan pengamal demokrasi terulung di dunia di saat itulah juga mereka memusuhi demokrasi kerana tidak mengiktiraf kemenangan Hamas di Palestin. Apakah mereka lebih suka Hamas kembali berjuang dengan cara lama mereka iaitu mengangkat senjata?


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59