Monday, 20 February 2006

SYED RAZAK : SAYA SUDAH PENCEN. BILA NAK KOSONGKAN KERUSI DUN KUBANG ROTAN?


Ahad lalu wartawan dan jurugambar berpeluang melangkah masuk ke dalam rumah bekas Menteri Besar Kedah Datuk Seri Syed Razak Syed Zain di Alor Star.

Entah kenapa kebelakangan ini beliau terus menyepikan diri dari wartawan dan jurugambar sejak melepaskan jawatan Menteri Besar Kedah.

Ada berbagai andaian timbul termasuk yang mengatakan beliau 'merajuk' setelah meletakkan jawatan sebagai MB Kedah. Ini berlainan betul dengan stailnya sebelum ini yang dikenali amat mesra dengan media.

Kali terakhir baru-baru ini ketika wartawan sebuah akhbar tempatan menghubunginya beliau berkata``Saya sudah pencen, tidak perlu ganggu saya lagi.'' Itu pun kebetulan mereka menyertai kunjungan Menteri Penerangan Datuk Zainuddin Maidin ke rumahnya.

Namun begitu kalau betul kata Syed Razak yang beliau sudah pencen mengapa beliau masih mahu menjadi ADUN Kubang Rotan. Silalah letak jawatan dan berikan mandat kepada rakyat untuk memilih wakil rakyat baru.

Kalau pencen, biarlah pencen betul-betul.


KERAJAAN LEBIH SUKA RAKYAT DIBUAI KESERONOKAN TIDAK KIRA MASA
Lihatlah bagaimana lelaki dan wanita bercampur dan tiada langsung unsur-unsur pendidikan yang diperolehi oleh penonton. Apa yang malang kanak-kanak kecil juga turut di bawa bersama oleh ibubapa mereka.SHAH ALAM 20 FEB: Sudah banyak bala Allah yang turun samada di dalam atau luar negara. Namun ianya tidak sedikitpun menginsafkan kerajaan, pemimpin kerajaan dan rakyat Malaysia.

Kita masih ingat bagaimana Allah meruntuhkan Highland Tower, Allah menurunkan banjir lumpur di Kuala Dipang, Allah meruntuhkan tebing ke Genting Highland dan paling akhir bala besar Allah dengan menghantar Tsunami membunuh berpuluh-puluh manusia di Malaysia.

Malah bala yang Allah turunkan di luar negara lebih dahsyat di mana sehari dua ini banjir lumpur di Filipina meragut ribuan manusia. Malah Tsunami yang melanda Aceh mengorbankan ratusan ribu manusia dan meranapkan kampung dan bandar.

Tetapi ujian dan amaran Allah itu sedikit pun tidak diendahkan oleh kerajaan Islam Hadhari, Imam Al-Badawi apabila mereka membiarkan malah menaja program-program maksiat dan melalaikan. Program seperi Sure Heboh yang diharamkan oleh Mufti terus mendapat sokongan dan dokongan mereka. Akademi Fantasia musim baru bakal menjelang. Anugerah Juara Lagu yang melalaikan menerima sokongan padu kerajaan Al-Badawi.

Selepas ini Anugerah Bintang Popular Berita Hairan pula menyusul. Semalam diberitakan bahwa lebih 5,000 peminat membanjiri ruang legar Plaza Alam Sentral di sini, petang semalam, bagi memeriahkan siri promosi jelajah Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2005 keempat yang mencatat sejarah sebagai acara terbesar apabila disertai 20 finalis pelbagai kategori.

Bermula jam 4 petang, acara yang dikendalikan pasangan pengacara, Azwan Ali (finalis Pengacara Lelaki Popular) dan Sheila Rusly (Artis Komedi Wanita Popular) berlangsung hampir tiga jam dan berakhir pada jam 7 malam. Tidakkah ianya melalaikan di mana ia bermula sebelum waktu Asar dan tamat sehingga akhir waktu asar. Sudah pasti ramai yang tidak bersolat.

Lapan artis mengadakan persembahan iaitu Raihan yang bertanding bagi kategori Artis Nasyid Popular, Sharifah Zarina (Artis Baru Wanita Popular), Bob dan Shazzy (Artis Baru Lelaki Popular).

Turut membuat persembahan, Farah yang bertanding dalam dua kategori Artis Baru Wanita Popular dan Penyanyi Wanita Popular, Dayang Nurfaizah (Penyanyi Wanita Popular), Jinbara (Artis Berkumpulan/Duo Popular) dan Zahid (Artis Baru Lelaki Popular/Penyanyi Lelaki Popular).

Semua mereka menyampaikan dua lagu dipetik daripada album masing-masing.

Turut menyerikan siri promosi jelajah terakhir berkenaan ialah Rosyam Nor (Pelakon Filem Lelaki Popular), Eja (Pelakon Drama Wanita Popular), Norlia Ghani (Artis Komedi Wanita Popular) dan Sharifah Amani (Artis Baru Wanita Popular/Pelakon Filem Wanita Popular).

Tidak ketinggalan finalis Artis Baru Lelaki Popular, Que Haidar, Adibah Noor (Artis Komedi Wanita Popular), Khairil, Adi Fashla (Penyampai Radio Lelaki Popular) dan Julia (Penyampai Radio Wanita Popular).

Selain persembahan artis, peminat bertuah yang membeli barangan cenderahati ABPBH 2005 juga dibawa peluang bersiar-siar mengelilingi bandar raya itu menaiki kereta yang ditaja Naza Kia Sdn Bhd.

Turut hadir pada siri promosi itu Ketua Pengarang Kumpulan The New Straits Times Press (M) Bhd yang juga Pengarang Kumpulan Berita Harian Sdn Bhd, Datuk Hishamuddin Aun.

Sebelum itu, pada sebelah tengah hari sebahagian daripada finalis menjayakan sesi beramah mesra bersama peminat serta mengedarkan tiket ke malam kemuncak ABPBH 2005 di Kios New Straits Times Press (NSTP), Lot 10 di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur.

ABPBH 2005 ke-19 dianjurkan Berita Harian dengan kerjasama Persatuan Akademi Muzik Malaysia (Akademi), akan disiarkan secara langsung oleh TV3 dan stesen radio Era dari Arena Of Stars, Genting Highlands pada 26 Februari ini.

Siri promosi jelajah ABPBH 2005 sebelum ini diadakan di Plaza Angsana, Johor Bahru (28 Januari), disusuli Kompleks Bukit Jambul, Pulau Pinang (5 Februari) dan Pantai Batu Buruk, Kuala Terengganu (11 Februari).

Tidakkah program seperti ini akan menggalakkan percampuran lelaki perempuan, melalaikan waktu sembahyang, menjadi pemangkin kepada pergaulan bebas, tidak mempunyai unsur kebaikan dan mendidik muda-mudi dan sebagainya.

Tidakkah Al-Badawi berasa bertanggungjawab dengan perkara ini ATAU mungkin Islam Hadhari sememangnya menggalakkan perkara ini.

Tetapi yang jelasnya program ini tidak menggugatkan kuasa Islam Hadhari kerana rakyat yang dibuai keseronokan dan budaya hedonisme tidak kisah apa yang berlaku disekeliling, yang penting hiburan. Rasuah, penyelewengan, gejala sosial, dadah, hutang negara meningkat, kronisme, nepotisme dan sebagainya tidak penting.

INI YANG SEBENARNYA DISUKAI OLEH PEMIMPIN ISLAM HADHARI. JADI MEREKA BEBAS HENDAK LAKUKAN APA SAHAJA.


DOLLAH LEMAH : GAGAL AMBIL TINDAKAN KEATAS KELEMAHAN DAN KECUAIAN MENTERI DAN PEGAWAI YANG MENYEBABKAN KERAJAAN RUGI BERBILION RINGGIT


KUCHING 20 FEB: Semalam Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi atau dikenali juga sebagai Al-Badawi menyatakan kekesalan kerana banyak projek pembangunan kerajaan rosak dan tidak dapat digunakan dengan sempurnakerana kelemahan penyelenggaraan atau 'preventive maintenance'.

Al-Badawi juga berkata, banyak bangunan sama ada menggunakan peruntukan kerajaan negeri atau Persekutuan, tidak diselenggara dengan baik dan terpaksa dibaik pulih sehingga menyebabkan pembaziran.

Katanya, masalah itu berlaku akibat kelemahan kerajaan, swasta dan rakyat yang tidak dapat mengesan kerosakan sejak awal kerana tiada pendedahan dan pendidikan mengenai kaedah pengesanan kerosakan serta pengurusan penyelenggaraan.

Sehubungan itu, beliau meminta Jabatan Kerja Raya (JKR) menyediakan garis panduan bagi mengesan kerosakan, sekali gus memudahkan kerja membaiki dan penyelenggaraan dilaksanakan segera.

Berikut adalah keluhan yang disuarakan oleh Al-Badawi dengan nada kesal :-

1. "Kerajaan kerugian berbilion-bilion ringgit bagi membiayai kos membaikpulih kemudahan yang rosak ini. Ia disebabkan kita lewat membaiki kerosakan pada peringkat awal"

2. “Kerajaan keluarkan banyak perbelanjaan untuk bina bangunan, tetapi apa yang saya lihat di merata-rata tempat, bila bangunan siap, penjagaannya tidak begitu rapi dan kadang-kadang langsung terbiar.

3. "Ini menyebabkan kerosakan berlaku cepat. Kadang-kadang ada yang runtuh dan terpaksa dibina semula. Ini memerlukan banyak peruntukan dan merugikan wang kerajaan serta rakyat,".

Nampaknya Al-Badawi sedar akan kelemahan dan kecuaian Kementerian, Agensi-agensi kerajaan, badan swasta dan lain-lain badan yang terbabit, tetapi mengapa beliau gagal mengambil tindakan yang sewajarnya.

Lihatlah betapa girangnya Samy Vellu 'bertempik' ke sana kemari kerana beliau tahu bagaimana teruknya prestasi beliau, dia tetap dikekalkan oleh Al-Badawi.

Sehubungan dengan ini, Bendahari DPP Negeri Melaka Hj Salamat Aman menggesa Al-Badawi supaya melahirkan kekesalan dalam bentuk tindakan. Antara tindakan yang boleh diambil ialah memecat atau merehatkan menteri atau pegawai yang terbukti lemah dan cuai.

"Tetapi apa yang malangnya Al-Badawi gagal mengambil tindakan kepada orang yang terbabit tetapi hanya sekadar melahirkan kekesalan. Kalau inilah cara kepimpinannya kita khuatir lebih banyak wang negara dan rakyat akan dibazirkan" tegas Hj Salamat lagi.


SYABAS SHAHIDAN: ANDA MEMANG SEORANG MB YANG DINAMIK


Keperihatinan Menteri Besar Perlis, Shahidan Kassim tentang permasalahan orang lelaki patut mendapat pujian kita semua.

MB ini bukan sahaja 'peka' kepada masalah rakyat malah perangai kucing pun beliau amati dengan teliti.

Mungkin di Perlis semua permasalahan rakyat telah dapat diselesaikan oleh beliau, sebab itu beliau lebih sibuk memikirkan hal tenaga batin. Mungkin juga MB negeri Perlis ini ingin melihat rakyatnya lebih galak dan ghairah. Tetapi beliau kena ingat kalau mereka lebih galak dan ghairah kita takut nanti lain ceritanya pula. Mungkin ramai yang menyeberang ke negara sebelah untuk mencari calon isteri muda. Apatah lagi negeri Perlis undang-undang poligaminya longgar sedikit.

Lihat sahaja kata-kata beliau yang dilaporkan oleh media di bawah ini, kata beliau "Penyelidikan awal menunjukkan setiap kali kucing menghidu atau memakan pokok ini, keghairahannya memuncak. Kami mahu menyelidik nilai perubatan pokok tersebut dengan tujuan untuk memperkenalkannya,".

Oleh itu katanya penyelidikan sedang dilakukan di Perlis terhadap sejenis pokok herba yang membuat kucing menjadi ghairah selepas menghidu atau memakannya, untuk memberi lebih “oomph” kepada orang lelaki.

Para penyelidik kini sedang mengkaji sama ada pokok Kucing Galak selamat untuk dimakan. Pokok tersebut, yang tumbuh bebas, mungkin menjadi satu alternatif kepada Tongkat Ali dan ginseng.

Menteri Besar Perlis, Shahidan Kassim berkata, penyelidikan itu sedang dijalankan di pusat bio-teknologi mini di Sungai Batu Pahat dekat Kangar yang mendapat geran RM2 juta dari kerajaan pusat.

Shahidan berkata, penyelidikan awal menunjukkan herbal tersebut sesuai untuk mengubat mereka yang menghadap masalah mati pucuk atau kurang daya seks.

Oleh itu, beliau berharap pokok tersebut boleh menjadi alternatif yang lebih baik untuk tujuan tersebut.

“Pada ini, pokok itu masih diuji ke atas kucing. Kami perlu melihat reaksinya kepada manusia,” katanya, sambil menambah penyelidik dari Universiti Sains Malaysia akan turut membantu.


HARAP PDRM LEBIH RASIONAL DAN ADIL


MELAKA 20 FEB : Pengumuman oleh Ketua Polis Negara bahawa Pasukan Diraja Malaysia (PDRM) telah melaksanakan kira-kira 80 peratus syor dalam Laporan Suruhanjaya Khas Penambahbaikan Perjalanan dan Pengurusan PDRM di sambut baik oleh pelbagai pihak.

Ketua DPP Kawasan Bukit Katil, Hj Salamat Aman dalam kenyataannya pagi ini mengharapkan Polis lebih rasional dan adil terutama kepada Parti Pembangkang.

"Kita tidak mahu ada lagi laporan yang menyatakan program pasti dihalang dan diberhentikan oleh polis, walaupun ianya dijalankan mengikut undang-undang" kata Hj Salamat.

"Sebelum kerap kali polis mengambil tindakan yang tidak rasional seperti mengadakan sekatan jalan raya, cuba mempengaruhi orang ramai supaya tidak datang ke program kita, mengugut penganjur dan sebagainya" tegas Hj Salamat yang juga merupakan Bendahari DPP Negeri.

Dalam laporan baru-baru ini KPN, Tan Sri Mohd Bakri Omar berkata syor dalam laporan Suruhanjaya itu banyak berkisar kepada pada isu hak asasi manusia.

"Laporan setebal 634 muka surat itu mengandungi sebanyak 125 syor kepada kerajaan untuk meningkatkan keupayaan serta menambahbaik perkhidmatan PDRM," katanya ketika merasmikan perayaan jubli perak Pusat Latihan Polis (Pulapol) Air Hitam dekat Bahau.

Turut hadir ialah Timbalan Pengarah Pengurusan (Latihan) Datuk Abang Abdul Wahap Abang Julai; Ketua Polis Negeri Sembilan Datuk Khalid Abu Bakar; dan Komandan Pulapol Air Hitam Supt Che Yussof Che Ngah.

Menurut laporan Bernama, Mohd Bakri berkata, arahan dalam laporan itu banyak menyentuh isu yang berkaitan dengan hak asasi individu yang termaktub di bawah Perlembagaan Persekutuan.

Beliau menggesa semua peringkat pegawai dan anggota memastikan arahan dan ketetapan yang telah dibuat itu, dilaksanakan sepenuhnya.

"Sekiranya kita gagal atau tidak melaksanakan ketetapan ini, kita seolah-olah tidak menghormati bukan sahaja suruhanjaya yang ditubuhkan kerajaan, malah tidak menghormati keputusan kerajaan yang menerima laporan tersebut,” katanya.

Sementara itu, Mohd Bakri berkata pengukuhan "sikap, kemahiran dan pengetahuan" dalam modul latihan asas melalui pembinaan sahsiah diri, pemantapan ilmu pengetahuan dan pemantapan fizikal dalam bidang kepolisan merupakan tunjang ke arah kejayaan PDRM masa kini dan masa depan.

Katanya, kerjaya kepolisan adalah satu pekerjaan yang amat murni selagi ianya tidak dicemari oleh sikap tamak, hasad dengki dan malas.

Megenai penubuhan Pulapol Air Hitam yang sebelum ini lebih dikenali sebagai Pulapah, beliau berkata pada peringkat awal ia beroperasi dalam keadaan serba kekurangan, namun ini tidak melunturkan semangat 30 orang pegawai dan staf yang telah menjadi "poineer" dalam menerokai dan mengubahsuai tempat ini, sehingga berjaya menerima kemasukan 433 orang pelatih pertama untuk Siri 1/1981.

Katanya, sejak 25 tahun penubuhannya Pulapol Air Hitam telah melahirkan seramai 23,672 orang anggota PDR


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59