Sunday, 19 February 2006

ULAMA PAKISTAN TAWAR JUTAAN RINGGIT KEPADA PEMBUNUH KARTUNIS HINA NABI


PESHAWAR 19 FEB: Seorang ulama Pakistan mengikut jejak Ayatollah Khomeinei yang pernah menawarkan ganjaran wang kepada sesiapa yang berjaya membunuh Salman Rushdie suatu ketika dahulu. Kali ini Ulama Pakistan , Imam sebuah masjid di Peshawar, Mohammed Yousaf Qureshi mengumumkan ganjaran RM 3.77 juta kepada sesiapa yang berjaya membunuh kartunis berkenaan.

Kelmarin, Qureshi berkata, masjid dan sekolah agama miliknya akan memberikan RM 94,250 dan sebuah kereta manakala sebuah persatuan pemilik kedai emas menawarkan RM 3.77 juta untuk mereka yang membunuh kartunis menghina Nabi itu.

Qureshi tidak menamakan kartunis itu dan kelihatan tidak menyedari wujud 12 orang yang melukis karikatur berkenaan.

Kita sedang menanti pengumuman dari Al-Badawi, Ulama Besar Islam Hadhari yang mungkin akan mengumumkan ganjaran kepada sesiapa yang berjaya menggagalkan cubaan membunuh pelukis kartun tersebut. Kita tidak hairan kalau Al-Badawi membuat tawaran tersebut, kerana beliau memang bersahabat baik dengan barat.


ISMAIL PERDANA MENTERI PALESTIN YANG BARUPEMIMPIN Hamas, Ismail Haniyeh (tiga dari kiri) yang dinamakan sebagai Perdana Menteri Palestin bersama anggota Dewan Perundangan negara itu pada sesi pembukaan rasmi Parlimen di Ramallah, Tebing Barat, semalam.

RAMALLAH 19 Feb. - Hamas mengambil alih peranan sebagai parti dominan di Parlimen Palestin hari ini dengan menamakan Ismail Haniyeh sebagai Perdana Menteri Pihak Berkuasa Palestin.

Bagaimanapun jurucakap Israel mengeluarkan kenyataan bahawa pihaknya menganggap kerajaan baru Palestin sebagai `musuh'.

Parlimen baru yang mengangkat sumpah hari ini juga membuka laluan kepada Hamas membentuk sebuah kerajaan tatkala kuasa-kuasa besar dunia meminta agar pergerakan Islam ini diboikot disebabkan pendiriannya terhadap Israel.

``Hamas telah membuat keputusan bahawa Ismail Haniyeh akan menjadi Perdana Menteri kerajaan baru,'' kata Aziz Dweik, seorang pemimpin Hamas dan Speaker Parlimen yang baru.

Sesi pembukaan rasmi disiarkan menerusi sidang video ke Bandar Gaza ekoran larangan perjalanan dikenakan oleh Israel.

Bagaimanapun kemenangan besar Hamas dalam pilihan raya telah mencetuskan pertembungan dengan kepimpinan Presiden Mahmoud Abbas berhubung dasar damai dengan Israel.

Tel Aviv pula mengenakan sekatan perjalanan yang lebih ketat sehingga menyebabkan 74 delegasi Hamas dari Gaza tidak dapat menyertai sidang pertama dan majlis angkat sumpah hari ini.

Mahmoud ketika merasmikan sesi Parlimen hari ini menggesa supaya konflik Israel-Palestin ditangani menerusi penyelesaian perundangan.

Beliau juga membidas langkah-langkah unilateral yang diambil oleh Israel.

``Presiden Palestin dan kerajaan kekal komited dengan usaha perundingan sebagai opsyen strategik yang realistik,'' kata beliau.

Tambah beliau, tiada penyelesaian ketenteraan dalam menangani konflik ini.

``Wujudkan keamanan hari ini dan bukannya esok, jadi kita boleh hidup sebagai negara jiran,'' kata beliau lagi.

Beliau sekali lagi menggesa Israel dan mas-yarakat antarabangsa supaya jangan menghukum rakyat Palestin yang memilih Hamas.

Bagaimanapun gesaan Mahmoud supaya kerajaan berkomited dalam proses keamanan di Asia Barat ditolak oleh Hamas.

``Hamas menolak perundingan-perundingan dengan Israel dalam suasana semasa ketika pendudukan dan tekanan Yahudi berterusan,'' kata jurucakap Hamas, Sami Abu Zuhri.

``Kami menekankan semula komitmen untuk tentangan bersenjata demi hak semula jadi penduduk kami,'' katanya.

Sementara itu pemimpin politik Hamas, Khaled Mashaal yang sedang dalam lawatan ke Turki berkata, dunia mempunyai imej yang salah terhadap pergerakan itu dan meminta supaya dihentikan terus memandang perwakilan Palestin yang dipilih daripada mata Israel.

Dipetik dari Utusan Malaysia


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59